به گزارش دفاع پرس از شهرکرد، سرهنگ پاسدار عباس عباسی مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان چهارمحال و بختیاری در یاداشتی به مناسبت سالروز عملیات غرورآفرین والفجر8، آورده است:
راهبرد جمهوری اسلامی ایران پس از آزادسازی خرمشهر، دفع کامل تهاجم سرزمینی و اجرای عملیات در داخل خاک عراق برای وادار کردن دشمن به قبول شرایط جمهوری اسلامی ایران بود.
امام خمینی (ره) پس از فتح خرمشهر و بعد از آنکه برخی از اعضای شورای عالی دفاع، عبور از مرز و رسیدن به شط العرب را برای دفاع ضروری دانستند، با طرح شعار «جنگ جنگ تا دفع فتنه» سرنگونی صدام حسین و نظام بعثی را با همت، کمک و حرکت مردم عراق را در اندیشه خود داشتند.
پس از عملیات بیت المقدس و فتح خرمشهر تلاش چندانی برای خاتمه جنگ صورت نگرفت. نه عراق حاضر شد از سرزمین های ایران عقب نشینی کند و معاهده 1975 را بعنوان مبنایی برای خاتمه جنگ قرار دهد، نه ایران توانست بدون در نظر گرفتن حقوق خود و آزادسازی سرزمین های اشغالی تن به آتش بس دهد و جنگ را با کمک دیپلماسی فعال به پایان ببرد.
به هرحال جنگ عمدتا در حواشی مرز در خاک عراق ادامه یافت و هیچکدام از عملیات های رمضان، مسلم بن عقیل، محرم، خیبر و بدر نتوانستند موازنه قوا را به گونه ای به هم بزنند که تحولی اساسی در راستای پایان جنگ صورت پذیرد.
عملیات والفجر 8 را که رزمندگان اسلام طرح ریزی و به اجرا درآوردند، هم منجر به فتح فاو به عنوان بندر استراتژیک عراق و هم باعث پیدایش شرایط جدید سیاسی و نظامی در جنگ شد.
از جمله تاثیرات والفجر8، استراتژی موسوم به دفاع متحرک توسط عراق بود که عمدتا بدین منظور طرح ریزی و اجرا شد که موقعیت برتر ایران را تحت الشعاع قرار دهد.
تهاجم گسترده به اهداف اقتصادی و صنعتی ایران و تلاش برای کاهش قیمت نفت از جمله اقدامات دیگری بود که عمدتا به منظور کاهش توان اقتصادی و تحت تاثیر قرار دادن موفقیت جمهوری اسلامی در ادامه جنگ و نیز افزایش روحی و روانی بر مردم به اجرا گزارده شد.
ضرورت رویارویی با وضعیت یاد شده و بهره گیری از اثرات مهم فتح فاو و همچنین پیش بینی احتمالی افزایش فشار به ایران برای تحت الشعاع قرار دادن موقعیت برتر آن، موجب شد طرح ریزی و آماده سازی عملیات های سرنوشت ساز دیگری همچون کربلای 4 و کربلای 5 صورت گیرد. یعنی به نوعی والفجر 8 زمینه ساز عملیات کربلای 5 شد که خود زمینه ساز پایان جنگ و صدور قطعنامه 598 بود.
عملیات والفجر 8 عمدتا از دو ویژگی مهم برخوردار بود:
1-پیچیدگی عملیات عبور از رودخانه که در نوع خود در جنگ تحمیلی بی نظیر بود.
2- توانایی و قابلیت رزمندگان اسلام در تامین منطقه متصرفه، علی رغم اعمال فشار سنگین دشمن.
گفتنی است قطعا زمین منطقه عملیاتی خیبر و بدر در مقایسه با منطقه عملیاتی والفجر8 و فاو از نظر نزدیکی به شهر بصره، به عنوان هدف استراتژیک جنگ در منطقه جنوب، به مراتب از اهمیت بیشتری برخوردار بود. لیکن وجه تمایز این عملیات با عملیات های پیشین بویژه خیبر و بدر، عمدتا به دلیل پیچیدگی عملیات و تامین کامل منطقه تصرف شده بود.
همچنین حضور قدرتمندانه در شمال خاک کویت از ویژگی های بارز والفجر 8 محسوب می شد و همین امر اثرات تعیین کننده ای را به لحاظ نظامی و سیاسی در آن مقطع از جنگ برجای نهاد.
تلاش های اولیه عراق برای بازپس گیری فاو و لطمه زدن به موقعیت برتر سیاسی-نظامی جمهوری اسلامی ایران، علی رغم اجرای ضد حمله های مکرر در طول 75 روز جنگ، با موفقیت همراه نبود. برای همین عراق تدریجا حضور رزمندگان اسلام در منطقه فاو را باور نمود و تلاش برای بازپس گیری منطقه را به زمان دیگری موکول کرد.
امروز هم آحاد ملت و مسئولین نظام با تبعیت از فرامین و رهنمودهای حکیمانه مقام معظم رهبری و فرماندهی کل قوا حضرت امام خامنه¬ای عزیز(مدظله العالی) با بکارگیری همان الگوی دفاع مقدس تمامی ترفندها و گزینههای سخت، نیمه سخت و نرم جبهه دشمن در کارزار راهبردی با انقلاب و نظام اسلامی ناکارآمد، بی¬ثمر و ابتر خواهند ساخت.