به گزارش گروه سایر رسانه های
دفاع پرس، «باید سر مرز جنگ را متوقف میکردیم» این جمله پرمعنا که مناقشهای تاریخی- سیاسی برسر آن وجود دارد تیتر اول یکی از روزنامههای زنجیرهای در روز پنجم مهرماه بود که با روتیتر «تحلیل محسن رضایی از رخدادهای پس از فتح خرمشهر» شمایل پرمعناتری مییابد.
ماجرایش هم به سخنان سوم مهرماه محسن رضایی در برنامه «تیتر امشب» برمیگردد که مثل همیشه نکات جالبی در خود داشت. محسن رضایی عادت دارد هر سال در مناسباتی چون فتح خرمشهر یا هفته دفاع مقدس، خرق عادت کرده و به نکاتی از جنگ تحمیلی بپردازند که بوی ناگفته یا کمتر گفته شده از آن به استشمام میرسد، این بار نیز ترک عادت نکرده و سخنان قابل تأملی را مطرح ساختند.
امسال اما برخلاف سالهای گذشته، به نظر میرسد سخنان آقای رضایی در کنار قابل توجه بودن، نکته تازهای دربرنداشت الا اینکه فرمانده سابق سپاه، نظرات شخصی خودش را در پاسخ به سؤالات نسبتاً خاص مجری برنامه مطرح کرده بود. در بخشی از این برنامه مجری میپرسد: اگر بار دیگر فرمانده سپاه در دوران دفاع مقدس میشدید، همان راهبرد و مسیر را طی میکردید؟ آقای رضایی نیز تأکید میکند: «مسیر همان بود. بعضاً در فرماندهی، اصلاحات جدی میدادیم. در عملیاتها رعایت میکردیم. در بعد غافلگیری بیشتر رعایت داشتیم. در بعضی عملیات با احتیاط بیشتری پیش میرفتیم. (به عنوان نمونه) در کربلای ۴ به جای ۳۰ گردان میتوانستیم با ۱۵ گردان بفهمیم که دشمن کجا ضعیف است و کجا قوی...»
رضایی در همین بخش اشارهای به موضوع ادامه جنگ بعد از فتح خرمشهر میکند که مورد مناقشه برخی از گروههای سیاسی نیز است. وی میگوید: بعد از آزادی خرمشهر میتوانستیم وقفه شش، هفت ماهه بدهیم و وارد خاک عراق نشویم. اعلام هم میکردیم که اگر دولت عراق خواستههای ما را عمل نکند ما وارد عراق میشویم. حتماً او به ما پاسخ نمیداد. اما خود ما بدون اینکه چنین سند تاریخی ایجاد کنیم، سرمان را انداختیم پایین و از مرز عبور کردیم.»
فرمانده سابق سپاه به صراحت اعلام میکند که میتوانستیم وقفهای (نه توقف) بدهیم و خواستههایمان را مطرح کنیم اما «حتماً او (دشمن) پاسخ نمیداد. اما ما چنین نکردیم و یک «سند تاریخی» ایجاد نکردیم.» اصل موضوع هم این است که رضایی حسرت میخورد چرا «سند تاریخی» برای بستن دهان برخی از گروههای سیاسی که داعیه چرایی ادامه جنگ بعد از فتح خرمشهر را دارند، حاصل نیامده است.
رضایی در ادامه حرفهایش خیلی صریح بیان میکند وقفه چند ماهه در سرمرزها و ارائه خواستههایی چون قبول مفاد قرارداد ۱۹۷۵ الجزایر توسط عراق «شاید تأثیری از نظر عملی نداشت» اما «از نظر سیاسی و سندی به درد امروز ما میخورد. در بحثهای فرماندهان و دوستان سیاسی هم شاید بهتر میتوانستیم یکدیگر را قانع کنیم.»
بنابراین فرمانده سابق سپاه بدون اینکه موضوع توقف جنگ را مطرح کند، تنها ابراز ناراحتی میکند که چرا با یک وقفه کوتاه مدت، فرصت بستن دهان منتقدانی را که بعدها مسائل انحرافی را مطرح کردند، حاصل نیامد.
بعد از این سخنان رضایی بود که ابتدا شبکه معلوم الحال بیبی سی، طبق روال مرسومش به انتخاب بخشهایی از سخنان وی و تفسیر به نفع آن میپردازد و این طور القا میکند که فرمانده سابق سپاه هم موافق توقف جنگ در مرزها پس از فتح خرمشهر است. موضوعی که به اذعان خود رضایی اگر واقعاً رخ میداد میتوانست «هزینههای سنگینی را ۴۰، ۵۰ سال» به ملت ایران تحمیل کند اما همانطور که ابتدای گزارش نیز آمد، در دنبالهروی این شبکه بیگانه برخی از نشریات داخلی نیز به گزینش سلیقهای این سخنان پرداختند.
ذکر این نکته ضروری است که یکی از داعیهداران عدم تداوم جنگ پس از فتح خرمشهر اعضای گروهک منحله نهضت آزادی هستند که بارها در بیانهها، مصاحبهها و حتی کتابهایشان (به عنوان نمونه کتاب انقلاب ایران در دو حرکت نوشته مهندس بازرگان) به موضوع تداوم جنگ بعد از فتح خرمشهر حمله کرده و آن را نکوهش کردهاند. در صورتی که همین حزب منحله در فاصله یک ماه و تقریبا ۲۰ روزه بعد از فتح خرمشهر و شروع عملیات رمضان هیچ بیانیه رسمی در خصوص عدم ورود به خاک عراق و اتمام جنگ صادر نکرد و تنها بعد از عدم الفتح رمضان و گره خوردن جنگ در میادین نبرد، از آب گل آلود ماهی گرفت و ختم جنگ بعد از فتح خرمشهر را مطرح ساخت.
با توجه به سبقه تاریخی «موضوع تداوم جنگ پس از فتح خرمشهر» به نظر میرسد مناقشه بر سر سخنان اخیر آقای رضایی، عقدهگشایی برخی از جریانهای فکری است که سعی دارند با یارکشی فرضی در این خصوص، دست به تخریب داشتههای ارزشمند دفاع مقدس بزنند که در رأس آن حضرت امام، ملت ایران و البته رزمندگان جان برکف حضور داشتند. در صورتی که تکلیف عملکرد کلی نظام اسلامی در مقوله جنگ تحمیلی را امام خمینی (ره) پیشتر به وضوح مشخص کردهاند. آنجا که بیان میدارند: «ما در جنگ برای یک لحظه هم از عملکرد خود نادم و پشیمان نیستیم.»
منبع: روزنامه جوان