صالحی امیری در همایش دبیران شورای استانی «ترویج و توسعه فرهنگ ایثار و شهادت»:

نیاز جامعه به فرهنگ ایثار و شهادت به مثابه نیاز به اکسیژن است/ دولت قصد انسداد فضای مجازی را ندارد

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی راه نجات کشور را بازگشت به فرهنگ ایثار و شهادت دانست و گفت: گفتمان‌سازی به معنی دولتی کردن برنامه‌های فرهنگی نیست؛ بلکه منظور مردمی کردن فرهنگ ایثار و شهادت است. جامعه باید احساس نیاز برای تنفس در فضای ایثار کند.
کد خبر: ۲۲۰۱۱۹
تاریخ انتشار: ۱۴ دی ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۴ - 03January 2017

جامعه باید احساس نیاز برای تنفس در فضای ایثار کندبه گزارش خبرنگار حماسه و جهاد دفاع پرس، نخستین همایش دبیران شورای استانی «ترویج و توسعه فرهنگ ایثار و شهادت» صبح امروز دوشنبه (14 دی ماه) با حضور حجت الاسلام «سید محمد علی شهیدی» رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران، «سید رضا صالحی امیری» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونان بنیاد شهید و امور ایثارگران و معاونان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ساختمان شهید رسول زاده بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد.

صالحی امیری در ابتدای این جلسه با اشاره به تحلیل وضعیت فرهنگی کشور اظهار داشت: متاسفانه امروز در شرایط مثبتی قرار نداریم. در حوزه اجتماعی در دهه اول انقلاب همزمان با صدارت رهبری و دوران جنگ در بهترین وضعیت فرهنگی و اجتماعی قرار داشتیم.

وی افزود: با ورود به دهه دوم، کشور دستخوش تغییرات شد که شاهد ظهور اینترنت در دهه 70 و ظهور آسیب‌های اجتماعی از مجرای اینترنت بودیم. جوانان با ارزش‌های جدید آشنا شده و  این امر باعث ایجاد شکافی بین والدین و فرزندان شد و به سبب آن شاهد تغییر ارزش‌ها و هنجارها هستیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: خلل موجود در خانواده و اجتماع با شبکه‌های اجتماعی پر می‌شود که فاقد هر گونه نظم، منطق و پالایش فرهنگی هستند.

صالحی امیری با اشاره به اینکه در دهه اول نیازهای اولیه شامل معرفت، معنویت، همگرایی و همدردی در اولویت قرار می‌گیرد و نیازهای مادی اولویت ثانویه کشور می‌شوند، بیان داشت: در دهه دوم پدیده اعتیاد، طلاق، مهاجرت، فساد و خشونت در جامعه ظهور جدی پیدا می‌کند و در دهه سوم شرایط خانواده دستخوش حوادث جدی می‌شود.

وی با ارائه آماری از وضعیت طلاق در کشور گفت: در اولین سرشماری در دهه 40 آمار طلاق یک درصد بود. در دهه 50 به سه درصد، دهه 70 به هفت درصد، دهه 80 به 13 درصد، دهه 90 به 17 درصد و امروز این آمار به 27 درصد رسیده است. این امر نشان می‌دهد خانواده دچار تزلزل و روابط اجتماعی دستخوش تغییر شده است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: تعاملات جدید مثل ازدواج سفید، در جامعه رواج یافته و ادبیات جدیدی در جامعه شکل پیدا کرده است. ظهور شبکه‌های اجتماعی با 12 آسیب همراه می‌شود که در شورای فضای مجازی به دنبال ایجاد ساز و کاری برای سالم سازی و صیانت از فضای مجازی هستیم.

به دنبال انسداد فضای مجازی نیستم

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی راه نجات کشور را بازگشت به فرهنگ ایثار و شهادت دانست و گفت: گفتمان‌سازی به معنی دولتی کردن برنامه‌های فرهنگی نیست؛ بلکه منظور مردمی کردن فرهنگ ایثار و شهادت است. جامعه باید احساس نیاز برای تنفس در فضای ایثار کند. نیاز به فرهنگ ایثار و شهادت به مثابه نیاز به اکسیژن است.

صالحی امیری با بیان اینکه دولت قصد انسداد فضای مجازی را ندارد، عنوان کرد: همانطور که در تغذیه نیازمند استانداردها هستیم در مصرف فرهنگی جامعه، الگوی سلامت و صیانت را باید اجرا کنیم. در دهه سوم نسل جدید با روابط جدید شکل گرفت. ادبیات عرفی در سطح اجتماعی دستخوش تغییر و نقد قدرت در عرصه اجتماعی، تبدیل به فرهنگ عمومی شد.

وی بیان کرد: در دهه چهارم که امروز در آن هستیم زندگی دیجیتالی شکل گرفته، شکاف ارزشی و هنجاری گسترش پیدا کرد. نسل جدید با عبور از خانواده به سوی ارتباط با همسالان سوق پیدا می کند.

راه حل برون رفت از مشکلات، بازخوانی گفتمان ایثار و شهادت است

وزیر فرهنگ و ارشاد و اسلامی با بیان اینکه در گذشته مسئولیت آموزش و تربیت در درون خانواده تولید و بازتولید می‌شد و سپس با ظهور مدرسه و نظام آموزشی این رسالت از خانواده گرفته شد، اظهار کرد: امروز در فرهنگ اجتماعی دچار چالش جدی شدیم و همسالان به عنوان محور اصلی تغییرات، مطرح شده اند. امروزه شبکه‌های اجتماعی به عنوان محور اصلی تغییرات محسوب می شوند. همچنین مقوله‌هایی همچون مباحث جنسیتی و محیط زیست مورد توجه قرار می گیرد.

وی با اشاره به پیچیده بودن و پیش‌بینی ناپذیری جامعه ایران، دلیل وضعیت امروز را فاصله گرفتن از فرهنگ ایثار، شهادت و فرهنگ دفاع مقدس دانست و افزود: فعالیت امروز حاصل عملکرد دیروز است و فردا را عملکرد امروز می سازد. تغییرات اجتماعی در یک دهه اتفاق می‌افتد، یعنی آنچه امروز می‌کاریم، 10 سال دیگر به ثمر می‌رسد. امروز نیازمند عمل به فرهنگ ایثار، شهادت، بازسازی و بازنمایی دهه اول فرهنگ انقلاب و گفتمان ایثار، شهادت، از خودگذشتگی، همنوایی و همدردی هستیم.  دهه اول انقلاب اسلامی طلای 24 عیار انقلاب است که دیگر دوره‌ها با آن سنجیده می‌شود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر اینکه باید از شعار به سمت گفتمان حرکت کنیم، تصریح کرد: متاسفانه در سطح شعار متوقف شده‌ایم. نیاز امروز کشور گفتمان‌سازی است نه شعار سازی. شعار فاقد عمق است و احساسات را تحریک می‌کند؛ ولی گفتمان درونی است و بر باورهای جامعه تکیه می‌کند.

صالحی امیری با اشاره به چهار مفهوم کلیدی گفتمان فرهنگی، بیان کرد: هویت بخشی دینی، اجتماعی، خانوادگی و جمعی اولین محصول فرهنگ و هویت ما است. جوهر جامعه ایران، دین است. 

وی افزود: جامعه ایران همواره در فرآیند تحولات تاریخی به اسلام و اهل بیت (ع) تمسک داشته است. هویت بعدی ما جنگ، جهاد و هویت سوم اخلاق و اخلاق مداری است.

صالحی امیری عنوان داشت: میوه دوم فرهنگ، انسجام بخشی است. اینکه اعضای متفرق جامعه در کنار هم قرار گیرند و باور داشته باشند منافع جمعی مقدم بر منافع فردی است و جمع را مقدم بر فرد بدانند. اگر ایثارگری بر روی ویلچر در مقابل ما قرار میگیرد شرافت و احساس درونی ما دچار تغییر شود و خود را مدیون آنها بدانیم. در چنین حالتی همه خانواده شهدا مورد تکریم جامعه قرار می گیرند و همه جا پر از گفتمان شهادت و ایثار می شود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی محصول بعدی فرهنگ را شخصیت آفرینی دانست و بیان داشت: شهدا به ملت ما شخصیت و ایثارگران به همه ابعاد کشور قدرت دادند. 
وی برنامه ریزی بلند مدت و میان مدت استراتژیک را راه رسیدن به هدف دانست و گفت: باید از دولتی شدن امور پرهیز کنیم. دولت بستر گفتمان‌سازی را ایجاد می کند ولی گفتمان در جامعه و خانواده شکل می‌گیرد. امروز همه رسالت مشترک داریم تا فرهنگ ایثار و شهادت را در جامعه تولید، بازتولید و از شبکه های اجتماعی با تولید انبوه محصولات فرهنگی برای افزایش سرانه فرهنگی استفاده کنیم. در غیر این صورت دیگران از این فضا برای تخریب فرزندان ما استفاده خواهند کرد.

صالحی امیری با اشاره به اینکه امروز جامعه به گسترس باورها نیاز دارد، تصریح کرد: باید ابزار هنر برای توسعه فرهنگ ایثار همچون فیلم، سینما، موسیقی، تئاتر و رمان در خدمت این فرهنگ قرار گیرند. 

امروز به اسوره‌هایی همچون شهید خرازی و چمران نیاز داریم

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی راه حل فاصله گرفتن از مشکلات امروز را بازگشت به فرهنگ ایثار و شهادت دانست و بیان کرد: امروز به اسطوره هایی همچون خرازی و چمران بیش از هر زمان دیگر احتیاج داریم. باید همه کتاب ها در مدرسه، دانشگاه و همه قلم‌ها در مسیری حرکت کنند که در دهه 1404 جامعه ای با اخلاق، آینده نگر، دشمن شناس و مقاوم در برابر تهاجم بیگانگان داشته باشیم. 

وی با بیان این نکته که نخبگان کشور نظاره گر عملکرد بنیاد شهید هستند و هیچ کس نباید خود را فارغ از مسئولیت پذیری در امور شهدا بداند، ادامه داد: همه ما در قبال جامعه رسالت اخلاقی قانونی و شرعی داریم. باید از تنش و منازعه و درگیری در جامعه عبور کنیم؛ چرا که جامعه بیش از هر زمان دیگر به ثبات و آرامش نیاز دارد. عده ای در تلاش برای تخریب هستند. در گوشه ای نشسته و تنها شعار می دهند و احساس دردی نسبت به درد مردم ندارد.

صالحی امیری در پایان خاطرنشان کرد: دلیل اینکه امروز دشمن با ما نمی جنگد برای این این است که در هشت سال جنگ ما را آزمود. دولت و ملت باید مسیر حرکت خود به سمت قله های معنویت را دنبال کند.

انتهای پیام/ 141


نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار