دستاوردهای طولانیترین عملیات دفاع مقدس
آزادسازی فاو، تسلط بر جنوب اروند، هم مرز شدن با کویت، انهدام سکوهای مهم پرتاب موشک دشمن، قطع تردّد دشمن به شمال خلیج فارس از دستاوردهای مهم طولانیترین عملیات 8 سال دفاع مقدس است.
به گزارش گروه سایر رسانه های
دفاع پرس، بیستم بهمن ماه، سالروز یکی از مهمترین عملیاتهای هشت سال دفاع مقدس است؛ والفجر هشت.
آنگونه که فرماندهان نظامی جنگ نقل میکنند، تصرف بخشی از خاک دشمن و منطقهای مانند منطقه و شهر فاو، از تفکرات همیشگی فرماندهان از آغاز جنگ تحمیلی بود؛ چراکه با این اقدام میتوانستند برگ برنده ای برای خود داشته باشند. از این رو، کار کردن و برنامهریزی برای اجرای عملیاتی گسترده در منطقه جزیره امّ الرصاص جهت عبور از رودخانه اروند، همواره گوشهای از ذهن فرماندهان دفاع مقدس و بویژه حسن باقری را اشغال کرده بود.
و اما ایران پس از عملیات غرورآفرین بیت المقدس و آزادسازی خرمشهر، فرصت بیشتری یافت تا بر این طرح متمرکز شود؛ طرحی که می توانست جنگ را وارد مرحله جدیدی به نفع رزمندگان اسلام و امنیت ملی کشور کند.
این برنامهریزیها بالاخره برای شامگاه بیستمین روز از بهمن ماه سال ۱۳۶۴ جواب داد تا عملیات بزرگ والفجر هشت – به عنوان طولانی ترین عملیات هشت سال دفاع مقدس -، با این بیان سردار محسن رضایی در پشت بیسیمهای مناطق عملیاتی، آغاز شود: «بسم الله الرحمن الرحیم؛ لا حول و لا قوه الّا بالله العلی العظیم؛ و قاتلوهم حتّی لا تکون فتنه؛ یا فاطمه الزهرا، یا فاطمه الزهرا، یا فاطمه الزهرا.»
و اینچنین بود که ۱۴۰ گردان پیاده رزمندگان اسلام به همراه ۱۶ گردان توپخانه ارتش و سپاه؛ عملیاتی را با نام مقدس حضرت صدیقه کبری (س) آغاز کردند که تا اوایل اردیبهشت ماه سال ۱۳۶۵ ادامه یافت و بیش از ۵۰ هزار کشته و زخمی به دشمن تحمیل کرد و بیش از ۲ هزار اسیر از آنان گرفت؛ عملیاتی که در عین حال، غنائم بیشماری برای لشکر اسلام به همراه داشت؛ غنائم و نتایجی که بخشی از آنها به این شرح است:
آزادسازی فاو؛
تسلط بر جنوب اروند؛
هم مرز شدن با کویت؛
انهدام سکوهای مهم پرتاب موشک دشمن؛
قطع تردّد دشمن به شمال خلیج فارس.
باید گفت مهمترین ویژگی عملیات مهم والفجر هشت، عبور غواصان ما از اروند و شکستن خط دشمن بود. این مسئله زمانی مهم جلوه میکند که تصور عبور از این رودخانه، هیچگاه در ذهن دشمن نمیگنجید و البته کارشناسان نظامی بینالملل هم این مسئله را تقریبا غیر ممکن میدیدند.
با این حال، رزمندگان اسلام موفق شدند تا بر عرض زیاد اروند، عمق زیاد آن و همچنین جزر و مدّ شدیدش غلبه کنند و به خاک دشمن برسند.
نباید از یاد بُرد که رودخانه اروند به «رودخانه وحشی» مشهور است و شدت و سرعت جریان آب در آن گاهی تا ۷۰ کیلومتر در ساعت میرسد.
و این هم گزارش مختصر یکی از فرماندهان لشکر اسلام است از آن روز و شب به یاد ماندنی در بهمن ماه ۱۳۶۴: «ما از نظر معنوی، نظامی و تاکتیکهای مختلف، خودمان را برای حمله به شهر فاو آماده و همه مشکلات را حل کرده بودیم؛ به عنوان مثال برای اینکه داخل اسلحه ها آب نرود و باروت و فشنگ ما آب نخورد و خرج کاغذی آر پی جی ما خیس نخورد و بتواند شلیک کند، آنقدر کار کرده بودیم که بتوانیم اسلحه ها را در شرایط مناسب نگه داریم تا برای شلیک، دچار مشکل نشود.
به هر حال، وضعیت جوی از نظر جزر و مد آب و از نظر مهتاب و روشنایی و تاریکی هوا ما را طوری هدایت کرد که در بیستم بهمن ماه و در آستانه سالروز پیروزی انقلاب، این عملیات انجام شود تا فتح فاو، شیرینی سالروز پیروزی انقلاب اسلامی را دو چندان کند.
در همان شب بود که دست نوشتهای از طرف فرمانده محترم کل سپاه، سردار محسن رضایی به همراه پرچم متبرّک مرقد منوّر حضرت علی بن موسیالرضا(ع) به دست ما رسید و حال و هوایی معنوی به رزمندگان بخشید.
غواصان باید معابر را برای نیروهای قایق سوار باز میکردند تا آنها بتوانند از این معابر، وارد ساحل دشمن شده و تا روشنایی صبح، منطقه را برای تثبیت و استحکام سر پل، پاکسازی کنند.
شکستن خط و درگیری با عراقیها با وجود هوای مه آلود و نم نم باران انجام شد و عراقیها که غافلگیر شده بودند، بیهیچ مقاومتی پا به فرار گذاشتند.
یکی، دو ساعت پس از درگیری با شنود بی سیم دشمن، حکایت از اوضاع نابسامان و به هم ریخته خطوط دفاعی عراق داشت.
هر یک از فرماندهان عراقی، نسبت به منطقه تحت الحفظ خود، سلب مسوولیت کرده و یکسره از ردههای بالای خود، درخواست کمک می کردند.
روز نخست، عملیات در شرایطی سپری شد که دشمن به دلیل غافلگیری طولانی، ناآگاهی نسبت به اوضاع و ابری بودن آسمان، برای هرگونه عکسالعمل زمینی و هوایی، مهلتی نیافت...
طی عملیات والفجر هشت، نزدیک به ۸۰۰ کیلومتر مربع از خاک عراق آزاد و تلفات و خسارات سنگینی بر دشمن وارد شد. عراق در جریان این عملیات، نزدیک به ۵۲ هزار کشته، زخمی و اسیر بر جای گذاشت که در میان کشته شدگان، یک فرمانده لشکر و پنج فرمانده تیپ، و در میان اسیران، چندین سرهنگ ستاد، سرهنگ دوم، سرگرد و افسر جزء، و همچنین چندین خلبان درجه دار هواپیما و هلی کوپتر وجود داشت.
اینچنین شد که بیستم بهمن ماه، به عنوان یک روز مهم و سرآغاز عملیات غرورآفرین والفجر هشت، نه تنها در تاریخ هشت سال دفاع مقدس، بلکه در تاریخ تمامی جنگهای دنیا ثبت شد تا استادان دانشگاهها و دانشکده های نظامی جهان نسبت به این مهم واکنش نشان دهند و رمز و رازهای عبور از عرض یک رودخانه وحشی را به عنوان یک شیوه نوین جنگی، برای دانشجویان نظامی خود تدریس کنند.
عملیات والفجر هشت البته در کنار عملیات کربلای چهار، یادآور نام و خاطره غواصان شهید هم هست؛ غواصانی که عاشقانه به آب زدند تا آبروی مردم و کشورشان حفظ شود.