به گزارش خبرگزاری دفاع مقدس، در بخشی از این گفتوگوها که مرتبط با مساله ایران است، آمده است، «جان کری» به «نوری مالکی» گفت: در واقع ما از سرعت فروپاشی نیروهای عراقی در موصل و دیگر شهرها، متعجب شدیم و این مساله را از همه جوانب آن مورد بررسی قرار میدهیم به خصوص این که چطور سلاحهای آمریکایی در اختیار شورشیان قرار گرفته و آنها چطور از آن استفاده میکنند. شما چطور این فروپاشی را با این سرعت تفسیر میکنید؟ از دخالت همسایگان در امور عراق صحبت کردید. من میدانم که منظور شما چه کشورهایی است. ما با کشورهای همجوار به ویژه عربستان و ترکیه در ارتباط مستمر هستیم. آنها کشورهایی مسوولیتپذیر و منظبط هستند و جانبداریشان را به ما اعلام کردند و این که با مساله تروریسم همانند ما مقابله میکنند. اما نگرانی شدید ما در قبال نفوذ رو به رشد ایران در مساله عراق است و معتقدیم که دخالتهای ایران به نفع عراق و منطقه نیست چرا که این مساله موجب آشفتگی اوضاع میشود نه آرامش آن.
او افزود: اگر که شرایط اجازه دهد، شاید به تعدادی از کشورها سفر کنم و در این باره بیشتر با آنها صحبت کنم. در هر حال هماهنگی زیادی میان ما و آنها در این زمینه وجود دارد. کردها هم از تحولات به وجود آمده نگرانند از این رو به اربیل خواهم رفت تا با مسعود بارزانی، رییس اقلیم دیدار کنم و مستقیما به نگرانیهایش گوش دهم. همچنین با برخی از رهبران اهل تسنن و دیگران مسوولان هم در این باره گفتوگو خواهم کرد.
کری ادامه داد: اما به شما تاکید میکنم که بهترین راه حل برای این وضعیت خطرناک که یکپارچگی اراضی عراق و آینده آن را تهدید میکند، حل اختلافات بین طرفهای سیاسی و تسریع در تشکیل دولت متحد ملی است.
نوری مالکی نیز در پاسخ به این سخنان کری گفت: هرگز به بیگانگان اجازه دخالت در امورمان را نخواهیم داد؛ اما این حق ما است که با دوستان و متحدانمان برای مقابله با تروریسم و پیامدهای مربوط به حملات تروریستی هماهنگیهایی انجام دهیم. از شما هم میخواهیم که عربستان و قطر را قانع کنید که از حمایت تروریستها در عراق دست بردارند همانطور که در قبال سوریه انجام دادند.
وی ادامه داد: شما از دخالت ایران در امور ما صحبت کردید بگذارید؛ به شما بگویم که ایران دولت دوست و همسایه ماست؛ از این رو بهتر است ما روابط ممتازی با آن به منظور حفظ امنیت منطقه و سلامت آن داشته باشیم (ایران) خواهان کمک به عراق و عراقیها است. درباره عقبنشینی ارتش در موصل هم باید گفت که این مساله در نتیجه پایبند نبودن برخی فرماندهان به دستورات صادر شده و همچنین دخالتهای خارجی از سوی برخی کشورهای همجوار انجام شده و البته توطئههایی که برخی سیاستمداران حاضر در روند سیاسی در آن دست داشتند.
در ادامه سخنان مالکی، کری گفت: مایلم به شما تاکید کنم که آمریکا نگرانی زیادی در قبال دخالت نظامی مستقیم ایران در عراق دارد. ما اطلاعاتی در اختیار داریم که نشان میدهد برخی یگانهای رزمی و مشاوران ایران در عراق فعالیت دارند. همچنین دیدیم که گروههایی در ایران قصد آن دارند تا داوطلبانه برای جنگ به عراق بروند. این اقدامات خوشایند نیست و دیگر کشورهای منطقه را بر آن میدارد تا گامهایی را در جهت حمایت از امنیت خود و ملتهایشان اتخاذ کنند و این تاثیر منفی بر تلاشهای ما برای آرام کردن اوضاع منطقه خواهد داشت.
او مدعی شد: ما بر اساس اطلاعات دقیق صحبت میکنیم دخالتهای ایران ما را به سوی گزینههای دیگر میکشاند؛ چرا که این مسایل میتواند منطقه را در وضعیتی ناخوشایند و بسیار نگران کننده قرار دهد. در اینگونه موارد رعایت خویشتنداری ضروری است و حکیمانه است که کشورهای همجوار از هرگونه دخالت مستقیم و غیرمستقیمی دور باشند. ما درباره نگرانیمان در قبال ایران در نشست وین توضیح دادیم و میدانیم که ایران دولتی مسوولیتپذیر است و امیدواریم که نگرانیما و ابعاد آن را دریابید.
نخستوزیر عراق نیز در پاسخ به ادعاهای این مقام آمریکایی گفت: دفاع از اماکن مقدسه از وظایف اصلی شیعیان در هر مکانی است. آن چه درباره آمادگی گروهی (در ایران برای سفر به عراق) گفته شد، یک اقدام طایفهای نیست؛ بلکه آمادگی پیشگیرانه برای جلوگیری از وقوع اقدامات ممنوعه است.
کری نیز گفت: آیا شما اطلاعاتی در اختیار دارید که نشان دهد شورشیان مسلح و یا تروریستهای داعش قصد حمله به عتبات مقدسه را دارند؟
مالکی بیان کرد: گروه تروریستی داعش گروهی طایفهای و بخشی از القاعده است. شما میدانید که آنها چطور مرقد امامین عسگریین را در سال 2006 منهدم کردند. معتقدم که انجام حملات هوایی علیه داعش بسیار مفید خواهد بود و مانع از پیشروی آنها به سوی پایتخت و یا تمرکزشان در شهرهای محل حضور خواهد شد؛ همچنین موجب میشود که به سوی بغداد و کربلا و نجف پیشروی نکنند.
کری اظهار کرد: آن حادثه (حمله به حرمین عسگریین) ناراحت کننده بود و صدها تن از افراد بیگناه قربانی شدند که امیدواریم آن حادثه تکرار نشود. انجام حملات هوایی علیه شورشیان داعش موضوع بسیار حساسی است و باید احتیاط بیشتری به خرج داد و مواظب بود که شهروندان آسیبی نبینند و این برداشت ایجاد نشود که به ما به اهل تسنن و شهروندان حمله میکنیم.