به گزارش خبرنگار بینالملل دفاع پرس، آزادسازی موصل، چالشها و پیامدهای آن موضوع برنامه گفتوگوی ویژه خبری شبکه دو سیما بود که در آن «سعدالله زارعی» کارشناس مسائل غرب آسیا و «سیدمحسن حکیم» عضو شورای رهبری مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق به بحث و گفتوگو پیرامون آن پرداختند.
در ابتدای این بحث سعدالله زارعی کارشناس مسائل غرب آسیا اظهار داشت: ظهور داعش در منطقه محصول یک اقدام و تشخیص گروهی و شخصی و حتی طایفهای نبوده، و سرعت پیشروی این گروهک تروریستی در تصرف بخشهای بزرگی از پنج استان نینوا، الانبار، بابل، دیالی و کرکوک طی چند روز نشان داد که این حرکت در واقع براساس یک نقشه دقیق و حساب شده اطلاعاتی و برخورداری از تجهیزات بسیار پیشرفته انجام شده است. لذا شکست این گروه تروریستی در موصل و مابقی استانهای عراق شکست یک پروژه عظیم از قبل طراحی شده نهتنها با هدف تضعیف دولت در عراق بلکه با هدف برهم زدن نقشه منطقه براساس الگویی است که آمریکاییها آن را دنبال میکردند، لذا شکست داعش در موصل، شکست یک طرح بزرگ استراتژیک محسوب میشود.
وی با بیان اینکه نمیتوان تاریخ دقیقی برای به پایان رسیدن عملیات آزادسازی موصل عنوان کرد، اظهار داشت: مبارزه با گروههای تروریستی از پیچیدگیهای بسیار زیادی برخوردار است مخصوصا اگر نقشه عملیاتی بهگونهای طراحی شود که صرفا بخواهند منطقهای را بدون در نظر گرفتن حفاظهایی که بازگشت تروریستها را مانع شوند، انجام دهند.
این کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان اینکه عملیات آزادسازی موصل با حضور همه طیفهای عراقی اعم از قومیتها و مذاهب مختلف صورت میگیرد تصریح کرد: در این رابطه تقسیم مسئولیت شده و قرارگاههای مختلفی برای عملیات شکل گرفته است.
زارعی تاکید کرد: این عملیات جامعترین عملیات به لحاظ حضور همه نیروهای عراقی است که این مسئله نماد وحدت و اراده مردم عراق محسوب میشود.
در ادامه این بحث حکیم عضو شورای رهبری مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق نیز با اشاره به اینکه موصل اولین شهری بود که در سال 2014 سقوط کرد، اظهار داشت: متاسفانه چهل درصد از خاک عراق تحت سلطه شوم داعش بود که اکنون پس از تقریبا 2 سال و 2 ماه و پشتسر گذاشتن مشکلات بسیار این رقم هم اکنون به کمتر از 13 درصد رسیده است که شامل استان نینوا، حویجه از کرکوک، سه شهر عانه، راوه و قائم در الانبار است که انشاالله با این عملیات وسیع این بخش نیز آزاد خواهد شد.
وی به جایگاه ژئوپلیتیک موصل و اینکه پایتخت خلافت نامشروع داعش است اشاره کرد و گفت: موصل از یک سو به ترکیه و سوریه و در داخل عراق به کردستان عراق متصل است لذا از یک موقعیت بسیار مهم برخوردار است ضمن اینکه موصل عراق کوچکی است تمام هستههای تشکیل دهنده بافت اجتماعی ملت عراق از شیعه، سنی، ترکمن، آشوری، ایزدی و شبک را در برمیگیرد.
حکیم همچنین با اشاره به علل مخالفت با حضور حشدالشعبی خاطرنشان ساخت: علت اصلی این امر تاسیس آن بر مبنای فتوای مرجعیت و با کمک دوستان اصلی و خالص ملت عراق است. بسیج مردمی عراق نماد و مظهر وحدت عراق است و نیروهای مختلف از شیعه و سنی گرفته تا کرد و ایزدی و شبک در آن حضور دارند. در حشد الشعبی که شامل 25 تیپ 3 هزار نفری است، تنها 20 هزار نیروی سنی حضور دارند. حشد الشعبی در واقع بزرگترین نیروی مبارزه با تروریسم جهان است و هیچ نیرویی در جهان از نظر خبرگی، مهارت و تجربه در مبارزه با بزرگترین خطر و تهدید نظامی و امنیتی امروز جهان یعنی داعش وجود ندارد. انشاالله با پاکسازی موصل از شر داعش خلاص خواهیم شد و همه این توطئههای منطقهای و فرامنطقهای که با برنامههای مختلف آن را دنبال میکردند، شکست خواهند خورد.
زارعی در ادامه برنامه با اشاره به اینکه، نیروهای عراقی در جهت محو داعش حرکت میکنند، گفت: ترکیه درصد بود تا در عملیات آزادسازی موصل شرکت کند که البته نتوانست به این هدف خود دست یابد.
این کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به اینکه، کمر داعش در سوریه شکسته شدهاست بهطوریکه در طی دو سال گذشته نتوانستند پیش روی داشته باشند.
وی با بیان اینکه، داعش در 2 منطقه رقه و دیرالزور سوریه محصور شده است افزود: اکنون داعشی که دیروز مست قدرت از پیشرویهای خرداد 93 بود، در عملیاتهای مختلف از جمله العامرلی، البلد و جرف الصخر شکستهای سختی خورده و لذا اکنون در برابر نیروهای عراقی دچار ضعف شده است و یارای مقاومت ندارند و شکست آنها بسیار آسان تر از گذشته شده است.
زارعی ادامه داد: ترکیه به غیر از جمهوری اسلامی ایران با هیچ یک از کشورهای همسایه رابطه مثبت و مناسبی ندارد لذا ترکیه تا مدتها به داعش به چشم فرصت می نگریست.
وی با اشاره به اینکه، بعدها ترکیه فرصتطلب روابط خود را با داعش به ناچار کم کرد، اظهار داشت: دولت ترکیه باید به شیوه عاقلانهتری تصمیم گیری کند.
حکیم در ادامه با بیان اینکه، برای ملت عراق کرامت انسانی و اعتقادات اسلامی از اهمیت ویژهای برخوردار است ادامه داد: گروههای سیاسی در عراق اعم از شیعه و سنی و کرد علیه حضور نیروهای ترکیه موضعگیری کردهاند و این امر در رأی پارلمان عراق مشهود بود. بنابراین دولت عراق تحت هیچ شرایطی اجازه نخواهد داد ارتش ترکیه در عملیات آزادسازی موصل شرکت کند. در حال حاضر هم حضور آنان در عمق 140 کیلومتری خاک عراق و استقرار بیش از 1000 نفر نیروی نظامی در پادگان زلیکان بعشیقه کاملا غیرمشروع و غیرقانونی است و عملیات موصل، عملیاتی کاملا عراقی خواهد بود.
وی همچنین در خصوص آینده عراق پس از شکست کامل داعش و خروج آن از عراق افزود: پس از عملیات موصل خطر از تهدید نظامی به تهدید امنیتی تبدیل خواهد شد، بنابراین دولت عراق در این زمینه نسبت به سازماندهی و تقویت مجدد نهادهای اطلاعاتی و امنیتی و پلیسی اقدام خواهد کرد و با ایجاد اتاق عملیات مشترک، جلوی فعالیتهای زیرزمینی و خرابکارانه بقایای داعش را خواهند گرفت.
انتهای پیام/421