به گزارش خبرگزاری دفاع مقدس، 30آوریل 2014/ 10 اردیبهشت 1393 سومین انتخابات پارلمانی عراق پس از سقوط رژیم بعثی با حضور 36 ائتلاف سیاسی بزرگ و کوچک برای تعیین ترکیب پارلمان و آرایش سیاسی جدید در این کشور همیشه بحرانی، برگزار شد.
با توجه به تحولات منطقه ای و رقابت و چالش های داخلی میان بازیگران اصلی عراق (شیعه، سنی و کُرد) و همچنین برجسته تر شدن رقابت هاو تنازع های داخلی میان این گروه ها این انتخابات بسیار متفاوت تر از انتخابات پیشین بود و از صبح روز بعد از اعلام نتایج، تحولات و چالش های جدید را در عرصه سیاسی این کشور بوجود آورد.
تمایز اصلی انتخابات سومین دوره پارلمان عراق با دوره های گذشته ائتلاف احزاب و جریانات داخل گروه های اصلی شیعه، سنی و کُرد است. برخلاف دوره های پیشین که ائتلاف های بزرگی در داخل این سه جریان اصلی شکل می گرفت و مطالبات بیشتر حول مطالبات قومی و مذهبی و تثبیت حقوق این سه جریان در مرحله حکمرانی عراق بود، این بار ما در کنار شکاف های قومی و مذهبی، رقابت داخلی میان جریانات و گرایشات متفاوت حزبی خود این سه بازیگر اصلی پروسه سیاسی عراق است که پررنگ تر می نماید.
ائتلاف دولت قانون به طور رسمی نوری المالکی را به عنوان نخست وزیر دولت جدید عراق معرفی کرد.
یک منبع آگاه در ائتلاف دولت قانون در این رابطه اعلام کرد: نوری المالکی تنها و رسمی ترین نامزد ائتلاف دولت قانون برای تشکیل دولت جدید عراق است.
ائتلاف دولت قانون با کسب 93 کرسی پارلمان بیشترین آراء انتخاباتی را در انتخابات پارلمانی عراق به خود اختصاص داد.
پدیده داعش در عراق
داعش یکی از گروه های سلفی به شمار می آید که ریشه در تفکرات اهل تسنن نیز ندارد این تشکیلات برای ضربه زدن به محور مقاومت تشکیل شده است.
آمریکا به دنبال طرحی برای تجزیه عراق به 3 بخش کردنشین، شیعه نشین و سنی نشین است و در شرایط کنونی که نوری مالکی و جریان تشیع توانسته است بیشترین آراء انتخابات را کسب کند .
از آن جا که جریانات اهل تشیع توانسته است در مناطق سنی نشین نیز رای قابل توجهی را به دست آورد این مسئله باعث نگرانی آمریکایی ها و اعراب مرتجع شده است و می خواهند با آشفته کردن اوضاع عراق از تشکیل دولت نوری مالکی خودداری نمایند.
دولت آمریکا به خوبی می داند که با قدرت گرفتن این گروه های تروریستی و میدان داری آنها در منطقه چالش جدیدی آغاز خواهد شد اما قصد دارد که هزینه نابودی آنها را دولت عراق پرداخت کند و از طرفی اوضاع عراق پس از خروج نیروهای آمریکایی را بحرانی نشان دهد.
توطئه امریکایی و صهیونیستی
در واقع توطئه شیعه ستیزی که در برخی کشورهای اسلامی به جریان افتاده است بخشی از پروژه آمریکایی و صهیونیستی برای اختلاف و ایجاد شکاف میان ملتهای مسلمان است. کشور عراق دارای جمعیت 000/722/21 نفری است که از این تعداد شیعیان 5/62 درصد و اهل سنت 5/34 درصد و بقیه را پیروان سایر ادیان تشکیل می دهند. از این رو امریکا و رژیم صهیونیستی به کمک باقی مانده های رژیم بعث عراق سعی در سوء استفاده از این تقابل جمعیتی داشتند و با پیروزی کابینه نوری مالکی در صدد ایجاد بحران در عراق از طریق گروه داعش کردند و این درحالی است که از همان آغاز بسیاری از علمای اهل تسنن از گروه داعش تبری جستند.
تهاجم داعش بعد از پیروزی کابینه نوری مالکی
پیروزی نوری مالکی با فاصلهای معنادار با دیگر رقبا را در انتخابات پارلمانی عراق بهعنوان اولین انگیزه داعش از این تهاجم می توان مطرح کرد .از سوی دیگرعربستان به تقویت همه جانبه داعش کمک می کند و محاسبه آنها این است که ادامه اقدامات داعش اولا دولت مالکی را ضعیف می کند. دوم اینکه این مسئله مالکی را در برقراری امنیت ناکارآمد نشان خواهد داد. سوم نیز اینکه وزن نیروهای سیاسی همسو با عربستان را در آستانه تشکیل دولت جدید عراق بالا خواهد برد. در نتیجه عربستان در دولت و ساختار جدید عراق نفوذ بیشتری پیدا خواهد کرد.
سناریوی استعفای نوری مالکی
تروریست های گروه داعش در حال تثبیت حضور خود در عراق هستند و بخش هایی از غرب و شمال غرب این کشور را تصرف کردند. در این شرایط بحرانی برخی بازیگران داخلی عراق، قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای سناریو کناره گیری و استعفای نوری مالکی از نخست وزیری را مطرح کرده اند. این گروه ها و کشورها معتقدند که او نتوانسته است تمام مردم عراق را راضی نگه دارد. مخالفان مالکی می گویند که به جای او باید دولت وحدت ملی تشکیل شود. این درحالی است که ائتلاف نوری مالکی در انتخابات اخیر مجلس این کشور به پیروزی رسیده است.
نوری مالکی درباره پیشنهاد مخالفانش می گوید: «درخواست برای تشکیل دولت نجات ملی کودتا علیه قانون اساسی عراق است.» مالکی می گوید ائتلاف او پیروز انتخابات شده است و طبق قانون اساسی عراق آنها باید دولت تشکیل دهند.
برگزاری جلسه اول پارلمان عراق
امروز قرار است اولین جلسه پارلمان عراق برگزار شود.بر اساس عرف موجود در عراق نخست وزیر از میان شیعیان، ریاست پارلمان از میان سنی ها و رئیس جمهوری از میان کردها انتخاب می شود اما در قانون اساسی اعتقادی به این سهمیه بندی طایفه ای ندارد.با وجود اینکه نامزد قوی از میان شیعیان که بتواند با مالکی رقابت کند مطرح نشده است اما اخیر اسامی مطرح می شود به ویژه که مرجعیت شیعی بر تسریع در معرفی نخست وزیر اصرار دارد.
از بین این افراد عادل عبدالمهدی معاون سابق رئیس جمهوری، ابراهیم الجعفری نخست وزیر سابق،احمد چلبی معاون نخست وزیر سابق و طارق نجم یکی از معاونان مالکی است.
پایگاه ایلاف نوشت: طرفداران مالکی وی را با توجه به اینکه فرماندهی کل نیروهای مسلح را نیز در اختیار دارد مرد مرحله کنونی می دانند و درباره تعویض آن هشدار می دهند.سامی العسکری همپمان نوری المالکی گفت: اگر بحران امنیتی کنونی در کشور وجود نداشت فرصت کافی برای تعویض نخست وزیر و تغییر فرمانده کل نیروهای مسلح وجود داشت اما زمان کنونی مناسب نیست.عراق در حال حاضر در جنگ به سر می برد و مالکی تنها نخست وزیر نیست بلکه فرمانده کل نیروهای مسلح است.
حال باید منتظر بود تا بار دیگر با مدیریت صحیح مرجعیت تشیع در عراق توطئه تجزیه این کشور و سوق دادن آن به سمت نا آرامی خنثی شود.