به گزارش گروه فرهنگ و هنر دفاع پرس، کتاب «مصباح الهدی و سفینة النجاة» مجموعهای از بیانات آیتالله العظمی وحید خراسانی، مرجع جهان تشیع، از سال 1374 تا 1393 به مناسبت ایام محرم و عزاداری حضرت اباعبدالله الحسین(ع) است. این بیانات عمدتاً در مسجد اعظم قم ایراد شده و غالب مخاطبان آن فضلا و اندیشمندان حوزه بودهاند؛ لذا در برخی موارد سطح گفتار متناسب با چنین مخاطبانی است.
این مجموعه شامل دو جلد گالینگور است که جلد اول شامل 27 مجلس در560 صفحه و جلد دوم شامل10 مجلس در544 صفحه تدوین شده و توسط انتشارات مدرسه امام باقر العلوم(ع) تنظیم و منتشر شده است. در انتهای هر جلد فهرست آیات، روایات و منابع آمده است. ضمناً در انتهای هر مجلس پی نوشتهایی از روایات مربوط به همان بحث آمده که بسیار خواندنی و قابل استفاده است.
جلد دوم این کتاب به تازگی و به مناسبت ایام محرم منتشر شده است. این جلد شامل 10 مجلس است:
1. عزای امام حسین(ع) در آفاق و عوالم وجود
در مجلس اول آیت الله العظمی وحید خراسانی به عزاداری امام حسین(ع) در دیگر عوالم وجود اشاره و در این زمینه خدای تعالی را اولین عزاردار امام حسین(ع) معرفی کرده و به تفسیر آیاتی از سوره فجر که در شأن امام حسین(ع) است پرداخته است. سپس تداوم فقه را یکی از اثرات حرکت امام حسین(ع) برشمرده و ضمن توضیحاتی در فقه شیعی آن را برتر از فقه تسنن دانسته و داستانهایی در این زمینه ذکر کرده است.
2. اهداف قیام اباعبدالله الحسین (ع)
آیت الله العظمی وحید خراسانی در مجلس دوم اهداف حرکت حضرت اباعبدالله(ع) را مورد بررسی قرار داده است. در این مجلس جریاناتی از واقعه عاشورا از جمله تلخ شدن گوشت شتر پخته شده، جوشیدن خون تازه از زیر هر سنگ، را از زبان عالمان سنی بیان کرده است. در ادامه پنج هدف از اهداف امام حسین(ع) را برشمرده و توضیح داده است. در پایان روضههای جانسوز از صبح عاشورا و قمر بنی هاشم، عطش ذوالجناح و ننوشیدن آب و وداع آخر ایراد شده است.
3. سیدالشهداء(ع)، عقل و اراده
منزه از اوهام
این مرجع عالم تشیع مجلس سوم را با موضوع کمالات در گرو علم وعمل آغاز کرده است و در ادامه حقیقت حکمت و نتیجه تخلف از قانون تکوین الهی را مورد بررسی قرار داده و در مورد نعمت عقل بیاناتی نیز ایراد کرده است. بخشی از مطالب این بخش به روز اربعین و احترام به این روز اختصاص دارد.
4. شفاعت کبرای محشر
آیتالله وحید خراسانی مجلس چهارم را با آیه 13-14 سوره اسرا " وَ كُلَّ إِنسانٍ أَلْزَمْناه...اقْرَأْ كِتابَكَ كَفى بِنَفْسِكَ الْیَوْمَ عَلَیْكَ حَسیبا" آغاز کرده و در ادامه به بحث شفاعت از ناحیه امام حسین(ع) و حضرت زهرا(س) پرداخته و این موضوع را مورد بررسی قرار داده است.
5. لرزش عرش اعلی از خون اباعبدالله الحسین(ع)
در مجلس پنجم مباحث تاریخی از جمله نامه مروان به معاویه، نامه و جواب امام حسین(ع) به معاویه، وصیت امیرالمومنین(ع) به امام حسین(ع) و اعتراف معاویه به پاکی و بی عیبی امام حسین(ع) ذکر شده است.
6. اباعبدالله الحسین(ع) پرچمدار توحید در محبت
حضرت آیت الله العظمی وحید خراسانی امام حسین(ع) را پرچمدار توحید در محبت میداند و به بررسی مراتب توحید در مجلس ششم پرداخته است. وی در ادامه با توجه به دعای عرفه از معرفه الله بالله سخن و مورد بررسی قرا داده و در پایان به سپردن مواریث به امام سجاد(ع) و عظمت زینب کبری اشاره کرده است.
7. اباعبدالله الحسین(ع) اکسیر عالم وجود
این مرجع جهان تشیع مجلس هفتم را با تفسیر آیه 5 از سوره مبارکه حج شروع کرده است. در این مجلس استدلالاتی بر معاد نیز آورده شده و همچنین به عظمت وجود مقدس امیرالمومنین(ع) نیز پرداخته شده است. در پایان امام حسین(ع) را اکسیر عالم وجود دانسته و این موضوع را مورد کنکاش قرار داده است.
8. قبولی اعمال در پرتو نور سیدالشهداء(ع)
در مجلس هشتم نیز به قبولی اعمال در پرتو نور سیدالشهدا(ع) اشاره شده و با مقدمهای از عقل و وظایف مردم در قبال عقل آغاز کرده است. همچنین در ادامه به موضوع مادیگرایی نیز پرداخته شده است. آیتالله وحید خراسانی ضمن آوردن روایت معاذ، گناهانی را که موجب رّد شدن اعمال میشوند، برشمرده و درپایان به قبولی اعمال با سجده بر تربت سید الشهدا (ع) اشاره کرده و حکایاتی را نقل میکنند.
9. انقلاب ناگهانی نظام وجود در عاشورا
آیتالله وحید خراسانی در مجلس نهم به انقلاب نظام وجود در عاشورا میپردازد و ریشه و عظمت عاشورا را مورد بررسی قرار میدهد. وی وضعیت آخرالزمان را با توجه به روایت امام علی(ع) "مساجدهم یومیذ عامره..." توضیح میدهد و اقامه عزا برای حضرت سید الشهدا(ع) را سنت و ترک آن را بدعت میداند. نکته مهمی هم که در این مجلس مورد بررسی قرار گرفته، گسسته شدن شیرازه قوانین خلقت در شهادت امام حسین(ع) است. وی در این مجلس تذکرات اخلاقی نیز در رابطه با دستگاه امام حسین(ع) میدهد؛ برای نمونه مینویسند: «... هرکس هستی و هرکاره که هستی بیا... این را که میگویم یقین دارم و....به خود امام حسین(ع) قسم، این قدر این دستگاه در نزد خداوند اعتبار دارد که هر آلودهای امشب وارد این حسینه شده اگر او وساطت کند، پاکیزه بیرون خواهد رفت ...ای گریهکنندگانی که در این شبها و روزها بر امام حسین(ع) اشک ریختید، این چشم پاک را دیگر به صورت بیگانگان آلوده نکنید...».
10. چشمه راحوما در کربلا و عطش سیدالشهداء(ع)
آیت الله وحید خراسانی در مجلس پایانی با مقدمهای در مورد استعداد تکامل و ترقی بشر سخن به میان آورده و میگوید که بین موجودات عالم فقط بشر است که حد شکن است. وی در این مجلس به معنی واقعی آدمیّت و رشد صنعت و سیر در تکامل آدمیّت پرداخته و در ادامه خطرات آخرالزمان و کسانی را که مورد لعن خداوند هستند، توضیح دادهاند. این مرجع جهان تشیع در ضمن بیاناتی راجع به نماز ارائه کرده و تارک الصلاة را محروم از شفاعت و تابش نور امام حسین(ع) میداند و راه معرفت امام را بیان تبیین کرده است. سپس این مجلس را با داستانها و حکایاتی زیبا و خواندنی ادامه مییابد و در پایان، چند روضه جانسوز از حضرت علی اکبر(ع) نقل میشود. از جمله این روضهها این است: مردم، آیا دیدهاید قرآنی که شیرازهاش کنده شود، چگونه میشود؟ این قرآن ورق ورق روی زمین میافتد. خدایا من چگونه بگویم که این جوان چگونه روی زمین افتاد، اما همین که افتاد روی زمین با یک دنیا ادب گفت: بابا سلام من بر تو باد... تمام اعضایش مثل برگ خزان روی زمین ریخته اول پدر آمد و. ...
جلد نخست «مصباح الهدی» در 560 صفحه وزیری با جلد گالینگور و قیمت 13000 تومان، و جلد دوم نیز در 544 صفحه وزیری با جلد گالینگور و قیمت 13000 تومان توسط انتشارات مدرسة الامام باقر العلوم چاپ و نشر شده است. علاقهمندان برای تهیه کتاب میتوانند به این نشانی مراجعه کنند.
انتهای پیام/