اولین پیروزی رزمندگان پس از عزل بنی صدر / پیامی که رزمندگان به امام خمینی(ره) دادند
کارشکنیهای «بنی صدر» آن قدر برای رزمندگان و فرماندهان ایرانی عذابآور شده بود که پس از بر کناری وی از فرماندهی کل قوا، عملیاتی که در جبهه «دارخوین» در حال انجام بود، به علامت رضایت از این کار حضرت امام، «فرمانده کل قوا- خمینی روح خدا» نامگذاری شد. این عملیات اولین پیروزی رزمندگان پس از عزل بنی صدر بود.
به گزارش گروه سایر رسانه های
دفاع پرس، عملیات فرماندهی کل قوا که همزمان با عزل بنی صدر در محور دارخوین انجام شد، اولین عملیات سپاه در تصرف و نگهداری بخشی از اراضی اشغالی محسوب میشود.
تا آن زمان، انهدام نیروهای دشمن مدنظر بوده است؛ اما در عملیات فرماندهی کل قوا نیروهای محور دارخوین این جسارت را پیدا کردند که در منطقه تصرف شده، مستقر شوند. مشکل آفرینیها و کارشکنیهای «بنی صدر» آن قدر برای رزمندگان و فرماندهان ایرانی عذابآور شده بود که پس از بر کناری وی از فرماندهی کل قوا، به پیشنهاد و استقبال همه فرماندهان جنگ قرار شد عملیاتی که در جبهه «دارخوین» در حال انجام بود، به علامت رضایت از این کار حضرت امام، «فرمانده کل قوا- خمینی روح خدا» نامگذاری شود.
این عملیات میتوانست تجارب بسیار ارزندهای را در طراحی عملیات شکستن حصر آبادان و ارزیابی توان و عملکرد نیروهای خودی و دشمن داشته و آسیب پذیری ها را بهتر نمایان سازد؛ همان طور این چنین نیز شد؛ حجم وسیع آتشهای دشمن و پاتکهای مداوم ارتش عراق برای تصرف زمینهای از دست داده که میتوانست موقعیت پلهای او را با خطر مواجه کند، تجارب بسیار ارزندهای را به همراه داشت و طراحان عملیات ثامن الائمه (ع) که همگی در صحنه رزم از نزدیک در این عملیات شرکت داشتند، با تمام وجود احساس کردند که باید اولاً از مناطق مختلف به طور همزمان به دشمن حمله شود تا توان پاتک تقسیم گردد و ثانیاً، نیروهای احتیاط منطقه، خطری جدی برای پیروزی محسوب میشدند، لذا باید حتی الامکان در ساعتهای اولیه تک، حتی الامکان در ساعتهای اولیه تک، آنان را نیز درگیر کرد تا نتواند از توان خود در جهت انجام پاتک استفاده کند.
این عملیات در محور آبادان - دارخوئین به صورت نیمه گسترده در تاریخ 1360/3/21 به فرماندهی سپاه و با طراحی سردار رحیم صفوی و شهید حسن باقری طراحی و اجرا شد که فرماندهی3 محور اصلی آن را شهیدان منصور موحدی- پهلوان نژاد و رضا رضایی به عهده داشتند.نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به مدت 4 ماه بدون سر و صدا و جلب توجه دشمن و در نزدیکی نیروهای عراق، شبانه یک کانال به طول 1300 متر و به شکل «T» حفر کردند که انتهای آن وارد میدان مین در جلوی خاکریز و خط آتش دشمن شده بود.
پیشانی این کانال به موازات خط آتش دشمن و به فاصله 400 تا 500 متر قرار داشت. در این حمله، نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی عمل کننده و ارتش جمهوری اسلامی پشتیبانی و پدافند را به عهده داشتند. قرار بود در ساعت3 و 30 دقیقه بامداد 21 خرداد ماه1360 حمله آغاز شود. ساعت11 شب، خبر برکناری بنی صدر از فرماندهی کل قوا توسط امام خمینی(ره)، از رادیو پخش شد و وضعیت در بهترین حالت ممکن قرار گرفت.
این عملیات، خود کلیدی برای باز شدن طلسم محاصره آبادان و آزمایشی برای عملیات بزرگ ثامن الائمه (ع) بود. در این حمله با 3 کیلومتر پیشروی، مواضع محکم و مهم دشمن در این جناح به تصرف درآمده و دست کم32 دستگاه تانک و نفربر منهدم، و تعداد 1496 تن از نیروهای دشمن کشته، زخمی و اسیر شدند. در راه بهدست آوردن این پیروزی،120 تن از نیروهای سپاه به شهادت رسیدند.
سیدعلی بنی لوحی یکی از رزمندگانی که در این عملیات حاضر بوده در خاطرات خود میگوید:
«رزمندگان جبهه توحید در خط شیر پخش میشوند تا دقایقی را در سنگرهایی که مدتی محراب عبادت آنها بوده است، سپری کنند. این جا دنیای دیگری است. جدا از دنیایی که دیگران برای خود ساختهاند. خط شیر، مظهر بریدن از مظاهر پوچ و ساختگی است و خدای بزرگ و مهربان در قلبهای عاشق آنها جای گرفته است.
خط شیر، معراج روحهای بزرگ است. یاران این راه، نفس اماره را به بند کشیده و شیطان را از خود راندهاند. آنها چه ساده و علی گونه در آن شرایط سخت، شبهای گرم را به صبح رساندند و دستهایشان از نیش پشههای حاشیه کارون تاول زده بود. چه خوب بودند آنها که نگاهشان فقط در چشمان امام بود و راهی میجستند تا لبخندی بر لبان آن فقیه کامل بنشانند.
فرمانی دهان به دهان در خط شیر پخش میشود. نیروهای هر گروهان خیلی زود یکدیگر را پیدا می کنندو به طرف کانال خط که فاصله آنها را با عراقیها کم کرده است، حرکت میکنند. کانال نتیجه زحمات شبانه روزی مردان سلحشوری چون «عباس محسنی» است و با استفاده از آن، دشمن به طور کامل غافلگیر خواهد شد.
ساعت 3 بعد از نیمه شب است. گردان ستون میشود و شیران، آرام و با وقار حرکت میکنند. مصطفی ردانی پور و حسین خرازی در سرازیری اول کانال ایستادهاند تا با نیروهای تک ور وداع کنند. حسن باقری هم آن جاست. لبخند همراه با اشک شوق، یک لحظه از چهره زیبا و دوست داشتنی او محو نمیشود. هر زمان دست رزمندهای را گرفته و میبوسد و با نوازش دست، آنها را به داخل کانال روانه میکند. توان رزمی عالی و روحیه نیروها غیرقابل تصور است. آنها با دیدن حسن باقری، جملاتی را بیان میکنند که آخرین کلام و حدیث عشق است:
- «سلام ما را به امام برسانید.»
- «بگویید خیلی دوستش داریم.»
کانال درست به سمت قبله است. بچهها در سکوت پیش میروند تا به انتهای کانال نزدیک شوند. گلولههای سرخ فام تیربارهای دشمن از بالای کانال میگذرد. خمپارهای در چند متری بالای کانال منفجر میشود و علفها را به آتش میکشد...»