رنگ پوست؛ مجوز زندگی در سرزمین یانکی‌ها/ وضعیت حقوق بشر در آمریکا به روایت اعداد

علی‌رغم تصاویر رنگارنگ و زیبایی که آمریکایی‌ها به کمک امپراتوری‌های رسانه‌ای خود در جهان از کشورشان نشان می‌دهند، این رژیم از وضعیت نابسامانی در بحث حقوق بشر رنج می‌برد که شاید برای برخی حتی غیرقابل باور باشد.
کد خبر: ۴۰۳۸۷۰
تاریخ انتشار: ۱۱ تير ۱۳۹۹ - ۱۳:۴۷ - 01July 2020

رنگ پوست؛ مجوز زندگی در سرزمین یانکی‌ها/ وضعیت حقوق بشر در آمریکا به روایت اعدادبه گزارش گروه سایر رسانه‎های دفاع‌پرس، رژیم آمریکا همواره در تلاش بوده است با ابزار حقوق بشر و بحث رعایت موازین انسانی، اتهاماتی علیه کشور‌های مستقلی که مخالف یکه‌تازی و زورگویی‌های سران این کشور هستند، وارد سازد و هر ساله سران این رژیم با هدف سیاه‌نمایی، گزارش‌هایی در خصوص وضعیت حقوق بشر در ایران، چین و دیگر کشور‌های غیرهمسو با خود ارائه می‌کند.

اما علی‌رغم تصاویر رنگارنگ و زیبایی که آمریکایی‌ها به کمک امپراتوری‌های رسانه‌ای خود در جهان از کشورشان نشان می‌دهند، این رژیم از وضعیت نابسامانی در بحث حقوق بشر رنج می‌برد که شاید برای برخی حتی غیرقابل باور باشد؛ اینکه چگونه کشور منادی حقق بشر که مبنای جنگ‌های چند دهه اخیر خود را تلاش برای ترویج دموکراسی، آزادی و بازگرداندن کرامت انسانی ذکر کرده، از درون با چنین معضلاتی روبرو است، جای تعجب ندارد. زیرا اگر تاریخ شکل‌گیری آمریکا را مرور کنیم متوجه می‌شویم اساس پایه‌ریزی این کشور مبتنی بر قتل، جنایت، پاکسازی نژادی و برده‌داری بوده است. این اقدامات در طول تاریخ حدود ۲۴۰ ساله آمریکا به صورت سیستماتیک ادامه یافت و باعث شد تا ساختار‌های سیاسی، قضائی و امنیتی آن بر این پایه عمل کنند.

شاهد مثال این مطالب، آماری است که وضعیت حقوق بشر آمریکا نشان می‌دهد. برای این منظور به داده‌های موجود در رسانه‌هایی مانند واشنگتن پست، تلویزیون جهانی چین CGTN، سازمان دیده‌بان حقوق بشر و سازمان عفو بین‌الملل اشاره خواهد شد که اوضاع انسانی آمریکا در سال ۲۰۱۹ را با آمار و ارقام به تصویر کشیده‌اند.

تبعیض قومی و نژادی

یکی از اصلی‌ترین و آشکارترین موارد نقض حقوق بشر در آمریکا، تبعیض نژادی است که از زمان ورود سفیدپوستان به این قاره و مواجه خونینی با سرخ‌پوستان از اوایل قرن هفدهم تا امروز ادامه دارد؛ لذا همانگونه که بیان شد، برخورد‌های ناعادلانه نیرو‌های پلیس و مباحث مربوط به عدالت کیفری که در جنبه‌های مختلف زندگی آمریکایی‌ها به وضوح مشاهده می‌شود، بدون اشاره به موضوع برده‌داری و تأثیر آن بر جامعه امروز قابل درک نیست.

بارزترین و نزدیک‌ترین شاهد مثال برای این مسئله هم برخورد غیرانسانی پلیس با جرج فلوید بود که منجر به واکنش گسترده سیاهپوستان و اعتراضات آن‌ها در یک ماهه اخیر آمریکا شد. از نگاه بدنه پلیس این کشور، کماکان سیاهان در مظان اتهام هستند مگر خلاف آن ثابت شود. طبق گزارش ماه مارس تلویزیون جهانی چین، مردان بزرگسال آمریکایی-آفریقایی ۵.۹ برابر بیشتر از مردان بزرگسال سفید پوست در معرض زندانی شدن هستند. نابرابری‌ها برای مردان جوان سیاه‌پوست به مراتب بیش از همسن‌های سفیدپوست‌شان است.

براساس گزارش سال ۲۰۱۹ دیده بان حقوق بشر تعداد زنان سیاهپوست زندانی در آمریکا تقریبا دو برابر بیشتر از زنان سفیدپوست است. همچنین در میان کودکان زندانی هم این نابرابری نژادی به چشم می‌خورد که باعث می‌شود کودکان بر حسب رنگ پوست‌شان در سیستم‌های دادرسی با سرنوشت متفاوتی مواجه شوند. بر این اساس در ۳۷ ایالت آمریکا نرخ زندانی شدن برای کودکان سیاه پوست بیشتر از سفیدپوستان است.

در این باره سازمان عفو بین‌الملل اعلام کرد در سال ۲۰۱۹ مقامات آمریکا بیش از ۵۹ هزار پناهجو را مجبور کردند در طول تقاضای پناهندگی خود به مکزیک بازگردند، امری که می‌تواند ماه‌ها یا سال‌ها طول بکشد. این سیاست حق آن‌ها را برای درخواست پناهنگی نقض کرده است، ضمن آنکه پناهجویان هم برای پیگیری حقوق خود با موانع زیادی در مسیر رسیدن به دادرسی عادلانه روبرو هستند.

دولت ترامپ سیاست‌های مهاجرتی غیرانسانی خود را همچنان بی‌اعتنا به تعهداتش در برابر پناهجویان طبق قوانین بین‌المللی این روند را ادامه می‌دهد و روایت‌هایی را از حضور این افراد در کشورش مطرح می‌کند که نتیجه آن تشدید نژادپرستی و نقض حقوق بشر در این رژیم است.

نقض حقوق زندانیان

آمریکا بالاترین میزان افراد زندانی در جهان را به خود اختصاص داده است. سازمان دیده بان حقوق بشر در گزارشی اعلام کرد طبق آخرین آمار قابل دسترسی وزارت دادگستری این کشور که مربوط به سال ۲۰۱۷ است، ۲.۲ میلیون نفر در زندان هستند و حضور ۴.۵ میلیون نفر دیگر به صورت مشروط به تعویق افتاده است. همچنین ارقام نشان می‌دهد نرخ زندانی شدن در زنان از سال ۱۹۸۰ تا ۲۰۱۷ حدود ۷۵۰ درصد رشد داشته است که در این راستا اختلاف نژادی در جمیعت زندانیان آمریکا نیز وجود دارد. نزدیک به ۴۰ درصد از زندانیان این کشور را سیاهپوستان تشکیل می‌دهند در حالی که جمعیت آن در کل این کشور فقط ۱۳ درصد است. براین اساس آن‌ها نرخ زندانیان این گروه بیش از پنج برابر سفیدپوستان است.

کته قابل تامل آنکه وضعیت حقوق کودکان زیر ۱۸ سال در این کشور نیز رقت‌انگیز است. طبق آمار سازمان دیده بان حقوق بشر در حال حاضر تقریبا ۵۰ هزار کودک در زندان‌های آمریکا هستند و تمام پنجاه ایالات این کشور همچنان به محاکمه کودکان در دادگاه‌های جنایی بزرگسالان ادامه می‌دهند. براین اساس سالانه تقریباً ۳۲ هزار کودک زیر ۱۸ سال در زندان‌های افراد بزرگسال نگهداری می‌شوند که این مسئله علاوه بر نقض حقوق کودکان، عدم رعایت عدالت قضائی، تهدیدی برای جان این اشخاص به شمار می‌رود. اما نهاد‌های حقوق بشری برای پایان دادن به این جنایت بزرگ هرگز فشار موثری به محاکم دادرسی آمریکا وارد نکرده‌اند.

عدم امنیت جانی شهروندان

براساس گزارش تلویزیون جهانی چین که در ماه مارس سال جاری منتشر شد، نبود محدودیت در حق نگهداری اسلحه در آمریکا تبدیل به تهدید جدی برای جان مردم و همچنین ایمنی اموال آن‌ها شده است. براساس آمار سال گذشته میلادی، ۲۴۱۴ کودک زیر ۱۸ سال در نتیجه استفاده آزادانه و خودسرانه اسلحه در این کشور کشته و یا مجروح شدند. تعداد قتل‌ها بر نتیجه استفاده از سلاح گرم، در سال ۲۰۱۹ به رکورد ۴۱۵ رسیده است که بیش از یک مورد برای هر روز در سال است.

همچنین در اثر خشونت‌های مربوط به اسلحه در سال گذشته بیش از ۳۹ هزار تن جان باختند که بر این اساس به طور متوسط هر ۱۵ دقیقه یک نفر در آمریکا کشته شده است.

طبق گزارش واشنگتن پست بررسی کشته شدگان نشان می‌شود در این موضوع نیز سهم سیاه‌پوستان به رغم جمعیت ۱۳ درصدی‌شان در آمریکا، ۲۰ درصد بوده است؛ لذا نابرابری‌های نژادی در استفاده پلیس از زور، بازداشت‌ها و درگیری‌های خیابانی به ضرر سیاه‌پوستان است. در همین خصوص دیده بان حقوق بشر در سال ۲۰۱۹ در یک مطالعه موردی در شهر تولسا در ایالت اوکلاهما تبعیض نژادی قابل توجهی از سوی پلیس را اثبات کرد. در این شهر ساکنان سیاه پوست به طور مداوم تجربه‌های سوء استفاده پلیس از اختیاراتش را گزارش کرده‌اند.

حقوق زنان

یکی از موارد مهم در بررسی وضعیت زنان آمریکا، مسئله پوشش بیمه‌ها و بحث مراقبت‌های بهداشتی در ایالات این کشور است. در این رژیم، زنان در مقایسه با همنوعان خود در کشور‌های نسبتا ثروتمند دیگر، در نتیجه بیماری‌های مربوط به زنان که قابل پیشگیری است، بیشتر جان خود را از دست می‌دهند.

در همین رابطه سازمان دیده بان حقوق بشر اعلام کرد شکاف بهداشتی بین آمریکا و کشور‌هایی با همان سطح توسعه همچنان رو به گسترش است، زیرا ۱۳.۷ درصد از بزرگسالان آمریکایی در پایان سال ۲۰۱۸ بیمه نشده بودند که این رقم در پایان سال ۲۰۱۶ حدود ۱۰.۹ بود. همچنین وضعیت خشونت علیه زنان در آمریکا باعث شده تا ۲۱ برابر بیشتر از زنان در کشور‌های همسایه بر اثر قتل با سلاح گرم کشته شوند.

افزون بر این مسائل، وجود موارد متعدد آزاد و اذیت جنسی و رفتار‌های نادرست از سوی مردان مشهور آمریکا موجب شد تا در سال گذشته جنبش MeToo با استقبال زنان این کشور روبرو شود. در نتیجه این افشاگری مشخص شد که سوءاستفاده از زنان در محل کار و اماکن عمومی تا چه اندازه زیاد است.

نقض آزادی بیان

آزادی بیان یکی از مهمترین مولفه‌های حقوق بشری و مواردی است که سران رژیم آمریکا همواره بر لزوم اجرای آن در جهان تاکید دارند، اما به طور ویژه بررسی رفتار‌های دونالد ترامپ نشان می‌دهد، این مسئله نیز از زیرساخت‌های مستحکمی در رژیم آمریکا برخوردار نیست. زیرا امکان فشار دولت بر خبرنگاران و فعالان حوزه رسانه وجود دارد. افشای یک سند دولتی نشان داد که لیستی از روزنامه‌نگاران و خبرنگاران تهیه شده که برخی از افراد این فهرست در زمان عبور از مرز در معرض سؤال‌های اضافی از سوی مقامات رژیم آمریکا قرار گرفته‌اند.

ضمن آنکه ترامپ همچنان در کنفرانس‌های مطبوعاتی خود برخی رسانه‌های منتقد را «دشمن مردم» و «منحرف» توصیف می‌کند که این مسائل می‌تواند ضمن خدشه به اعتماد عمومی به رسانه‌ها، تهدید به خشونت علیه خبرنگاران و شاغلین حوزه رسانه را افزایش دهد.

تبعیض دینی

برخلاف شعار آزادی دینی و امکان اجرای مناسک مذهبی در آمریکا، تجزیه و تحلیل نحوه اثرگذاری سیاست‌های این رژیم مؤید آن است که آزادی مذکور به شکل برابری میان ادیان و مذاهب گوناگون در این سرزمین وجود ندارد. برای مثال بررسی دادهإ‌های موسسه نظرسجی پیو (PEW) نشان می‌دهد آمریکایی‌ها بر این باورند دولت ترامپ به مسیحیان انجیلی کمک کرده و به مسلمانان آسیب رسانده است. این مسئله در اعمال ممنوعیت ورود اتباع هفت کشور مسلمان برای ورود به خاک آمریکا و همچنین سخت‌گیری‌های به مراتب بیشتری نسبت به سایر ادیان، نیز قابل پیگیری است.

با توجه به این مسائل آمریکا کشوری برای پروتستان‌های آنگلوساکسون سفید است. زیرا سایر نژادها، گروهای‌های قومی، مذهبی و فرهنگی به درجات مختلف زیر سایه تبعیض زندگی می‌کنند.

منبع: میزان

انتهای پیام/ 341

نظر شما
پربیننده ها