ایران کبریت آتش زدن برجام را روشن می‌کند؟

گفته می‌شود روز چهارشنبه و در سالگرد خروج یکجانبه آمریکا از برجام، حسن روحانی در گفت‌وگوی زنده تلویزیونی تصمیمات جدید جمهوری اسلامی ایران در واکنش به اقدامات خصمانه آن را اعلام خواهد کرد.
کد خبر: ۳۴۵۴۹۶
تاریخ انتشار: ۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۰۱:۰۷ - 08May 2019

به گزارش گروه سایر رسانه‌های دفاع‌پرس به نقل از روزنامه جوان، گفته می‌شود روز چهارشنبه و در سالگرد خروج یکجانبه آمریکا از برجام، روحانی در گفت‌وگوی زنده تلویزیونی تصمیمات جدید جمهوری اسلامی ایران در واکنش به اقدامات خصمانه آن را اعلام خواهد کرد.

این تصمیم پس از آن اتخاذ شده که آمریکا علاوه بر لغو معافیت‌های خریداران نفت، می‌خواهد تحریم‌های جدیدی را علیه ایران اعلام کند. براساس تصمیم جدید جمهوری اسلامی ایران چنانچه تحریم‌های نفتی و بانکی ظرف ساعات آینده لغو نشود، این اقدامات ویژه در چارچوب مفاد برجام با قاطعیت اجرا خواهد شد. گفته شده مقامات اتحادیه اروپا نیز که در یک سال گذشته فقط به ارائه وعده‌های اجرا نشده اکتفا کرده‌اند، غیررسمی در جریان این تصمیم قرار گرفته‌اند.

کاهش تعهدات بخشی از اقدامات ایران

برخی خبرگزاری‌ها نیز روز گذشته به نقل از یک منبع آگاه نوشتند: چهارشنبه ۱۸ اردیبهشت رئیس‌جمهور کشورمان یک گفت‌وگوی تلویزیونی درباره برنامه‌های مرحله‌ای ایران برای انجام اقدامات متقابل در برابر خروج آمریکا از برجام توضیحاتی را ارائه خواهد کرد.
این منبع آگاه ادامه داد: برنامه‌های پیش‌بینی شده ایران در چارچوب بند‌های ۲۶ و ۳۶ برجام بوده و فعلاً موضوع خروج از برجام مطرح نیست.

کاهش جزئی و کلی برخی تعهدات ایران و آغاز بخشی از فعالیت‌های هسته‌ای که انجام آن در چارچوب برجام متوقف شده بود، اولین گام ایران در واکنش به خروج آمریکا از برجام و همچنین بدعهدی کشور‌های اروپایی در اجرای تعهداتشان است. این مقام خاطرنشان کرد: مقامات اتحادیه اروپا که در یک سال گذشته تنها به ارائه وعده‌های اجرا نشده اکتفا کرده‌اند به صورت غیررسمی در جریان این تصمیم قرار گرفته‌اند.

ایران چه می‌کند؟

گفته می‌شود براساس مواد ۲۶ و ۳۶ برجام، جمهوری اسلامی ایران تعهدات هسته‌ای خود را کاهش خواهد داد.

آغاز غنی‌سازی ۳.۶۷ درصدی در فردو، نصب سانتریفیوژ‌های IR ۲ M. و IR ۴ در نطنز، تولید و انبار آب‌سنگین بیش از ۱۳۰ تن، فک پلمب از قرص‌های سوخت رآکتور قبلی اراک و توقف اجرای پروتکل الحاقی از جزئیات تصمیمی است که قرار است اعلام شود.

جمهوری اسلامی ایران در این بخش از تصمیم خود اقدامات خود را ذیل «کاهش تعهدات» تعریف می‌کند و مراحل بعدی ایران به رفتار طرف‌های غربی در عمل به تعهدات برجامی آن‌ها ارتباط خواهد داشت.

همانطور که اشاره شد تصمیم ایران گرچه به معنای خروج از برجام در شرایط کنونی نیست، اما می‌تواند به مثابه روشن کردن کبریت آتش زدن برجام باشد. اقدامی که ارتباط مستقیم با رفتار متقابل طرف‌های غربی در قبال برجام دارد.

تحریم‌های تازه آمریکا

اما دولت آمریکا شنبه گذشته بر خلاف مفاد توافق هسته‌ای، بخش تازه‌ای از فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران را مشمول تحریم قرار داد. بر اساس بیانیه‌ای که در سایت وزارت خارجه آمریکا قرار گرفت، «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا مدعی شد که این تصمیم با هدف «محروم‌سازی ایران از هرگونه مسیری به سوی تسلیحات هسته‌ای» اتخاذ شده است.

در بخشی از این بیانیه در توضیح محدودیت‌های تازه علیه برنامه هسته‌ای ایران آمده است: «از روز چهارم می (شنبه)، کمک به گسترش نیروگاه هسته‌ای بوشهر فراتر از واحد رآکتوری کنونی، می‌تواند تحریم‌پذیر باشد. علاوه بر این، فعالیت‌ها برای انتقال اورانیوم غنی‌شده به خارج از ایران در ازای اورانیوم طبیعی هم می‌تواند تحریم‌پذیر باشد. ایران باید تمام فعالیت‌های حساس اشاعه‌ای، از جمله غنی‌سازی را متوقف و ما اقداماتی را که از ادامه غنی‌سازی حمایت کند نخواهیم پذیرفت.»

کاخ سفید دوشنبه دوم اردیبهشت ماه نیز با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که «دونالد ترامپ» تصمیم گرفته است استثنائات مربوط به کاهش خرید نفت از ایران را که در ماه می‌به پایان می‌رسند (معافیت‌های تحریمی) تمدید نکند و هدف آن به صفر رساندن صادرات نفت ایران اعلام شد. این اقدام آمریکا در همان روز واکنش سید عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران را در پی داشت: «با توجه به غیرقانونی بودن اصل تحریم‌های مورد نظر، جمهوری اسلامی ایران اصولاً ارزش و اعتباری برای معافیت‌های اعطایی بر تحریم‌ها قائل نبوده و نیست.» وی افزود: «با این حال، با توجه به تأثیرات منفی عملی این تحریم‌ها و احتمال افزایش این اثرات منفی با عدم تمدید معافیت‌ها، وزارت امور خارجه امروز به صورت مستمر با تمامی نهاد‌های ذی‌ربط داخلی در تماس بوده و نیز رایزنی‌های فشرده‌ای با بسیاری از شرکای خارجی اعم از اروپایی، بین‌المللی و همسایگان صورت داده است.»

سخنگوی وزارت خارجه عنوان کرد: «نتیجه این تماس‌ها و رایزنی‌های داخلی و خارجی به مراجع عالی تصمیم‌گیری منعکس شده و به زودی تصمیم مقتضی در این خصوص اتخاذ و اعلام خواهد شد.» نوامبر سال گذشته، وزارت خارجه آمریکا معافیت‌های ۱۸۰ روزه‌ای را به هشت کشور خریدار نفت و میعانات ایران شامل ترکیه، کره جنوبی، ایتالیا، تایوان، یونان، ژاپن، چین و هند ارائه کرده بود تا در این فاصله به دنبال منابع جایگزین غیراز نفت ایران باشند. این مهلت دوم می ۲۰۱۹ پایان یافت.

انتهای پیام/ 112

نظر شما
پربیننده ها