نقشه فرش چگونه طراحی می‌شود؟

فرش‌های ایرانی دارای انواع مختلفی هستند که هر یک از این نوع‌ها دارای جلوه و زیبایی خاص خود است؛ فرش‌های دستبافت، ابریشمی، کنفی و فرش‌های ماشینی از این انواع هستند.
کد خبر: ۵۵۹۴۶۴
تاریخ انتشار: ۱۲ آذر ۱۴۰۱ - ۱۴:۳۰ - 03December 2022

به گزارش گروه سایر رسانه‌های دفاع‌پرس، فرش‌های ایرانی در کل دنیا زبانزد هستند و دلیل مشهور بودن این فرش ها، زیبایی طرح، جنس تار و پود، شیرازه‌ها و... می‌باشد. بیشترین دلیلی که فرش‌های ایرانی به خاطر آن معروف شده اند، طرح و نقش آن‌ها می‌باشد. طرح و نقش فرش‌ها در زیبایی فرش تاثیر بسیار زیادی دارد و مهم‌ترین عامل برای تولید فرش هستند. طرح فرش‌ها توسط افرادی که هنر و تخصص آن‌ها طراحی نقشه‌ی فرش می‌باشد انجام می‌شود. متخصص طراحی نقشه فرش باید درباره انواع رنگ‌های گرم و سرد، هم خوانی رنگ ها، تناسب رنگ ها، انواع رنگ‌های مکمل، تضاد رنگ‌ها با یک دیگر و ... اطلاعات و تخصص کافی داشته باشد. تا در انتهای عملیات بافت فرش، طرح فرش نمای بسیار زیبایی داشته باشد.

نقشه فرش چگونه طراحی می‌شود؟

نحوه طراحی نقشه فرش به چه صورت است

نحوه طراحی فرش توسط افرادی انجام می‌شود که در این رشته تخصص کافی داشته باشد. نحوه‌ی طراحی فرش به دو صورت انجام می‌شود:

۱- طراحی فرش به صورت دستی

طراحی اولیه طرح فرش ابتدا به صورت دستی بر روی کاغذ‌های مخصوص و شطرنجی انجام می‌شود و سپس طرح را رنگ آمیزی می‌کنند و طرح را به عنوان طرح نهایی معرفی می‌کنند.

نقشه فرش چگونه طراحی می‌شود؟

۲- طراحی فرش به صورت کامپیوتری

طراحی فرش به صورت کامپیوتری به این صورت است که تمام مراحل طراحی با استفاده از نرم افزار‌های مخصوصی انجام می‌شود و مراحل رنگ آمیزی و شماره بندی طرح‌ها و ... همگی توسط کامپیوتر انجام می‌شود.

هر دو صورت طراحی فرش‌ها به تخصص و تجربه‌ی خاصی نیاز است و برای تخصص پیدا کردن در این موضوع افراد باید آموزش‌های لازم را ببینند تا طراحی فرش‌ها را به بهترین نحو ممکن انجام دهند. طراحی فرش‌ها به صورت دستی مقداری سخت‌تر است و امکان خطا در آن بیشتر از طراحی‌های کامپیوتری است. اگر در هنگام طراحی نقشه فرش به صورت کامپیوتری دچار خطایی شوید به راحتی می‌توان طرح فرش را به حالت اولیه برگرداند، ولی در طراحی‌های دستی فرد مجبور می‌شود که از اول شروع به طراحی نقشه فرش کند.

نقشه فرش چگونه طراحی می‌شود؟

رنگ آمیزی طرح فرش

رنگ آمیزی طرح‌های فرش بسیار مهم است به دلیل این که رنگ‌ها به طرح فرش روح و نما می‌دهند و باعث چشم نواز شدن طرح فرش می‌شود. نحوه‌ی رنگ آمیزی طرح فرش به صورت زیر است.

۱- طرح فرش را بر روی کاغذ‌های شطرنجی می‌کشند، یا اگر طرح فرش به صورت کامپیوتری انجام شده باشد آن را بر روی یک صفحه‌ی شطرنجی منتقل می‌کنند.

۲- رنگ‌هایی که برای فرش مد نظر گرفته اند را شماره بندی می‌کنند و رنگ‌های اصلی و رنگ‌های فرعی را مشخص می‌کنند.

یکی از برجسته‌ترین طرح‌های تاریخ مربوط به فرش پازریک می‌باشد که اولین فرش بافته شده در جهان نیز می‌باشد.

۳- انتخاب رنگ پس زمینه فرش بسیار مهم است. به طور مثال نمی‌توان از رنگ‌های خیلی تیره برای رنگ اصلی یا رنگ پس زمینه استفاده کرد به دلیل این که رنگ‌های فرعی به خوبی نمایان نمی‌شوند.

۴- برخی از فرش‌ها به صورت سفارشی بافته می‌شوند. در فرش‌های سفارشی طرح و رنگ‌های به کاررفته برای فرش توسط مشتری انتخاب می‌شود.

۴- پس از تعیین رنگ‌های اصلی و فرعی شروع به رنگ آمیزی فرش می‌کنند و سعی می‌کنند، هر کدام از رنگ‌ها را در بهترین جای خود قرار دهند.

۵- برای رنگ آمیزی ابتدا گل‌های اصلی فرش را رنگ آمیزی می‌کنند سپس سراغ گل‌های دیگر می‌روند.

۶- برای رنگ آمیزی فرش از برگه‌های شطرنجی استفاده می‌کنند تا رنگ آمیزی فرش به صورت یکسان، قرینه و همسان باشد.

۷- برای رنگ آمیزی گل‌ها و طرح‌های فرش از رنگ پس زمینه استفاده نمی‌کنند یعنی از رنگ پس زمینه فقط برای رنگ آمیزی پس زمینه استفاده می‌شود به دلیل این که اگر از رنگ پس زمینه برای گل‌های داخلی و خارجی استفاده شود باعث خطای دید می‌شود.

۸- برای رنگ آمیزی نقشه‌های مدرن و کلاسیک از رنگ‌های خنثی و ساده استفاده می‌کنند تا رنگ اصلی فرش با دکوراسیون و چیدمان منزل تناسب داشته باشد.

جهت شستشوی انواع فرش از قالیشویی معتبر خدمات بگیرید.

نقشه فرش چگونه طراحی می‌شود؟

آیا طراحی نقشه فرش اهمیت دارد

طراحی نقشه فرش تاثیر مستقیمی بر روی ارزش و زیبایی فرش دارد. طراحی نقشه‌های شلوغ و درهم به وقت زیادی نیاز دارد و نمی‌توان به صورت عجله‌ای نقشه‌های شلوغ را طراحی کرد بنابراین برای طراحی این نوع نقشه‌ها باید صبر و حوصله و زمان کافی را داشته باشید. به دلیل این که:

۱- فرش‌هایی که طرح آن شلوغ است نمی‌توان از گل‌های تکراری زیاد استفاده کرد و به طراحی گل‌های جدیدی نیاز است.

۲- طراحی فرش‌های شلوغ باید به صورت قرینه انجام شود. قرینه بودن طرح به این معنی است که اگر فرش را به دو قسمت افقی و عمودی تقسیم کنید.

 همچنین طراحی نقشه‌های خلوت نیز به حوصله‌ی زیادی نیاز دارد به دلیل این که:

۱- فرش‌هایی که طرح‌های آن خلوت است توجه و تمرکز زیادی بر روی گل‌ها و طرح‌های می‌شود بنابرین باید دقت و تمرکز زیادی را برای طراحی این نوع فرش‌ها قرار داد.

۲- طراحی نقشه‌های خلوت به رنگ آمیزی خاص تری نیاز دارند و برای انتخاب رنگ پس زمینه آن‌ها دقت زیادی می‌شود.

طرح نقشه فرش بسیار مهم است و برای هر نوع فرشی طرح‌های جداگانه‌ای در نظر گرفته می‌شود به طور مثال برخی از طرح‌ها مانند طرح ایلیایی بر روی فرش دستباف نمای بهتری دارد، ولی می‌توان از همه طرح‌ها برای انواع فرش‌ها استفاده کرد.

طراحی انواع نقشه‌های فرش

طراحی فرش‌های ایرانی انواع مختلفی دارند و هر کدام از طرح‌ها طرفداران خاص خود را دارند. طراحی انواع نقشه‌ها توسط افراد متخصص انجام می‌شود و پس از پایان طراحی، طرح را از همه لحاظ کاملا بررسی کرده و سپس اقدام به بافت آن می‌کنند.

انواع طرح‌های ایلیایی، جنگل، گل‌های وحشی، حیوانات، نقوش هندسی، گل‌های بهاری، ریز ماهی، لچک، شاه عباسی، شکار گاه، اسلیمی، ساده و... توسط افراد نقشه کش فرش، طراحی می‌شوند. نوع طرح فرش تاثیر خیلی زیادی بر منزل و نمای فرش دارد. فرش‌هایی که طرح و نقش آن‌ها ساده، گل‌های بهاری، لچک ترنج و... هستند فضای آرام و دلنشینی را به وجود می‌آوردند. نقش‌های شکار گاه، حیوانات، طرح‌های ایلیایی و روستایی و... بیشتر برای فرش‌های دستبافت انتخاب می‌شود تا حالت روستایی بگیرد و باعث گرم فضای منزل می‌شوند.

طراحی انواع نقشه‌های مدرن مانند طرح‌های خشتی، بته جقه، طرح‌های آجری، مینایی و... برای دکوراسیون‌های مدرن و کلاسیک طرفداران زیادی دارد.

انتهای پیام/ ۹۱۱

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار