«محمد گلریز»؛ از عشق موسیقی تا آسایشگاه جانبازان

«محمد گلریز» خواننده محبوب کشورمان از فراز و نشیب‌های هنر موسیقی و آهنگ‌سازی در پی حضورش در آسایشگاه ثارالله (ع) می‌گوید که جانبازانش می‌گفتند «مدت‌هاست کسی به ما سر نزده است».
کد خبر: ۳۶۹۳۷۷
تاریخ انتشار: ۱۸ آبان ۱۳۹۸ - ۱۳:۱۲ - 09November 2019

به گزارش گروه سایر رسانه‌های دفاع‌پرس، «محمد گلریز» خواننده محبوبی است که هنوز بانگ صدایش در گوش‌های خیلی از ما نجوا می‌کند؛ سرودهای زیبای او در کشورمان طرفداران زیادی داشته و دارد و همیشه در صحنه هنر ارزشی حرف‌های زیادی برای گفتن خواهد داشت.

وقتی صحبت از اشعار انقلابی و حماسی می‌شود، ناخودآگاه سرودهای «این بانگ آزادی» و یا «خجسته باد» در ذهن‌ها تداعی می‌شود.

این هنرمند و خواننده انقلابی کشورمان گرچه از نامهربانی‌های رسانه ملی کمی گلایه‌مند است؛ اما می‌گوید به خاطر مردم، اسلام، انقلاب و به‌خصوص امام حسین (ع) هر کاری از دستش بربیاید چه در شبکه‌های سراسری و چه در شبکه‌های استانی صداوسیما ازجمله سمنان انجام می‌دهد.

گلریز، خواننده پیشکسوت کشورمان که با موسیقی انقلاب الفت دیرینه‌ای دارد و به گفته خودش هنوز اشک شوق هنگام اجرا از چشمانش جاری می‌شود، به بررسی خاطرات آن دوران پرداخته است.

گلریز که در ششمین دهه از عمرش قرار دارد، کمی دلگیر است؛ دلگیر از برخی کم‌کاری‌ها در عرصه موسیقی انقلاب، نتیجه‌بخش نبودن برخی کارها، نپرداختن به اشعار دیوان امام خمینی (ره) و...

«محمد گلریز»؛ از عشق موسیقی تا آسایشگاه جانبازان

موسیقی راه پرفراز و نشیب و خطرناکی دارد

با سلام و سپاس از فرصتی که به ما دادید. کمی از خودتان بگویید. آیا پرداختن به اشعار و موسیقی آیینی در خانواده شما نمونه دیگری هم دارد؟

پدر من یکی از مداحان اهل‌بیت (ع) بود و واقعاً از منبر وی کسب فیض کردم. پدرم همیشه عقیده داشت که باید اشعاری در مداحی خوانده شود که از ابعاد مختلف قیام عاشورا را حکایت کند.

یادم می‌آید مرحوم خوشدل شعری سروده بود که واقعاً در بیان اهداف قیام عاشورا و شعور حسینی به‌اندازه چند سخنرانی ظرفیت معنوی و بار فرهنگی در بر داشت.

آن شعر را به خاطر دارید؟

بله. شعر مرحوم خوشدل این بود:

بزرگ فلسفه قتل شاه دین این است/ که مرگ سرخ به از زندگی ننگین است

حسین مظهر آزادگی و آزادی است/ خوشا کسی که چنینش مرام و آیین است

نه ظلم کن به کسی، نی به زیر ظلم برو/ که این مرام حسین است و منطق دین است

همین نه گریه بر آن شاه تشنه‌لب کافی است/ اگرچه گریه بر آلام قلب تسکین است

ببین که مقصد عالی وی چه بود ای دوست/ که درک آن سبب عز و جاه و تمکین است

ز خاک مردم آزاده بوی خون آید/ نشان شیعه و آثار پیروی این است

خواندن اشعار آیینی باید با آهنگ‌های خوب همراه باشد

از آن استفاده هم کردید؟

بله. همه ابعاد نهضت عاشورا امام حسین (ع) در این چند بیت آمده و این اشعار بسیار مؤثر است؛ به شرطی که خواننده‌هایی که این اشعار را می‌خوانند با صوت خوب به‌خصوص در دستگاه‌های آوازی آن را بخوانند.

خواندن اشعار آیینی باید با آهنگ‌های خوب همراه باشد؛ ما می‌توانیم در این رابطه دانش کسب کنیم و در حوزه موسیقی آیینی خودمان با دستگاه‌ها و ردیف‌های آوازی بسیار خوبی که داریم، این اشعار را در آن ردیف‌ها بخوانیم.

«محمد گلریز»؛ از عشق موسیقی تا آسایشگاه جانبازان

با برخی اشعار و مداحی‌ها ابزار دست دشمن می‌دهیم

استفاده از اشعار نامناسب و مداحی‌های وهن‌آور را چطور ارزیابی می‌کنید؟

برخی اشعار و مداحی‌ها با کلمات نامناسب یا مستهجن آمیخته است. افرادی تریبون دشمن در تخریب ارزش‌های اسلامی به‌ویژه قیام عاشورای امام حسین (ع) شده‌اند و با این اشعار و مداحی‌ها ابزار به دست دشمن می‌دهیم تا تیشه به ریشه ارزش‌ها بزنند.

باید از این مسائل دوری کنیم و به خواندن شعرهایی در مداحی‌ها روی بیاوریم که سروده بامحتوایی از شعرای قدیمی و معاصر است؛ در این عرصه به‌طور کلی پیشرفت خوبی داشته‌ایم.

انقلاب اسلامی، حسینی و عاشورایی است و شعر دور از وهن هم یکی از مسائل در انقلاب ما محسوب می‌شود.

موسیقی راه پرفراز و نشیب و خطرناکی دارد

با توجه به ویژگی‌های خاص عرصه موسیقی و اینکه در حال حاضر این عرصه به سمت‌وسوی دیگری رفته، برای حرکت در همان مسیر ایام انقلاب و دفاع مقدس چه کاری باید انجام داد؟

موسیقی راه پرفراز و نشیب و خطرناکی دارد؛ با هنرمندان زیادی در این بخش ارتباط داشتم و معتقدم این عرصه باید دارای راه معینی باشد تا درست هدایت شویم.

متأسفانه دشمنان ما آن‌قدر در این عرصه سرمایه‌گذاری می‌کنند که شاهد تأثیر مخرب آن در جامعه هستیم و تنها انتظاری که از نهادهای مرتبط با موسیقی می‌شود داشت، این است که باید تلاش بیشتری در جهت مبارزه با این نوع تهاجم صورت گیرد.

شعر و کلام ما دارای موسیقی و ملودی است و با هماهنگی با آهنگ می‌تواند دارای تأثیر باشد و خودش را نشان دهد.

حضور پررنگ رسانه‌ها می‌تواند در این زمینه کارساز باشد تا با استفاده از قلم و فضای تبلیغاتی که دارند، بتوانند گامی مهم در این راه بردارند.

دشمنان ما و استکبار جهانی، این یزیدیان، شمران و عمر بن سعدهای زمان، که انسانیت و آدم بودن خود را به گندم، ملک و منفعت‌طلبی دنیا فروخته‌اند، امروز با هنر علیه اسلام و ایران کار می‌کنند.

گرگ‌های انسان‌نما و فرزندان مستکبران سده‌های گذشته که به زباله‌دان تاریخ پیوسته‌اند، بعد از یک‌هزار و 400 سال علیه قیام عاشورا و ارزش‌های اسلامی در اردوگاه جنگ نرم، شمشیر دشمنی با ارزش‌های اسلام را از رو بسته‌اند.

شعر در تشریح اهداف نهضت عاشورا و اسلام بسیار مؤثر است

با این شرایط، موسیقی مذهبی و آیینی در کشور ما امروز چه جایگاهی دارد؟

شعرهای خوبی در بخش‌های آیینی و مذهبی وجود دارد که متعلق به قرون گذشته است؛ در هر عرصه‌ای هم هنرهای خوب و فاخر وجود دارد و هم هنرهایی که به خرافات گرایش داشته‌اند.

البته اکثر اشعاری که بنده دیده‌ام یا توفیق خواندن آنها را داشتم، اشعاری پرمعنی بوده است و واقعه عاشورا و سایر مفاهیم دینی را از نظر نهضتی با طلوع پیام‌های وفاداری، جوانمردی و آزادگی و موضوعات این‌چنینی ترسیم می‌کند.

شعر می‌تواند در تشریح اهداف نهضت عاشورا و اسلام بسیار مؤثر و اثرگذار باشد. نهضت عاشورا با بیان اهداف امام حسین (ع) معرفی می‌شود.

«محمد گلریز»؛ از عشق موسیقی تا آسایشگاه جانبازان

مردم عاشقانه علم عزای امام حسین (ع) را برپا می‌کنند

برای مقابله با دشمنان و تلاش آنها برای حذف ارزش‌های اسلامی و دینی چه اقداماتی باید انجام داد؟

با وجود تمام دشمنی‌هایی که دشمنان اسلام و نظام جمهوری اسلامی انجام داده‌اند و می‌خواهند قیام عاشورا را از بین ببرند؛ اما مردم ما در پاسخ به دشمن، سیلی عاشورایی به آنها می‌زنند.

مردم عاشقانه علم عزای امام حسین (ع) را برپا می‌کنند و به آن عشق می‌ورزند.

هر سال هم این شور بیشتر می‌شود؟

بله. هر سال هم نسبت به سال قبل شور و شوق مردم به آیین‌های حسینی بیشتر می‌شود و تعداد زیاد حسینیه‌ها، تکایا و مجالس مرثیه‌خوانی و روضه‌خوانی از این موضوع حکایت دارد.

کسانی که نگاه خصمانه به ایران اسلامی دارند، چشم ندارند ببینند که ما با شور و شعور حسینی عزادار ماه‌های محرم و صفر باشیم؛ دشمن می‌خواهد با تزریق خرافات و پررنگ کردن آن به ارزش‌های اسلام ضربه بزند و از موسیقی و هنر هم در این راه بهره می‌گیرد.

نهضت عاشورا در مجالس عزاداری باید به معنای واقعی با بیان اهداف امام حسین (ع) و یاران آن حضرت معرفی شود و مظلوم و ظالم را باید تصویرسازی کرد.

نامهربانی‌ها را نادیده گرفتم

اثری از شما از رسانه ملی هنوز هم پخش می‌شود؟

آهنگ «رسم عاشقی» را بعد از نامهربانی‌های رسانه ملی در حقم خواندم و کلیپ این آهنگ از رسانه ملی پخش می‌شود؛ موسیقی آهنگ «رسم عاشقی» از میرزمانی است و شعر آن را موسوی سروده است.

به خاطر نامهربانی‌هایی که رسانه ملی در حق بنده داشت، مدت‌ها بود به رسانه ملی نمی‌رفتم؛‌ اما به خاطر نام و عشق امام حسین (ع) این نامهربانی‌ها را نادیده گرفتم و بسیار خوشحالم که این کار را انجام دادم.

چه آثاری را در دست ساخت دارید؟

مستند «جانبازان» اثر مهمی است. سری به آسایشگاه ثارالله (ع) زدم و با حضور بین جانبازان 70 و خواندن اشعار و آهنگ‌هایی درباره جانبازان، مصاحبه‌ای با آنها انجام دادم.

خوشحالم که مستند خوبی برای جانبازانی که خیلی مظلوم واقع شده‌اند، ساخته شده؛ در قالب مصاحبه از این جانبازان پرسیدم که آیا مسؤولان به شما سر می‌زنند که متأسفانه گفتند «خیر؛ مدت‌هاست که کسی به ما سر نزده است».

آن‌ها گفتند ما توقعی نداریم و اجرمان را از خدا گرفته‌ایم و برای سرفرازی اسلام، نظام و ملت ایران به میدان جنگ رفتیم.

«محمد گلریز»؛ از عشق موسیقی تا آسایشگاه جانبازان

این هنر را در راه خدا مصرف کنید

رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در بخشی از سخنان خود می‌فرمایند «هنر موسیقی، تلفیقی از دانش، اندیشه و فطرت خدادادی است که مظهر فطرت خدادادی، در درجه اول حنجره انسان‌ها و در درجه دوم سازهایی است که به دست انسان‌ها ساخته شده است. پس می‌بینید که پایه، پایه الهی است. اولین نتیجه‌ای که می‌شود گرفت آن است که ما این هنر را، در راه خدا مصرف کنیم».

تردیدی وجود ندارد که هنر موسیقی امروز طرفداران زیادی دارد؛ اما موسیقی ارزش‌مدار به آن‌سو می‌رود تا در راه خدا مصرف شود و بر مخاطبانش تأثیر بگذارد.

امید می‌رود با از میان برداشته شدن برخی موانعی که این روزها برای موسیقی انقلابی و ارزشی ایجاد شده است، روز به روز شاهد شکوفایی هر چه بیشتر این هنر متعالی باشیم.

منبع: فارس

انتهای پیام/ 113

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار