از مهار کامل کرونا تا تلاش برای جلوگیری از سقوط جمعیتی

دولت سیزدهم از زمان آغاز به کار خود دستاورد‌های بسیاری در حوزه سلامت کشور رقم زده است؛ دستاورد‌هایی که روزنه امیدی برای تحقق دسترسی عادلانه مردم به خدمات نظام سلامت ایجاد کرده است.
کد خبر: ۶۱۲۶۳۱
تاریخ انتشار: ۰۴ شهريور ۱۴۰۲ - ۱۶:۳۰ - 26August 2023

به گزارش گروه سایر رسانه‌های دفاع‌پرس، دولت سیزدهم از زمان روی کار آمدن تاکنون اقدامات چشمگیری را در حوزه سلامت انجام داده است که مروری بر آن‌ها از توجه دولت به نظام سلامت کشور و بهبود دسترسی مردم به خدمات سلامت حکایت دارد.

کنترل کرونا با واکسیناسیون میلیونی

مهار و کنترل کرونا در کشور را می‌توان نخستین و مهم‌ترین دستاورد دولت سیزدهم دانست. دستاوردی که منجر به حفظ و ارتقای سلامت مردم و بازگشت زندگی به حالت عادی شد.

خبر ورود ویروس منحوس کرونا در بهمن ماه سال ۱۳۹۸ به ایران را شاید بتوان بدترین خبر حوزه سلامت در طول سال‌های گذشته دانست. ویروس مرموزی که به سرعت در جهان گسترش یافت و افراد زیادی در دنیا را به کام مرگ فروبرد.

رفته رفته بر میزان اطلاعات بشر از این ویروس عجیب افزوده شد و طولی نکشید که واکسنی علیه بیماری نیز ساخته و به کشور‌های مختلف جهان ارائه شد.

از زمان آغاز تولید واکسن‌های کرونا در جهان، تلاش‌هایی برای واردات واکسن کرونا به ایران در کنار تولید داخلی صورت گرفت. نخستین محموله واکسن در بهمن‌ماه ۱۳۹۹ وارد کشور و به تعدادی از اعضای کادر درمان تزریق شد؛ رفته رفته به تعداد محموله‌های وارداتی افزوده شد، اما میزان واکسن‌های واردشده، کفاف واکسیناسیون جمعیت هدف را نمی‌داد و به دلیل محدود بودن تعداد واکسن‌ها، توزیع آن‌ها بین سالمندان و گروه‌های آسیب پذیر جامعه نیز قطره چکانی بود؛ همین موضوع، منجر به شکل گیری صف‌های طولانی برای دریافت واکسن کرونا شده بود و برخی از افراد نیز برای دریافت واکسن به کشور‌های همسایه سفر می‌کردند.

از مهار کامل کرونا تا تلاش برای جلوگیری از سقوط جمعیتی

از مهار کامل کرونا تا تلاش برای جلوگیری از سقوط جمعیتی

از بهمن ماه سال ۹۹ تا پایان کار دولت دوازدهم حدود ۱۸ میلیون دوز واکسن کرونا وارد کشور شد که تنها کفاف بخش کوچکی از واکسیناسیون افراد پرخطر را می‌داد، اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم و در پی تماس تلفنی آیت الله رئیسی با رئیس جمهور چین، واردات واکسن شتاب بسیار بیشتری به خود گرفت؛ تنها طی پنج ماه پس از آغاز به کار دولت سیزدهم، بیش از ۱۳۱ میلیون دوز واکسن کرونا وارد کشور شد؛ بنابر اطلاعات گمرک و سازمان غذا و دارو، تنها در پنج ماه نخست دولت سیزدهم، میزان واردات واکسن افزایشی ۷ برابری نسبت به دولت دوازدهم داشت.

از مهار کامل کرونا تا تلاش برای جلوگیری از سقوط جمعیتی

سرعت بالای واکسیناسیون کرونا در کشور، ترمز کرونا را کشید و شیب منحنی ابتلا و مرگ و میر ناشی از این بیماری را نزولی کرد به طوری که با وجود رسیدن آمار فوتی‌های کرونایی در موج‌های قبلی بیماری به بیش از ۷۰۰ نفر، در سال جاری، طی روز‌های متوالی آمار روزانه جانباختگان کرونایی به صفر رسید و با از بین رفتن رنگ قرمز از روی نقشه کرونایی کشور، زندگی و کسب و کار‌ها به روال عادی بازگشت.

دولت سیزدهم توانست در این مدت رکورد تزریق واکسن کرونا را نیز با تزریق روزانه بیش از یک میلیون و ۶۰۰ هزار دوز واکسن ثبت کند. کاهش مرگ و میر‌ها و رکوردزنی واکسیناسیون کرونا، باعث تمجید سازمان جهانی بهداشت از ایران در کنترل کرونا شد.

ایران با وجود تحریم‌های ظالمانه، نه تنها به خودکفایی در تولید واکسن کرونا رسید و ۶ واکسن کرونا در پلتفرم‌های مختلف نیز تولید کرد بلکه بیش از ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر از اتباع خارجی حاضر در ایران را نیز تحت پوشش واکسیناسیون قرار داد و واکسن‌های ایرانی را به کشور‌هایی از جمله نیکاراگوئه، ونزوئلا و بورکینافاسو نیز هدا و صادر کرد.

خلاصه‌ای از تلاش‌ها و اقدامات دولت سیزدهم برای مهار کرونا را در تصویر زیر مشاهده می‌کنید:

از مهار کامل کرونا تا تلاش برای جلوگیری از سقوط جمعیتی

اجرای قانون بر زمین مانده‌ی پرستاران پس از ۱۴ سال

در دولت سیزدهم در حوزه پرستاری نیز تلاش‌های چشمگیری انجام گرفت. از جمله مهم‌ترین دستاورد‌های دولت در این حوزه، اجرای قانونی بود که ۱۴ سال مورد غفلت واقع شده بود. قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری که در سال ۸۶ به تصویب رسید پس از پیگیری‌های متعدد و تاکید مقام معظم رهبری در سال ۱۳۹۹، با تخصیص مبلغ ۵.۲ همت از سازمان برنامه و بودجه در نهایت در سال ۱۴۰۱ با پرداخت اولین مرحله به پرستاران به اجرا در آمد و هم اکنون محاسبه پرونده بیماران خدمات پرستاری که به صورت جداگانه و براساس ارزش نسبی تعرفه گذاری می‌شود، احصاء و از طریق بیمه‌های پایه در قالب سرانه خدمات تشخیصی درمانی پس از رسیدگی به اسناد بیمارستان‌ها واریز می‌شود.

همچنین از مهر ماه سال ۱۴۰۰ تاکنون حدود ۶۰ هزار پروانه صلاحیت حرفه‌ای بر اساس امتیازات آموزش مداوم و پذیرفته شدگان آزمون‌های شهریور ۱۴۰۰، بهمن ۱۴۰۰، مهر ۱۴۰۱ و بهمن ۱۴۰۱ صادر شده است. پس از ابلاغ آیین نامه صدور پروانه صلاحیت حرفه‌ای گروه پرستاری در سال ۹۵، از مهرماه سال ۱۳۹۹ تاکنون ۵ دوره آزمون برگزار شده که ۴ دوره آن در دولت سیزدهم بوده است.

خلاصه‌ای از اقدامات دولت در حوزه پرستاری را در تصویر زیر مشاهده می‌کنید:

از مهار کامل کرونا تا تلاش برای جلوگیری از سقوط جمعیتی

یکی از مهم‌ترین دستاورد‌های دولت سیزدهم در حوزه سلامت، مربوط به حوزه درمان بیماران است. در دولت سیزدهم ۵ دهک اول جامعه به طور کامل و رایگان تحت پوشش بیمه قرار گرفتند و برای دهک‌های بالاتر نیز تخفیف حق بیمه در نظرگرفته شده است. از این جهت بیمه سلامت ۹۰ درصد هزینه‌های درمانی در بخش بستری و ۷۰ درصد هزینه‌ها در حوزه سرپایی در مراکز دولتی دانشگاهی توسط بیمه سلامت پرداخت می‌شود.

اکنون سه دهک اول درآمدی، ساکنین شهر‌های زیر ۲۰ هزار نفر، افراد تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد و مردم استان‌های بوشهر، کردستان، خراسان جنوبی، ساکنین شهر کهنوج و منطقه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی زابل اگر از مسیر نظام ارجاع بستری شوند، طبق قانون بودجه امسال رایگان درمان می‌شوند تا هدف کاهش پرداخت از جیب مردم تحقق یابد.

از زمان روی کار آمدن دولت سیزدهم، ۱۵ هزار و ۳۹۹ تخت بیمارستانی به ظرفیت بیمارستان‌های کشور اضافه شده است. تعداد تخت‌های ویژه نوزادان ۵۰۰ عدد بود که به دو برابر افزایش یافت و اکنون ۱۰۵۰ تخت PICU ایجاد شده است، همچنین، ۳ هزار تخت ویژه نیز در این مدت به ناوگان تخت بیمارستانی کشور اضافه شده است.

افتتاح دو کلان‌بیمارستان شامل بیمارستان هزار تختخوابی حضرت مهدی (عج) به‌عنوان بزرگترین و مجهزترین طرح حوزه سلامت کشور و کلان بیمارستان غدیر با ظرفیت ۸۲۱ تخت جدید نیز از اقدامات بسیار مهمی بود که در این دولت صورت گرفت.

راه‌اندازی صندوق بیماران خاص و صعب‌العلاج اقدام مهم دیگر دولت در این دوره است. سال گذشته این صندوق ۵ هزار میلیارد تومان بودجه داشت و امسال با تلاش‌های صورت‌گرفته این رقم به ۷ هزار میلیارد تومان رسیده است و ۱۰۷ بیماری صعب‌العلاج تحت پوشش آن است.

در دولت سیزدهم ۲۰۰۰ عمل جراحی کاملاً رایگان کاشت حلزون انجام شده است که بعضاً بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیون هزینه داشته، اما این هزینه‌ها با منابع وزارت بهداشت تأمین شده است، بنابراین، چنانچه کودکانی با مشکل شنوایی متولد شوند، دیگر زمان طلایی برای درمان را از دست نمی‌دهند و پنجره‌ای رو به جهان صدا به روی آن‌ها گشوده می‌شود.

با این اقدام دولت، ایران رتبه اول جراحی کاشت حلزوم در منطقه مدیترانه شرقی را کسب کرد.

خلاصه‌ای از اقدامات دولت در حوزه درمان در تصویر زیر قابل مشاهده است:

از مهار کامل کرونا تا تلاش برای جلوگیری از سقوط جمعیتی

جوانی جمعیت نیز یکی از مسائلی بود که در حوزه سلامت مورد توجه دولت قرار گرفت و در همین راستا، وزارت بهداشت بابت اجرای دقیق قانون جوانی جمعیت و جلوگیری از گرفتار شدن کشور در سیاه‌چاله جمعیتی، اقداماتی همچون صدور کارنامه جوانی جمعیت برای دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور، افزایش ظرفیت پذیرش دوره تخصصی ناباروری، استانداردسازی غربالگری جنین، کاهش نوبت شب‌کاری مادران باردار شاغل در نظام سلامت و راه‌اندازی ۴۲ مرکز درمان ناباروری را محقق کرد که ماحصل این تلاش‌ها، منجر به افزایشی شدن شیب منحنی فرزندآوری در کشور شد.

خلاصه‌ای از اقدامات دولت در حوزه جوانی جمعیت در تصویر زیر قابل مشاهده است:

از مهار کامل کرونا تا تلاش برای جلوگیری از سقوط جمعیتی

از زمان آغاز بکار دولت سیزدهم، دستاورد‌های بسیار زیادی در حوزه سلامت کشور رقم خورده است؛ دستاورد‌هایی که روزنه امیدی برای بهبود اوضاع نظام سلامت و تحقق دسترسی عادلانه به خدمات نظام سلامت ایجاد کرده است.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/ ۱۳۴

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار