ظریف در برنامه نگاه یک:

هیچ تعهد اضافی به کشور بار نخواهیم کرد/ فردو پابرجاست

وزیر امور خارجه با بیان اینکه گروهی دلشان پر می زند برای اینکه به ایران حمله کنند، گفت: وقتی هزار سانتریفیوژ در فردو داریم یعنی فردو پا بر جاست و معتقدم کسی جرات حمله به جمهوری اسلامی ایران را ندارد.
کد خبر: ۴۳۹۹۲
تاریخ انتشار: ۱۶ فروردين ۱۳۹۴ - ۰۹:۰۱ - 05April 2015

هیچ تعهد اضافی به کشور بار نخواهیم کرد/ فردو پابرجاست

به گزارش گروه اخبار داخلی دفاع پرس، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان شب گذشته (شنبه) با حضور در برنامه نگاه یک شبکه یک سیما با بیان اینکه  شورای امنیت پس از لغو کلیه قطعنامه ها علیه جمهوری اسلامی ایران نقش ناظر بر اجرای توافق را  ایفا می کند، گفت : این کار از نظر ما  بسیار خوب است چرا که باید  این نظارت  وجود داشته باشد و وظیفه شورای امنیت از موضوعی به موضوعی دیگر تبدیل میشود .

وی در ادامه افزود: این سازوکاری است که این توافق را مشروعیت می بخشد و بر اساس مقررات بین المللی باید اجرا شود .

وزیر امور خارجه  با اشاره به نامه  سناتورهای آمریکا که اگر توافقی صورت گرفت  باید  به کنگره بیاید و اگر این کار انجام نشود پشیزی ارزش نخواهد داشت ورئیس جمهور بعدی آمریکا  می تواند با یک امضاء  آن را لغو کند، گفت: نظارت شورای امنیت  بر اجرای توافق خط بطلانی بر این تصمیم 47 سناتور آمریکاست .

ظریف تاکید کرد: شورای امنیت در سابقه تاریخی خود هیچ گاه از ملت ایران دفاع نکرده است اما این کار در موازین بین المللی می تواند  ثبت  سندی استوار و قطعی باشد.

وی افزود: شورای امنیت شش قطعنامه علیه  جمهوری اسلامی ایران دارد که قطعنامه 1929 آن یک فاجعه  حقوق بین المللی است و پس از نهایی شدن توافق همه لغو خواهد شد.

وزیر امور خارجه  تصریح کرد: آمریکاییها در ژنو به جای لغو از کلمه لیفتینگ یعنی تعلیق استفاده می کردند  که گاهی اوقات معنای لغو می داد و گاهی اوقات معنای تعلیق  و چند بار وزیر امور خارجه آمریکا نیز از این کلمه  استفاده کرد وما  به او گفتیم  این کلمه  معنای تعلیق هم می دهد و باید  به بگویید  قطعنامه ها  کاملا لغو خواهد شد.

تمام  قطعنامه های هسته ای علیه جمهوری اسلامی ایران  لغو خواهد شد

ظریف گفت: قطعنامه جدید شورای امنیت  و برنامه  جامع اقدام مشترک  تایید می کند که تمام  قطعنامه های هسته ای علیه جمهوری اسلامی ایران  لغو خواهد شد .

وزیر امور خارجه افزود: تعدادی از تحریم های شورای امنیت نیز وجود دارد  که هیچ کدام  اقتصادی و بانکی نیست و به اقلام  اشاعه ای و تسلیحاتی مربوط می شوند که قرار است شورای امنیت در یک نامه  ضمیمه ای آنها را محدود کند  که هنوز در باره متن آن  نامه صحبتی نشده است.

ظریف با بیان اینکه  آنها می خواستند اراک و فردو را تعطیل و غنی سازی نطنز را تعلیق کنند ، گفت: روزی که  توافق تصویب شود  طرفها باید اقداماتی را انجام دهند  و روز تصویب توافق تا اجرایی شدن  ان فاصله ای وجود دارد که این فاصله  هنوز به توافق طرفین نرسیده چرا که باید  ما  و آنها اقداماتی را انجام دهیم و نمی دانیم این اقدامات چقدر طول  می کشد .

وی افزود: جمهوری اسلامی ایران باید در فردو  و اراک  و نطنز  و همچنین  ذخایر خود  اقداماتی را انجام دهد  که مورد توافق مسئولان نظام  باشد.

وزیر امور خارجه  با بیان اینکه  امروز با دکتر صالحی جلسه داشتیم و بررسی کردیم این اقدامات  جمهوری اسلامی چقدر طول می کشد تاکید کرد: آمریکا نیز باید اقداماتی را  انجام دهد .

ظریف  افزود: خانم ماری هارف حدس خود را گفته است که شش ماه  تا لغو قطعنامه ها و تحریم ها زمان لازم است .

وی تاکید کرد: این زمان می تواند شش هفته یا چهار هفته باشد .

ظریف گفت: ما فقط درباره  لغو تحریم ها صحبت می کنیم و تضمین ما  شورای امنیت است که عملکردها را تایید  می کند و باید کشورها  اقدامات خود را براساس شورای امنیت  انجام دهند  .

وی ادامه داد: بعد از توافق همه  به نیویورک می رویم  و توافق نهایی را به تصویب می رسانیم و از همان لحظه  تمام قطعنامه ها  لغو می شود.

آمریکا موظف است تمام تحریم های فرامرزی اقتصادی ، مالی ، نفتی و پولی را بردارد

وزیر امور خارجه  با بیان اینکه از روز اجرایی شدن  توافق آژانس بین المللی هسته ای اقدامات ما را  تایید می کند  تاکید کرد: آمریکا موظف است تمام تحریم های فرامرزی اقتصادی ، مالی ، نفتی و پولی را بردارد .

وزیر امور خارجه کشورمان گفت: مردم امید کسانی که  می خواستند  با فشار وتحریم  مملکت و مردم را به زانو دربیاورند  و تسلیم کنند  نا امید کردند.

به گزارش دفاع پرس، ظریف در بخش دیگری از اظهاراتش افزود: اگر امروز می توانیم در مقابل شش کشور جهانی که به ناحق خود را نماینده جامعه بین المللی می دانند وادعا می کنند مستحضرند به تصمیمات شورای امنیت سازمان ملل و اجماعی که از آن حرف می زنند با صلابت بایستیم واز حقوق ملت دفاع کنیم تنها به علت این است که مردم  امید کسانی که  می خواستند  با فشار و تحریم مملکت و مردم را به زانو دربیاورند و تسلیم کنند  این امید را ناامید کردند  .

ظریف گفت: به این دلیل  آنها پای میز مذاکره آمدند و ما همواره  آماده مذاکره  بودیم اما آنها می خواستند  زورگویی کنند و هنوز نیزهمین تلاش را دارند.

وی افزود: حتی وقتی به خواسته های خود نمی رسند در سخنان خود تلاش می کنند نشانه هایی از زورگویی را بروز دهند .

ظریف اضافه کرد: اینکه توانستیم در حد بسیار کوچکی  اهداف کشور را  پیش ببریم بیش از هر چیز مرهون حضور مردم بویژه در انتخابات  هستیم و اینکه نشان دادند این مردم را نمی شود  از نظام  ، دولت و حکومت  جدا کرد .

وی افزود: هیچ راهی نیز جز اینکه با این مردم  باید با زبان تکریم  سخن گفت نه با  فشار و تحریم وجود ندارد.

وزیر امور خارجه کشورمان گفت: از همه  کسانی که با لطف بیش از حد خود ما را شرمنده  کردند سپاسگزارم  وامیدوارم در آینده کاری کنیم که ذره ای شایسته این همه محبت  مردم باشد.

ظریف  در ادامه گفتگویش در برنامه  نگاه یک  افزود: حتما از کسانی که از ما انتقاد می کنند خرده می گیرند و دلواپس کار ما هستند  ممنونم  چرا که یقین دارم آنها هم در همه روزها و شب ها برای ما دعا می کنند تا کار موفق و عزت کشور  و افتخار مردم  حفظ شود و خون شهدا بویژه شهدای هسته ای پایمال نشود و ثمره  مقاومت مردم  از بین نرود .

وی افزود : امیدوارم  همگی با نقد سازنده و دیدگاه واقع بینانه به جایی برسیم که باعث افزایش قدرت و اقتدار روز افزون  و پرافتخار کشور شود.

ظریف در پاسخ به پرسشی درباره دوری اش از خانواده در ایام نوروز گفت: البته  خانواده  اصرار کردند که  این مسئولیت را بپذیرم پس ظاهرا ناچارند  این مشکلات را تحمل کنند هر چند  نوروزهای زیادی را به علت مشغله کاریم در دیپلماسی در خانه نبودم .

ظریف درپاسخ به پرسشی درباره  طولانی بودن  این دوره از مذاکرات در مقایسه با مذاکرات مهم  کشورهای جهان  گفت : در دهه 90 میلادی نیز که اوج  بحران بوسنی بود  با  170 تا 180 کشور مذاکره داشتیم  که آن هم طولانی بود اما گفته اند که  این دور از مذاکره طولانی ترین مذاکره یک وزیر خارجه آمریکا  از سال 1919 تا کنون بود .

وی تصریح کرد: در شبهای آخر مذاکرات خواب هر کدام از همکارانم تقریبا به طور متوسط سه ساعت  بود  که البته  این  منتی نیست بلکه  انجام  وظیفه بود .

ظریف گفت: مذاکرات مفهومی، محتوایی  و در لغات وعبارات  ادامه  می یافت  و سخت  و تکراری بود  بویژه اینکه اگر قرار است مواضع استقامت گونه یک کشور  مطرح شود  شاید  اغراق نباشد که باید برخی موضوعات صدها بار تکرار شود.

وی با یادآوری خواسته های غرب درباره  فن آوری هسته ای ایران و تلاش برای توقف آن گفت : زمانی می گفتند اراک را باید با بولدوزر خراب کنیم و در فردو را نیز باید گِل بگیریم و بیشتر از 200 تا 300 سانتریفیوژ موجود نباشد و از سوی دیگر محدودیت های چند دهه ای مطرح می کردند اما  بالاخره  فهمیدند  که  نمی توانند  برنامه  هسته ای ایران را  تعطیل کنند .

وی افزود : ما قبل از تحریم ها نیز در مذاکرات حضور داشتیم  و این درست نیست که بگویند  تحریم  ما را  به مذاکره  کشاند بویژه اینکه در دولت هشتم سرپرست تیم مذاکره کننده  بنده بودم و آقای روحانی نیز مسئولیت داشت مذاکرات ادامه یافت و تحریمی در کار نبود.

وزیر امور خارجه گفت: تحریم های اعمال شده شورای امنیت علیه  ایران به استثناء  تحریم های علیه صدام سخت ترین  تحریم ها ضد یک کشور بود که در آن  آمریکاییها و اروپاییها  نیز در آن  در اعمال تحریم  ها به صورت جداگانه  اقدام کردند .

امریکا درمقابل استقامت مردم ایران سرتسلیم فرود اورد

وزیر امور خارجه کشورمان گفت: بسیار افتخار می کنم که مردم  کاری کردند  تا وزیر امور خارجه آمریکا  در مصاحبه ای  تاکید کرد که ما نمی توانیم  مردم ایران را به زانو درآوریم و وادار به تسلیم  کنیم .

ظریف افزود: کری در ادامه تاکید کرد باید بنشینیم پای میز مذاکره چانه زنی کنیم تا بتوانیم به راه حلی مورد  رضایت دوطرف دست یابیم.

وزیر امور خارجه گفت: این واقعیت را نباید فراموش کنیم که بزرگترین  قدرت های جهان  برای تحریم و فشار به ایران  انتخاب شدند ، شش کشور قدرتمندی که تنها یکی از آنها مانند آلمان  بزرگترین  اقتصاد  جهان را در دست دارد .

وی افزود : سه کشور اروپایی آلمان ، انگلیس و فرانسه  کشورهایی بودند که قبل از ورود پرونده ایران به شورای امنیت  آنها  در این رابطه حاضر بودند و بعد از ورود  پرونده به شورای امنیت  اعضاء دائم نیز وارد شدند  و اروپاییها  دوست دارند  بگویند  مذاکره  با کشورهای 3+3 .

ظریف تاکید کرد : شش کشور بزرگ دنیا  همه در تحریم ها علیه ایران شرکت کردند  حتی کشورهایی مانند چین و روسیه  که ما روابط خوبی با آنها داشتیم و داریم.

به گزارش دفاع پرس، وزیر امور خارجه  با بیان اینکه  هر شش کشور قطعنامه  علیه ایران را در شورای امنیت به ناحق تصویب کردند  گفت : هر 5 عضو شورای امنیت  رای مثبت  به این قطعنامه  ها دادند و بانی آن بودند برای اینکه مردم  ایران را به زانو دربیاورند .

وزیر امور خارجه تاکید کرد : این افتخار بسیار بزرگی است که وزیر امور خارجه آمریکا گفت ما نمی توانیم مردم ایران را به زانو دربیاوریم و وادار به تسلیم کنیم .

ظریف تاکید کرد: ما به خاطر آرمانهایمان و انقلابمان  ایستادیم  و آرمان  انقلاب ما  بیانات امام  خمینی (ره) علیه کاپیتالاسیون بود  وهم اکنون آرمانهای امام خمینی به نتیجه نشست چرا که  وزیر  امور خارجه آمریکا صراحتا گفت مردم ایران را نمی توان به کاپیتولاسیون مجبور کرد.

وی گفت: به نظر من هم اکنون  اهداف ما در مذاکرات حاصل شده چه مذاکرات  به  نتیجه برسد و چه در صورت زیاده خواهی قدرت ها در مرحله  تدوین قطعنامه  بماند .

وی تاکید کرد: آمریکا به این نتیجه رسیده  است که نمی تواند مردم ایران را وادار به تسلیم کند .

به دنبال روابط خوب با همسایگانمان هستیم

ظریف در پاسخ به اینکه  شما  در طول این مذاکرات از واژه زیاده خواهی چندبار استفاده کردید و این زیاده خواهی ها  شامل چه مواردی می شد  گفت : تقریبا در همه موارد.

وی افزود: البته مذاکره است حتما آنها نیز همین را می گویند که البته اینطور نیست .

ظریف تصریح کرد : ما بیش از حقومان چیز بیشتری نمی خواهیم  و بدنبال بمب و یا هژمونی منطقه ای نیستیم بلکه به دنبال روابط خوب با همسایگان هستیم .

وی گفت : ما امنیت  همسایگان را امنیت خودمان می دانیم  و رنج می بریم از اینکه در منطقه  ما تروریسم وافراط همسایگان ما را به خاک و خون می کشد   ما می خواهیم روابط بین همسایگان  روابط مبتنی بر دوستی و همکاری وهمفکری باشد .

ظریف افزود: ما منافع مشترک زیادی با همه همسایگانمان داریم  واین منطقه برای ما  اولویت اساسی است و هیچ چیز فراتر از حقوقمان نمی خواهیم و معتقدیم  این بحران  ساختگی  خطر برای منطقه است .

وی گفت: نگرانیم از اینکه  چرا دوستان ما  از اینکه  مشکلمان را حل می کنیم  نگران شده اند  ما هیچ گاه  مشکلات خودمان را  به هزینه همسایگانمان حل نخواهیم کرد .

وزیر امور خارجه افزود: ما هیچگاه  امنیت همسایگانمان را با هیچ کس معامله نخواهیم کرد زیرا امنیت  انها امنیت ماست  و قابل معامله نیست ما اگر در منطقه ای ناامن  زندگی کنیم برای همه نا امن است  و هیچ کس نمی تواند در یک دنیای ناامن زندگی کند  .

وی گفت: منطقه خلیج فارس  و آسیای میانه   حوزه های امنیت ملی  و اصلی سیاست خارجی ما هستند و بر این اساس ما به دنبال هیچ چیز فراتر از حقوقمان نبودیم .

ظریف افزود: اما  طرف مقابل از ابتدا یک برنامه ای را تدوین کرده بود که البته  به علت مذاکره نمی خواهیم درباره افراد خاصی صحبت کنم  اما برنامه ای را رژیم صهیونیستی و تندروهای آمریکایی تولید کرده بودند که از ما یک خطر امنیتی بسازند.

وزیر امور خارجه  گفت: برای آنکه بتوانند این خطر را بسازند باید  از ایران تهدیدی بوجود می آوردند  و بر این اساس می گفتند  ایران بدنبال سلاح هسته ای است و پس از آن  برای مقابله با این  تهدید  پیوسته تکرار می کردند  ما باید چهار مسیر  دستیابی ایران به سلاح هسته ای را  ببندیم در صورتی که باید به آنها  گفت ما بدنبال سلاح هسته ای نیستیم .

وی گفت: این چهار مسیری را که آنها  می گویند ما خودمان بستیم  این مسیرها را  فتوای مقام معظم رهبری بسته است  که فرمودند  پیگیری  سلاح  کشتار جمعی   حرام شرعی است  این مسیرها  را تاریخ ما بسته است.

ظریف ادامه داد: چندبار در جلسه این مطلب را تکرار کردم که شورای امنیتی که شما از آن  صحبت می کنید و خود را نماینده آن می دانید  می دانید کیست ؟ ودر این  جلسه آخر نیز این مطلب را تکرار کردم  که شورای امنیتی که شما ادعای نمایندگی آن را می کنید شورایی است ، که  زمانی که  بنده کارداری جوان در نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل بودم  خواستم  به سفیر شما در این سازمان  بگویم که عراق از سلاح شیمیایی استفاده می کند  و او گفت  من اجازه ندارم و این شورای امنیت شماست بنابراین خیلی به آن افتخار نکنید .

ظریف افزود : صدام  علیه ما سلاح شیمایی استفاده کرد  و بازرسی هایی صورت گرفت دیدند که  عراق استفاده کرد و ما استفاده نکردیم گرچه توانایی اش را داشتیم و شورای امنیت  حاضر نشد حتی یکبار صدام را محکوم کند تا اینکه در حلبچه  صدام از سلاح شیمیایی استفاده کرد و آن وقت سازمان  سیای آمریکا  از یک برنامه منسجم تبلیغاتی استفاده کرد که بگوید  ایران  از سلاح شیمیایی استفاده کرد نه عراق .

وی در پاسخ به این سوال که واکنش آنها در برابر شما چه بود گفت : یکی گفت من نمی خواهم راجع به آن زمان فکر کنم دیگری گفت  ما متاسفیم  و نفر بعدی اظهار کرد  ما می خواهیم اینده ای متفاوت برای شما شکل بدهیم اما ما این مطالب را برای انها یاداوری کردیم .

وزیر امور خارجه افزود : انچه که من در مقابل دوربین های تلویزیونی گفتم اینها زیاده خواهی می کنند  بیشتر آن را در حضور خودشان اشاره کردم .

وی افزود : اینطور نبود که  ما بیاییم در مذاکره مطلبی را بیان و توافق کنیم  بعد بیاییم و خارج از مذاکرات فکت شیت دیگری را  مطرح کنیم ما هر آنچه را که بود مطرح کردیم بویژه بامردم خودمان  .

وزیر امور خارجه افزود : ما معتقدیم  با مردم خودمان باید روراست باشیم اول هم  اشاره کردم که مذاکره یعنی بده بستان  ، مذاکره این نیست که طرف مقابل تسلیم شود ما افتخارمان این است که در برابر شش قدرت جهانی ایستادیم  و خودشان گفتند  ما نتوانستیم اینها را به تسلیم واداریم  اگر خاطرتان باشد سال گذشته  اوباما گفت اگر در اختیار من بود نمی گذاشتم از برنامه هسته ای ایران یک پیچ ومهره باقی بماند اما مجبورم با انها  مذاکره کنم و این بزرگترین سند افتخار این مردم است .

چیزی به نام فکت شیت ایرانی وجود ندارد

ظریف گفت: چیزی به نام  فکت شیت  ایرانی وجود ندارد  و وزارت خارجه چیزی را منتشر نکرده  است .

وزیرامورخارجه کشورمان در ادامه مصاحبه با برنامه  نگاه یک  شنبه شب در پاسخ به مجری که  گفت حدود 34 سوال از شما دارم  به مزاح گفت: ظاهرا  باید تا صبح  صحبت با شما را ادامه دهم.

ظریف ادامه داد: چیزی بنام فکت شیت ایرانی  وجود ندارد و چند نفر از دوستان ما  یک رشته دستاوردهایی را  از این مذاکرات  نوشتند .

وی افزود: آمریکاییها هم در اظهاراتشان می گویند مذاکره این است و می گویند این حرفها را زده اند .

ظریف گفت: مثلا در همین متنی که خانم موگرینی و من خواندیم  باید توضیحاتی بدهم  چرا که متاسفانه در صدا وسیما  یکی دو نفر حرفهایی زدند که خوب نبود.

ظریف افزود : برای نمونه  آقای دکتر نوذر شفیعی که از دوستان  و همکاران  دانشگاهی من است اظهار نظرهایی داشت  و من  به وی گفتم  که چرا  شما گفتید متن موگرینی با متنی که من خواندم فرق می کند که  شفیعی در جواب من گفت من متن  خانم موگرینی را  به انگلیسی گوش نکردم  و مترجم  همزمان  داشت  ترجمه می کرد.

وزیر امور خارجه گفت : متن من  و خانم موگرینی حدود دو ساعت قبل از مصاحبه  مطبوعاتی به انگلیسی  آماده شد  و متن مذاکره شده  بود و این متن حقوقی نیست بلکه بیانیه مطبوعاتی است.

ظریف افزود : ما از ابتدا گفته بودیم  که فقط یک توافق داریم  و آن توافقی است که حداکثر در تیرماه  یا ممکن است زودتر انجام شود  و شاید  هم  نشود  اما  ما تلاش مان را می کنیم  .

وزیر امور خارجه گفت : ما روی راه حل ها بحث کردیم اما راه حل هایی که بحث شد  به شکل یک چرک نویس است  و  هنوز در آن پرانتز  و اختلاف نظر وجود دارد  که باید تبدیل شود و گرنه  الان چیزی تحت عنوان توافق داشتیم .

ظریف افزود: این بیانیه  بین  خود ما  تدوین  و چند دوره هم  مذاکره شد  و باید  شش کشور می دیدند  و باید چند جمله اش عوض می شد  و این روال را که طی کردیم  ما  متنی را دست  همکارانمان دادیم که ترجمه کنند .

وزیر امور خارجه گفت: من به همکارانم  گفتم  بالاخره این  ترجمه  ، ترجمه ای است که  هر دو متن  خوانده می شود  و باید  مطمئن شوید  که ما عین همان ترجمه را  می کنیم  و همکارانم عین آن را ترجمه کردند .

وی افزود: ما به جلسه وزرا رفتیم و همه  ، متن انگلیسی را دیده بودند  و می خواستیم  آن را نهایی کنیم اما من دوباره  با  آقای عراقچی متن را نگاه کردیم  تا یک وقت  از متن اصلی کم و زیادی نداشته باشد و وقتی مطمئن شدیم  نیم ساعت  از جلسه  وزرا گذشته بود  و وزرا  در محل  کنفرانس مطبوعاتی  منتظر ما بودند  که بتوانیم یک ترجمه دقیق  تهیه کنیم  .

ظریف گفت : در صدا وسیما  از مترجم همزمان  استفاده می کند  و مترجم  هر قدر هم  که  قوی باشد  50 درصد متن را می تواند ترجمه کند  و مشکل ترجمه  همزمان همین است.

وزیر امور خارجه افزود: برخی به من خرده می گیرند  که چرا به انگلیسی مذاکره می کنم  در حالیکه  که  اگر من  به فارسی مذاکره کنم کسی که ترجمه می کند حتی 50 درصد مفاهیمی را که می خواهم بگویم  نمی تواند  به طرف مقابل منتقل کند.

وی افزود: در ترجمه رسم است  که می گویند بهترین  مترجم  همزمان  حداکثر 70 درصد مطالب را منتقل می کند  .

ظریف گفت: متنی که دوستان ما تهیه کردند عین ترجمه است و آقای کری ،فابیوس ، اشتان مایر  و دو نماینده  چین و روسیه  در صف اول نشسته بودند و برای مثال کری، سخنگوی فارسی زبان دارد و هیچکس نگفت  ترجمه ما ایراد دارد .

وزیر امور خارجه ادامه داد: ای مردم  بدانید  که آنقدر به نمایندگان شما  اطمینان  دارند  که نمی گویند  می خواهیم  ترجمه شما را چک کنیم  اما برخی دوستان ما  اینجا گفتند که  ترجمه غلط است .

ظریف گفت: ما آخرین مذاکره مان  9 ساعت  درباره راه حل ها طول کشید  و راه حل ها  یک مجموعه  مفهومی است  و می خواهیم  آن را به متن نگارش شده تبدیل کنیم و قرار است  متن نهایی در پایان مذاکرات  به عنوان متن کامل در آید و هیچ چیز در این فاصله  متن توافق شده نیست .

وی افزود : یکی از ایراداتی که  به ما گرفتند  این است که  آن بالا  نوشتیم  این متن  توافق شده و حقوقی نیست  و همانطور که آقای عراقچی چندین بار گفت این متن چرک نویس است.

ظریف گفت : آمریکاییها آمدند  و آنچه را که خودشان مایل بودند گفتند  و برخی از آن اظهار نظرها در متن بود  و برخی با متن  تناقض آشکار داشت و نمونه آن بحث تعلیق  تحریم ها بود.

به گزارش دفاع پرس، وزیر امور خارجه گفت : حتی نماینده اتحادیه اروپا  به خانم  شرمن  ایمیل زد که چرا شما  موضع ما را خلاف گفتید  و ما هم در این خصوص اعتراض رسمی کردیم و حتی  به کری  اعتراض کردیم  و گفتیم چرا  گفتید  اتحادیه اروپا  ، تحریم را  تعلیق می کند.

وی افزود : اگر بیانیه خانم موگرینی و بنده را دقت کنید  می بینید که  می گوید  لغو کلیه قطعنامه های شورای امنیت.

توافق حداکثر تا 10 تیر اماده خواهد شد

وزیر امورخارجه گفت : تاکنون تصمیم نگرفته ایم که این توافق  را  امضا یا ان را صادر کنیم.

آقای ظریف در برنامه نگاه یک شنبه شب شبکه یک سیما با بیان اینکه بیاینه مطبوعاتی الزام آور نیست و ما گفته ایم یک توافق خواهیم داشت افزود: چرک نویسی که تدوین آن را آغاز کرده ایم و بسیار مهم است ، سند حقوقی نیست.

وی اضافه کرد : در نهایت توافق بین المللی حداکثر در 10 تیر امسال خواهیم داشت اما هنوز تصمیم نگرفته ایم که این توافق را امضا یا صادر کنیم.

ظریف گفت : همه توافق کرده اند که یک قطعنامه تحت ماده 41 فصل هفتم منشور ملل متحد در شورای امنیت صادر شود که همه قطعنامه های قبلی را لغو و این توافق را تایید می کند .

وی افزود : در آن زمان این توافق یک توافق بین المللی می شود .

ظریف گفت : اکنون راه حل های رسیدن به آن توافق بین المللی را نهایی می کنیم زیرا در توافق بین المللی جملات دقیق و کامل وجود دارد.

وزیر امور خارجه کشورمان اضافه کرد : در حالی که ما تا 6 صبح کار می کنیم و لحظه ای که متن می آید آمریکائیها آن را چهارشنبه آماده کرده بودند همانطور که دفعه قبل نیز این طور بود چون آنها اصراری ندارند.

ظریف گفت : البته من نمی خواهم بگویم آنها دروغ گو هستند بلکه آنها مشکل دارند و در داخل با فشار رو به رو هستند.

وی افزود : دیدید که نتانیاهو چه فشاری راه انداخت و کنگره آمریکا چه فشاری وارد می کند و می خواهد هفت هشت روز دیگر به خیال خود تحریم برضد ایران را تصویب کنند.

ظریف اضافه کرد : آنها باید آن مجموعه را آرام نگه دارند.

وزیر امورخارجه گفت : ما این تعهد را داریم که خلاف آن را نگوییم و من تاکید کردم هیچ چیز رسمی از وزارت امور خارجه نباید صادر شود چون هیچ چیز رسمی وجود ندارد.

وی افزود : ممکن است روزی بنشینیم براساس این متن که یک مقدار تمیز شده باشد برای تنویرافکار عمومی سخن بگوییم اما ساعت 11 و نیم شب که هتل را به سمت فرودگاه ترک کردیم هنوز متن تمیز نبود البته متن تمیز نیز به قول ما بین المللی ها پر از پرانتز و شامل موارد مورد اختلاف دو طرف است.

ظریف گفت : متن کنونی شامل جمله های کامل نیست به عنوان نمونه کلمه بازفراوری، که در متن توافق به صورت جمله در می آید.

وزیر امور خارجه کشورمان افزود : محدودیت غنی سازی ایران برای ده سال است اما محدودیت هایی را همه کشورهای دنیا پذیرفته اند که نمونه آن ان پی تی است و این محدودیت ها نامحدود است و زمان ندارد.

ظریف گفت : اگر روزی پروتکل الحاقی را بپذیریم پروتکل پایان ندارد.

هنوز چیز تعهد آوری وجود ندارد

وزیر امور خارجه گفت : هنوز چیزی نیست که تعهد آور باشد بلکه  طرز نگارش متن باید مورد توافق قرار بگیرد  البته  به همه  راه حل ها  دست یافته ایم.

 ظریف افزود : بیانیه ای که من و خانم موگرینی خواندیم  کلی و در چرک نویس راه حلها  درباره تعداد سانتریفیوژها مشخص است .

وی تصریح کرد: بیش از 5 هزار سانتریفیوژ در نطنز و 1000 سانتریفیوژ در فردو خواهیم داشت که سانتریفیوژهای نطنز  غنی سازی خواهند کرد و تصمیم نظام هم این است که سانتریفیوژهایی که در فردو هستند همانجا باشند به عنوان یک روش از آنها استفاده می کنیم و قرار نداریم با آنها غنی سازی کنیم .

وی ادامه داد : آمریکاییها گفتند  مواد شکافت پذیر در آنجا  تزریق نخواهد شد و غنی سازی نیز نخواهد بود  و ما خلاف آن را نیز نگفتیم  اما آمریکاییها  هیچ گاه نمی گویند  که 1000 سانتریفیوژ در فردو باقی خواهد ماند  در حالیکه  در چرک نویس هزار سانتریفیوژ که دو زنجیره اش در حال چرخش است باقی می ماند  و این یک واقعیت است .

وزیر امور خارجه تاکید کرد: مردم حق دارند بدانند اما ما نمی خواهیم کاری کنیم که مانع از به نتیجه رسیدن  تلاشها باشد  بنابراین نمی خواهیم برطرف مقابل خرده گیری کنیم اما اطمینان می دهم  در روزی که  توافق نهایی شود  به عنوان سند  بین المللی  منتشر خواهد شد و سندی که  اطمینان  پذیر نباشد نخواهیم پذیرفت .

وی در عین حال گفت : این گونه نیست که  توافق صد در صد  به نفع یک طرف باشد اما  افتخار ما این است  که بنشینیم  و با شش کشور مذاکره کنیم که نتوانند همه خواسته ها را به ما تحمیل کنند بلکه  مجبور شوند خواسته های ما را بپذیرند اما ما نیز باید  کارهایی انجام دهیم که البته در مسیر جلوگیری از پیشرفت  صنعتی نیست بلکه  برای اعتماد سازی است .

وزیر امور خارجه تاکید کرد : طرف مقابل در برابر ملت ایران  انتخاب دیگری  ندارد  خودشان گفتند که  انتخاب دیگری نیست اما اکنون مجبور به پذیرش  غنی سازی در ایران هستیم  در حالیکه در  دنیا  هفت یا هشت کشور غنی سازی می کنند و ما  نیز غنی سازی را روی پیشرفته ترین ماشین ها ادامه خواهیم داد .

وی گفت : نمی خواهم وارد مباحثی شوم که طرف مقابل را در برابر افکار عمومی خود  به انفعال وارد کند  ما برای گفتگو کار می کنیم  و در مذاکرات اهل دروغ و ریا و دورویی نیستیم ودر داخل سالن  مذاکرات وبیرون از آن صادق هستیم وبازی نمی کنیم و با جدیت وارد می شویم .

ظریف  افزود : با فشار با کسی بازی نمی کنیم و اکنون کری و اوباما  ودیگران  از جانب عوامل تندرو تحت فشار هستند .

وی با بیان اینکه  گروهی می گفتند  ایران نباید  تحقیق و توسعه داشته باشد  گفت :  این در حالیست که  از روز اولی که توافق اجرایی می شود روی بهترین  ماشین هایمان  که  آی آر 8 است با ظرفیت 20 برابر  آی آر 1 تحقیق و توسعه ادامه خواهد یافت .

وی ادامه داد : من سواد هسته ای ام طوطی وار و ضبط و صوتی است و آقای صالحی در موضوع هسته ای دانشمند واستاد است و بهتر می داند.

اگر آنها بخواهند تحریم ها را برگردانند ما نیز توان برابر داریم

وزیر امور خارجه  گفت: اگر بخواهند ترمینیت کنند  باید بروند کنگره و دولت آمریکا این  امکان را ندارد و این اختیار را فقط رئیس جمهور آمریکا بر اساس قانون دارد .

به گزارش دفاع پرس، ظریف در ادامه سخنانش در برنامه نگاه یک، شنبه شب افزود:  اصلا نمی خواهم وارد دعوای داخلی امریکاییها شوم و اتفاقا  هنگامی که سناتورهای آمریکایی  برای ما نامه نوشتند خواستند ما را وارد دعوای داخلی خودشان کنند و ما  گفتیم که دعوای داخلی به خودتان ربط دارد و آنچه که به ما ارتباط دارد  از نظر حقوق بین الملل دولتها  نماینده تمامیت آن کشور هستند ما می خواهیم  دولت آمریکا متعهد شود  که کلیه  تحریم ها را متوقف کند و مسائل داخلی به خودشان ارتباط دارد .

وی تصریح کرد : این شرایط درباره اروپا تفاوت دارد و اگر شورای وزیران  تصمیم بگیرد برای همه لازم الاجراست  آنها همه تحریم ها را از همان روز لغو خواهند کرد البته  آنها ترمینیت می کنند  در تفاهم نامه  نوشته  ترمینیت اپلیکیشن که آنها  باید به مقررات  داخلیشان  رجوع کنند .

وی گفت : آنچه که اتفاق خواهد افتاد همه تحریم های پولی وبانکی حذف خواهد شد .

ظریف افزود : یک رشته تحریم هایی اتحادیه اروپا دارد به عنوان نمونه فروش برخی از اقلام  و ما  به دنبال اینکه  این تحریم ها برداشته شود اصلا نبودیم .

وزیر امور خارجه  در پاسخ به این سوال که آمریکاییها ادعا کردند  معماری تحریم ها  حفظ خواهد شد  و امکان  بازگشت فوری انها وجود دارد افزود : آنها بی جا می کنند  معماری داخلی تحریم ها همین  الان هم  فرو ریخته  به همین علت است که امروز وزارت خزانه داری آمریکا  بیانیه داده حواستان باشد که تحریم ها  فرو نریخته  یعنی آنها اینقدر نگرانند .

وزیر امور خارجه  گفت : برخی اظهارات آنها مصرف داخلی دارد  ، مردم ما باید بدانند خوشحالیشان  نباید به تشویش تبدیل شود .

وی با بیان اینکه  دلم می خواهد جزئیات مسائل را مردم بدانند گفت : اظهارات آمریکاییها  برای آن است که می خواهند مانع تحریم های کنگره شوند  اشکالی ندارد بالاخره آنها  نیز فضای داخلی دارند  اما همه باید  بدانند که معماری تحریمها  فرو ریخته است .

وزیر امور خارجه با اشاره به موضوع  بازگشت تحریم ها گفت : همه طرفها در این توافق می توانند در صورت نقض  تعهدات طرف مقابل اقدامات خودشان را  متوقف کنند  کما اینکه ما نیز می توانیم  .

ظریف افزود : در صورتیکه که ایران  ادعا کند  که موردی را طرف مقابل نقض کرده  و در اگر  طرف مقابل اعلام کند که  مسئله ای را ایران نقض کرده  اتفاقاتی خواهد افتاد .

وی گفت : روندی تعریف شده  تا از اقدامات خودسرانه جلوگیری شود  .

وی افزود : آمریکا 35 سال علیه ایران  تحریم کرده  که هیچگاه تاثیری  بر کشور ما نداشته  است .

وی تصریح کرد : در دهه 70 شمسی  که  آمریکا  در اوج قدرت بود  قانونی بنام داماتا  تصویب کرد که بر اساس آن  هیچکدام از کشورها  اجازه سرمایه گذاری در صنعت نفت و گاز ایران را نداشتند  آن زمان چون تصمیمات آمریکا مبنای جهانی نداشت نزدیکترین  متحدان اروپایی یعنی آلمان وانگلیس  گفتند  اگر شما بخواهید  ما را تحریم کنید  شما را به دادگاه تجارت جهانی می بریم  بر همین اساس شرکت  شل انگلیس  ان ایی ایتالیا و توتال فرانسه آمدند و در فرانسه  سرمایه گذاری کردند  زیرا مبنای جهانی  نداشت .

ظریف افزود: بعد در چند سال گذشته  هنگامی که  تحریم های شورای امنیت وضع شد  و حاصل آن  شش قطعنامه بود  که خاصیتشان این بود که  اقدام خلاف قانون داخلی آمریکاییها ، توانست  سوار موج بین المللی شود  و شرایط به گونه ای پیش رفت که حتی آنها  اظهار کردند که  کسی نمی تواند  به ایران  بنزین  بفروشد و بر این اساس نزدیکترین کشورها به ایران نیز از فروش بنزین خودداری کردند ، الان اگر آمریکا بخواهد  دوباره تحریم ها را بازگرداند  نه تنها بر اساس  قطعنامه  شورای امنیت  عمل نمی کند  بلکه  بر خلاف قطعنامه عمل کرده  و ما باید  این تفاوت را احساس کنیم آمریکا در چنین شرایطی قرار می گیرد .

وزیر امور خارجه  گفت : اگر آمریکا تحریم را برگرداند ما نیز اختیار داریم  و احساس بنده این است که  اگر آمریکا این اقدام را انجام  دهد هیچ کس به آن توجهی نخواهد کرد .

ظریف افزود : ما درباره مسائلی از جمله حقوق بشر ، موشک های ایران و تروریسم  مذاکره  نکردیم و از روز اول هم اعلام کردیم  آنها نمی توانند تحریم ها را به بهانه های اینچنینی برگردانند تحریم های  مربوط به موارد مذکور همیشه بوده  حتی آمریکاییها قبل از این تحریم های جدید  تحریم های دیگری نیز داشتند اما کسی برای آنها تره خرد نمی کرد  .

وی گفت: ما در بحث هایمان پیشنهادهایی داشتیم که نتوانند  تحریم های کنونی را به بهانه دیگری وارد  کنند البته  این یکی از موارد مشکل است زیرا باید بیشتر روی این مسئله کار شود .

وزیر امور خارجه خطاب به مجری گفت: شما آنقدر سوال می کنید که من همه مسائل ریز و استراتژیهای مذاکراتی را لو می دهم و این خوب نیست اما احساس می کنم  چون در ذهن مردم اتفاقی که خوب و دستاوردی  بشمار می رود به گونه ای دیگر شکل بگیرد درحالیکه  ما هیچ چیز را تعلیق نکردیم.

وی گفت : رسانه ملی این لطف را می کند  و تشویش ها را از بین می برد  عده ای ایمیل و پیامک فرستادند و فریاد واسلاما س

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار