آنچه آمریکایی‌ها درباره پیروزی ایران می‌گویند، ولی ایرانیان نه

رسانه‌های غربی که در همه موارد اختلاف دارند، از نیویورک تایمز و واشنگتن پست تا وال‌استریت جورنال و استاندارد، این‌بار یک‌صدا این تصمیم را شکست آشکار آمریکا و پیروزی عریان ایران و روسیه خواندند.
کد خبر: ۳۲۵۰۰۶
تاریخ انتشار: ۰۵ دی ۱۳۹۷ - ۰۸:۵۹ - 26December 2018

به گزارش گروه سایر رسانه‌های دفاع پرس، علی علیزاده طی یادداشتی نوشت: تصمیم ترامپ برای خروج نیرو‌های آمریکا از سوریه اگرچه در امتداد وعده‌هایش در انتخابات بود با اینحال آمریکا را مثل زلزله‌ای تکان داد. آن رسانه‌های غربی که در همه موارد اختلاف دارند، از نیویورک تایمز و واشنگتن پست تا وال استریت جورنال و استاندارد، اینبار یکصدا این تصمیم را شکست آشکار آمریکا و پیروزی عریان ایران و روسیه خواندند.

برای فهم معنای این تصمیم کافی است به بی‌بی‌سی فارسی نگاه کنیم. رسانه‌ای که هفت سال در قامت یک ماشین پروپاگاندایی خودش رسما یکی از طرف‌های درگیر جنگ سوریه بوده (چندین مستند و صد‌ها ساعت برنامه برای بزرگنمایی شکست‌های ایران و محتوم بودن سقوط اسد و بیهوده بودن مخارج انسانی و نظامی ایران) در مقاله‌ای مفصل به قلم کیوان حسینی ایران را در کنار روسیه، پیروز اصلی می‌داند و با جزییات پیروزی ایران را تفسیر می‌کند.

تحقیری که این عقب نشینی بر روح ملی آمریکا اعمال کرده چنان سنگین بوده که در فضای عوامانه‌تر در آمریکا، نظریه توطئه‌ای که ترامپ را نفوذی پوتین می‌داند (تئوری که ریشه در اتهام دخالت روسیه در انتخابات ۲۰۱۶ به نفع ترامپ و همین طور ملاقات نزدیکان ترامپ با مقامات روسی در ایام انتخابات دارد و تحقیقات درباره‌اش هنوز در جریان است) دوباره اوج گرفته.

هم دموکرات‌ها و هم جمهوریخواهان، هم لیبرال‌های منتقد ترامپ و هم نومحافظه‌کاران همفکر ترامپ، به این تصمیم حمله کردند تا یکبار دیگر مردم ایران و باقی جهان سوم به یاد بیاورند در نظام آمریکا یک جناح لیبرال و صلح دوست مقابل یک جناح جنگ طلب و نومحافظه‌کار قرار ندارد و تنها 2 جناح «سلطه‌گر و بیشتر سلطه‌گر، جنگ طلب و بیشتر جنگ طلب» وجود دارد [فرم این جمله را از وندی شرمن دزدیدم. او که با وقاحت گفت: «در ایران فقط دو جناح تندرو و تندروتر وجود دارد»].

تصمیم ترامپ همینطور فضای سیاسی و رسانه‌ای اسراییل را هم به شدت ملتهب و آشفته کرده و حتی زیست سیاسی نتانیاهو را به خطر انداخته. (رجوع کنید به کانال تلگرام عبدالله شهبازی @ abdollahshahbazi) چرا که باعث افزایش توان بازدارنده دفاعی ایران از طریق همسایه شدن رسمی پایگاه‌های نظامی ایران در سوریه با اسراییل میشود. اگر یادتان باشد سه ماه پیش در تلویزیون منوتو گفتم برای نخستین بار از زمان هخامنشیان دوباره با مدیترانه وصل شده‌ایم و حالا امروز با خروج آمریکا میتوان رسما از باز شدن کوریدور میان تهران و مدیترانه (و خط ارتباطی با مهم‌ترین متحد ایران یعنی حزب‌الله) صحبت کرد.

با این‌حال خروج آمریکا که میتوانست لحظه غرورآمیز پیروزی ملی ایرانیان باشد و لحظه قدردانی ملی از مظلوم‌ترین سربازان تاریخ این کشور که در غربت شهید و اغلب در سکوت در ایران دفن شدند، به شکلی غیرعادی با سکوت و بی‌تفاوتی یا تفسیر وارونه روبرو شده. ایرنا، خبرگزاری رسمی دولت در ویدیویی پرسیده: «آیا نباید به برنامه خروج آمریکا از سوریه مشکوک بود؟». کانال تلگرام «انتخاب» نزدیک به نیرو‌های اعتدالی با ویدیویی از لورنس ویلکرسون میگوید: آیا ترامپ در حال آماده‌سازی افکار عمومی برای جنگ با ایران است؟» بخشی از نیرو‌های اصولگرا و حزب‌اللهی هم در فضای مجازی این تفسیر بی‌پایه و بی‌خردانه را رواج داده‌اند که هدف ترامپ خالی کردن سوریه به منظور بمباران آن و احتمالا حمله به ایران بوده‌ است.

تحلیلی که ریشه در جهت‌دهی عامدانه دروغین یا «فیک» تلویزیون فاکس نیوز دارد. تفسیر قلابی که فاکس نیوز برای کم کردن از التهاب فضای داخلی آمریکا و کم کردن فشار از روی ترامپ مطرح کرد وگرنه همه میدانند آمریکا همچنان ده‌ها هزار نیرو در نزدیکی ایران دادر و جنگ به دلایل بسیار غیرممکن است. اپوزیسیون وابسته به آمریکا و سعودی هم البته این تفسیر را برجسته کرد تا از بار حقارت خروج آمریکا و بار پیروزی ایران بکاهد.

نمی‌دانم دلیل اینکه فضای فارسی چنین واکنش سرد و عجیبی به خبر خروج آمریکا از سوریه داد چه بود؟ آیا عدم خودباوری است؟ و باور نکردن اینکه امپریالیسم واقعا شکست خورده و فرار کرده؟ یا محصول بحران رسانه‌ای و نداشتن رسانه مستقل و قابل اعتماد عمومی؟ یا عدم آشنایی با غرب و به ویژه فضای داخلی آمریکا؟ یا نفوذ فیک نیوزها؟ در هر حال امیدوارم هر چیز بوده، دلیلش رقابت‌های جناحی برای تقلیل پیروزی نظامی ایران بخاطر نگرانی یک جناح از اعتبار گرفتن نیرو‌های نظامی ایرانی نبوده باشد.

گمان کردیم ترجمه بخشی از مواضع اتاق فکر‌های آمریکایی درباره خروج ترامپ از سوریه شاید بتواند تحلیلی واقعگرایانه‌تر به مخاطبان ایرانی بدهد و بتواند حجم جنگ روانی خارجی‌ها و تفسیر‌های مغرضانه داخلی‌ها را تا حدی خنثی کند.

منبع: فارس

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار