نخستين خلبان شهيد در عمليات برون‌مرزی دفاع مقدس

نخستین خلبان شهید برون‌مرزی نیروی هوایی ارتش امیر سرلشکر شهید «محمد صالحی» بود.
کد خبر: ۲۳۵۵۹۷
تاریخ انتشار: ۲۷ فروردين ۱۳۹۶ - ۱۲:۳۷ - 16April 2017
نخستين خلبان شهيد در عمليات برون‌مرزی دفاع مقدسبه گزارش گروه سایر رسانه های دفاع پرس، شهید محمد صالحی در سال 1328 در تهران به دنیا آمد. او آخرین فرزند خانواده بود. یک بار در دوران کودکی مریض شد و مادرش نذر کرد که اگر شفا گرفت، او را «عباس» صدا بزند و بعد از شفای او، همین کار را انجام می‌دهد.

به گفته خانواده‌اش، «محمد» خیلی باهوش بود و در سال 1346 در رشته پزشکی پذیرفته شد اما به دلیل علاقه‌ای که به پرواز داشت، به نیروی هوایی ارتش رفت؛ او دوره آموزش اولیه را در ایران سپری کرد و برای تکمیل دوره تخصصی پرواز به آمریکا اعزام شد.

وی در سال 1354 با «ناهید حسن‌علی» ازدواج کرد و تنها فرزندش به نام «پانته‌آ» در سال 1356 به دنیا آمد؛ وقتی که حضرت امام(ره) در بهمن 1357 وارد ایران شدند، محمد جزو نخستین افراد نظامی‌ بود که به دیدار ایشان رفت؛ وی در افشای جریان کودتای نقاب که همان ابتدای انقلاب در پایگاه هوایی همدان (شهید نوژه) طراحی شد، نقش مهمی ایفا کرد.

وی در 31 شهریور سال 1359 تنها دو ساعت پس از حمله ناجوانمردانه رژیم بعث به ایران تصمیم گرفت اولین پاسخ کوبنده را به دشمن بدهد.

محمد صالحی و خالد حیدری به عنوان خلبانان جنگنده اف4 از پایگاه شهید نوژه همدان در قالب گروه آلفارد به پایگاه «شعبیه» و «کوت» عراق حمله ور شدند و اولین پاسخ کوبنده را به دشمن بعثی دادند.

پس از انهدام این پایگاه‌ها، هنگام بازگشت به خاک کشور هواپیمای جنگنده دچار سانحه شد و خلبانان قهرمان شهد شیرین شهادت را نوشیدند و بدین ترتیب نام خود را به عنوان نخستین خلبانان شهید در عملیات برون مرزی در دوران دفاع مقدس به ثبت رساندند.

هواپیمای آنها پس از اصابت یک فروند موشک سام در رودخانه دجله سقوط کرد و سال‌ها بعد در جریان لایروبی رودخانه دجله لاشه هواپیمای آنها به دست آمد.

پیکر سرلشکر خلبان شهید محمد صالحی آبان ماه سال 1391، پس از 32 سال به میهن اسلامی بازگشت.

همسر این شهید در بخشی از خاطراتش گفته است:

«ظهر روز 31 شهریور 59 بود؛ همسرم به خانه آمده بود تا غذا بخوریم؛ با توجه به حمله هواپیماهای بعث عراق، صدای انفجار در فضا پیچید. محمد به سرعت آماده شد تا برود؛ متوجه شدم که برای چه می‌رود. در منزل را بستم، به او التماس کردم، به پاهایش افتادم که نرود؛ اما محمد گفت: من برای دفاع از مملکتم آموزش دیدم؛ الآن زمانی هست که من باید بروم برای دفاع از مملکت، نابود کردن بعثی‌ها برای ما فقط 10 دقیقه زمان می‌برد. او رفت و 32 سال از او بی‌خبر هستیم»

مستند سینمایی «آلفارد» آخرین فیلم مستند هوشنگ میرزایی از مستندسازان کشور که با موضوع زندگی اولین خلبان شهید جاویدالاثر جنگ تحمیلی «خالد حیدری» در صداوسیمای مرکز مهاباد تهیه و تولید شد، توانست یاد و خاطره اولین خلبان کرد شهید دفاع مقدس را در یادها زنده کند و باعث معرفی کامل این شهید گمنام گردد.
 
منبع: باشگاه خبرنگاران
نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار