یادداشت/ نادری پارسا

«وقف تمدن ساز»؛ نیاز جامعه امروز

کد خبر: ۲۲۳۲۶۴
تاریخ انتشار: ۲۳ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۲:۰۰ - 11February 2017

//گروه حماسه و جهاد دفاع پرس- «معصومه نادری ‌پارسا» معاون فرهنگی و خانواده سازمان نشر آثار و ارزش‌های مشارکت زنان در دفاع مقدس در یادداشت اختصاصی خود که در اختیار خبرگزاری دفاع‌مقدس قرار داده، به علل و اهمیت وقف فرهنگی و وقف تمدن ساز پرداخته است که در ادامه می‌خوانید:

وقف عبارت است از نگه‌داشت عین و رها ساختن منفعت مال. در خصوص ماهیت فقهی و حقوقی وقف سخن بسیار رفته است، اما نکته اساسی که پیرامون این حسنه و صدقه جاریه باید اشاره کرد؛ این است که در خصوص جهت و هدف وقف اتفاق نظر است که باید از امور خدا پسندانه باشد و در واقع اموری که نزد پروردگار حسن و نیکوست به عنوان جهت و هدف وقف در نظر گرفته شود و در حال حاضر نیز آن چه که از ابتدای اسلام عزیز جاری و ساری است این بوده که افراد با نیات خیر، بخشی از دارایی خود را با هدف استفاده شدن در امور خیر و خدا پسندانه وقف می‌کنند.

ناگفته نماند که اموری هچون وقف، خمس و زکات و ... بیانگر ظرفیت عظیم دین مقدس اسلام در جهت اداره بنای جامعه است. در واقع با تامل در چنین اموری می‌توان گفت که در ساختار کلی اسلام، نظامهایی در نظر گرفته شده است که با ایجاد و اداره آن‌ها می‌توان جامعه اسلامی را به نحوی مدیریت کرد که بسیاری از خلا­های موجود در جوامع کنونی، در آن بروز نکند. هرگاه با نگاهی جامع به ساختاری که اسلام برای اجتماع بشری ترسیم کرده است، نگریسته شود، می‌توان با بسیاری از کمبودهای فعلی جوامع مقابله کرد و اساسا تنها این نوع نگرش و بهره­ برداری از اصول و مبانی اسلامی است که به شکل‌گیری دولت و پس از آن تمدنی اسلامی منجر خواهد شد.

وقف از جمله‌ این نظام ها و ظرفیت‌هایی است که در دین مقدس اسلام برای اهداف و مقاصد عالی مادی و معنوی در نظر گرفته شده است. با حفظ این مقدمه به نظر می‌رسد بسیاری از خلاهای فرهنگی_اجتماعی موجود در جوامع با احیا و تقویت فرهنگ وقف در حوزه‌های عمومی و فراگیر نظیر مسایل فرهنگی و اجتماعی می­توان بر بسیاری از این مشکلات فایق آمد.

وقف فرهنگی تدبیری است که از طریق آن بهره‌­مندی اقشار مختلف جامعه از مزایای عرصه فرهنگ در جهت توسعه فرهنگی یک جامعه میسر می­‌شود؛ زیرا آموزه­ وقف این ظرفیت را دارد که به انحا و اشکال متنوع و مختلف در جهت اهداف متعالی به کارگرفته شود و این بدان معناست که بسیاری از کمبودهای عرصه فرهنگ و اجتماع را می‌توان با این نهاد فرخنده پوشش داد. در واقع وقف را می‌توان با اندیشه‌های پویا قرین ساخته و نتایج و ثمرات جاودانی از آن گرفت.

به عنوان مثال از جمله نیازهای جامعه کنونی ما، درونی‌سازی آرمان‌ها و اصول نظام مقدس جمهوری اسلامی در میان اقشار مختلف به ویژه نسل نوجوان و جوان است؛ زیرا تنها از این طریق است که می­توان این بنای مقدس را استحکام بخشید. به نظر می‌رسد در کنار نهادهای فرهنگی موجود که به اشکال مختلف به امر فرهنگ اهتمام دارند. صاحب‌نظران و دلسوزان حقیقی انقلاب اسلامی نیز می‌توانند با تمسک به فرهنگ غنی وقف، در عرصه‌­های فرهنگی ورود یافته و در گستره اجتماع نهاد جاودان وقف را بنشانند تا از این طریق بسیاری از آموزه‌های فرهنگی که ضرورتاً باید به نسل‌های بعد از انقلاب انتقال یافته و درونی شود از این سرچشمه جوشان و توام با معنویت، جریان یابد.

در واقع با وقف فرهنگی در حوزه اصول و آرمان های انقلاب اسلامی می‌توان زمینه ظهور و بروز بسیاری از استعدادهای معنوی اقشار جامعه را آماده ساخته و از این رهگذر مقدمات تحقق جامعه‌ای آرمانی و تمدنی را فراهم ساخت.

البته ناگفته نماند که در این راستا لازم است به صورت نظام‌­مند و حساب شده برنامه‌ریزی شود تا ابتدا از موازی کاری با نهاد های دیگر خودداری شده و در عین حال مطابق با نقشه راه ترسیم شده توسط مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) حرکت شود. به بیان دیگر؛ همانگونه که ایشان مسیر حرکت جامعه را پس از انقلاب، نظام سازی، سپس تشکیل دولت، بعد از آن شکل‌گیری کشور اسلامی و در نهایت تحقق دنیای اسلامی یا همان تمدن نوین اسلامی در نظر گرفته‌اند. مسلما بهترین نوع برنامه‌ریزی برای وقف فرهنگی نیز همسویی با این مسیر اصلی حرکتی است. در واقع تنها در این صورت است که می­‌توان به ثمر بخشی و حصول نتایج مطلوب وقف فرهنگی امیدوار بود. در این میان بسیار بدیهی است که از جمله موضوعات وقف را می­‌توان تبیین ضرورت پذیرش نقش‌های تمدن ساز در بین جوانان و نوجوانان در نظر گرفت، به بیان دیگر می‌توان هدف از یک وقف فرهنگی را تبیین و تشریح نقش‌هایی قرار داد که در مسیر حرکت اصلی جامعه به سوی تحقق شرایط آرمانی ضرورت دارد. در این بین در درجه اول نقش انسان ساز و در طول آن نقش تمدن سازی بانوان نیز می‌تواند موضوع مناسبی برای وقف فرهنگی باشد، به نحوی که گروهی از دلسوزان و صاحبنظران بخشی از توان خود را وقف تبیین و تشریح و الگوسازی این نقش‌های بی‌بدیل برای زنان و دختران ایران عزیز قرار دهند؛ تا از این رهگذر شاهد تربیت نسلی از بانوانی باشیم که دوباره همچون بانوان نسل انقلاب و دفاع مقدس در مسیر تحقق شرایط آرمانی جامعه، کمر همت بسته و در عرصه های حساس حرکت کشور، حماسه­‌هایی توام با مهر و عاطفه بیافرینند.

انتهای پیام/ 131


نظر شما
پربیننده ها