به گزارش دفاع پرس خوزستان ، روز عرفه از ایام باشکوه و عظیم است. روزی است که درهای آسمان را برای پذیرش تضرعهای عاشقانه بندگان ذات اقدس اله میگشایند و باز هم آن فاعل بالعشق خواهان بازگشت اشرف مخلوقاتش به بارگاه امناش است. آری باز هم فرصت برای بازگشت انسان به اصل و جایگاه اعلی اولیهاش را فراهم میکنند، چقدر بزرگوارند و بزرگوارانه رفتار میکنند. چقدر ظلم کردیم! چقدر نادیده گرفتیم آن همه رحمت را! ولی باز هم میخوانندمان، دعوتمان میکنند و میخواهند همچو شب قدر به ارزش و منزلت خود نائل شویم. آری روز عرفه، روزی است که حق تعالی بندگان خویش را به عبادت و اطاعت خود دعوت کرده و از آن سوی سفره جود خود را برای آنها گسترانیده است.
از امام صادق علیهالسلام درباره چرایی نام "عرفات" سؤال شد. ایشان فرمودند: «جبرئیل، حضرت ابراهیم را روز عرفه به این مکان آورد، چون ظهر فرا رسید، جبرئیل گفت: «ای ابراهیم! به گناه خود اعتراف کن و مناسکت را بیاموز.» چون جبرئیل گفت اعتراف کن. این سرزمین عرفات نامیده شد.»
همچنین امام صادق (علیه السلام) فرمودهاند: «کسی که در ماه رمضان آمرزیده نگردد تا رمضان آینده آمرزیده نمیگردد؛ مگر این که روز عرفه را درک کند»
بنا بر قول دیگری حضرت ابراهیم در سرزمین عرفات خواب دید که اسماعیل را قربانی میکند و به خاطر عمل به این وظیفه، عارف شد. بعضی دیگر هم به دلیل صبر و تحملی که برای رسیدن به آن باید متحمل شد آن را عرفات مینامند. چون یکی از معانی عرف، صبر و شکیبایی است.
در روز عرفه کجا باشیم بهتر است؟
بهترین مکانها که برای حضور در این روز سفارش شده؛ عرفات و کربلا است. اما این روز آنقدر دارای عظمت است که هر جایی در این دنیا، دستی به سوی آسمان دراز شود و دلی شکسته شود، خداوند آن را دست خالی برنمیگرداند.
اعمال روز عرفه
روز نهم روز عرفه و از اعیاد عظیمه است اگرچه به اسم عید نامیده نشده است. عرفه روزی است که حق تعالی بندگان خویش را به عبادت و طاعت خود فرا خوانده و سفرههای جُود و احسان خود را برای ایشان گسترانیده و شیطان در این روز خوار و حقیرتر و راندهتر و خشمناکترین اوقات خواهد داشت و روایت شده که حضرت امام زین العابدین علیه السلام در روز عرفه صدای سائلی را شنید که از مردم تقاضای کمک مینمود. امام به او فرمود: وای بر تو آیا در این روز از غیر خدا تقاضا میکنی؟ حال آن که در این روز امید میرود که بچههای در شکم هم از فضل خدا بی نصیب نمانند و سعید شوند.
۱. غسل؛ مستحب است که قبل از زوال انجام شود
۲. روزه البته در صورتی که باعث ضعف و مانع دعا نباشد
۳. زیارت امام حسین علیهالسلام در روز عرفه
۴. خواندن دو رکعت نماز بعد از نماز عصر و قبل از خواندن دعای عرفه در زیر آسمان و اقرار به گناهان
۵. خواندن تسبیحات حضرت رسول
۶. ذکر صلوات از حضرت صادق علیهالسلام
۷. خواندن دعای عرفه امام حسین علیهالسلام
۸. خواندن دعای عرفه امام سجاد علیهالسلام (چهل و هفتمین دعای صحیفه سجادیه)
۹. زیارت حضرت ابوالفضل علیهالسلام
۱۰. به جا آوردن دو رکعت نماز در هنگام زوال آفتاب که در رکعت اوّل بعد از حمد، سوره توحید و در رکعت دوم بعد از حمد، سوره کافرون خوانده میشود. سپس چهار رکعت نماز که در هر رکعت بعد از حمد، پنجاه مرتبه سوره توحید خوانده میشود (این نماز در واقع همان نماز حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام است)
از مشاهده این فهرست نترسید. هر کدام از این اعمال که حوصله انجامش را دارید انجام دهید. به عنوان مثال انجام غسل کار سادهای است و چند دقیقه بیشتر وقت شما را نمیگیرد. خواندن دو رکعت نماز و راز و نیاز با خدا هم ده دقیقه بیشتر زمان نمیبرد. یادتان باشد که در این روز فرصت نیایش با خدا را از دست ندهید و اینکه در هر حال کیفیت مهمتر از کمیت است.
چند فراز از دعای چهل و هفتم صحیفه سجادیه
دعای عرفه امام سجاد علیهالسلام طولانیترین دعای صحیفه سجادیه با ۱۳۳ فراز است. این دعا از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. به دلیل کمتر خوانده شدن این دعا در روز عرفه، چند فراز از این دعای زیبا را با هم میخوانیم:
«...و ای خدا تو میان من و دشمنی که مرا گمراه کند و هوای نفسی که جانم را به هلاکت اندازد و نقص و عیبی که شئون وجودم را فراگیرد و بر من مسلط شود جدایی افکن و از من اعراض مکن مانند کسی که بعد از خشم و غضبت بر او، دیگر از او خشنود نشوی.»
«...و ای خدا از امیدهایی که به لطف و کرم تو دارم مرا ناامید و مأیوس مگردان تا بر من یاس و ناامیدی از رحمتت غالب نشود و از امتحان خود بار سنگین که طاقت آن را ندارم به دوش من مگذار که آن بار سنگین مرا خسته و عاجز گرداند بلکه از فضل و کرم و محبتت امتحان را بر من آسان گیر.»
«...و ای خدا مرا از دست عنایتت چنان رها مکن و دور میفکن بسان کسی که هیچ خیری در او نیست و از هیچ جهت به او توجهی نخواهی داشت و او هم به درگاه تو به توبه و انابه هیچ باز نگردد.»
عرفات، نام منطقه وسیعى است با مساحت حدود 18 کیلومتر مربع در شرق مکه معظمه، اندکى متمایل به جنوب که در میان راه طائف و مکه قرار گرفته است. زائران بیتالله الحرام در روز عرفه - نهم ذى حجّه - از ظهر تا غروب در این منطقه حضور دارند.
انتهای پیام/