هر ساله با نزدیک شدن سالگرد تاسیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی چرایی شکل گیری و تاسیس این نهاد انقلابی ذهن علاقه مندان به تاریخ انقلاب اسلامی را به خود معطوف می کند. بدیهی است مرور این دلایل و تشریح منطقی اهداف و آرمان های شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی آن هم توسط قائم مقام این نهاد ارزش مدار، شنیدنی تر و اطمینان بخش تر است.
به این بهانه گفتگویی را که با دکتر اصغر آب خضر که در آن به تبیین و تشریح چگونگی شکل گیری شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی پرداخته و به مشکلات و موانع موجود در این مسیر، اقدامات انجام شده در جهت از بین بردن آنها ، و... موضوعات دیگری اشاره شده است.از نظر می گذرانیم
به گزارش خبرگزاری دفاع مقدس دکتر اصغر آب خضر قائم مقام شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی ضمن تبریک به مناسبت فرارسیدن ماه مبارک رمضان و آرزوی قبولی طاعات برای تمامی مومنین و روزه داران ایران اسلامی، فرا رسیدن سالگرد تاسیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی را به همه هموطنان در سراسر کشور و تمام کسانی که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم با این نهاد ارتباط دارند شاد باش گفت.
وی در پاسخ به اولین سئوال در تبیین ضرورت ها و اهداف تاسیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی گفت:
« پاسخ به این سئوال در پاسخگویی به چرایی وقوع انقلاب اسلامی نهفته است. اگر مردم اندیشه ها و رفتار رژیم سلطنتی شاه را پذیرفته بودند وآن را قبول داشتند اصلا لزومی نداشت که انقلابی به وقوع بپیوندد . مردم با انقلاب اسلامی در حقیقت ، خواسته های خود را - خصوصا در بعد دینی - مطرح کردند . حال باید نهادها و سازمان هایی بر اساس خواست معتقدانه مردم و آرمان های متعالی انقلاب تاسیس می شدند تا پاسخگوی این خواسته های بجا و دینی مردم باشند.
مردم در آغاز انقلاب، یک صدا شعار استقلال ، آزادی و جمهوری اسلامی را فریاد کردند. حکومت اسلامی باید با تمام وجود ارزش های نهفته در این شعار ارزشمند را تحقق بخشیده و به جهانیان نشان دهد. آزادی از همه قیود و تار و پودهای تنیده شده در جامعه توسط رژیم گذشته ، زندگی در فضای دینی ، معنوی و روحانی دین مبین اسلام در راستای تحقق آرمان های اصیل و بلند اسلام . بی شک تحقق این آرزوهای ارزشمند از رهگذر تاسیس نهاد های پاسخگو به نیازها و سئوالات برحق امت مسلمان محقق خواهد شد . شورای هماهنگی انقلاب اسلامی از جمله نهادهایی است که برای پاسخگویی به بخشی از این نیازها تاسیس شده است. «
قائم مقام شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی عملکرد این نهاد را در پاسخگویی به نیاز های موجود ، در سی و پنج سال گذشته ، مثبت ، مفید و تاثیر گذارارزیابی کرد و در تبیین دلایل تاسیس شورای هماهنگی اظهار داشت:
«ما در انقلاب اسلامی بامناسبت های زیادی روبرو بوده ایم . اعم از مناسبت های انقلابی، مناسبت های مذهبی و مناسبت های سیاسی. از سوی دیگر ما هر روز با شیطنت ها و توطئه های دشمنان انقلاب اسلامی مواجه می شدیم که هر کدام از آنها اعلام مواضع انقلابی را از سوی ایران اسلامی ضروری می ساخته و حضور پرشور مردم در صحنه را به عنوان صاحبان واقعی انقلاب ، واجب می کرد. تاثیر ارزشمند این امر که در نوع خود موجبات حمایت مردمی از انقلاب و دستاوردهای آن را فراهم می کرد و حرکت روبه جلو انقلاب را میسر می ساخت شکل گیری شورای هماهنگی انقلاب اسلامی را سبب شد. «
آب خضردر بیان تاریخ شفاهی تاسیس شورای هماهنگی، به اجتماعات پر شور مردم در مناسبت های انقلابی و در اوایل انقلاب اشاره کرد و بیان داشت:
« در سال های اول انقلاب ، مردم با ایمان و خدا جوی ایران در روز عاشورا در میدان آزادی گرد هم آمدند. این حضورگرم با شورانقلابی مردم توام شده بود. این تجمع ملیونی مردم در میدان آزادی حال و هوایی منحصر بفرد را به وجود آورده بود این حال و هوا مصادف با سخنرانی رئیس جمهور وقت ، بنی صدر خائن، شد. این فرد در سخنرانی خود بر علیه انقلاب ، ارزش های انقلاب و نهاد های نورس انقلابی حرف های ناخوشایندی زد اما این حرف ها برای قاطبه مردم انقلابی آن زمان که آن را می شنیدند، چندان قابل قبول نبود. این حرف های بی پایه و اساس و این اتفاق نا مبارک درد جانکاهی بود که در آن زمان در میدان آزادی به وقوع پیوست. این جا بود که چند تن از علمای بزرگ اسلام با یکدیگر تشکیل جلسه داده و با هم به مشورت نشستند و پس از مشرف شدن به محضر امام راحل (ره ) ضرورت ایجاد مرکزی واحد را به منظور برنامه ریزی و برگزاری مراسم انقلابی ، با ایشان مطرح کردند . آنها در این جلسه تاکید کردند که نمی توان مراسم نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران را رها کرد و تریبون نظام را بدون نظارت ، کنترل و هدایت در اختیار دیگران سپرد . اینجا بود که حضرت امام (ره) فرمودند که باید نهادی به وجود بیاید که مدیریت برگزاری مراسم مربوط به نظام را بر عهده بگیرد. اینگونه بود که در 12 مرداد 1359 نهاد شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی با هدف سیاست گذاری ، سازمان دهی ، نظارت ، مدیریت و هماهنگی و اجرای رسمی و عمومی مراسم مربوط به نظام و انقلاب، شکل گرفت و بحمدالله تا هم اکنون به انجام وظایف محوله به نحو مطلوب پرداخته است.«
در ادامه، دکتر اصغر آب خضر مردم را شاه کلید و علت اصلی موفقیت و عملکرد شایسته شورا معرفی کرد و حضور چشمگیر و ازروی بصیرت و دانایی آنان را همواره شایسته توجه و تقدیر خواند و در معرفی دلسوزان و مسئولین معتقدی که در شکل گیری ، جهت دهی و سازماندهی شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی نقش داشتند به، نقش و جایگاه مقام معظم رهبری در این خصوص اشاره کرده و تاثیر حضور مقام معظم رهبری را در این خصوص انکار ناپذیر دانسته و آن را از افتخارات شورای هماهنگی معرفی کرد. وی در این زمینه گفت :
«بر اساس اسنادی که هم اکنون در شورا موجود است شخص مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در زمانی که - به عنوان دبیر کل حزب جمهوری اسلامی - در جلساتی که با حضور دانشمندانی چون آیت الله جنتی ، آیت الله مهدوی کنی، آیت الله امامی کاشانی، مرحوم شیخ عباس شیرازی، آقایان موسوی تبریزی، محمد خاتمی، هاشمی به عنوان رئیس صدا سیما و... حضور داشتند از تاسیس نهاد شورای هماهنگی با توجه به مسئولیت های سنگین و مهمش دفاع کرده اند. و این از افتخارات این نهاد انقلابی است که باید بیش از این مورد توجه قرار گیرد. تایید و حمایت آیت الله جنتی، آیت الله مهدوی کنی و آیت الله امامی کاشانی از فرمایشات مقام معظم رهبری در این جلسات سبب ساز پیدایش و شکل گیری شورای هماهنگی انقلاب اسلامی شد. «
قائم مقام این نهاد انقلابی، حمایت آیت الله خامنه ای از تاسیس شورای هماهنگی را نشان از ظرفیت بالای این نهاد خواند و در این خصوص گفت: « حمایت ایشان از تاسیس این نهاد، بیانگر این واقعیت است که ظرفیت شورا بالاتر از یک موسسه یا سازمان فرهنگی تبلیغی است و مسئولیتی فرای چنین موسساتی را دارد. »
اصغر آب خضر در بیان خیرات و دست آوردهای این تصمیم پربرکت که ریشه در تدبیر و آینده نگری مقام معظم رهبری داشت بیان داشت: «شاید اگر این عزم و تصمیم محقق نمی شد امروزه این همه تجربه های ارزشمند وحضور افراد با تجربه و کارآمد در عرصه برگزاری مراسم موجود نبود «
قائم مقام شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی در ادامه به موانع موجود بر سر راه فعالیت اثر بخش شورا اشاره کرد و به پشت سرگذاشتن مشکلات فراوان ، در راستای نیل به اهداف شورای هماهنگی و رسیدن به نقطه کنونی توجه کرد. او در این زمینه گفت:
«ما از اینکه نسبت به گذشته وضعیت بهتری داریم خدا را شکر می کنیم . ما در گذشته به انجام وظیفه فکر می کردیم . ما همواره به برگزاری مراسم به نحو شایسته ولو با وجود مشکلات مالی و کمبود امکانات فکر می کردیم اکنون نیز باید به انجام وظیفه بیاندیشیم . ما مامور به انجام وظیفه و تکلیف هستیم . در هر شرایط باید خدا را شکر کرد. »
در ادامه گفتگو از هدایت شورا توسط فقیه گرانقدر و شخصیت معنوی ، آیت الله جنتی به عنوان یک افتخار یاد کرد و حضور و وجود ذی قیمت آیت الله جنتی را، نقطه امید و بازوی توانای امام راحل (ره ) و مقام معظم رهبری (مدظله العالی) خواند و در این زمینه فرمود: « تذکرات و راهنمایی های حضرت آیت الله جنتی همواره برای ما چراغ راهی بوده است که به وسیله آن توانسته ایم از گردنه های صعب العبور مشکلات ، گرفتاری ها ، نارسایی ها ، کم کاری ها و نگاه های تنگ و بد اخلاقی های سیاسی عبور کنیم. »
انجام درست و خداپسندانه وظایف محوله به عنوان یک ارزش و یک اعتقاد در شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی فراز بعدی فرمایشات آبخضر بود . وی در این فراز ، بیان داشت : «آنچه برای ما مهم بوده انجام وظیفه است و این امر شاید خوشایند برخی دوستان نبوده و نیست . به عنوان مثال در تنظیم قطعنامه ها آنچه برای ما مهم بوده تنظیم متقن و قابل دفاع آن بوده و در این راستا بوده اند دولت هایی که خواستار تعدیل برخی از فرازهای آن شده اند . بی شک تسامح در ذکر برخی از عبارت ها می توانست امکانات مطلوبی را برای شورا به ارمغان بیاورد اما برای ما آنچه ارزش تلقی می شده بیان حقایق و راستی ها از زبان مردم بوده است . ما چون از زبان مردم حرف می زنیم نباید سلیقه ای سخن بگوییم . ما امانت دار پیام ها و سخن مردم هستیم که باید آنرا به گوش همگان برسانیم.«
وی قطعنامه های صادر شده از سوی شورای هماهنگی را جزء اسناد با ارزش انقلاب اسلامی دانست و آن را شایسته تحلیل محتوا و بررسی های عالمانه معرفی و اهمیت آن را اینگونه توصیف کرد: « قطعنامه های صادر شده از سوی شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی در هر سال بیانگر موضوعات اصلی ، مشکلات و کاستی های کشور در حوزه داخل و خارج از کشور است . مواضع قاطع کشور جمهوری اسلامی در مقابل استکبار جهانی ، موضع مردم در این راستا و خواسته های بحق آنها از موضوعاتی است که در قطعنامه ها به وضوح آمده و همین امر است که از این قطعنامه ها اسناد با ارزش و قابل اعتنایی ساخته است. »
تبیین برخی از مشکلات شورا از زمان ورود وی به شورای هماهنگی در سال 1371 و کمبود محسوس امکانات ، نیروی انسانی متخصص ، بودجه ، در اوایل کار و تلاش مسئولین و دست اندرکاران شورا به منظور رفع این مشکلات موضوع دیگری بود که توسط آب خضر مطرح شد:
«ما در ابتدا ، حتی برای پرداخت حقوق کارمندان خود که در اوایل کار تقریبا 35 نفر بودند اعتبار نداشتیم . اما این نیروها ، فرزندان انقلاب و نیروهای ارزشی بودند که با وجود همه این کمبودها ما را تنها نگذاشته و در صحنه باقی ماندند و با همه نداری ها ساختند.ما در ابتدای کار، دفاتر استانی و شهرستانی نداشتیم . در واقع استان ها و شهرستانها در مراسم ، هر یک بر اساس ذوق و سلیقه خود کار را سامان می داد اما به هر حال مراسم، برگزار می شد. ما بهترین شرایط برگزاری مراسم را در دهه فجر می دیدیم. »
وی در ادامه به بخشی ازمهم ترین اقدامات که در راستای بهبود شرایط و نیل به اهداف سازمانی شورا به انجام رسیده اشاره کرد و ادامه داد:
«به لطف خدا تا به امروز تلاش های زیادی صورت گرفته تا مشکلات برطرف شود و شرایط ، رو به بهبود برود. بحث اساس نامه با توجه به اصلاحات مکرر آن در جهت فعالیت قانونمند شورا توام با حضور مستمرکارشناسان شورای هماهنگی در مجلس و طرح مباحث مستند و مستدل دلایل ، ضرورت و نقش شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی ، تلاش در جهت تامین بودجه و امکانات و بازگشایی دفتر درشهرها و شهرستانهای سراسر کشور از جمله اقدامات مهمی بود که در طول سال های گذشته به انجام رسید و همه این ها شرایطی را فراهم کرد که شورا از آن وضعیت سخت به شرایط مطلوب نزدیک تر شود .»
این جانباز جنگ تحمیلی در ادامه سخنان خود اظهار کرد: « این تلاش ها در شرایطی صورت می گرفت که ما با امکانات موجود وظایف خود را در راستای برگزاری مراسم به نحو احسن انجام می دادیم و این در حالی بود که بعضی از عزیزان در نوشته های خود شورا را دارای بودجه های میلیاردی معرفی می کردند! و بر این ادعای بی اساس خود اصرار و پافشاری می کردند. »
اهمیت حضور پر شور ، انقلابی و به موقع مردم در مراسم و تاکیدات مقام معظم رهبری در این خصوص با توجه به نقش تاثیر گذار شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی در این باره ، موضوع بعدی بود که توسط دکتر آب خضر مطرح شد. وی در این راستا گفت:
«تا زمانی که نظام استکبار جهانی هست و ما بر این حضور مستکبرانه شواهد و اسناد قابل دفاع داریم حضور مردم خداجو و موحد در صحنه را به عنوان پشتیبانان واقعی انقلاب نیاز داریم . تایید و تشویق مقام معظم رهبری و تاکید ایشان در رابطه با حضور گسترده مردم در مراسم و مناسبت های انقلابی و بزرگداشت این حضور خصوصا پس از راهپیمایی 22 بهمن بیانگر نقش و جایگاه نهادی است که وظیفه برنامه ریزی ، سیاست گذاری و برگزاری مراسم را با هدف حضور پرغرور مردم در مراسم و مناسبت ها ، به عهده دارد.«
وی اینگونه ادامه داد: «بی شک نهادی که وظیفه ای چنین سنگین بر عهده دارد بیش از این محتاج حمایت ، همراهی و پشتیبانی از سوی مجلس ، مراکز ، سازمان ها و دوایر دولتی بوده و هست . ما هم اکنون که در شرایط نسبتا خوبی هستیم در مقایسه با برخی از مراکز و موسسات فرهنگی ، از نظر امکانات در شرایط بد و غیر قابل مقایسه به سر می بریم. «
وی ازروند رو به بهبود همکاری دولت ، مجلس و دستگاههای فرهنگی تبلیغی با شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی خبر داد و از سازمان صدا و سیما و برخی دستگاه های فرهنگی وتبلیغی در راستای حمایت از شورای هماهنگی در جهت انجام هر چه بهتر وظایف مرتبط با شورا تشکر و قدر دانی کرد
دکتر آب خضر از همکاران خود در شورای هماهنگی به عنوان نجیب ترین ، انقلابی ترین ، دلسوزترین، ارزشی ترین و ولایی ترین نیروهای انقلاب اسلامی یاد کرد و عملکرد آنان را با توجه به امکانات موجود، بسیار مطلوب ارزیابی کرد. وی در این زمینه گفت :
«همکاران ما با تمام نداری های شورا ساختند. همکاران ما ازبسیاری از شرایطی که دوستان ما در سایر سازمانها دارا هستند محروم مانده اند اما در عین حال در مراسم به صورت شبانه روزی در بهترین شکل حضور پیدا کرده و به انجام وظیفه پرداخته اند . شاید در ظاهر ، حضور ارزشمند مردم ایران اسلامی در مراسم 22 بهمن چند ساعتی بیش نباشد اما برنامه ریزی و هماهنگی هایی که در این راستا به انجام می رسد قریب به یک سال به طول می انجامد ما روز 23 بهمن پس از برگزاری مراسم ، کارمان شروع می شود و بر اساس جدول زمان بندی شده ، هر چه به مراسم سال بعد نزدیک تر می شویم این تلاش ها شکل شبانه روزی به خود می گیرد . نا گفته نماند که تمام مسئولیت و کار شورا فقط برگزاری راهپیمایی 22 بهمن نیست ما متولی برگزاری مناسبت های دیگری نیز در طول سال هستیم که هر یک از آنها محتاج هماهنگی ، برنامه ریزی و سیاستگذاری است . در اساس نامه شورا نام 21 سازمان و وزارتخانه قابل رویت است که ما باید در برگزاری مراسم از ظرفیت همه این 21 مرکز استفاده کنیم . همکاری ، هماهنگی ، تعامل ، گفتگو ، به روز شدن و به یک نقطه مشترک رسیدن با همه این مراکز ، به منظور رسیدن به یک هدف مشترک از کارهایی سخت و در عین حال زمان بر است که باید قبل از هر مراسم به انجام برسد . ما باید به این نکته مهم هم توجه داشته باشیم که سیاست ما باید با سیاست کلان نظام ، هماهنگ باشد هماهنگی با آرمانها و ارزش های انقلاب اسلامی ، سیاست های دولت ، مطالبات و درخواست های مردم و انجام وظیفه ای چنین خطیر با ظرافت های موجود کاری سخت است وانجام مطلوب این اتفاقات ظرف مدت دو سه ماه امکان پذیر نیست . این تلاش های خداپسندانه چیزی نیست که با این حقوق حداقلی و پاداشهای معمولی جبران شود. این کوشش ها چیزی است که فقط خدای بزرگ می بیند و فرشتگان او، آن را به ثبت می رسانند. »
دکتر آب خضر در تبیین نقطه های عطف در تاریخ فعالیت شورای هماهنگی ، کارنامه عملکرد شورا را یک سند افتخار خواند و تمامی عملکرد آن را قابل دفاع و ارزنده معرفی کرد. وی در این زمینه گفت :
«بی شک ، همه مناسبت های انقلاب اسلامی برای ما نقطه عطف است . راهپیمایی های سراسری 22 بهمن در هر سال ، مراسم 13 آبان ، روز جهانی قدس ، همه و همه برای ما اتفاقات مبارک و نقطه های عطف محسوب می شود و ما خدا را در این رابطه شکر می کنیم . اما در تاریخ انقلاب اسلامی چند حادثه به وقوع پیوسته است که شورا در آن به خوبی ایفای نقش کرده است . یکی از این حوادث ، حادثه 18 تیر سال 78 است که به لطف خدا، شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی راهپیمایی روز 23 تیر را به عنوان یک برگ زرین در تاریخ انقلاب اسلامی طراحی، برنامه ریزی و اجرا کرد. حقیقت این است که هر زمان که ارکان نظام مواجه با تهدید و خطر شده، شورا وظیفه دانسته بدون هیچ ملاحظه ای در راستای حفظ نظام از هیچ کوششی دریع نکند. تصمیم گیری در خصوص برگزاری راهپیمایی روز 23 تیر نیز در همین راستا طراحی و اجرا شد . خاطرم هست که بعد از ظهر همان روز23 تیر ، حضرت آیت الله جنتی با بنده تماس گرفتند و فرمودند خدمتشان برسیم . بنده هم ادب کردم خدمت رسیدم . ایشان با لبخندی رضایت آمیز ، بنده را در آغوش گرفتند و فرمودند این رضایت را که رضایت رهبر معظم انقلاب است به تک تک دوستان در شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی ابلاغ بفرمایید . این کلام به ظاهر کوتاه به خوبی بیانگر ارزش و اهمیت اقدام شورا در برگزاری این راهپیمایی فراموش نشدنی و سرنوشت ساز در تاریخ انقلاب اسلامی است. از دیگر نقطه های مهم و تاریخ ساز در انقلاب ، ماجرای فتنه سال 88 بود . این اتفاق که در دل خود حوادث دیگری را رقم زد و موجب ناراحتی و نگرانی دلسوزان نظام را فراهم کرد به لطف خدای بزرگ و تلاش برادران عزیز در شورای هماهنگی و حضور پرشور و قدرتمندانه مردم در راهپیمایی 9 دی خنثی شد و افتخاری را شکل داد که می توان همواره به آن به عنوان یک عملکرد زمان شناسانه و مدبرانه بالید و از این بابت خدا را شکر کرد . بی جهت نبود که مقام معظم رهبری ( مدظله العالی ) فرمودند : 9 دی باید در تاریخ انقلاب اسلامی ماندگار بماند . حمایت ها و فرمایشات بسیار حکیمانه و متین ایشان درخصوص 9 دی بیانگر اهمیت و تاثیر گذاری این اتفاق در تاریخ انقلاب اسلامی است که به عقیده من افتخار اول و آخر این حادثه مبارک متعلق به مردم متعهد ، زمان شناس و بصیر ایران اسلامی است. «
وی در پایانگفت: « اگر خدمتی که در سراسر کشور توسط دوستان ما و نهاد هایی که به ما کمک می کنند به انجام می رسد از چشم همه دور بماند اما از چشمان خالق هستی دور نخواهد ماند . خداوند مهربان و فرشتگان پاکش همواره قدم های خیر مردم و حضور مومنانه آنان را می بینند و آنها را در کارنامه اعمال آنان و تمامی دست اندر کاران برگزاری مراسم ، ثبت و ضبط می کنند . آنها انشاءالله نزد خداوند بزرگ ماجور خواهند بود. »