روحانی در اختتامیه جشنواره فارابی:

دنیا در برابر زیاده‌خواهی آمریکا ایستاد/ داعش بیشترین استفاده را از فضای مجازی می‌کرد

رئیس‌جمهور با بیان اینکه آمریکایی‌ها می‌خواستند تعهد بین‌المللی خود در برجام را زیر پا بگذارند، گفت: تمام کشورهای جهان به استثنای یکی دو کشور و یک رژیم منفور، همه در مقابل زیاده‌خواهی آمریکا ایستادند.
کد خبر: ۲۷۳۸۸۹
تاریخ انتشار: ۲۴ دی ۱۳۹۶ - ۱۰:۴۳ - 14January 2018

آثار دائمی برجام الی یوم‌القیامه از بین نمی‌رود/ داعش بیشترین استفاده را فضای مجازی می‌کردبه گزارش گروه اخبار داخلی دفاع پرس، حسن روحانی رئیس‌جمهور، صبح امروز (یکشنبه 24 دی‌ماه) در آیین اختتامیه نهمین جشنواره بین‌المللی فارابی که در سالن اجلاس سران برگزار شد، اظهار داشت: در یک دورانی سایه مظلومیت و یا نوعی محرومیت بر سر علوم انسانی و اسلامی سایه افکند. آن زمانی که علوم طبیعی، علوم تجربی و مهندسی اکتشافات‌ و اختراعات‌شان به صحنه زندگی مردم آمد، زرق و برقی که این آثار علمی داشت بسیاری از جوامع ما را تحت تأثیر قرار داد، تا جایی که فکر کردند علم یعنی همین؛ یعنی علوم طبیعی، تجربی و مهندسی و علوم انسانی در رده دوم و سوم زندگی انسان‌ها قرار می‌گیرد.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه همین سایه، در ذهن جوانان ما و آنها که عازم دانشگاه بودند و در فکر انتخاب رشته بودند و یا در تحصیلات تکلمیلی هم اثر گذاشت، تصریح کرد: لذا استعدادها در یک دورانی به دنبال علوم مهندسی و ریاضی و در دوره دیگری به دنبال علوم تجربی رفتند و می‌گفتند آنهایی که استعداد دارند و جزء افراد دو رقمی در کنکور هستند باید به رشته‌های مهندسی بروند و یا علوم تجربی. آنهایی که وا می‌مانند از این کاروان، به ناچار باید یکی از رشته‌های علوم انسانی را برگزینند.

وی ادامه داد: خوشحالم که این دوران خیلی زود سپری شد و امروز برای کسی تردید وجود ندارد که توسعه در یک کشور در کنار علوم طبیعی و تجربی، بدون رشد و پیشرفت در علوم انسانی و اسلامی امکان‌پذیر نیست.

وی ادامه داد: امروز در یک جامعه حکمرانی شایسته می‌تواند جامعه را در مسیر درست هدایت کند. سیاستمداری و سیاست‌ورزی که جایگاه بسیار سرنوشت‌سازی در سرنوشت جامعه دارد از چه رشته علمی سرچشمه می‌گیرد. اقتصاد و اقتصادانان و نقش آنها در جامعه از چه رشته علومی نشأت می‌گیرد. اگر علوم انسانی در یک جامعه‌ای پیشتاز نباشد و صنعت در کنار علوم انسانی قدم نگذارد، ممکن است صنعت به ضد خود تبدیل شود.

رئیس‌جمهور بیان داشت: امروز در منطقه ما گروه‌هایی که شاهد بودید به جنایت پرداختند از بمب و موشک و اینترنت و فضای مجازی استفاده کردند. آنهایی که منطقه خاورمیانه را به آشوب کشیدند کسانی بودند که در فهم درست از دین و مسائل اجتماعی عقب مانده بودند. از صنعت و تکنولوژی برای انحراف و به هم ریختن جامعه استفاده کردند.

روحانی خاطرنشان کرد: گروه‌های تروریستی امثال داعش بیشترین استفاده را از اینترنت و فضای مجازی می‌کردند. این استفاده از علم است، استفاده نادرست از علم برای اهداف ناصحیح است. در قلب کشورهای غرب فاشیسم از کجا نشأت می‌گیرد؟ آنها هم به ظاهر از علم و دانش استفاده می‌کنند.

رئیس‌جمهور تصریح کرد: نمونه واضح و روشن آن صنعت هسته‌ای است که صنعت هسته‌ای‌ می‌تواند در بسیاری علوم و فنون به نفع جامعه باشد و استفاده نادرست و غلط از همین دانش و علم می‌تواند جامعه، کشوری و حتی بشریت را به انهدام و نابودی بکشاند. اینکه گفته می‌شود و رهبری معظم انقلاب می‌گوید سلاح‌های کشتار جمعه از جمله هسته‌ای، ساخت، نگهداری، انبار و استفاده‌اش حرام است به این دلیل است که علوم انسانی و اسلامی باید پیشتاز و پیش روی صنعت باشد.

وی تصریح کرد: عقل، دین، اخلاق چراغ راهنما است. همان تعبیری که مرحوم شهید مطهری داشت که می‌گفت «علم راه است و دین چراغ» و اگر چراغ نباشد انسان به بیراهه می‌رود. ما نمی‌توانیم بدون چراغ در دنیای تاریک امروز حتی با بهترین ابزار حرکت کنیم. هر چه ماشین‌تان مدرن‌تر، سرعتش بیشتر باشد اما چراغ و نور نباشد خطر آن ماشین در تاریکی بیشتر از دوچرخه است.

روحانی اظهار داشت: علم و دانشی می‌تواند ما را به تجدد، تمدن و توسعه واقعی بکشاند که در سرلوحه آن علوم انسانی و اسلامی باشد البته تحول در علوم انسانی با مهندسی درست نمی‌شود. علوم انسانی را نمی‌توان مهندسی کرد. علوم انسانی با پول پیشرفت نمی‌کند. علوم انسانی با سفارش متحول نمی‌شود. چرا در عصر و جامعه ما شهید مطهری نیست؟ چرا علامه طباطبایی نیست؟ مگر آنها با سفارش درس خواندند؟ مگر آنها با پول درس خواندند؟ به جای پول و سفارش و مهندسی فضای آزاد را در اختیار اندیشمندان و دانشمندان ما قرار دهید.

وی اضافه کرد: فضای نقد را باز بگذارید. فضای نقد و انتقاد را باز بگذارید. در آن فضا علامه طباطبایی،‌ مطهری‌ها به وجود می‌آید. ما باید شرایطی را فراهم کنیم که در آن شرایط علم رشد کند و پرورش یابد. گل در یک محیط مناسب است که رشد پیدا می‌کند. هی شما چک بکشید و پول بدهید به گل و بگویید خوب رشد کن. نمی‌شود. باید محیط لازم را برایش فراهم کنیم. در آن محیط لازم درخت و گل شکوفا می‌شود و زندگی مردم شکوفا می‌شود.

رئیس‌جمهور ادامه داد: بدون تضارب آراء، بدون نقد و انتقاد، بدون بحث و بدون رویارویی دقیق اخلاقی و علمی در حوزه‌های ما چگونه اندیشمندان رشد پیدا کردند؟ کو شیخ انصاری؟ یک نفر دیگر پیدا کنید. کو آخوند خراسانی؟ پیدا کنید.

وی با تأکید بر لزوم ایجاد فضای مناسب نقد، و به رسمیت شناختن اختلاف فکری و نظری تصریح کرد: ماشین‌سازی نیست که از این طرف آهن بدهیم و از آن طرف ماشین بیرون بیاید. فکر انسان است؛متفاوت و مختلف است.

وی ادامه داد: باید به تنوع و اختلاف نظر احترام بگذاریم. اختلافی که در چارچوب نظریه باشد می‌تواند برای وحدت جامعه ما مفید باشد و فشار برای وحدت ماشینی، می‌تواند برای انسجام جامعه ما خطرناک باشد.

روحانی با بیان اینکه در همین یکی دو هفته اخیر آمریکایی‌ها در دو بخش دچار شکست بزرگ شده‌اند تصریح کرد: یک بخش آنجا که خواسته‌اند در برابر افکار عمومی جهان بایستند و تعهدات بین‌المللی را زیر پا بگذارند. تعهدات یا از جنس حقوق یا از جنس اخلاق یا از جنس روابط صحیحی انسانی است.

وی ادامه داد: دنیا در برابر آمریکا ایستاد. آمریکایی‌ها می‌خواستند در چند روز پیش، تعهد بین‌المللی خود در برجام را زیر پا بگذارند. شما صف مقابل آمریکا را دیدید؛ تمام کشورهای جهان به استثنای یکی دو کشور و یک رژیم منفور، همه یک پارچه بودند. چرا؟ اگر ما به تعهد احترام نگذاشتیم و اگر به قرارداد احترام نگذاشتیم، باید فاتحه تمدن در جهان خوانده شود.

روحانی تصریح کرد: هر چه علم و صنعت پیشرفت کند، اگر ما به مقررات بین‌المللی احترام نگذاریم، اگر به ارزش‌ها احترام نگذاریم- چه ارزش‌های دینی چه فرادینی- ما یک ارزش‌هایی داریم هم در دین است هم در فرای دین است. عدالت، ارزش بلندی است که مورد احترام همه است. راست‌گویی، وفای به‌عهد اینها ارزش‌های انسانی است.

انتهای پیام/ 151

نظر شما
پربیننده ها