به گزارش خبرگزاری دفاع مقدس، "بهروز کمالوندی" سخنگوی سازمان انرژی اتمی در گفتوگو با فارس، با ذکر این نکته که سازمان انرژی اتمی کار خود را طبق برنامه انجام میدهد و هیچ برنامهای تعطیل نشده است، گفت: اگر در بخشهایی کار با قدری کندی مواجه شده، سعی شده در بخشهای دیگر جبران شود، به نحوی که اگر بخواهیم به عقب بازگردیم امکانپذیر باشد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سؤالی در خصوص مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ با بیان اینکه مذاکرات به پیش میرود، اظهار داشت: در مذاکرات بر حقوق هستهای ایران تأکید شده، ولی باید منتظر خبرهای اصلی در ماههای آینده باشیم که در مذاکرات به نتیجهای برسیم.
به گفته وی این مذاکرات ضمن اینکه یک تعامل ایجاد میکند، باعث عقبگرد ما در برنامه هستهای نخواهد شد.
معاون روابط راهبردی و امور مجلس سازمان انرژی اتمی همچنین تصریح کرد که در حال حاضر هیچ یک از تاسیسات هستهای و حتی یک سانتریفیوژ تعطیل نشده است و در عین حال یادآور شد: طی چهار پنج سال گذشته به حدود ۱۰ تا ۱۱ هزار سانتریفیوژ به دلایل سیاسی گاز تزریق نمیکردند و ما هم به آنها گاز تزریق نکردیم، ولی سانتریفیوژهایی که کار میکردند کماکان نیز کار میکنند.
کمالوندی ضمن رد برخی مطالب مبنی بر اینکه قرار است آب سنگین اراک به آب سبک تبدیل شود، عنوان کرد: اصلا چنین نیست. این خط قرمز ماست.
کمالوندی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران نفس تغییرات را در راکتور آب سنگین اراک نپذیرفته است، بیان کرد: حقوق ما به هیچ وجه واگذار نخواهد شد و از آن صرفنظر نخواهیم کرد، تاسیسات هستهای ما تعطیل نخواهد شد و ماهیت تاسیسات هستهای ما غیر قابل تغییر است. رآکتور آب سنگین اراک غیر قابل تغییر است و در آنجا یک رآکتور آب سنگین خواهد بود.
وی در خصوص اکسید نیمی از اورانیوم ۲۰ درصد باقیمانده که طبق توافق ژنو باید به اکسید تبدیل شود، گفت: این کار تا پایان دوره شش ماهه که ما متعهد شدیم که آن را اکسید کنیم انجام خواهد شد.
کمالوندی از مذاکره با چند کشور دیگر در خصوص همکاری هستهای خبر داد، ولی جزییات بیشتری ارائه نکرد.
وی در خصوص روند فعالیت نیروگاه اتمی بوشهر نیز گفت: در حال حاضر بارگذاری سوخت در حال انجام است و انشاءالله به زودی فعالیت آن از سر گرفته میشود.
کمالوندی در خصوص ۷ اقدام عملی که براساس توافق ایران و آژانس باید توسط جمهوری اسلامی ایران تا ۲۵ اردیبهشت ماه سال جاری اجرایی شود، نیز گفت: در زمان اعلام شده این کار انجام میشود. بخش عمده انجام شده و باقیمانده نیز تا ۲۵ اردیبهشت انجام خواهد شد.
لازم به ذکر است، در پی مذاکرات نمایندگان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ریاست "ترو واریورانتا" معاون امور پادمان با نمایندگان ایران در تاریخ ۲۰ بهمن ماه ۱۳۹۲ در تهران، ایران و آژانس درباره ۷ اقدام عملی که باید تا ۲۵ اردیبهشت ماه ۱۳۹۳ توسط ایران اجرا شود، توافق کردند.
این هفت اقدام عملی شامل موارد زیر است:
۱- ارائه اطلاعات مورد توافق دو طرف و دسترسی مدیریت شده مرتبط با معدن ساغند یزد.
۲- ارائه اطلاعات مورد توافق دو طرف و دسترسی مدیریت شده مرتبط با کارخانه تغلیظ اردکان.
۳- تحویل پرسشنامه اطلاعات طراحی (DIQ) بهروز شده راکتور IR-۴۰ (اراک).
۴- اتخاذ اقدام در جهت به نتیجه رساندن رهیافت پادمان برای راکتور IR-۴۰ (اراک).
۵- ارائه اطلاعات مورد توافق دو طرف و تنظیم بازدید فنی از مرکز لیزر لشکرآباد.
۶- ارائه اطلاعات مواد چشمه source material، که هنوز به ترکیب و خلوص لازم برای ساخت سوخت یا غنیسازی نرسیده است، شامل واردات چنین موادی به ایران و استخراج اورانیوم از فسفات توسط ایران.
۷- ارائه اطلاعات و توضیحات به آژانس بهمنظور ارزیابی اظهاریه ایران در مورد نیاز یا کاربرد توسعه EBW (نسل جدید چاشنیهای ایمن).