وزیر علوم، تحقیقات و فناوری خبر داد؛

ثبت جهانی «جندی شاپور» به عنوان قدیمی‌ترین دانشگاه دنیا

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به جایگاه دانشگاه «جندی‌شاپور»، گفت: «جندی شاپور» به عنوان قدیمی ترین دانشگاه دنیا ثبت جهانی می‌شود.
کد خبر: ۲۲۸۴۳۵
تاریخ انتشار: ۰۴ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۰:۲۳ - 22February 2017

به گزارش دفاع پرس از خوزستان، محمد فرهادی در مراسم افتتاحیه اولین کنگره بین‌المللی جندی‌شاپور که در دانشگاه صنعتی جندی‌شاپور دزفول برگزار شد، با بیان اینکه حضور در شهری که یکی از خاستگاه‌های علم ایران بوده، موجب افتخار است، اظهار داشت: نیاکان ما همواره دانش را پاس می‌داشتند و می‌کوشیدند این موهبت الهی را بیاموزند.

وی افزود: برگزاری این کنگره در شهر دانش‌گستر دزفول که در اقوام باستان پایتخت علوم بوده، فرصتی مغتنم است و باید از تلاش نیاکان در تولید و ترویج علم قدردانی کرد. دو ویژگی ممتاز این دانشگاه را باید همین تولید و ترویج علم دانست که هر دوی آن‌ها در دوران مدرن کنونی از اهداف کلان کشورها و سازمان جهانی یونسکو است.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: امروز مفهوم تولید علم و به اشتراک گذاشتن آن مبنای هر حرکتی است که از آن پرتوی توسعه پایدار و همه‌جانبه ساطع می‌شود. برای کاوش اهمیت این امر باید به مفهوم بنیادی‌تری توجه کنیم و آن اهتمام مردان این مرزوبوم به ساختن محیط‌هایی برای علم‌اندوزی است؛ ساخت مکتب‌خانه‌ها، نظامیه‌ها و دانشگا‌ه‌ها در طول حیات فرهنگ و تمدن ایران، کم‌نظیر و بی‌نظیر بوده است.

وی ادامه داد: تاریخ دانشگاه‌های دنیا به قرن 11 میلادی در ایتالیا و اروپا برمی‌گردد؛ در حالی‌که دانشگاه جندی‌شاپور در قرن سوم میلادی یعنی سال 271 میلادی وجود داشته است. یکی از رویدادهای غرورانگیز ایرانیان تأسیس دانشگاه و کتابخانه‌های جهانی نزدیک به 1800 سال پیش است.

فرهادی گفت: ایرانیان 2 هزار سال پیش به این درک رسیده بودند که باید دانشگاهی با این گستردگی و وسعت تأسیس شود. آنچه امروز از مفهوم دانشگاه به شکل مدرن در ایران و جهان مشاهده می‌کنیم، در حقیقت رونوشتی از تقسیم‌بندی‌ها و شعبه‌های تأسیس‌شده در دانشگاه جندی‌شاپور باستان است.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری خاطرنشان کرد: جرج سارتون در کتاب تاریخ علم گفته است که دانشگاه جندی‌شاپور به معنای واقعی کلمه جایگاه علم بوده است. دومین ویژگی این دانشگاه، استادان و پژوهشگران این دانشگاه بوده است که از اقصی نقاط جهان در رشته‌های مختلف در این دانشگاه گردهم می‌آمدند و با آرامش و به‌دور از تعصبات و اندیشه‌های بومی و نژادی در کنار‌هم به تولید علم می‌پرداختند؛ این اوج نگاه انسانی ایرانیان قریب به 2 هزار سال پیش است.

 فرهادی تصریح کرد: تربیت و پرورش دانشجویان و بازگشت آن‌ها به سرزمین خود برای به‌کارگیری دانش سومین ویژگی این دانشگاه است. به جرأت می‌توان گفت که اولین فرصت‌های مطالعاتی در جهان توسط این دانشگاه ابداع شده است؛ همچنین ایجاد بزرگترین کتابخانه باستان با ظرفیت 400 هزار جلد و عنوان کتاب در حوزه پزشکی، دامپزشکی، گیاه‌شناسی، داروشناسی، فلسفه، نجوم و ریاضیات به زبان‌های یونانی، پهلوی، سریانی و سانسکریت از ویژگی‌های مثبت تأسیس این دانشگاه است.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: در حوزه علم طب نیز بخش‌بندی این دانشگاه شگفت‌انگیز است و به سراسر جهان سرایت کرده است که پزشکان از نظر وظیفه و کیفیت درمان به پنج دسته شامل بهداشت جسم و روان، درمان بیماری‌های واگیردار، طب و موسیقی درمانی تقسیم می‌شدند که جای بسی شگفتی دارد.

فرهادی گفت: امروز رسالت ترویج علم و دانش بر دوش ما به‌مراتب سنگین‌تر است، چرا‌که نیاکان ما به چنین توانایی در عرصه علم رسیدند و وظیفه ما به‌عنوان میراث‌داران آنان سنگین‌تر است. اگر نیاکان ما این شهامت را در گسترش حرف‌های دانش در جهان داشتند، ما نیز باید با دست یافتن به مرزهای جدید علم، درخت کهن سرزمین ایران اسلامی را سیراب کنیم.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی یونسکو، جندی‌شاپور را در دستور کار قرار داده و قرار است در مجمع عمومی که در سال جاری میلادی برگزار می‌شود، "جندی‌شاپور" را به جهانیان معرفی کند. من مراتب قدردانی خود را از دست‌اندرکاران اعلام می‌دارم و از مردم دزفول به خاطر نقش آن‌ها به‌خاطر حماسه دفاع مقدس و همچنین در عرصه علم تشکر می‌کنم؛ امیدوارم دانشگاه کنونی جندی‌شاپور پا جای پای دانشگاه جندی‌شاپور کهن بگذارد. علاوه بر سر‌در دانشگاه که باید نمادی از آن دانشگاه باشد، دانشگاه صنعتی جندی‌شاپور دزفول نیز باید سمبل و نمادی از جندی‌شاپور باشد.

انتهای پیام/

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار