دفاع پرس بررسی می‌کند؛

مشخصات «AK-103»؛ اسلحه پلیمری

اسلحه AK-103 ازجمله سلاح‌های روسی است که از جنس پلیمر و قطعات پلاستیکی ساخته شده است.
کد خبر: ۹۴۶۹۵
تعداد نظرات: ۳ نظر
تاریخ انتشار: ۱۷ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۰:۰۵ - 07August 2016

مشخصات «AK-103»؛ اسلحه پلیمری

گروه دفاعی امنیتی دفاع پرس- رحیم محمدی؛ به تازگی اخباری در رسانههای کشورمان منتشر شد مبنی بر اینکه ایران تعدادی اسلحه با عنوان AK-103 از روسیه خریداری کرده است؛ تا در اختیار نیروهای مسلح کشورمان قرار گیرد. از این روی در گزارشی ضمن معرفی اجمالی این سلاح، به مقایسه میان دو سلاح غربی نیز پرداختهایم؛ که در ادامه میخوانید.

AK-103؛ مقاوم در برابر خوردگی قطعات فلزی

اسلحه AK-103 ازجمله سلاحهای سری «آ کا ۱۰۰» است؛ در این مدل روسها مجدداً به طرف کالیبر معروف ۷٫۶۲ میلیمتری رفته و از آن در این سلاح بهره بردهاند. از سوی دیگر پایه طراحی این سلاح بر اساس AK-74M قرار دارد و عمده بدنه آن از جنس پلیمر و قطعات پلاستیکی است.

AK-103 وزنی در حدود ۳ کیلو و ۶۰۰ گرم داشته و طول آن ۹۴۳ میلی متر، نواخت تیر آن ۶۰۰ گلوله در دقیقه، سرعت دهانه گلوله در آن ۷۱۵ متر بر ثانیه و برد موثر آن نیز در حدود ۵۰۰ متر است؛ این سلاح در بازار صادرات نیز حضور داشته و به هندوستان، لیبی و عربستان صادر شده است.

در واقع اسلحه AK-103 مشتق شده از AK-74M، و شبیه به AKM قدیمی است؛ البته AK-103 را میتوان با انواع تجهیزات ازجمله دوربین دید در شب، سرنیزه و یا پرتاب نارنجک مجهز کرد؛ از سوی دیگر پوشش حفاظتی این سلاح در برابر خوردگی قطعات فلزی از مقاومت بالایی نیز برخوردار است.

ژ-3؛ ساده و ارزان

این  جنگافزار در سال ۱۹۵۹ بهعنوان سلاح سازمانی ارتش آلمان انتخاب شد و از آن پس طی ۴۰ سال بیش از ۶۰ کشور ازجمله ترکیه، یونان، سوئد، پاکستان، استونی، پرتغال، مکزیک و ایران،  آن را برای نیروهای مسلح خود بکه ار گرفتند؛ تا اینکه شرکت هکلر-کخ این اسلحه را در سال ۲۰۰۰-۲۰۰۱ از لیست ساخت شرکت خارج کرد؛ البته ارتش آلمان در سال ۱۹۹۷ نسل جدید این اسلحه با نام ژ ۳۶ را جایگزین ژ ۳ کرد.

با این حال رمز موفقیت ژ-۳ در سادگی و قیمت ارزان ساخت آن است؛ این سلاح با فشنگ پرقدرت ۷٫۶۲ میلیمتری تغذیه میشود و میتواند در حالت تکتیر و رگبار عمل کند و دارای نوعی با قنداق تاشو نیز هست.

مشخصات

کالیبر: ۷٫۶۲ × ۵۱ میلیمتر برابر با ۰٫۳۰۸ اینچ (.308 in)

وزن بدون سرنیزه و خشاب: ۴٫۲۰۰ کیلوگرم در نوع کامل آن با قنداق پلاستیکی و خشاب پر ۴٫۷ کیلوگرم

طول تفنگ با سرنیزه: ۱۲۴٫۶ سانتیمتر

طول سلاح بدون سرنیزه: ۱۰۲٫۶ سانتیمتر

ظرفیت خشاب: ۲۰ فشنگ

برد مؤثر: ۴۰۰ متر در حالت معمول و ۶۰۰ متر با استفاده از دوربین

برد نهایی:۳۷۵۰ متر

ژ۳ بهعنوان سلاحی برای کاربرد یکنفره سنگین است. وزن نهایی آن هنگام اتصال سرنیزه با غلاف و پر بودن خشاب، نزدیک به ۵ کیلوگرم است و این وزن زیاد، مانعی برای فرد حملکننده برای مانور راحت و سرعتبخشی به انجام عملیات نظامی است. با اینکه برد نهایی ژ۳ نزدیک به ۳۷۵۰ متر است، اما در بردهای زیاد دارای دقت پایینی است؛ از معایب دیگری که برای ژ۳ ذکر شده، لگد بسیار سنگین آن است.

در عین حال، دقت ژ۳ در برد کمتر از ۴۰۰ متر بسیار بالاست. نکته مهم در مورد این سلاح، اثرگذاری بسیار بالای آن است. وجود چهار عدد خان با گام ۱٫۵ دور، سرعت ۸۰۰ متری مرمی در لحظه خروج از لوله و کالیبر بالای آن (۷٫۶۲)، باعث میشود تا گلوله بسیار کشنده باشد. البته این سلاح در صورت سهلانگاری در تمیز کردن و نگهداری نامناسب، دارای گیر بسیار بالاست؛ به همین دلیل در جنگهای چریکی و شهری استفاده محدودی دارد.

؛ بالاتر از ژ۳ و کلاشینکفM16

ام۱۶ با نام رسمی تفنگ کالیبر ۵٫۵۶ ام۱۶ نام سلسله تفنگهای خودکار و نیمهخودکار، ساخت شرکت «کلت» و تحت امتیاز ارتش ایالات متحده آمریکا است؛ ام۱۶ که در طبقه تفنگهای تهاجمی (تفنگهای مخصوص جنگ که از فشنگ اندازه متوسط استفاده میکنند) قرار دارد، دارای چند نسل مختلف است که مدلهای ام۱۶/آ۱، ام۱۶/آ۲، ام۱۶/آ۳، ام۱۶/آ۴ را شامل میشوند.

این تفنگ در ابتدا با نام ایآر-۱۵ (AR-۱۵) شناخته میشد و از سال ۱۹۶۳ برای جنگ در جنگلهای ویتنام وارد ارتش آمریکا شد و از سال ۱۹۶۹ جای ام۱۴ را بهعنوان سلاح سازمانی استاندارد ارتش آمریکا در جنگ ویتنام گرفت. یک سال بعد در ۱۹۷۰ سلاح سازمانی ارتش آمریکا در ایالات متحده، اروپا و کرهجنوبی هم از تفنگ پرقدرتتر و بزرگتر ام۱۴ به ام۱۶ تغییر کرد.

لذا با این تغییر، تفنگ ام۱۴ که از فشنگهای پرقدرت با کالیبر ۷٫۶۲ و طول ۵۱ میلیمتر استفاده میکرد جای خود را به تفنگ ام۱۶ با فشنگ متوسط ۵٫۵۶ میلیمتری داد.

دقت و نواخت تیر (تعداد شلیک در دقیقه) ام۱۶، بالاتر از تفنگهای رقیبی همچون ژ۳، افان فال و کلاشینکف است و از حالات شلیک تک تیر، سه تیر (three-round burst) (در این حالت با هر بار فشار دادن ماشه سه تیر شلیک میشود.) و رگبار (حالت رگبار در مدل ام۴آ۱ وجود دارد؛ که در این مدل حالت سه تیر وجود ندارد) است.

* مشخصات

طول اسلحه: ۸۵۰٫۹ میلیمتر ( ۳۳٫۵ اینچ )

طول لوله: ۳۶۸٫۳ میلیمتر ( ۱۴٫۵ اینچ ) ( لوله این اسلحه در نوع ام۴آ۱ سنگین تر بوده و دارای مقاومت بیشتری نسبت به گرما در آتش مداوم در حالت رگبار است )

وزن اسلحه بدون خشاب: ۲٫۹۴ کیلوگرم ( ۶٫۵ پوند )

وزن اسلحه با خشاب: ۳٫۴ کیلوگرم ( ۷٫۵ پوند )

برد مؤثر: ۳۶۰ متر

برد نهایی: ۳۶۰۰ متر

میزان آتش: ۷۰۰ الی ۹۵۰ تیر در دقیقه

سرعت گلوله در سرلوله (سرعت اولیه گلوله): ۹۵۰ متر بر ثانیه (۲۹۷۰ فوت بر ثانیه)

خشاب: ۳۰ تایی

بنابراین با توجه به مطالب عنوان شده، میتوان گفت که سلاح AK-103 شاید از نظر دقت و نواخت تیر در مقایسه با سلاح آمریکایی ام 16 در رتبه پایینتری قرار داشته باشد، اما به جهت آن که از گلولههای 7/62 میلی متری استفاده میکند و برد موثر آن بیشتر است، سلاحی مناسب برای نیروهای مسلح کشورمان خواهد بود.

از سوی دیگر با توجه به اینکه خط تولید سلاح AK47 در ایران وجود دارد، برای تولید این سلاح در صنایع نظامی به راحتی صورت میگیرد؛ زیرا بیشتر قطعات AK-103 با AK47 همخوانی دارد از سوی دیگر با در نظر گرفتن این که جنگهای آینده از نوع نبرد نزدیک و شهری همانند جنگ در سوریه و عراق است، در این کارزار استفاده از سلاحهایی مانند AK-103 به دلیل سبک بودن و استفاده از گلولههای 7/62 میلیمتری کارایی بهتری خواهد داشت.

انتهای پیام/ 231

غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۳
انتشار یافته: ۳
از خوزستان
|
-
|
۱۰:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۹
0
6
سلام.پس تکلیف تفنگ هایی مانند ژ-3 کارا و خیبر و سما و فجر و فاتح و اس 5.65 و... چه میشود؟
از خوزستان
|
-
|
۱۰:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۹
0
4
این تفنگ در ارتش بکارگیری میشود یا در سپاه؟برای نیروی انتظامی چه تفنگی بکارگیری خواهد شد؟
Milad
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۴۸ - ۱۳۹۷/۰۸/۰۸
0
0
مقایسه این دو سلاح از اساس اشتباس چونکه طول لوله هاشون یکسان نیست و مهماتشونم فرق داره و در مورد نرخ اتش همه نمونه های کلاش یک کلید مخفی دارن که میزان ورود گاز به پیستون و لوله کم زیاد میشه که باعث بالا و پاین رفتن سیکل اتش و بالا بردن قدرت برای شلیک نارنجک تفنگی میشه
نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار