وی با انتقاد از تعطیلی کنگرههای شعر دفاع مقدس در سالهای گذشته، بیان کرد: اولین کنگره ملی ترنم حماسه به همت بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس برگزار شد. ما نیاز داریم به مناسبتهای مختلف و در قالبهای دیگری غیر از شعر، صدای دفاع مقدس شنیده شود. جای خالی این موضوع حس میشد که به انجام رسید.
شعر دفاع مقدس باید پیوندی بین گذشته و حال باشد
این شاعر برجسته دفاع مقدس درباره وجه تمایز
کنگرههای شعر دفاع مقدس نسبت به سایر کنگرههای شعر، گفت: وجه تمایز کنگرههای
شعر دفاع مقدس به خاطر موضوع آن است. برخیها شاید بگویند که دفاع مقدس موضعیت ندارد درحالیکه باید ترانهها و تصنیفهایی که ساخته میشود، گذشته و حال را با هم پیوند
دهد. این حرکت هم به نوعی زنده نگهداشتن یاد شهدا، شجاعتها و نمایش مظلومیت 8 سال
دفاع مقدس است و هم به نوعی میتواند از میهمانان و جانبازان یادی کند که هر روز و
هر ساله از بین ما میروند و هم یادی باشد از شهدای مدافع حرم که در این روزها
شاهد جانفشانیهای آنها هستیم.
صاحب کتاب «ساعت به وقت دلتنگی» اظهار داشت: شعر دفاع مقدس محدود در 8 سال دفاع مقدس نیست و باید با مسائل امروز پیوند داده شود. ما از مرحله دوران دفاع مقدس گذر کردهایم و مراحل دیگری را در پیشو رو داریم.
سعیدراد درباره تاکیدات رهبر معظم انقلاب درباره در پیشو رو بودن «خرمشهرها» تصریح کرد: پیشبینیهای رهبر معظم انقلاب همیشه درست بوده است و صحبتی که درباره «پیش و رو بودن خرمشهرها» مطرح کردند، فقط مربوط به ایران نیست، بلکه به همه جهان اسلام ربط دارد. در هر گوشهی از دنیا اگر خرمشهری به اشغال متجاوز در آمده باشد بایستی با کمک خداوند و همت جوانان رزمنده اسلام آزاد شود.
اشاره حضرت آقا به «سرود»/ هنوز میتوانیم سرود خوب داشته باشیم
وی با اشاره به دیدار سال گذشته شعرا با رهبر معظم انقلاب، گفت: سال گذشته حضرت آقا به موضوع «سرود» اشاره کردند. سرود در سالهای پس از دفاع مقدس مغفول ماند. وقتی که به حوزه ترانه وارد شدیم کمتر سرودی شنیده شد درحالیکه هنوز هم میتوان سرودهای خوبی را داشته باشیم و اگر کنگره ترنم حماسه ادامه داشته باشد میتواند به این موضوع بپردازد و خط دهی کند و شعرا را به این سمت تشویق کند تا آثار خوبی را خلق کنند.
برگزیده کنگره «ترنم حماسه» عنوان کرد: صدا و سیما به خاطر تنوع شبکههای مختلف میتواند از تولیدات کنگره ترنم حماسه استفاده کند و به مناسبتهای مختلف آنها پخش کند. مراسمات مختلف گوشه و کنار کشور نیز مجالی است که باید پُلی بین خوانندگان و شعرای دفاع مقدس زده شود تا ایجاد گره شود که نهایتاً از این شعرها استفاده شود. ممکن است ما در برخی استانها در زمینه شعر و ترانه ضعف داشته باشیم، اگر چنین پلی زده شود، میتوان از ظرفیت شعرا و خوانندگان در آن استانها نیز استفاده کرد.
عَلم شعر انقلاب در دست جوانان است/ترنم حماسه بستری برای بروز و ظهور استعداد جوانان
این شاعر برجسته دفاع مقدس درباره رویشهای نسل جدید شعر انقلاب، افزود: امروز زمینه حضور شاعران انقلابی به گونهای است که عَلم شعر انقلاب در دست جوانان است. درست است که سالهای زیادی از دفاع مقدس میگذرد و ما نتوانستهایم پیوند درستی را بین آن ایام و جوانان نسل امروز ایجاد کنیم اما واقعیت این است که جوانان شاعر خیلی بیشتر از شاعران حاضر در دوران دفاع مقدس، شعر مقاومت سرودهاند.
سعیدراد ادامه داد: در زمینه خوانندگی، شعر و ترانه جوانان نسل امروز بیش از گذشته و پیشکسوتان این عرصه حضور جدی دارند و خیلی خوب درخشیدهاند. چند سال پیش یک تحقیق درباره شعر دفاع مقدس انجام دادم و متوجه شدم که خانمهای شاعر جوان خیلی بیشتر از آقایان در این زمینه فعال بودهاند. این نشان میدهد حتی جنسیت نیز در شعر دفاع مقدس تاثیر ندارد و خانمهای جوان خیلی خوب در این عرصه ظاهر شدند. من در این تحقیق متوجه شدم شاعران با سنین 20 تا 28 سال که در اوج جوانی هستند آثار بسیار قویتر و بهتری از شاعران گذشته خود که حتی سن بیشتری دارند، را خلق کردهاند که حتی جنگ را از نزدیک درک نکردهاند. جوانان در هر عرصهای که وارد شوند همانطور که شعرآئینی را خیلی خوب و قوی پیش میبرند، در حوزه دفاع مقدس نیز خیلی خوب ظاهر شدند و آن را مدیریت میکنند.
صاحب کتاب «ساعت به وقت دلتنگی» گفت: کنگره ترنم حماسه بستر خیلی خوبی برای حضور و بروز استعدادهای جوانان در عرصه شعر، ترانه و تصنیف دفاع مقدس است.
بُعد فاصله تریبون را از شاعران استانها گرفته است/ لزوم ورود شعر دفاع مقدس به جنگ شهرها، پشتیبانی جنگ و طنز موضوعات
وی درباره ظرفیتهای استانها در شعر مقاومت بیان کرد: شاعران جوان همه استانهای کشور در زمینه شعر مقاومت فعالاند، اما بُعد فاصله با مرکز کشور مقداری تریبونها را از شاعران استانها گرفته است و همین باعث شده تا آنها دیرتر و کمتر بتوانند خودشان را به ادبیات کشور عرضه کنند، اما در فضاهای مجازی شرایط فراهم است تا ارتباط ایجاد شود.
برگزیده کنگره «ترنم حماسه» خاطر نشان کرد: مراکزی مثل مؤسسه فرهنگی هنری شهرستان ادب بهطور خاص با جوانان ارتباط برقرار کرده است و ما نیز در سایت شاعران فارسی زبان که یک سایت جهانی است، تلاش کردهایم ارتباطی را با همه فارسی زبانان ایجاد کنیم، اما همیشه دوری از مرکز برای جوانان ضرر داشته و ادبیات ما از آنها محروم است.
این شاعر برجسته دفاع مقدس اظهار داشت: همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند تا 50 سال آینده هم هنوز گنجینه دفاع مقدس قابل کشف و استخراج و بهره گرفتن است، شاعران نیز معتقدند ما هنوز در برخی موضوعات یا وارد نشدهایم و یا اگر ورودی داشتهایم یک ورود خیلی اندک بوده است. در حوزه جنگ شهرها هیچگاه ورودی صورت نگرفته است که لازم است درباره آن کار جدی صورت گرفته شود. در زمینه پشتیبانی مردم از جنگ و یا طنز در دفاع مقدس هنوز کنگره شعری نیست درحالیکه در خاطرات و فیلم تولیداتی صورت گرفته اما در شعر ورود نداشته است.
عرصههای زیادی برای اکتشاف باقی مانده/ قطعه «وطن» موفقیت کنگره ترنم حماسه بود
سعیدراد گفت: اگر کنگرههایی در این زمینهها صورت گیرد میتوان کارهای خوب و ارزندهای خلق کرد. معتقدیم هنوز عرصههای زیادی در دفاع مقدس وجود دارد که هنوز جا دارد در آن زمینهها کار و اکتشاف صورت گیرد و نتایج آن به مردم عرضه شود.
وی درباره نخستین قطعه موسیقایی تولید شده سازمان هنری و امور سینمایی بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس با عنوان «وطن» نیز گفت: قطعه «وطن» یک کار بکر بود که با یک اجرای خوب و موفق با شعری از مرتضی امیریاسفندقه تولید شده بود. اجرای متفاوت این کار یکی از موفقیتهای کنگره ترنم حماسه بود.
انتهای پیام/121