گروه فرهنگ و هنر دفاع پرس- رضا شریفی: «قربان ولیئی» از نام آشناهای ادبیات ماست که نامش مخاطبین را به یاد زلالی اشعار عارفانه میاندازد، شاید بهترین شاخصهی شعر ولیئی را بتوان نگاه موحدانه و البته در عین حال هنرمندانه او به جهان پیرامون دانست.
اگر چه که اشعار استاد ولیئی هم از حیث موسیقی هم از لحاظ زبان و هم از منظر محتوا و مضمون و کلا از نظر فرم درجایگاه والاییست، اما آنچه که به نظر نگارنده متمایز میکند، اشعار ایشان را از برخی همردیفهایشان همین است که بارقههایی از عرفان در شعر ایشان نمود دارد.
برای مثال به ابیات زیر توجه کنید:
از خویش میرویم و بیابان ما تویی
آغاز ما تو هستی و پایان ما تویی
بیپرده میدرخشی و بیپرده نیستی
پیدای ما تو هستی و پنهان ما تویی
یا
جهان شکفتگی لحظه در حوالی اوست
و رودها هیجانهای لایزالی اوست
درخت پنجرهای باز میکند در روح
و کوه جملهای از سورۀ جلالی اوست
نگفت «باش» و جهان شد؛ که «باش» لازم نیست
که هرچه هست، همان شعر ارتجالی اوست
یا مثالهای فراوان دیگری که صحه بر سخن نگارنده میگذارد.
با نگاهی به آثار ایشان به راحتی میتوان فهمید که قالب تخصصی ایشان غزل است؛ اگرچه که دستی هم بر آتش قالبهای دیگر مانند رباعی، نیمایی و مثنوی و سایر قالبها دارند و تجربیات متفاوتی هم از قالبهای مختلف کردهاند.
از قربان ولیئی چندین مجموعه به چاپ رسیده تحت عناوین «گزیدهی ادبیات معاصر»، «گفتم به لحظه نام تو را جاودانه»، «ترنم داودی سکوت»، «با دو چشم دچار یکتایی»، «باید سرود نام تورا با پرندهها»، «موسیقی نواحی جان»، «زیارتنامه روح» که دو کتاب آخر توسط نشر شهرستان ادب به چاپ رسیده است.
کتاب «زیارتنامه روح» که آخرین کتاب انتشار یافته ایشان نیز هست شامل یک مثنوی بلند 126 بیتیاست که میتوان آن را تجربهی موفق این غزلسرا در قالب مثنوی دانست.
همانطورکه قبلا هم عرض کردم در این کار هم همان تماشای همیشگی جناب ولیئی خود را نشان میدهد و برای این نوع از نگاه هم انتخاب قالب مثنوی انتخاب زیرکانهای است.
که از دیرباز قالب مثنوی با دنیای شناخت ارتباط عمیق داشته و این موضوع در آثار بزرگان ما مشهود است.
منظومه زیارتنامه روح راوی حال و هوای معنوی شاعر هنگام زیارت حضرت امام رضا علیه السلام است که هم از صلابت و فخامت یک مثنوی برخوردار است، هم غلیان عاطفه را به خوبی نشان می دهد که ممکن است مخاطب هنگام خوانش این مثنوی هم ذات پنداری خوبی با سطرها و مصراعها داشته باشد.
نشر شهرستان ادب این کتابچه را در شمارگان یک هزار و 100 عدد و با قیمت 2هزار و 500 تومان در دسترس علاقهمندان قرار دادهاست.
طرح جلد زیبا را هم میتوان از ویژگیهای این اثر دانست.
مهمانید به نوشیدن چند جرعه از اشعار این کتاب:
آسوده ز فکر بیش و کم باش
مانند کبوتر حرم باش
مستانه طواف کن حرم را
در کعبه نیاوری صنم را
درصحن شراب شستشو کن
خود را بگذار و عزم او کن
انتهای پیام/ 121