به گزارش خبرنگار خبرگزاری دفاع مقدس؛ دکتر حسین اردستانی رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس سپاه در آیین نکوداشت فعالیت های «دکتر هادی نخعی» که امروز برگزار شد با اشاره به اینکه اگر تاریخ پیدایش مرکز اسناد را ریشه یابی کنیم، «نخعی» به لحاظ قدرت تحلیل، نویسندگی و نوآوری ستون مرکز هستند، گفت: زمانی که خیلی ها نمی دانستند اجزاء و قواعد تحلیل چیست، «نخعی» از سال ۵۸ که دفتر سیاسی سپاه شکل گرفت، مطالب راوی نویسان دفاع مقدس را تجزیه و تحلیل می کرد.
وی با بیان اینکه برخلاف آوازه پر طمطراق دفتر سیاسی سپاه، بخش جنگ این دفتر خیلی مطرح نبود، افزود: اگر انقلاب اتفاق افتاد و شهدا کاری بالاتر از آن انجام دادند، به نظر من بعد از آن ها کار این مرکز در جمع آوری و انتشار اسناد و پژوهش های مرتبط با دفاع مقدس، قرار دارد.
دکتر اردستانی با اظهار این مطلب که سئوال های «نخعی» ذهن را بالا می آورد و می فهمیدیم چگونه بنویسیم و چه بپرسیم، یاد آور شد: کتابی که او در سال ۶۱ بنام «دو سال» جنگ نوشت، اولین کتاب بخش جنگ دفتر سیاسی بود که منتشر شد و حتی بصورت ترجمه شده در اجلاس غیر متعهدها نیز توزیع شد علاوه بر این آن زمان که هنوز به این شکل بحث تروریسم مطرح نبود، کتابی بنام «تروریسم ضد مردمی» را به نگارش در آوردند.
رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس سپاه با تصریح این نکته که تا بعد از پایان جنگ یک بار هم از واژه شکست استفاده نکردیم، به موضوع «عدم الفتح» رزمندگان طی دو عملیات بدر و والفجر مقدماتی اشاره کرد و ادامه داد: بعد از اینکه نتوانستیم در عملیات بدر نتیجه بگیریم، فرمانده اسبق کل سپاه از «محمد زاده» که مسئول دفتر سیاسی سپاه بود درخواست کرد گزارشی از یادداشت های راوی نویسان دفتر، برایش تهیه کند.
وی درباره علت این درخواست گفت: چون راوی نویسان در کنار فرماندهان قرارگاه های اصلی و میانی حضور داشتند، جزء به جزء حوادث و رخ دادهای جنگ را یاد داشت می کردند به همین خاطر برای بررسی علت عدم نتیجه گیری در این عملیات، خواستار دریافت این گزارش ها شد.
دکتر اردستانی افزود: این گزارش توسط «نخعی» در ۴۰۰ صفحه تهیه شد که با گذشت سال ها از آن زمان هنوز هم ۲۰ درصد آن را هم به دلیل محرمانه بودن، نمی توان منتشر کرد.
وی با یادآوری این مطلب که بعد از اتمام جنگ تحمیلی «نخعی» از سپاه جدا شدند و به دانشگاه امیرکبیر رفتند، خاطرنشان کرد: او با اینکه از مرکز جدا شده بود ولی اطلس روز شمار جنگ تحمیلی را پایه گذاری کرد و خودش هم محور قرار گرفت.
رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس سپاه با بیان اینکه تاکنون ۱۷ ـ ۱۶ جلد از اطلس روزشمار جنگ تحمیلی منتشر شده و ۱۲ جلد دیگر آن هم در دست بررسی و انتشار قرار دارد، ادامه داد: آماری که چند سال پیش داشتم بیانگر آن بود که آثار مکتوب منتشر شده در رابطه با دفاع مقدس ۸۴ درصد، مربوط به خاطرات، بخشی به عنوان رمان و زندگی نامه و تنها چهار درصد شامل پژوهش می شود که بخش اعظم این تعداد را هم مرکز منتشر کرده است.
دکتر اردستانی در ادامه با اشاره به اینکه «نخعی» ذره و سرعت را با هم تلفیق کرده بود و بعد از آن هم کسی نمی تواند انجام دهد، یاد آور شد: او به ما آموخت که در تألیف واقعیات را بنویسیم یعنی به قلم متعهد باشیم و برای خوش آیند کسی مطلب ننویسیم، موضوعی که به عنوان خط قرمز مرکز همچنان به آن پایبند هستیم.