به گزارش خبرگزاری دفاع مقدس، هفته گذشته بود که رسانههای نیجریه از تیراندازی نیروهای ارتش این کشور به سمت تجمع راهپیمایان روز قدس در شهر «زاریا» واقع در شمال این کشور خبر دادند.
پایگاه «صحرا ریپورتز» نیجریه به نقل از یک سخنگوی «جنبش اسلامی» نیجریه نوشته است که در این حمله، 3 فرزند رهبر شیعیان نیجریه به نام های احمید ، حمید و محمود شهید شدهاند.
احمد و حمید زکزاکی در یکی از دانشگاههای چین تحصیل می کردند و محمود نیز در حوزه علمیه بیروت به دروس دینی اشتغال داشت.
برخی منابع غیر رسمی نیز خبر دادند که یک فرزند شیخ زکزاکی (محمود) در همان محل حادثه به شهادت رسید و دو پسر دیگر وی (احمد و حمید) پس از بازداشت بر اثر شکنجه نیروهای امنیتی در بازداشتگاه به شهادت رسیدهاند.
در حالی که تظاهرات روز قدس جمعیت اسلامی زاریا ــ مانند تمام فعالیت های دیگر آنان ــ مسالمت آمیز بود، هنوز انگیزه اقدام خشونت بار و غافلگیرکننده ارتش مشخص نشده است.
«ابراهیم موسی» سردبیر هفتهنامه «المیزان» وابسته به جنبش اسلامی نیجریه در این مورد گفت: "این راهپیمایی بدون هرگونه خشونت و یا حادثه خاصی برگزار شده و مشخص نیست نیروهای ارتش به چه دلیل دست به این حمله زدهاند".
ارتش با تانک و خودروهای نظامی از پایتخت این کشور به زاریا آمده بود و این حمله هدفمند و از پیش طراحی شده بود.
در این اقدام عجیب، نیروهای نظامی نیجریه از پشت به سمت صفوف راهپیمایی کنندگان تیراندازی کردند. آنان همچنین تظاهراتکنندگانی که فرار می کردند را تحت تعقیب قرار داده و به سمت آنها شلیک کردند که منجر به شهادت 33 نفر از شیعیان روزه دار و زخمی شدن دهها تن دیگر شد.
نیروهای امنیتی همچنین دهها نفر از شرکتکنندگان در راهپیمایی را نیز بازداشت کردند که گفته می شود تعدادی نیز در زمان بازداشت شکنجه یا اعدام شدند.
جنبش اسلامی نیجریه که فراخوان برپایی این راهپیمایی را در شهر زاریا داده بود دولتمردان این کشور را به طرح ریزی برای کشتار در هنگام راهپیمایی روز جهانی قدس متهم کرد.
این جنبش در بیانیه ای تصریح کرد: دستگاههای امنیتی نیجریه هفته گذشته پس از برگزاری جلسه ای تصمیم گرفتند تا از تاثیر گذاری جنبش اسلامی در این کشور به رهبری شیخ ابراهیم زکزاکی جلوگیری کنند.
«محمد توری» نماینده این جنبش در شهر کانو نیز آمریکا و اسرائیل را متهم کرد که برای لغو تظاهرات روز قدس، فشارهای زیادی به دولت نیجریه وارد کردند.
دولت نیجریه هنوز واکنش رسمی به حادثه شهر «زاریا» نشان نداده است.
بیانیه رهبر شیعیان نیجریه
با این حال، پس از واقعه جمعه خونین در نیجریه «شیخ ابراهیم زکزاکی» رهبر شیعیان نیجریه با صدور بیانیه ای تاکید کرد ارتش نیجریه 33 نفر از مردم این کشور از جمله سه فرزند او را به شهادت رسانده است.
در بیانیه حجت الاسلام زکزاکی آمده است: "سربازان ارتش در روی پل کوبان به سوی مردم ما تیراندازی و 33 نفر از آنان ــ از جمله سه پسر من را ــ کشتند".
زکزاکی دولت نیجریه را به صدور فرمان حمله متهم کرد و افزود دو تن از هوادارانش نیز پس از بازداشت، اعدام شده اند.
رهبر جمعیت اسلامی نیجریه با تأکید بر اینکه "شهدای ما در برابر شهدای فلسطین چیزی نیست" اضافه کرد: "علیرغم این حادثه، من از مردم می خواهم آرامش خود را حفظ کنند".
رهبر شیعیان نیجریه کیست؟
اما همانگونه که گفته شد در این راهپیمایی فرزندان رهبر شیعیان نیجریه به شهادت رسیدند.
شیخ ابراهیم زکزاکی رهبر شیعیان 57 ساله از حدود 30 سال پیش یعنی زمانی که انقلاب اسلامی در ایران در سال 1979 به پیروزی رسید این مسئولیت را برعهده دارد.
رویترز می نویسد: حوادث ایران شیخ زاکزاکی را به این باور رسانده که بیداری اسلامی می تواند به نیجریه برسد.
در مستندی که توسط شبکه بی بی سی درباره وی پخش شده آمده است:
هنگامی که با این رهبر دینی ملاقات کردیم او لباس های سنتی برتن داشت و به مانند یک دولتمرد باتجربه رفتار می کرد. شیخ می گوید که هم اکنون صدها هزار نفر هوادار دارد.
او عکس رهبر انقلاب ایران آیت الله خامنه ای را در اتاقش گذاشته و به همراه هوادارانش همیشه با جدیت حوادث جاری در ایران را پیگیری می کند. هنگامی که از شیخ پرسیده شد آیا حمله نظامی به ایران تاثیری بر نیجریه خواهد داشت یا خیر گفت: "نه تنها بر نیجریه بلکه بر همه جهان تاثیر خواهد داشت."
بی بی سی در ادامه به سراغ مخالفان این جریان شیعی رفته و به نقل از یک تحلیلگر سیاسی نیجریه در این باره گفته که جنبش شیعیان در نیجریه، تهدید واقعی برای این کشور است.
عیسی یکی از پژوهشگران در دانشگاه احمدوبیلو گفت که جنبش شیعیان به رهبری زاکزاکی حکومتی در داخل یک حکومت ایجاد کرده است.
او اضافه کرد که می داند که جنبش آموزش های نظامی برای اعضای خود برگزار می کند و این یعنی اینکه آنها منتظر اتفاقی هستند. شیخ در مقابل می گوید که آموزش های ادعایی ، صرفاً در حد آمادگی برای دفاع از خود است. او این اقدامات را با آموزش های کاراته برای نوجوانان مقایسه می کند.
در شهر کادونا ، جنبش بوکو حرام حملات زیادی را علیه نیروهای امنیتی و مردم ساکن در این شهر انجام داده اند.
شیخ زاکزاکی تصریح می کند که به ورود به سیاست فکر می کند و احتمال دارد حزب سیاسی را ایجاد کند البته به شرطی که قوانین دولت به او این اجازه را بدهد.
با این حال او می گوید که وضعیت کنونی کشور نیجریه چنین اجازه ای به او نمی دهد.
هواداران شیخ از کوچک و بزرگ می گویند که به دیدگاه ها و نظرات او، اعتماد دارند. آنها از ایده های دینی شیخ هم حمایت می کنند و می گویند که این ایده ها و افکار نه تنها در نیجریه بلکه در همه مناطق آفریقا منتشر می شوند.
در روز مشخصی در هفته برای قرائت قرآن، هزاران نفر از هواداران شیخ از زن و مرد به حضور او می رسند. آنها به صورت جداگانه می نشینند و نشان می دهند که برای یادگیری و برقراری آرامش تاکید دارند.
خبرنگار بی بی سی اضافه می کند: به نظر نمی رسد که این جنبش شیعه، تهدیدی برای حکومت یا ملت نیجریه باشد.
نیجریه 148 میلیون نفر جمعیت دارد که از این تعداد ، 55 درصد مسلمانند.
آمار قابل اتکایی برای تعیین تعداد شیعیان این کشور وجود ندارد ولی براوردها حاکی از آن است که نیجریه حدود سه تا هفت میلیون شیعه دارد.
گفته می شود 95 درصد شیعیان کنونی ، پیشتر مذهب یا دین دیگری داشتند ولی در 3 دهه اخیر به تشیع گرویده اند که به "مستبصرین" معروف اند.
افشاگری زکزاکی درباره رابطه بوکوحرام با دولت نیجریه و آمریکا
شیخ ابراهیم زکزاکی اوایل خردادماه سال جاری و پس از اقدام گروه تکفیری بوکو حرام در ربودن 300 دختر نیجریایی، دست به افشاگری زد و از رابطه دولت مرکزی نیجریه و برخی قدرت های جهانی از جمله آمریکا با رهبر بوکو حرام پرده برداشت.
وی در این باره گفته بود:
«ربودن دختران راه را برای دخالت و حضور نظامی آمریکا و اسرائیل در نیجریه صاف کرد، اجازه ندهیم کسی فریب بخورد گروه بوکوحرام چیزی جز پوشش عملیاتی برای بالکانیزه کردن نیجریه و سرقت منابع آن به نام جستوجو برای یافتن شورشیان نیست.»
حجت الاسلام زکزکی خطاب به کسانی که در نیجریه علیه بوکوحرام و ربودن دختران نیجریایی تظاهرات میکنند، افزود: تظاهراتکنندگان باید علیه گودلاک جاناتان رئیس جمهور نیجریه و همکارش «شیکائو»(رهبر بوکوحرام) تظاهرات کنند چراکه این دو یکی هستند.
رهبر شیعیان در ادامه پردههای دیگری از پرونده دختران ربوده شده نیجریایی برداشت و گفت: «شیکائو»، رهبر بوکوحرام هماکنون در یک پادگان نظامی سری در مکانی امن نگهداری میشود.
وی افزود: هدف این است که مردم را به اسم جستوجو برای شورشیان از همه مناطقی که مملو از ذخایر طبیعی است پراکنده کنند؛ دقت کنید طلا در «زمفارا» و «زاریا» و «برینین گواری» فراوان است و طلا و پلاتین در «سکوتو» و «بورنو» فراوان است و (اینها مکانهایی است که عملیات تروریستی رخ داده است)
حجتالاسلام زکزکی ادامه داد: آنها وقتی که به دنبال سلاحهای کشتار جمعی بودند این کار را در عراق کردند؛ سلاحهایی که هیچوقت آنها را پیدا نکردند اما عراق را در هرج و مرج فروبردند؛ همین کار را در افغانستان تجربه کردند.