به گزارش گروه سایر رسانه های
دفاع پرس، محمد فؤاد معصوم، رئیس جمهور عراق در مصاحبهای اختصاصی با یورونیوز به مسائل مختلف اعم از عملیات قریب الوقوع برای بازپس گیری شهر موصل از گروه تروریستی داعش، تحولات سوریه، حضور نظامیان ترکیه در خاک عراق پرداخت.
وی در این مصاحبه از تاثیر تجربه زندگیاش در انگلیس بر مدیریتش در عراق سخن گفت و تصریح کرد: من در لندن زندگی کرده ام و از دموکراسی وشیوه های دموکراتیک اداره جامعه بسیار بهره برده ام. با همین تجربه زندگی دموکراتیک است که توانستم آینده ای برای عراق، در زمان پس از دیکتاتوری، متصور شوم. مدتی هم در کشورهای مشابه عراق – که تنوع جمعیتی دارند- هم زندگی کرده ام وتجربه هایی هم از زندگی در این کشورها دارم. مثل همه کسانی که مدتی را خارج از کشور زندگی می کنند از این تجربه ها نیز تاثیر گرفته ام. ما فکر می کنیم اینها می تواند نمونه هایی برای آینده عراق باشد و می توان اثرشان را هم در تدوین قانون اساسی دید.
وی در ادامه به مساله تدارک دولت عراق برای عملیات قریب الوقوع بازپس گیری شهر موصل پرداخته و گفت: عملیات موصل زیر نظر فرماندهی نظامی و فرمانده نیروهای مسلح، یعنی نخست وزیر در حال انجام است. او با کارشناسان نظامی کار می کند. اینها هستند که به نیروهای ارتش و بسیج مردمی (حشد شعبی) و پیشمرگه ها اجازه پیشروی داده اند. طی مدتی مناطق زیادی درعراق تحت کنترل داعش بود. اما امروز ما موفق شده ایم بخشی از این مناطق را آزاد کنیم. موصل باقی مانده است. افسران نظامی مسئول برنامه ریزی و اجرای این ماموریت هستند.
وی درباره نگرانیها از بابت فاجعه انسانی در موصل به دلیل کنترل داعش بر غیر نظامیان در این شهر گفت: طبیعی است که نگران جان مردم باشیم. بیش از یک میلیون نفر در شهر موصل هستند و باید مراقب باشیم چون ممکن است داعش بخواهد از آنها به صورت سپر انسانی استفاده کند. از سوی دیگر تمهیداتی در نظر داریم، تلاش می کنیم در صورتی که مردم از شهر فرار کنند و آواره شوند به آنها جا و مکان دهیم. آن چه باعث تأخیر در عملیات موصل شده همین نکته است. باید مانع از این شویم که فاجعه انسانی بزرگی رخ دهد.
فؤاد معصوم گفت: ما به توانایی نیروهای ارتش، پلیس، بسیج مردمی، و پیشمرگ اطمینان داریم. آنها با داعش می جنگند و در جنگ با داعش مجرب و کارآزموده شده اند. در بسیاری از مناطق جنگی، توان نیروهای داعش در حال تحلیل رفتن است.
رئیس جمهور عراق در ادامه به مساله حضور نیروهای کشورهای دیگر در عراق به ویژه نظامیان ترکیه پرداخته و گفت: همه این نیروها به استثنای ترکیه با اجازه دولت، به خاک عراق آمده اند. از آغاز ما از آنها خواستیم که به ما کمک کنند، هم از نظر کارشناس نظامی، و هم از نظر سلاح و مهمات، و هم از نظر کمک های بشردوستانه.
فؤاد معصوم تاکید کرد: ما حضور نیروهای ترکیه بدون کسب اجازه از دولت عراق را محکوم می کنیم. ما تلاش زیادی کردیم و بارها از دولت ترکیه خواستیم که این نیروها را از عراق بیرون ببرد تا بالاخره هیئت نمایندگی ترکیه به عراق آمد و کمیته مشترکی شکل گرفت تا بر کار عقب نشینی نیروها نظارت کنند. اما مقامات آنکارا حاضر به عقب نشینی نیروهایشان نشدند.
وی در ادامه درباره طرح پیشنهادی برگزاری رفراندوم برای آینده کردستان عراق گفت: چنین رفراندومی مستقیماً به منزله اعلام استقلال نیست. اعلام استقلال نیاز به توافق و همچنین عقد پیمان دارد. چنین روندی باید در برابر دیگر کشورهای منطقه در پیش گرفته شود.
فؤاد معصوم درباره موضع عراق درباره تنشهای اخیر میان ایران و عربستان گفت: عربستان سعودی و ایران در باره بسیاری موضوع ها توافق ندارند. ما نه جانب عربستان را علیه ایران می گیریم و نه جانب ایران را علیه عربستان.
وی با تاکید بر این که دولت عراق در جنگ سوریه نقشی ندارد گفت: داوطلبانی وجود دارند که به سوریه رفته اند، اما دولت عراق رسماً در جنگ سوریه نقشی ندارد و به این داوطلبان مجوز شرکت در جنگ سوریه را نداده است. اما اینکه عده ای داوطلبانه در جنگی شرکت می کنند، امر غیرعادی نیست. همان طور که در اروپا هم کسانی پیدا می شوند که به داعش می پیوندند، و همینطور افرادی دیگری که به سوریه می روند یا به عراق می آیند تا با داعش بجنگند.
رئیس جمهور عراق درباره آینده کشورش پس از داعش گفت: لازم است به جای جنگ و درگیری، بین جوامع و گروه های مختلف آرامش و آشتی برقرار شود. این کار تکلیف بزرگی است که ساده هم نیست و نیاز به کار دقیق و اعتقاد به ایده صلح دارد. آنگاه می توان کار بازسازی و زدودن نشانه های جنگی را که بخش بزرگی از عراق را به ویرانی کشانده است آغاز کرد.
منبع:ایسنا