رئیس کل دادگستری استان تهران مطرح کرد؛

تحقق ۵۵ درصدی مصالحه میان زوجین متقاضی طلاق

القاصی بر ضرورت استفاده حداکثری از ظرفیت مراکز مشاوره خانوادگی تاکید کرد و از تحقق ۵۵ درصدی مصالحه میان زوجین متقاضی طلاق خبر داد.
کد خبر: ۶۳۵۴۳۱
تاریخ انتشار: ۱۳ آذر ۱۴۰۲ - ۱۵:۲۷ - 04December 2023

تحقق ۵۵ درصدی مصالحه میان زوجین متقاضی طلاقبه گزارش گروه اجتماعی دفاع‌پرس، علی القاصی، رئیس کل دادگستری استان تهران در صدر یک هیأت متشکل از مدیران و مسئولان قضائی در مجتمع قضائی خانواده شماره یک حضور یافت و ضمن بازدید از بخش‌های مختلف، نحوه ارائه خدمات به مراجعان را مورد بررسی قرار داد.

القاصی در جریان بازدید از شعب این مجتمع قضائی، میزان وارده و کیفیت خدمت‌رسانی به مراجعان را مورد سنجش قرار داد و بر تسهیل فرایندها به‌منظور آسودگی خاطر و آرامش مراجعان تاکید کرد.

رئیس کل دادگستری استان تهران همچنین از واحد اجرای احکام مجتمع قضائی خانواده یک بازدید به‌عمل آورد و فرایند دریافت مهریه از زوج و پرداخت آن به زوجه را مورد بررسی قرار داد.

وی در ادامه و در نشست با قضات مجتمع قضائی خانواده شماره یک با اشاره به صلاحیت‌های دادگاه‌های خانواده اظهار کرد: بر اساس قانون، دادگاه‌های خانواده صلاحیت رسیدگی به دعاوی مرتبط با امور خانواده را بر عهده دارند؛ اما باید نسبت به این امر توجه داشت که کار قضات دادگاه‌های خانواده دارای جنبه قضائی صرف نیست، بلکه دارای ابعاد و جنبه‌های مختلف غیرقضایی دیگر نیز هست و همین موضوع حساسیت کار در مجتمع قضائی خانواده را دوچندان می‌کند.

تصمیمات قضات محاکم خانواده دارای پیامدهای اجتماعی و خانوادگی است

این مقام مسئول با اشاره به پیامدهای ناشی از اخذ تصمیمات قضائی در دادگاه‌های خانواده اظهار داشت: همه قضات محاکم خانواده مستمرا باید به خود این موضوع را یادآوری کنند که تصمیمات آن‌ها دارای پیامدهای اجتماعی و خانوادگی است و بر همین اساس در فرایند اقدامات قضائی باید حساسیت ویژه‌ای به خرج داد.

القاصی با تاکید بر غالب بودن وجوه غیر قضائی کارکرد محاکم خانواده بر وجوه قضائی آن عنوان کرد: موضوعات مرتبط با دعاوی خانواده مشخص و محدود است و به ظاهر تصمیم‌گیری در مورد این امور دارای سهولت است؛ اما به جهت پیامدهای ناشی از تصمیمات قضائی در این حوزه، در باطن سخت‌ترین و مشکل‌ترین حوزه کاری است.

آثار وضعی تصمیمات قضائی در محاکم خانواده متوجه فرزندان زوجین خواهد شد

رئیس کل دادگستری استان تهران در ادامه خاطرنشان کرد: در محاکم خانواده، تصمیماتی که اتخاذ می‌شود صرفاً ناظر به زوجین نیست؛ بلکه به‌دلیل اختلافات زن و مرد در مورد سرنوشت فرزندان آن‌ها نیز تصمیم‌گیری می‌شود که اساساً هیچ نقش، تقصیر و خطایی در این فرایند نداشتند، ولی با این حال آثار وضعی تصمیمات ناظر بر آن‌ها خواهد بود.

مقدم بودن مصالحه نسبت به تصمیم قضائی در محاکم خانواده

وی با اشاره به اینکه بنا و بنیان خانواده بر مودت، دوستی و محبت نهاده شده است، گفت: قضات محاکم خانواده باید تمرکز خود را بر تقویت این مودت، دوستی و محبت قرار دهند و از تمامی ظرفیت‌های قانونی موجود به‌منظور تحقق این امر در جهت مصالحه استفاده کنند و در پایان اگر هیچ راهی جهت صلح و سازش وجود نداشت، نسبت به اتخاذ تصمیم قانونی لازم اقدام نمایند.

نباید با تصمیمات عجولانه در دعاوی مرتبط با امور خانواده بذر کینه را در دل زوجین کاشت

القاصی ضمن تاکید بر ضرورت تأمل و درنگ قضات محاکم خانواده در اتخاذ تصمیمات قضائی اذعان کرد: در یک پرونده با موضوع امور خانواده ممکن است حسب شکایت زوجه، امکان قانونی برای بازداشت زوج فراهم باشد؛ اما نباید بدون درنگ و عجولانه اقدام کرد، بلکه باید جوانب موضوع را مورد سنجش قرار داد و سپس نسبت به اتخاذ تصمیم قانونی مناسب اقدام نمود؛ چرا که صدور برخی از قرارها از جمله قرار بازداشت در دعاوی خانوادگی ممکن است بقا و استمرار زندگی مشترک زوجین را با مشکل جدی مواجه سازد و ضمن قرار دادن بذر کینه در دل آن‌ها، امید موجود برای استمرار زندگی مشترک را به جهت قبح شکنی و حرمت‌شکنی به یاس تبدیل کنید.

نسبت به مقوله طلاق در محاکم خانواده عادی‌انگاری نشود

رئیس کل دادگستری استان تهران ضمن تاکید بر پرهیز از عادی‌انگاری مقوله طلاق در محاکم خانواده عنوان کرد: ممکن است زوجین به جهت جوانی و کم‌تجربگی و یا بنا به دلایل دیگر اولین راهی که در مورد اختلاف خود به ذهنشان خطور می‌کند، طلاق باشد؛ اما این موضوع نباید سبب شود که محاکم خانواده نیز به جهت تکرار، نسبت به آن عادی‌انگاری کنند و به‌راحتی پذیرای درخواست زوجین باشند.

توجه به ظرفیت‌های قانونی موجود به‌منظور ایجاد صلح و سازش در دعاوی خانوادگی

وی با اشاره به ظرفیت‌های قانونی موجود به‌منظور ایجاد صلح و سازش در دعاوی خانوادگی از جمله قانون «حمایت خانواده» اذعان کرد: ماده ۱۰ قانون مورد اشاره تصریح دارد که دادگاه می‌تواند برای فراهم کردن فرصت صلح و سازش، جلسه دادرسی را به درخواست زوجین یا یکی از آنان حداکثر برای دو بار به تأخیر اندازد که چه بسا همین تأخیر سبب مصالحه زوجین شود.

تحقق ۵۵ درصد مصالحه میان زوجین متقاضی طلاق با برگزاری کارگاه‌

القاصی در ادامه سخنان خود بر ضرورت استفاده حداکثری از ظرفیت مراکز مشاوره خانوادگی تاکید کرد و گفت: ارجاع امر از سوی محاکم خانواده به مراکز مشاوره خانوادگی در بسیاری از موارد سبب کشف و ریشه‌یابی علل اختلافات زوجین و حل آن‌ها می‌شود؛ در همین راستا، بر اساس گزارش واصله از معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان تهران، طی هفت ماهه ابتدایی سال جاری با برگزاری کارگاه‌های ارتقا مهارت‌های ارتباطی و مراکز مشاوره خانواده در مجموعه قضائی استان تهران، در میان زوجین متقاضی طلاق مجموعاً ۵۵ درصد صلح و سازش حاصل شده است.

در موضوع مهریه تهدید آزادی زوج در بسیاری از موارد تهدیدی علیه احقاق حقوق زوجه است

رئیس کل دادگستری استان تهران در بخش دیگری از سخنان خود ضمن اشاره به مساله مهریه و ماده ۳ قانون «نحوه اجرای محکومیت‌های مالی» بیان کرد: هیچ شک و تردیدی وجود ندارد که مهریه دینی بر ذمه زوج و حق زوجه است که حتی پس از مرگ زوج نیز پایدار است و باید ادای دین صورت گیرد؛ اما باید توجه داشت که این ادای دین باید بر اساس تفسیر صحیح از قانون و احتیاط در محبوس کردن زوج صورت گیرد؛ چرا که تحدید آزادی زوج در بسیاری از موارد تهدیدی علیه احقاق حقوق زوجه محسوب می‌شود.

ضرورت بازنگری بخش‌های دارای مسئولیت در حوزه صیانت از فرهنگ ایرانی- اسلامی

وی در بخش پایانی سخنان خود با بیان اینکه واکاوی در علل بسیاری از دعاوی مرتبط با امور خانواده حاکی از این است که برخی از آسیب‌های موجود در جامعه در پس این دعاوی قرار دارند، گفت: از طرفی، عدم کارکرد صحیح برخی از بخش‌های دارای مسئولیت در حوزه صیانت از فرهنگ ایرانی- اسلامی و حفاظت از نهاد خانواده سبب تشدید این آسیب‌ها شده که در نهایت در قالب پرونده قضائی در محاکم خانواده بروز و ظهور پیدا می‌کند؛ لذا ضرورت دارد که دستگاه‌های مسئول در این حوزه در کارکرد خود به‌صورت اساسی تجدیدنظر کنند.

ربیع‌الله قربانی، رئیس کل دادگاه‌های عمومی و انقلاب تهران نیز در این نشست با تاکید بر اینکه در دعاوی مرتبط با امور خانواده راهکارهای مبتنی بر صلح و سازش و اصلاح ذات‌البین باید در دستور کار قرار داشته باشد، گفت: همواره در این نوع از دعاوی مصالحه و سازش باید مقدم و اولویت باشد.

انتهای پیام/ 241

نظر شما
پربیننده ها