عراقچی:

سلاح‌های شیمیایی توسط گروه‌های تروریستی به ادلب منتقل شده است

معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفت: سلاح‌های شیمیایی توسط گروه‌های تروریستی به ادلب منتقل شده و می‌توانند از آن استفاده کنند و قتل‌عامی را بوجود آورند.
کد خبر: ۳۰۷۴۳۰
تاریخ انتشار: ۱۳ شهريور ۱۳۹۷ - ۱۹:۱۳ - 04September 2018

مساله ادلب اوضاع سخت و پیچیده ای شده استبه گزارش گروه سیاست خارجی دفاع پرس، سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان بعدازظهر امروز در برنامه «رو در رو» شبکه چهار سیما در خصوص آخرین وضعیت سوریه اظهار داشت: سه کشور روسیه ایران و ترکیه که نقش فعالی در موضوع سوریه داشتند توانستند گفتگوهای آستانه را پیش ببرند که روند مثبتی در گفتگوهای سیاسی برای حل بحران سوریه شده است.

وی گفت: نوشتن قانون اساسی جدید سوریه، تعیین وضعیت آینده سوریه، بازسازی سوریه، اصلاحات سیاسی و مبارزه با تروریسم و مسائل دیگر از جمله مسائلی است که در گفتگو های آستانه مورد بررسی قرار می گیرد.

عراقچی افزود: ترکیه در موضوع سوریه نقش دارد، برخی بازیگران که نقش مخربی در سوریه داشتند از جمله عربستان از سوریه خارج شده اند ولی ترکیه نقش سازنده خودش را در چارچوب روند آستانه با روسیه و ایران حفظ کرده است.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه تصریح کرد: مساله ادلب اوضاع سخت و پیچیده ای شده و اختلافاتی میان گروه های تروریستی در آن منطقه شکل گرفته و بنا بر این شد در این خصوص در سطح سران نشستی داشته باشیم که از آنجا که نوبت میزبانی ایران بود این نشست در تهران برگزار می شود.

آمریکایی ها نقش غیر سازنده ای در سوریه داشتند

وی ادامه داد: ایران برنامه مشخص خود را دارد و در چارچوب آستانه با دو کشور دیگر بحث های خود را پیش خواهیم برد و امیدوارم منتج به نتایج سازنده ای در وضعیت سیاسی و ثبات در سوریه شود.

عراقچی بیان کرد: آمریکایی ها در بسیاری از جای ها به کمک تروریست ها در سوریه آمدند و نقش غیر سازنده ای داشتند و سر و صداهای آنها در مورد ادلب را پیشتر در قوطه شرقی و حلب هم دیدیم و هر زمان پیروزی های ارتش سوریه مطرح بود به یکباره بحث استفاده از سلاح های شیمیایی مطرح می شد و سوالی که هست اینکه کسی که موضع برتر میدانی را دارد چه نیازی است از سلاح شیمیایی استفاده شود.

وی گفت: سلاح های شیمیایی توسط گروه های تروریستی به ادلب منتقل شده و می توانند از آن استفاده کنند و قتل عامی را بوجود آورند.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه افزود: لازم بود در شرایط فعلی نشستی میان سران سه کشور ضامن آستانه برگزار شود؛ ببینید حضور ایران و روسیه بر خلاف هر کشور دیگری که به سوریه نیرو اعزام کرده قانونی است و به خواست دولت آن کشور بوده است.

امیدوارم در ماه های آینده به سمت بازسازی سوریه برویم

عراقچی گفت: وضعیت در سوریه و نقش ایران در آن مساله و بحث روابط ما در بُعد سیاسی و مستشاری با سوریه اینطور ایجاب میکند که کسی نمی تواند اصطلاحا ما را در آن موضوع دور بزند و فکر میکنم مسیر ما در موضوع سوریه خوب بوده و امیدوارم در ماه های آینده به سمت بازسازی سوریه برویم.

وی در خصوص وضعیت برجام بیان کرد: مذاکرات ما با اروپایی ها به طور فشرده همچنان ادامه دارد و آنها هم تعهد خود را به برجام بارها در مواضع رسمی خود و یا جلساتی که با ما داشتند بیان کردند و اذعان داشتند که حفظ برجام منوط به تامین نیازهای اقتصادی ایران است و گفتند که راه حل های عملیاتی هم در این راستا پیگیری میکنند ولی اینکه چه زمانی ساز و کارهایی برقرار می شود که بتوان در حوزه های مالی، بانکی و کشتیرانی و امثال اینها به هدف نهایی برسیم باید منتظر آینده بود.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفت: با یک تصمیم اقتصادی برخی شرکت های اروپایی، بازار آمریکا را انتخاب میکنند و این نکته را باید دانست که موضوع برجام برای اروپایی های مساله امنیتی است. ما به اروپایی های می گوییم شما باید از شرکت های خود حمایت کنید تا آنها با ایران همکاری کنند و مورد تحریم امریکا قرار نگیرند.

ما به اروپایی های می گوییم شما باید برای تامین امنیت خودتان هزینه بدهید

وی ادامه داد: ما به اروپایی های می گوییم شما باید برای تامین امنیت خودتان هزینه بدهید و شرایط مساعدی را برای شرکت های اروپایی فراهم کنید.

عراقچی افزود: نکته ما این است که اگر اروپا می خواهد برجام را حفظ کند باید برای آن هزینه بدهد، ما روابط خارجی و مساله اقتصادی کشور را بدون در نظر گرفتن اینکه اروپا چه خواهد گفت پیگیری می کنیم و تلاش های زیادی در حال انجام است.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه اظهار داشت: یک مهلتی را خود آمریکایی ها مشخص کردند یکی بعد از سه ماه و یکی از بعد شش ماه باز می گردد، ۱۴ آبان یک مهلت از سوی آمریکا به اروپایی ها است و خودشان هم این را می دانند که زمان زیادی ندارند.

وی گفت: باید تا قبل از آن تاریخ اروپایی ها تکلیف را مشخص کنند و سازوکارهایی را فراهم آورند. بنابراین آنها باید تا پیش از آنکه تحریم های آمریکا که عملا از الان شروع شده و رسما از آبان ماه آغاز می شود کار را مشخص کنند.

عراقچی بیان کرد: برجام تمام تحریم های مربوط به هسته ای را کنار گذاشت و کشور به سرعت به وضعیت عادی بازگشت. امریکا به این نتیجه رسید که ایران با برجام هر روز قوی تر می شود.

خروج آمریکا از برجام برایش هزینه هایی دارد

معاون سیاسی وزیر امورخارجه گفت: بعد از برجام فروش نفت ما به حالت عادی برگشت و کشتی هایی که در بنادر به دلیل نداشتن بیمه و تحریم ها متوقف شده بودند همه به کار افتادند و همین شرکت هایی که امروز دارند از ایران بیرون می روند بعد از برجام با ما به همکاری پرداختند.

عراقچی افزود: اینها واقعیت هایی بود که وجود داشت اما برخی آنها را انکار می کردند و امروز که این شرکت ها دارند از ایران خارج می شوند همه ما شاکی هستیم که چرا این گونه است. اینکه توتال ۵ میلیارد دلار قرارداد با ایران می بندد در حرف نیست. اینکه آمریکا از برجام خارج شد به دلیل این است که احساس ضرر کرده است و خروج او از برجام برایش هزینه هایی دارد.

وی ادامه داد: شرکت توتال و دیگر شرکت ها اگر از ایران خارج بشوند باید طبق قرارداد خسارات را پرداخت کنند. خروج آنها از ایران به دلیل تحریم های آمریکا است. برجام برای ایران منافع و گشایش های زیادی داشت و حتی الان با وجود خروج آمریکا از برجام ماندن ما در این توافق منافعی را دارد. مقام معظم رهبری نیز اشاره کردند ما زمانی از برجام خارج می شویم یا اینکه آن را آتش می زنیم که منافعی برای ما در بر نداشته باشد. هنوز با خروج آمریکا، منافعی برای ما در برجام وجود دارد.

معاون سیاسی وزیر امورخارجه ادامه داد: در برجام کسی که ضرر کرد آمریکا بود. آنها دیدند ایران در منطقه اعمال نفوذ می کند که نمونه آن سوریه، لبنان، عراق و بحرین و خنثی کردن توطئه در کردستان عراق است. از سوی دیگر توان موشکی ما بر سر جای خودش است و در حال پیشرفت است و تا قبل از این مسائل اقتصادی اخیر، کشور به یک ثبات رسیده بود. آمریکا احساس کرد با برجام هم نتوانست مانع پیشرفت روند توسعه هسته ای ایران بشود و تنها در بخش هایی که نیاز ضروری ما نبود محدودیت هایی ایجاد شد. مهمترین بحثی که وجود داشت بحث توسعه و تحقیق بود که اصلا تعطیل نشد و ما امروز روی ماشین های IR۸ کار می کنیم.

فشارهای اقتصادی و سیاسی آمریکا به نهایت خود رسیده است

عراقچی گفت: آقای صالحی هفته پیش دوستان کمیسیون امنیت ملی که برخی از آنها حتی مخالف برجام بودند را برای بازدید از نیروگاه هسته ای بردند و آنها اذعان کردند که توان بازگشت ما به ۱۹۰ هزار سو روند پرسرعتی خواهد بود.

وی خاطرنشان کرد: در برجام گشایش هایی برای ایران بوجود آمده که با برگشت به برنامه هسته ای خودمان همه آنها را از دست خواهیم داد. مدیریت عالی کشور محاسبه این سود و زیان ها را خواهد کرد. وضعیت خارجی ما در مقایسه با قبل از برجام به مراتب بهتر است و تنها تحریم های یکجانبه آمریکا برگشته است و از همه اینها مهمتر ما در موضع برتر سیاسی و اخلاقی قرار داریم و هیچ اجماع بین المللی علیه ما وجود ندارد. من معتقدم بحران و مسائل داخلی کشور ما بعد از خروج آمریکا از برجام مسائلی نیست که نتوانیم از پس آن برآییم.

معاون سیاسی وزیر امورخارجه خاطرنشان کرد: اگر بتوانیم مسائل داخلی را سر و سامان بدهیم و بر اصول اقتصاد مقاومتی پایبند باشیم می توانیم مسائل امروز را پشت سر بگذاریم. مسئله ای که باید به آن توجه کرد این است که فشارهای اقتصادی و سیاسی آمریکا به نهایت خود رسیده است. آنها کشور به کشور و کمپانی به کمپانی می روند و می خواهند با زور تحریم هایی علیه ایران را اعمال کنند.

برخی کشورها به دلیل تحریم های آمریکا بدنبال کاهش خرید نفت از ایران هستند

عراقچی با بیان اینکه ما بجز خدا و خودمان به هیچ کسی امید نداریم، افزود: اروپایی ها بارها تعهدات سیاسی خود را اعلام کرده و در مقابل آمریکا ایستاده اند که کم سابقه است ولی اینکه بیایند آن را به راهکار عملی تبدیل کنند هنوز کار عملی انجام نشده است. البته قوانینی برای حمایت از شرکت های اروپایی برای ارتباط و همکاری با ایران تصویب کرده و اجرایی شده است و یک بانکی را ایجاد کردند که بتواند با ایران همکاری بانکی داشته باشد. ایده هایی نیز برای همکاری های مالی با ایران وجود دارد که وقتی نهایی شد آن را اعلام می کنیم.

وی افزود: اروپایی ها برای اینکه ایران در برجام بماند تمام تلاش خود را بکار گرفته اند و در مقابل آمریکا ایستاده اند. این اقدامات به لحاظ سیاسی کار کمی نیست اما پیدا کردن راههای عملیاتی آن کار آسانی نیست. بخصوص آنکه آمریکا راه این تعاملات را بسته است. آمریکا و اروپا شرکای قدیمی هستند و 50 میلیون شغل در اروپا وابسته به همکاری اقتصادی با آمریکا است. پس اینطور نیست که اروپایی ها بتوانند به راحتی مقابل آمریکا قرار بگیرند.

معاون سیاسی وزیر امورخارجه ادامه داد: ما به اروپایی ها گفته ایم که اگر منافع ما را نتوانید تامین کنید برای ما ماندن در برجام هیچ فایده ای ندارد. آنها هم می دانند که اگر خواسته های ایران را اجرا نکنند ایران در برجام نمی ماند.

عراقچی در خصوص کاهش سفارش نفت برخی کشورها از ایران گفت: این تفاوت ها همیشه در ماههای مختلف وجود داشت اما برخی کشورها به دلیل تحریم های آمریکا بدنبال کاهش خرید نفت از ایران هستند. اما برای اینکه ما بتوانیم نفت را بفروشیم به دنبال راههای مختلفی هستیم و حتی اگر بعد از 13 آبان ما قادر باشیم نفتمان را بفروشیم ممکن است ادامه کار با برجام را مد نظر داشته باشیم.

تا زمانی در برجام می مانیم که منافع مان تامین شود

وی افزود: تکلیف ما روشن است و مقام معظم رهبری هم فرمودند تا زمانی که برجام برای ما منافع دارد در آن می مانیم و از لحظه ای که این منفعت تمام شود از آن خارج خواهیم شد.

معاون سیاسی وزیر امورخارجه ادامه داد: تعیین تاریخ برای عمل کردن اروپایی به عهد خودشان به نوعی بستن دست و پای خودمان است. چرا باید تاریخی را تعیین کنیم که اگر بعد از آن منافع ما اقتضا کرد بخواهیم آن را بشکنیم. ما می گوییم تا زمانی که از برجام منفعت ببریم و نمی خواهیم با تعیین موارد مختلف، خودمان را محدود کنیم.

عراقچی تاکید کرد: تا زمانی در برجام می مانیم که منافع مان تامین شود وگرنه خروج از برجام کار یک دقیقه است. اروپایی هم این را می دانند و تلاش می کنند تا به تعهدات خود پایبند باشند. ما به جای اینکه مهلت بگذاریم شرط گذاشته ایم تا زمانی در برجام می مانیم که منافع مان تامین شود.

انتهای پیام/

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار