متن قطعنامه 598:
شوراي امنيت، با تأييد مجدد قطعنامه (1986 ميلادي) 582 خود، با ابراز نگراني عميق از اين كه علي رغم در خواستهايش براي آتش بس، منازعه بين ايران و عراق به شدت سابق با تلفات شديد انساني و تخريب مادي ادامه دارد، با ابراز تأسف از آغاز و ادامه منازعه، همچنين با ابراز تأسف از بمباران مراكز صرفاً مسكوني غيرنظامي، حملات به كشتيراني بي طرف يا هواپيماهاي كشوري، نقض قوانين بين المللي انسان دوستانه و ديگر قوانين ناظر بر درگيري مسلحانه، بويژه كاربرد سلاحهاي شيميايي برخلاف الزامات پروتكل 1925 ژنو، با ابراز نگراني عميق نسبت به احتمال تشديد و گسترش بيشتر منازعه، مصمم گرديد به تمامي اقدامات نظامي بين ايران و عراق خاتمه بخشد، معتقد شد كه مي بايد يك راه حل جامع، عادلانه، شرافتمندانه و پايدار بين ايران و عراق به دست آيد.
با يادآوري مفاد منشور ملل متحد، به ويژه تعهد همه دُوَل عضو به حل اختلافات بين المللي خود از راه هاي مسالمت آميز به نحوي كه صلح و امنيت بين المللي و عدالت به مخاطره نيفتد، با حكم به اين كه در منازعه ما بين ايران و عراق زمينه صلح حاصل شده است، با اقدام براساس مواد 39 و 40 منشور ملل متحد:
1ـ خواستار آن است كه به عنوان يك قدم اوليه جهت حل و فصل (مناقشه) از راه مذاكره، ايران و عراق يك آتش بس فوري را رعايت كرده، به تمامي عمليات نظامي در زمين، دريا و هوا خاتمه داده و تمامي نيروهاي خود را بدون درنگ به مرزهاي شناخته شده بين المللي بازگردانند.
2ـ از دبيركل درخواست مي كند كه يك تيم ناظر ملل متحد را براي بررسي، تأييد و نظارت بر آتش بس و عقب نشيني نيروها اعزام نمايد و همچنين از دبيركل درخواست مي نمايد با مشورت طرفين درگير، تدابير لازم را اتخاذ نموده، گزارش آن را به شوراي امنيت ارائه نمايد.
3ـ مصرانه مي خواهد اسراي جنگي آزاد شده و پس از قطع مخاصمات فعال كنوني، براساس كنوانسيون سوم ژنو 12 اوت 1949، بدون تأخير به كشور خود بازگردانده شوند.
4ـ از ايران و عراق مي خواهد با دبيركل در اجراي اين قطعنامه و در تلاشهاي ميانجيگرانه براي حصول يك راه حل جامع، عادلانه و شرافتمندانه مورد قبول دو طرف در خصوص تمام موضوعات موجود، منطبق با اصول مندرج در منشور ملل متحد، همكاري نمايند.
5ـ از تمامي كشورهاي ديگر مي خواهد كه حداكثر خويشتنداري را مبذول دارند و از هرگونه اقدامي كه مي تواند منجر به تشديد و گسترش بيشتر منازعه گردد احتراز كنند و بدين ترتيب اجراي قطعنامه حاضر را تسهيل نمايند.
6ـ از دبيركل درخواست مي نمايد كه با مشورت با ايران و عراق، مسأله تفويض اختيار به يك هيأت بي طرف براي تحقيق راجع به مسئوليت منازعه را بررسي نموده و در اسرع وقت به شوراي امنيت گزارش دهد.
7ـ ابعاد خسارات وارده در خلال منازعه و نياز به تلاشهاي بازسازي با كمكهاي مناسب بين المللي پس از خاتمه درگيري تصديق مي گردد و در اين خصوص از دبيركل درخواست مي كند كه هيأت كارشناسان را براي مطالعه موضوع بازسازي و گزارش به شوراي امنيت تعيين نمايند.
8ـ همچنين از دبيركل درخواست مي كند كه با مشورت با ايران و عراق و ديگر كشورهاي منطقه، راههاي افزايش امنيت و ثبات منطقه را مورد مدافه قرار دهد.
9ـ از دبيركل درخواست مي كند كه شوراي امنيت را در مورد اجراي اين قطعنامه مطلع نمايد.
10ـ مصمم است براي بررسي اقدامات بيشتر جهت رعايت و اجراي اين قطعنامه در صورت ضرورت جلسات ديگري مجدداً تشكيل دهد.
حضرت امام خميني پيام مهمي در اين مورد خطاب به ملت ايران صادر فرمودند كه در قسمتي از اين پيام آمده است :
« و اما در مورد قبول قطعنامه كه حقيقتا مسأله بسيار تلخ و ناگواري براي همه و خصوصا براي من بود اين است كه من تا چند روز قبل معتقد به همان شيوه دفاع و مواضع اعلام شده در جنگ بودم و مصلحت نظام و كشور و انقلاب را در اجراي آن ميديدم ، ولي به واسطه حوادث و عواملي كه از ذكر آن فعلا خودداري ميكنم و به اميد خداوند در آينده روشن خواهد شد و با توجه به نظر تمامي كارشناسان سياسي و نظامي سطح بالاي كشور ـ كه من به تعهد و دلسوزي و صداقت آنان اعتماد دارم ـ با قبول قطعنامه و آتش بس موافقت نمودم و در مقطع كنوني آن را به مصلحت انقلاب و نظام ميدانم و خدا ميداند كه اگر نبود انگيزهاي كه همه ما و عزت و اعتبار ما بايد در مسير مصلحت نظام و مسلمين قرباني شود، هرگز راضي به اين عمل نميبودم و مرگ و شهادت برايم گواراتر بود ، اما چاره چيست ؟ همه بايد به رضايت حق تعالي گردن نهيم ديروز روز امتحان الهي بود كه گذشت و فردا امتحان ديگري است كه پيش ميآيد .... من باز ميگويم قبول اين مسأله براي من از زهر كشندهتر است ، ولي راضي به رضاي خدايم و براي رضايت او اين جرعه را نوشيدم و نكتهاي كه تذكر آن لازم است در قبول اين قطعنامه فقط مسؤولين كشور ايران با اتكاي خود تصميم گرفتند. تصميم امروز فقط براي تشخيص مصلحت بود .... بدانيد كه پيروزي از آن شماست .»
پذيرش قطعنامه 598 از ديدگاه امام خميني (ره)
1 – خدا ميداند اگر نبود انگيزهاي كه همه ما وعزت واعتبار ما بايد در مسير مصلحت اسلام ومسلمين قرباني شود هرگز راضي به اين عمل (پذيرفتن قطعنامه)نميبودم و مرگ وشهادت برايم گواراتر بود.
«صحيفه نور جلد 20 صفحه239»
2 – درمورد قبول قطعنامه كه حقيقتاً مسئله بسيار تلخ وناگواري براي همه وخصوصاً براي من بود.
«صحيفه نور جلد 20 صفحه 238»
3 – من تا چند روز قبل معتقد به همان شيوه دفاع و مواضع اعلام شده در جنگ بودم، ولي به واسطه حوادث و عواملي و باتوجه به نظر تماميكارشناسان سياسي ونظاميسطح بالاي كشور كه من به تعهد و دلسوزي و صداقت آنان اعتماد دارم، باقبول قطعنامه وآتشبس وموافقت نمودم.
«صحيفه نور جلد 20 صفحه239»
4 – قبول اين مسئله (پذيرش قطعنامه) براي من از زهر كشندهتر است، ولي راضي به رضاي خدايم و براي رضايت او اين جرعه را نوشيدم.
«صحيفه نور جلد 20 صفحه 241»
5 – فرزندان انقلابيام! ميدانم كه به شما سخت ميگذرد ، ولي مگر به پدر پير شما سخت نميگذرد؟، ميدانم كه شهادت شيرينتر از عسل در پيش شماست. مگر براي اين خادميان اينگونه نيست؟ ولي تحمل كنيد كه خدا با صابران است.
«صحيفه نور جلد 20 صفحه 241»
6 – كسي كه براي رضاي خدا به جهاد رفته است و سر در طبق اخلاص وبندگي نهاده است، حوادث زمان به جاودانگي وبقاء وجايگاه رفيع آن لطمهاي وارد نميسازد.
«صحيفه نور جلد 20 صفحه 239»
7 – به ملت عزيز ايران سفارش ميكنم كه هوشيار باشيد، قبول قطعنامه بمعناي حل مسئله جنگ نيست، البته ما رسماً اعلام ميكنيم كه هدف ما تاكتيك جديد در ادامه جنگ نيست.
«صحيفه نور جلد 20 صفحه 241»
8 – بايد براي دفع تجاوز احتمالي آماده ومهيا باشيم و ملت نبايد فعلاً مسئله را تمام شده بداند.
«صحيفه نور جلد 20 صفحه 241»
9 – آنان كه فكر ميكنند سرمايه داران ومرفهان بيدرد بانصيحت واندرز، متنبه ميشوند و به آنان پيوسته ، و به مبارزه كمك ميكنند، آب درهاون ميكوبند.
«صحيفه نور جلد 20 صفحه 235»
10 – اينجانب به نظامهاي آمريكايي واروپايي اخطار ميكنم تا ديرنشده و در باتلاق مرگ فرو نرفتهايد از خليج فارس بيرون رويد.
«صحيفه نور جلد 20 صفحه237 »
11 – باقبول قطعنامه وآتشبس موافقت نمودم و در مقطع كنوني آنرا به مصلحت انقلاب ونظام ميدانم.
«صحيفه نور جلد 20 صفحه 239»
پذيرش قطعنامه 598 از ديدگاه مقام معظم رهبري
1 – در قطعنامه 598 بايد همة دنيا بدانند رژيم عراق برخلاف ادعاهاي صلحطلبي فقط بدنبال يك آتشبس بود تا خودش را تواند نجات دهد.
«حديث ولايت جلد 3 صفحه 249»
2 – قطعنامه وحي منزل نيست، اما چيزي است كه مورد اتفاق واقع شده است كسي كه ميخواهد زيرش بزند درحقيقت قصد اخلالگيري وخرابكاري دارد.
«حديث ولايت جلد 3 صفحه 250»
3 – در سياست خود براي رسيدن به صلح درچهارچوب قطعنامه شوراي امنيت جدي هستيم و هرگز پيشقدم در تضعيف آن نخواهيم بود.
«حديث ولايت جلد 2صفحه 137»
4 – ما بعد از آن كه قطعنامه 598 را قبول كرديم،پايبندي ما نسبت به مواد اين قطعنامه تاكنون باقياست و باقي خواهد بود.
«حديث ولايت جلد 2صفحه146»
5 – ما مصراً روي اين مطلب تكيه وتأكيد داريم كه بايد مواد قطعنامه يكي پس از ديگري اجر بشود.
«حديث ولايت جلد 2صفحه146»
6 – بايد همان كساني كه اين قطعنامه را تصويب كردند وبراي اجرايش آن همه حرف زدند و تبليغات كردند ، عراق را به اجراي آن قطعنامه وادار ميكردند.
«حديث ولايت جلد 2صفحه146»
7 – اين قطعنامه كه زير فشار سهمگين رزمندگان اسلام بر پيكرد دشمن صادر شد ، سندي است كه شعار دفاع مقدس ما در آن تأمين گرديده است.
«حديث ولايت جلد 2صفحه151»
8 – قبول قطعنامه 598 از سوي جمهوري اسلاميو رهبر عظيم الشأن فقد آن ، توطئه وسيع دشمن را بار ديگر با هدايت الهي به خود او برگرداند.
«حديث ولايت جلد 2صفحه151»
9 – شايد مشيت الهي بر اين بود كه با قبول قطعنامه، حقانيت جمهوري اسلاميبيش از پيش در جهان آشكار شود.
«حديث ولايت جلد 2صفحه151»
10 – با اين ابتكار جمهوري اسلامي، دشمن در دوراهي شكست قرارگرفت.
«حديث ولايت جلد 2صفحه 152»
پذيرش قطعنامه 598 از ديدگاه حجه الاسلامهاشميرفسنجاني
1 – اين تصميم تحقيقاً در جهت مصالح اسلام وامت برداشته شده وهيچگونه شبههاي از ضعف وناتواني در آن نيست.
«روزنامه اطلاعات 28/4/67»
2 – با پذيرش اين مسئله، دوطرف بايد به مرزهاي بين المللي پذيرفته شده ،بازگردند.
«روزنامه اطلاعات 28/4/67»
3 – ما فكر ميكنيم با پذيرش قطعنامه ،تبليغات مسموم عليه ما در سطح دينا را خنثي كردهايم.
«روزنامه اطلاعات 28/4/67»
4 – پذيرش قطعنامه 598 تصميميتاريخي و در جهت مصالح اسلام وامت است.
«پيام انقلاب سال 68»
5 – پذيرش قطعنامه تبليغات مسموم عليه ما درسطح دنيا را خنثي كرد و اين يك گام سياسي مؤثر است كه از نظر نظامينيز اهميت دارد.
«پيام انقلاب سال 68»