به گزارش خبرگزاری دفاع مقدس، «عبدالرضا رحمانی فضلی» وزیر کشور و دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر در آستانه سالروز جهانی مبارزه با مواد مخدر، سخنران پیش از نمازجمعه تهران بود و با اشاره به اینکه امروز، روز جهانی مبارزه با مواد مخدر است، اظهار کرد: اهمیت مبارزه با مواد مخدر و نقشی که در شرایط اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و امنیتی دارد، امری مهم و خطیر است که سازمان ملل متحد، معاونتی برای مبارزه با مواد مخدر گذاشته است و در تمامی کشورها در سطح بالای حاکمیت تعریف شده است.
وی افزود: در سال 1385 مقام معظم رهبری سیاستهای کلی مبارزه با مواد مخدر را اعلام کردند که نشاندهنده اهمیت این موضوع است.
رحمانی فضلی با بیان اینکه این سیاستهای کلی شامل 11 بند است، خاطرنشان کرد: رؤسای قوا و مسئولان بر اساس این سیاستهای کلی مبارزه با مواد مخدر موظف شدند این 11 بند را اجرایی کنند.
* افزایش 49 درصدی تولید مواد مخدر در سال 2013
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه موقعیت کشورمان در کنار کشوری مانند افغانستان است، که بیش از 82 درصد مواد مخدر جهان را تأمین میکند، تصریح کرد: در سال 2012، 154 هزار هکتار زمین در افغانستان زیر کشت مواد مخدر بود که 3700 تن تریاک تولید کردند و در سال 2013، 210 هزار هکتار زمین زیر کشت بود که 5500 تن مواد مخدر تولید شد که یعنی 49 درصد افزایش در تولید مواد مخدر بوده است.
وی افزود: سازمان ملل متحد اعلام کرده است که 460 میلیارد دلار درآمد ناشی از جرایم سازمان یافته است که نصف آن مربوط به مواد مخدر است؛ در ایران 3 میلیارد دلار یعنی 10 هزار میلیارد تومان مواد مخدر در سال چرخش مالی دارد.
* وجود بیش از یک میلیون معتاد در ایران
وزیر کشور با بیان اینکه در دنیا 5.2 درصد جمعیت 15 تا 64 سال یک بار مواد مخدر استفاده کردهاند، گفت: 240 میلیون نفر به طور میانگین مواد مخدر مصرف کردهاند که در ایران این عدد 2.6 درصد که معادل یک میلیون 350 هزار نفر معتاد میشود.
وی افزود: این رقم نصف سرانه جهانی معتاد است و از نظر مقایسه خوب است، اما در جمهوری اسلامی ایران با اعتقادات مذهبی درست نیست و اگر کسی دچار این موضوع شود، همه جامعه مسئول هستند.
رحمانی فضلی با بیان اینکه بیش از یک میلیون نفر در ایران با مواد مخدر درگیر هستند، خاطرنشان کرد: 6 میلیون نفر بهصورت مستقیم با اعداد گفته شده با مواد مخدر درگیر هستند و این 6 میلیون نفر با توجه به اقوام و آشنایان آنها عدد بسیار زیادی است.
وی با اشاره به انجام نظرسنجیها در خصوص مواد مخدر در جامعه گفت: 92 درصد جامعه ما نگران مواد مخدر هستند و یک دغدغه جدی میدانند.
* بیش از 90 درصد معتادان مرد هستند
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به اینکه تقریبا 90.7 درصد معتادان مرد هستند، تصریح کرد: 9.3 درصد معتادان را نیز خانمها تشکیل میدهند که این عدد در 5 سال قبل 5.2 بود، اما متاسفانه در این سالها رشد معتادان زن دو برابر شده است.
* 700 هزار نفر معتادان شاغل و 66 درصد متأهل هستند
وی با بیان اینکه 52.7 درصد معتادان شاغل هستند، که عدد آن 700 هزار نفر میشود، تصریح کرد: اگر این تعداد معتاد شاغل از مدار اقتصادی خارج شوند، دچار زیان میشوند و آنها تبدیل به انسانهایی خواهند شد که بزهکاری و جرم انجام میدهند.
وزیر کشور افزود: 47 درصد معتادان بیکار و 63 درصد آنها متأهل هستند که اگر هرکدام از آنها دو فرزند داشته باشند، حدود 700 هزار نفر فرزند دارند که در خانوادهای زندگی میکنند که معتاد است و آنها در محیط و مسیر ناهنجاری قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه 55 درصد طلاقها به دلیل اعتیاد است، گفت: طلاق که یک موضوع مهم است و آثار و زیانهایی در حوزههای فرهنگی و اجتماعی دارد، نشان میدهد اعتیاد چقدر در حوزه اجتماعی توانسته است، بر آن مؤثر باشد.
وی افزود: 30 درصد کودکآزاریها، 25 درصد قتل عمد، 23 درصد نزاعها و 35 تا 40 درصد سرقتها توسط معتادان و به دلیل اعتیاد انجام میشود.
رحمانی فضلی با بیان اینکه بیش از 65 درصد زندانیان مستقیم و غیرمستقیم مربوط به معتادان و قاچاق مواد مخدر هستند، خاطرنشان کرد: 5/45 درصد از این معتادان مستقیما مربوط به مواد و قاچاق مواد مخدر هستند که این عدد تا 65 و 70 درصد نیز ادامه مییابد.
* تقدیم 3 هزار و 750 شهید و 12 هزار جانباز برای مقابله با مواد مخدر
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به حوزه مبارزه با مواد مخدر در کشور تصریح کرد: 3 هزار و 750 نفر شهید تقدیم کردیم که از رشیدترین، مومنترین و مسئولترین افراد جامعه بودند و همچنین 12 هزار جانباز برای مبارزه با این کار تقدیم کشور شده است.
* مرگ روزانه 8 نفر بر اثر استفاده از مواد نامناسب
وزیر کشور با بیان اینکه به صورت متوسط روزانه 8 نفر به خاطر استعمال مواد مخدر مسموم، نامناسب و غیرقابل استفاده جان خود را از دست دادهاند، گفت: یعنی نزدیک به 3 هزار نفر در کشور بر اثر استفاده از این مواد میمیرند؛ دومین بحث در موضوع مرگ و میر پس از تصادفات مربوط به استفاده از مواد مخدر است.
* فقط 20 درصد معتادان پس از ترک پاک میمانند
وی با بیان اینکه ستاد مبارزه با مواد مخدر 4 مرحله را برای این کار تعریف کرده است، اظهار کرد: نخست پیشگیری است و در خوشبینانهترین حالت 20 درصد معتادان پس از ترک پاک میمانند که بهترین راه مبارزه با مواد مخدر نیز راه پیشگیری است.
وی افزود: موضوع پیشگیری را با سیاست اجتماعی کردن باید دخیل دانست و تکیه ما در امر مواد مخدر باید به مردم باشد و مردم وارد صحنه شوند و مانع این قضیه شوند؛ افراد و خانوادهها باید مراقب فرزندان خود باشند.
رحمانی فضلی ادامه داد: با هنرمندان، ورزشکاران، علما، ائمه جماعات، مداحان و تمام اقشار تاثیرگذار جامعه جلسه گذاشتیم و در نظر داریم سازمانهای مردمنهاد را افزایش دهیم تا بتوانیم به وسیله مردم با آن مبارزه کنیم که در این بین باید سطح آگاهی عمومی برای مبارزه با مواد مخدر افزایش یابد.
* پذیرش 764 هزار معتاد در بیش از 6 هزار مرکز درمانی
وی به دومین مرحله از مبارزه با مواد مخدر که درمان است اشاره و تصریح کرد: در سال 1392 تعداد 764 هزار معتاد در 6 هزار و 341 مرکز درمانی پذیرش کردیم و 30 میلیارد تومان برای آنها حق بیمه پرداخت کردیم که حداکثر 20 درصد آنها پس از ترخیص به چرخه اعتیاد بازمیگردند.
وی افزود: 20 هزار و 500 معتاد را نیروی انتظامی از کف خیابانها جمعآوری کرد و در 18 مرکز نگهداری کار درمان آنها را دنبال کردیم؛ یک دسته این معتادان که آن 760 هزار نفر هستند را خانوادههایشان آوردهاند و تعداد 20 هزار و 500 نفر را نیروی انتظامی جمعآوری و به مدت 3 ماه تحت درمان قرار داد.
* کشف 573 تن مواد مخدر در سال 1392
وزیر کشور به سومین راه مبارزه با مواد مخدر که مقابله است اشاره و تصریح کرد: در سال 1392 تعداد 1734 عملیات با باندها و گروههای مواد مخدر انجام دادیم که 573 تن مواد کشف شد که متاسفانه به همین میزان در داخل هم مصرف میشود؛ این میزان از همانهایی است که در افغانستان تولید میشود.
رحمانی فضلی با بیان اینکه بیش از 90 درصد مرزهای ما تحت کنترل است، گفت: عمده مواد مخدر از آبهای آزاد حمل میشود و 75 درصد درگیریهای ما در مناطق مرزی بوده است.
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه 395 کارگاه تولیدی مواد مخدر صنعتی را در سال 1392 منهدم کردیم اظهار داشت: شیشه، کراک و دیگر محصولات صنعتی در این کارگاهها تولید میشد که آفت نسل جوان ما هستند.
وی افزود: در سال 1392، 276 هزار نفر را بازداشت کردهایم که 4 درصد بالاتر از سال قبل بود و 3 درصد مرگ و میر نسبت به سال مشابه قبل کاهش داشته است.
* تولید 95 درصد مواد مخدر جهان در افغانستان
رحمانی فضلی با بیان اینکه بیش از 95 درصد مواد مخدر جهان در افغانستان تولید میشود که مسیر آن از ایران است خاطرنشان کرد: اگر ایران با این موضوع مبارزه نکند کل جهان با آن درگیر خواهند بود که سازمانهای بینالمللی کمکهای تاثیرگذاری در این حوزه ندارند.
وی به چهارمین راه مبارزه با مواد مخدر که صیانت است اشاره کرد و گفت: باید از خانوادههای یک میلیون و 350 هزار معتاد کشور صیانت کرد، زیرا در شرایطی زندگی میکنند که میتوانند آنها محل بزهکاریهای جدید باشند.
وزیر کشور با بیان اینکه در مقابل خانوادههای معتادان، جامعه و ما مسئول هستیم، تصریح کرد: قرارداد و موافقتنامهای با ستاد مبارزه با مواد مخدر و کمیته امداد، سازمان آموزش فنی _ حرفهای کشور، وزارت کار، بسیج سازندگی و تعداد دیگری از دستگاهها منعقد شده و به دنبال آن هستیم خانوادههای معتادان را با آموزش برای آنها اشتغال ایجاد کنیم.
وی گفت: در سال 1392 افزایش 53 درصدی سازمانهای مردمنهاد و خیریهها را داشتیم تا بتوانیم امر خیریه را برای صیانت خانوادههای معتادان بیشتر کنیم.
رحمانی فضلی تصریح کرد: وارد کردن مردم در صحنه مبارزه با مواد مخدر و نیروی انتظامی، سپاه، کمیته امداد، وزارت اطلاعات، وزارت کشور، وزارت ارشاد، صدا و سیما و دیگر دستگاهها میتوانند دغدغههای رهبری که در سال 1385 سیاستهای کلی مواد مخدر را اعلام کردند، به دنیا اثبات کنیم کشوری پاک و ایمن داریم.