دفاع پرس گزارش می‌دهد؛

حادثه ‌11 سپتامبر؛ سناریوی آمریکا برای حضور در منطقه

اگر حوادث 11 سپتامبر در سال 2001 سناریویی از پیش تعیین شده نبود! آمریکا چگونه دلیل حضور چندین ساله‌ خود در خاورمیانه و دخالت در امور آنرا را توجیه می‌کرد؟ حضوری که قرار بود کمتر از یک سال طول بکشد ولی بیش از 15 سال به طول انجامیده‌است.
کد خبر: ۱۰۰۲۴۷
تاریخ انتشار: ۲۱ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۰:۵۲ - 11September 2016

حادثه ‌11 سپتامبر؛ سناریوی آمریکا برای حضور در منطقه

به گزارش خبرنگار بینالملل دفاع پرس، 15 سال از واقعه 11 سپتامبر میگذرد؛ حادثهای بهت و حیرت جهانیان را برانگیخت. 19 تن از تروریستهای القاعده، چهار هواپیمای تجاری- مسافربری را ربودند. هواپیماربایان، 2 هواپیما را در فاصلههای زمانی گوناگون تعمداً به برجهای دوقلوی مرکز تجارت جهانی در شهر نیویورک زدند؛ که در اثر این 2 برخورد، همه مسافران به همراه عده زیادی که در ساختمانها حضور داشتند، کشته شدند. هر 2 ساختمان، پس از 2 ساعت بهطور کامل ویران شدند و آسیبهای زیادی به ساختمانهای اطراف وارد شد.

گروه هواپیماربایان، هواپیمای سوم را به پنتاگون، واقع در «ارلینگتون» در «ویرجینیا» زدند. هواپیمای چهارم اما در زمینی نزدیک «شنکسویل»، در ایالت «پنسیلوانیا»، سرنگون شد.

کشته شدگان این حملهها 2 هزار و 974  تن بر آورد شدند؛ که با در نظر گرفتن 19 هواپیماربا در کل شمار کشتههای این حملهها به 2 هزار تن رسید. بیشتر کشتهشدگان این حملهها مردم عادی و شهروندان بودند؛ که ملیت آنها از 90 کشور گوناگون جهان بود.

واکنش آمریکا به این حملات، شروع جنگ به بهانه مقابله با تروریسم، با حمله به افغانستان و از قدرت برکنارکردن طالبان -که تروریستهای القاعده را پناه میداد- و نیز تصویب طرح «قانون میهنپرستی آمریکا» بود. کشورهای بسیاری قوانین ضد تروریسم خود را تقویت کردند و اجرای آنها را گسترش دادند. بعضی از بنگاههای تجاری در آمریکا، تا آخر هفته فعالیت خود را تعطیل کردند و بعد از بازگشایی، از زیان هنگفتی خبر دادند.

خسارتی که به پنتاگون وارد شده بود، ظرف مدت یک سال جبران شد و بعدها بنای «یادبود پنتاگون» در محل ساخته شد. همچنین بازسازی مرکز تجارت جهانی نیز آغاز شد. در 2006، برج اداری جدیدی در محل به بهرهبرداری رسید. مرکز تجارت جهانی یک نیز اکنون احداث شدهاست؛ که با 541 متر ارتفاع، در سال 2011 به بهرهبرداری رسید. این برج به یکی از مرتفعترین برجهای آمریکای شمالی تبدیل شد. سه برج دیگر نیز بین سالهای 2007 تا 2012 در منطقه ساخته شد.

این حادثه تا کنون بزرگترین عملیات تروریستی در تاریخ آمریکا بهشمار میآید و پیامدهای مختلف سیاسی، اقتصادی، امنیتی و نظامی برای این کشور و جامعه جهانی به دنبال داشتهاست. گفته میشود که حادثه 11 سپتامبر، همانند حمله ژاپن به بندر پرل هاربر، تاریخ آمریکا را تغییر دادهاست.

روایتهای مختلفی از حادثه 11 سپتامبر مطرح شد؛ که مخاطبان در سطح جهانی را متوجه یک طرح و سناریوی از پیش تعیین شده کرد. در مرحله اجرای این سناریو به کارگردانی آمریکا حمله به مراکز تجمع تروریستهای القاعده در خاورمیانه و کشور افغانستان در دستور کار قرار گرفت. و هزاران سرباز آمریکایی کشورهایی چون عراق و افغانستان را عرصه تاخت و تاز خود قرار دادند.

از سوی دیگر آمریکا به راحتی میتوانست بعد از حادثه 11 سپتامبر «بنلادن» را پیدا کند و از بین ببرد. ولی کشتن وی 10 سال به طول انجامید؛ تا آمریکا در این مدت هم حضور خود را در منطقه توجیه کند و جنگ را وارد جنگهای فرسایشی و طولانی مدت کند و هم در پی ایجاد گروههای تروریستی جدیدی مثل «داعش» و «جبههالنصره» باشد که بتوانند خشنتر و وحشیتر از القاعده عمل کنند. گروهکهایی که ظلمشان این روزها دامنگیر منطقه شده و کسی جز آمریکا و همپیمانانش در منطقه در این زمینه دخالت ندارند.

اما در رابطه با عاملان این حادثه گزارش شدهاست که 15 تن از 19 هواپیماربای حاضر در حادثه 11 سپتامبر از شهروندان سعودی بودند و برخی بر این باورند این موضوع نشاندهنده حمایت عربستان سعودی از افراطگرایان است.

بنابر این موشکافیهای دقیقی در ارتباط با نقش احتمالی عربستان سعودی در حادثه 11 سپتامبر انجام گرفت و در همین خصوص کنگره آمریکا اقدام به تصویب قانونی کرد؛ که به خانوادههای قربانیان حادثه 11 سپتامبر اجازه میداد، ریاض را به سبب هرگونه نقش در این حادثه تحت پیشگرد قضایی قرار دهند؛ اما عربستان سعودی و کاخ سفید به شدت در حال لابی با کنگره علیه تصویب این قانون برآمدند.

عربستان سعودی تهدید کرد که اگر این لایحه تصویب شود، داراییهای خود را در آمریکا که به ارزش 750 میلیارد دلار است، به حراج خواهد گذاشت. «عادل الجبیر» پیشتر در جمع نمایندگان آمریکا اعلام کرده بود که این احتمال وجود دارد که عربستان از ترس ضبط داراییهای دلاری خود توسط آمریکا، حدود 750 میلیارد دلار از داراییهای این کشور را پیش از تصویب این طرح علیه این کشور توسط کنگره آمریکا به فروش برساند.

کاخ سفید نیز در همین خصوص هشدار داد که این اقدام ریاض سبب تضعیف مصونیت آمریکا در سراسر جهان میشود.

بالاخره پس از گذشت 15 سال گزارش 28 صفحهای درباره حادثه 11سپتامبر 25 تیرماه سالجاری تحویل کنگره شد. این گزارش، بخشی از گزارش کمیته تحقیق کنگره در سال 2002 بود که درباره این حادثه انجام شدهاست.

دولت آمریکا 28 صفحه از این گزارش را به همراه نامه «جورج تنت» رئیس وقت سیا تحویل کنگره داد و نمایندگان کنگره نیز به انتشار 28 صفحه باقیمانده گزارش 11 سپتامبر رأی دادند.

البته گفته میشود بخشهایی از 28 صفحه گزارش 11 سپتامبر همچنان سیاهرنگ هستند و نمیتوان به اطلاعات دقیق آنها دست یافت. این صفحات به نقش سعودیها در 11 سپتامبر اختصاص دارند.

در بخشی از این گزارش آمدهاست: به نظر میرسد عوامل حادثه تروریستی 11 سپتامبر از سوی افرادی که با دولت عربستان سعودی در ارتباط بودند، حمایت میشدند.

در بخش دیگری از این گزارش آمدهاست، برخی از مقامات دولتی عربستان در آمریکا ممکن است با گروه ترویستی القاعده ارتباط داشته باشند؛ اما شواهد کافی دراین باره در دست نیست و نیاز به تحقیق بیشتر برای اثبات آن وجود دارد.

جالب است با اینکه گفته میشود، 15 نفر از عاملان حادثه 11 سپتامبر دارای تبعه سعودی بودند، سفارت عربستان در واشنگتن ضمن استقبال از انتشار این گزارش، مدعی شد: از سال 2002، این کمیته و سایر سازمانهای دولتی آمریکا نظیر سیا، «افبیآی» درباره این موضوع و گزارش 28 صفحهای تحقیق کردهاند و مشخص شد که نه دولت عربستان سعودی و نه هیچیک از مقامات این کشور و یا هر فردی به نمایندگی از دولت عربستان هیچ نقشی در این حمله نداشتهاست.

این درحالی است که روزنامه انگلیسی «ایندیپندنت» از ارتباط برخی افراد سفارت عربستان در واشنگتن با عوامل حادثه 11 سپتامبر پرده برداشت و نوشت که اموال همسر بندر بن سلطان با این حادثه تروریستی ارتباط داشت.

از سوی دیگر «جان برنان»، مدیر سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) نیز در مصاحبه با شبکه «العربیه»، عربستان را از دست داشتن در حوادث 11 سپتامبر مبرا کرد و مدعی شد عربستان سعودی هیچ نقشی در این حوادث نداشتهاست.

با این تفاسیر این سوال در ذهن مخاطب مطرح میشود که چطور ممکن است عربستان سعودی که مهد پرورش تروریست با تفکرات وهابی است، دخالتی در حوادث 11 سپتامبر نداشته باشد. این گفتهها یعنی پایمال کردن خون میلیونها انسانی که به خاطر زیادهخواهیهای یک کشور به خاک و خون کشیده شدند. سالهاست که برخی از کشورهای غرب آسیا مثل عراق و سوریه یک روز آرام را به خود ندیدهاست.

در نتیجه اگر حوادث 11 سپتامبر سناریویی از پیش تعیین شده نبود! پس چطور آمریکا دلیل حضور چندین ساله خود در خاورمیانه و دخالت در امور آن را توجیه میکرد؟ حضوری که قرار بود کمتر از یک سال طول بکشد ولی بیش از 15 سال به طول انجامیدهاست. آیا افکار عمومی جهان به همین راحتی قبول میکند که آمریکا بیدلیل وارد خاورمیانه شده و دستش به خون میلیونها زن و مرد و کودک در افغانستان، عراق، سوریه و یمن آلوده شدهاست؟ این سوال را چه کسی پاسخ خواهد داد؟!

انتهای پیام/ 411

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار