آیت‌الله آملی لاریجانی در همایش سراسری دستگاه قضا تأکید کرد

ضرورت حفظ استقلال قضات/ حرکت دستگاه قضا به سوی تکامل

رئیس قوه قضائیه گفت: اگر همه ما مدیران و قضات کمر همت ببندیم دستگاه قضا رو به تکامل خواهد رفت و اطمینان بیشتری را از جانب مردم کسب خواهد کرد.
کد خبر: ۲۲۰۵۷
تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۵:۳۸ - 21June 2014

ضرورت حفظ استقلال قضات/ حرکت دستگاه قضا به سوی تکامل

به گزارش خبرگزاری دفاع مقدس، آیتالله "صادق آملی لاریجانی" رئیس قوه قضائیه در همایش قوه قضائیه اظهار داشت: قضات و کارکنان باید فناوریهای جدید را فرا بگیرند؛ چرا که این فناوریها مثل قلم است و باید یارانه را یاد بگیرند و استفاده معقول از آن داشته باشند.

رئیس قوه قضائیه گفت: در بحث پیشخوانهای قضایی دفاتر الکترونیک قضایی در تهران راه افتاده که منجر به تسهیل امور قضایی میشود.
 
عالیترین مقام قضائی کشور تصریح کرد: قضات شریف باید اقل مسئله لازم را فرا بگیرند؛ مرکز آمار و فناوری قوه پا به کار است و جلسات متنوع و متعددی برگزار شده است که نیاز به کار بیشتر دارد و خصوصا در بحث امنیتی باید دقت بیشتری شود.
 
آیتالله آملی لاریجانی به پیگیری لوایح قضایی در دولت و مجلس اشاره داشت و گفت: وقتی لوایح قضایی در دوره قبل به دولت ارسال شده بود و برخی نیز در همین دوره ارسال شده است.
 
وی گفت: لایحه پلیس قضایی و لایحه جامع وکالت هنوز به مجلس ارسال نشده است و سرنوشت عجیبی پیدا کردهاند.
 
عالیترین مقام قضایی کشور تصریح کرد: لایحه پلیس قضایی تهیه و به دولت ارسال شده بود اما برخلاف نص قانون اساسی دولت لایحه را بایگانی کرد.
 
وی افزود: دولت حق تصرف ندارد و امروز ما با دولت تعامل میکنیم. اگرچه با دولت قبلی نیز تعامل داشتیم؛ گاهی لوایح تکه و پاره میشوند و یک چنین قسمتی را ما در آئین دادرسی شاهد بودیم که 200 مورد تصرف دولت در این لایحه بود که خلاف قانون است.
 
رئیس قوه قضائیه تصریح کرد: لایحه قوه قضائیه حسب نظر شورای نگهبان باید مستقیما به مجلس برود و لوایح قضایی مستثنا از لوایح دیگر است؛ این لایحه دوباره به میان آمده و نظرات دولت نیز بررسی شده و نهایی شده و عنقریب به مجلس میرود.
 
وی ادامه داد: پلیس قضایی مسئله مهمی برای دستگاه قضایی است و در همین سالها تقریبا تمام روسای دادگستری این مسئله را از واجبات قضایی عنوان کردهاند.
 
عالیترین مقام قضایی کشور تصریح کرد: ابلاغ اوراق قضایی و جابجایی مجرمین باید توسط کسانی باشد که نشان دارند، آموزش و در این زمینه دوره دیدهاند؛ چرا که گاهی گزارش میشود جانی با دادن یک ساعت مچی فرار میکند.
 
آیتالله آملی لاریجانی تصریح کرد: پلیس قضایی تحت نظارت، تحت تعلیمات و آشنا باید در اختیار قوه قضائیه باشد و ما در جهت نظامی، کاری نداریم؛ یک نیروی مسلح تحت فرماندهی جای دیگر و به عنوان ضابط دستور را از دستگاه قضایی بگیرد.
 
وی به لایحه جامع وکالت اشاره کرد و گفت: این لایحه نیز سرنوشت مشابهی با لایحه پلیس قضایی پیدا کرده و با ساعتها کار کارشناسی لایحه تدوین شده است.
 
رئیس قوه قضائیه تصریح کرد: واقعا سعی شده مسئله استقلال کانون وکلا از بین نرود و جمع بین استقلال و نظارت باشد؛ چرا که در خیلی جاهای دنیا نظارت قوه قضائیه و دادگستری بر وکلا صورت میگیرد؛ اما ما باید کاری کنیم نظارت، استقلال را کمرنگ نکند.
 
رئیس قوه قضائیه با اشاره به اعمال ماده 18 که وظیفه رئیس قوه قضائیه را عنوان میکند گفت: موردی نشده که من رای قاضی را عوض کنم و معتقدم به اینکه دستگاه قضا و قاضی باید استقلال داشته باشد.
 
عالیترین مقام قضایی کشور با بیان این مطلب که استقلال قانون با ابلاغ از بین نمیرود افزود: متاسفانه برخی وکلا میگویند اصلا لایحه قضایی نیست و وکالت امر قضایی نیست که اگر امور مربوط به وکالت قضایی نیست پس بگویند چه چیز قضایی است.
 
وی ادامه داد: در سیاستهای کلی قضایی که مصوب مجمع تشخیص مصلحت نظام و تائید رهبری است در بند 13 دو مطلب مهم آمده که اولی تصریح میکند که وکالت از امور قضایی و دومی بر بحث نظارت تاکید دارد.
 
آیتالله آملی لاریجانی ادامه داد: بنده معتقدم که لایحه جامع وکالت از وظایف رئیس قوه قضایی است و بر حفظ استقلال دستگاه قضایی و استقلال قاضی نیز تاکید میکنم.
 
عالی ترین مقام قضایی کشور تصریح کرد: استقلال بدین معناست که 3 قوه باید با هم تعامل داشته باشند اما قاضی در مقام صدور اجرا و پیگیری حکم باید مستقل باشد؛ ما در دولت قبل با چالشهایی در این زمینه روبرو بودیم مثل بحث زندانها، ارسال لوایح حقوقی و وظایف رئیسجمهور نسبت به اجرای قانون اساسی و باید بگویم اینکه رئیسجمهور سابق میخواست سرزده و بدون هماهنگی از زندان بازدید کند را ما قبول نداریم و امکان ندارد.
 
رئیس قوه قضائیه تصریح کرد: استقلال هزینهبردار است؛ اما من از استقلال قاضی حمایت میکنم تا حکم عادل بدهد و از استقلال قضا در همه انحاء و مواطن در دیوان عالی، دیوان عدالت اداری و محاکم دادگستری نیز حمایت میکنم و باید اینها با برنامه استقلال باشند تا مجموعه به جلو برود.
 
آیتالله آملی لاریجانی در ادامه سخنان خود به بحث خروجی دستگاه قضا اشاره داشت و گفت: بار سنگین دستگاه قضا به عهده قضات، کارکنان و مدیران است و من شهادت میدهم که قضات و مدیران واقعا کار میکنند، منتها خروجی هم مهم است که در نهایت قوه قضائیه توانسته است با اقدامات عادلانه رضایت عمومی مردم را تأمین کند.
 
رئیس قوه قضائیه تصریح کرد: باید خروجی دستگاه قضا بهگونهای باشد که مردم به دستگاه قضا اطمینان پیدا کنند؛ البته گزارشها و مصاحبههایی را شاهد بودهایم که عنوان شده درصدی وضعیت قوه بهبود پیدا کرده است؛ منتها فاصله زیاد است.
 
عالیترین مقام قضایی کشور اظهار داشت: برخی ناهنجاریها در محاکم، شعب و دفاتر شاهدیم که ضرر به عنوان و وجهه قوه قضائیه وارد میکند و معتقدیم با نظارت مستمر بهبود پیدا میکند.
 
وی ادامه داد: اگر همه ما مدیران و قضات کمر همت ببندیم دستگاه قضا رو به تکامل خواهد رفت و اطمینان بیشتری را از جانب مردم کسب خواهد کرد.
 
رئیس قوه قضائیه تصریح کرد: مهمترین رکن برای سلامت قضا، نظارت نیست؛ توجه به اخلاق و معنویت است و نظارت درونی، چرا که ممکن است هرچه نظارت برونی تشکیل شود، مشکل باقی بماند و ما باید به مسیر اخروی توجه کنیم.
 
آیتالله آملی لاریجانی خاطرنشان کرد: اگر ما عاقل بوده و فهم صحیح داشته باشیم، برای مسیر بینهایتی که داریم فکر میکنیم و ادامه راه که مسیر اخروی است.
نظر شما
پربیننده ها