رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی در ادامه توضیح داد: «هدف مهمی که در این طرح داریم، پیشگیری از وقوع تصادفات در معابر و ارائه خدمات بهتر به هموطنان است. این طرح هم مثل طرح نوروز و زمستانه میتواند با همبستگی همه نیروها، باعث کاهش تصادفات و جانباختگان سفرها شود.»
سردار مهری با اشاره به اینکه هدف مهم دیگر این طرح این است که با اطلاعرسانی خوب، باعث تصمیمگیریهای بجا و درست همه رانندگان در همه محورها شود، توضیح داد: «نکته مهم این است که امسال هم شروع طرح تابستانه با تعطیلات عید سعید فطر مقارن شده و این طرح در ١٠ روز ابتدای اجرای آن با حجم زیادی از تردد نسبت به باقی روزهای تابستان روبرو خواهد بود.»
رئيس پليس راهنمايی و رانندگی نيروی انتظامی با اشاره به این که ميانگين تردد ساعتی در ايام عيد فطر سال گذشته بين ٣٥٠ تا ٣٦٠ بوده، گفت: «اما در بعضی محورها نرخ سفرها تقريبا ٩٧٠ بوده است. يعنی نسبت به ايام ديگر سال، ٣ برابر افزايش تردد را داريم. بنابراين توصيه ای كه به هموطنان داريم اين است كه در سفرهای تعطيلات عيدسعيد فطر، يك ويژگی مهم را بايد مد نظر قرار دهند و آن این که در معابری مثل اماكن زيارتي كه حجم سفر در آن افزايش پيدا می كند و همچنين معابر شمالی كه جاده های كوهستانی را در بر می گيرد، صبر و حوصله بیشتری در رانندگی به خرج دهند.»
او در ادامه توضیح داد: «غير از قزوين- رشت كه جاده آن براي تردد مناسبتر است، ساير محورهای شمالی ما مثل كندوان، هراز و فيروزكوه، كوهستانی هستند و عرضشان كم است، همچنين تقاضای سفر در آنها بيشتر است.»
سردار مهری با عنوان کردن این موضوع که اگر دوشنبه عيد اعلام شود، سهشنبه تعطيل و بعد از آن هم بين التعطيلين را خواهيم داشت، گفت: «پليس پيشبينی كرده است كه از پنجشنبه سفرها آغاز شود لذا پليس از تاريخ پنجشنبه اول تير تا تاريخ جمعه ٩ تير، طرحهاي ترافیکی ويژهای را پيش بينی كرده است. محدوديتها و ممنوعيتهای تردد هم در بعضی از مسيرها پيشبينی شده است.»
رئيس پليس راهنمايی و رانندگی نيروی انتظامی افزود: «توصيه قابل توجه در اين سفرها، صبر و حوصله در رانندگی است. هر مسافر و راننده ای كه برنامه ريزی كرده در اين ايام در جاده ها تردد داشته باشد، بايد وقت نزديك به سه برابر بيشتر از ساير زمان عادی سال را پيش بينی میكند. مثلا اگر يک مسير را در شرايط عادی، ظرفی سه ساعت طی كرده ايد، در اين ايام دو تا سه برابر اين زمان بايد حوصله به خرج دهيد تا اين سفر انجام شود.»
او در ادامه توضیح داد: «علت اصلی هم اين است كه در سال هاي گذشته، تعداد خودروها فوق العاده افزايش پيدا كرده است. مثلا ما در سال ٨٤ حدود ٧ ميليون و ٥٠٠ هزار خودرو داشتيم. اما در حال حاضر نزديك به ١٩.٥ ميليون خودرو و ١١.٥ ميليون موتورسيكلت توسط پليس شمارهگذاری شده است. به طور مثال در سال ٨٤ حدود ٣ تا ٤ ميليون دستگاه موتورسيكلت داشتيم اما اين تعداد در حال حاضر چند برابر شده است.»
سردار مهری در ادامه گفت: «با همه اين تفاسير، خوشبختانه فرهنگ رانندگي نسبت به سال های گذشته خيلي بيشتر رعايت ميشود. ما در سال ٨٤، حدود ٢٧ هزار و ٧٠٠ نفر از هموطنان را در جادهها از دست داديم اما در پايان سال ٩٥ اين تعداد به حدود ١٦ هزار نفر در سال رسيد.»
تدابیر نماز و سفرهای عید فطر
رئيس پليس راهنمايی و رانندگی نيروی انتظامي با اشاره به این که تعطيلات عيد سعيد فطر دو بخش دارد، گفت: «بخش اول مراسم ويژه اي است كه مخصوص نماز عيد سعيد فطر است، پليس تمهيداتی ويژه براي برگزاری نماز عيد را در سراسر كشور در نظر گرفته است. برابر نظر سردار فرمانده ناجا، مشتركا هم طرح ترافيكي و هم طرح انتظامی برای تمام نقاطي كه نماز عيد برگزار می شود، پيشبينی كردهايم. براي محلهای اطراف برگزاريی نماز، محدوديت ها و ممنوعيت های تردد در نظر گرفته شده است.»
او افزود: «نماز عيد فطر برخلاف نماز جمعه در تمام مساجد و بعضا در فضای باز و خيابان ها برگزار می شود. پليس توصيه می كند نماز حتی الامكان در خود مكان های حسينيه و مساجد برگزار شود تا همكاران ما بتوانند طرح ترافيكی و انتظامی خود را مناسبتر و بهتر اجرا كنند.»
سردار مهری در ادامه توضیح داد: «اما در بخش دوم، يعنی تعطيلات عيد سعيد فطر، دو دسته سفر داريم. اول سفرهای درون استانی و دوم سفرهای خارج از شهر. معمولا هموطنان ما رفتن به تفرجگاه هايی داخل شهر را سفر به حساب نمي آورند، در صورتی كه پليس برای ترددها در تمام تفرجگاهها و اماكن سياحتی-زيارتی برنامه دارد.»
او در این باره خاطرنشان کرد: «همچنین در محور چالوس، روز يكشنبه بعدازظهر و همچنين روز دوشنبه از سمت كرج به چالوس، محور يک طرفه خواهد بود. البته محدوديت ها و ممنوعيت ها بنابر شرايط حجم ترافيک تغيير خواهند كرد. درخواستی كه از هموطنان داریم اين است كه در صورت قصد سفر اطلاعات خود را دائما به روز كنند تا با اطلاعات دقيق سفرشان شروع شود و با سلامت و امنيت خاطر به پايان برسد.»
تدابير ويژه براي روز راهپيمايی قدس
رئيس پليس راهنمايي و رانندگي نيروي انتظامي با بیان این که جمعه آخر ماه رمضان هر سال، قبل از نماز جمعه، راهپيمايي روز قدس برگزار مي شود، توضیح داد: «پليس راهور با برنامه ريزي منسجم تر نسبت به سال هاي گذشته و همكاري گرفتن از تمام بخش هاي حوزه ترافيكي، يك راهپيمايي باشكوه مثل سال هاي گذشته را پيش بيني مي كند.»
او توضیح داد: «پليس همچنين محدوديت و ممنوعيت تردد براي وسايل نقليه در مسيرهاي راهپيمايي و خيابان هاي منتهي به مسيرهاي راهپيمايي هم در نظر دارد. اين تدابير براي رفاه حال عابران درحال راهپيمايي و كنترل نظم اين مراسم است. بنابراين از رانندگان خودروهاي سواري و راکبان موتورسيكلتها به تذكراتي كه همكاران مي دهند، توجه كنند.»
سرعت غیر مجاز، خستگی و خواب آلودگی بیشترین عوامل حوادث جادهای
سردار مهری با اشاره به این که بررسي علل تصادفات در تابستان گذشته نشان می دهد، سرعت غير مجاز و خستگی و خواب آلودگی رانندگان بيشترين عامل حوادث جاده ای بوده اند، گفت: «در تابستان روزها طولانی تر است و برای همين رانندگان استراحت كمتری دارند.»
او افزود: «توصيه اول پليس اين است كه رانندگان كنترل سرعت را در اولويت سفر خود قرار دهند. تابلوها در جاي جاي جاده ها و محورها مشخص كرده اند كه يک راننده در مسير خود بايد چه ميزان سرعت داشته باشد. بنابراين رانندگان حتما به اين تابلوها و قوانين رانندگی دقت كنند.»
رئيس پليس راهنمايی و رانندگی نيروی انتظامی در این باره توضیح داد: «اگر راننده ای خط قرمزی را كه پليس براي ايجاد امنيت مسافران، در نظر گرفته رعايت نكند و با سرعت غيرمجاز و سبقت غيرمجاز (كه يكی از عوامل بسيار مهم تصادف در جاده های دوطرفه است) جان ديگران را به خطر بيندازد، با برخورد شديد پليس روبه رو خواهد شد. »
او در ادامه گفت: «البته تعداد رانندگانی كه با انجام حركات نمايشی در سطح جاده ها حركت می كنند، اندک است، اما همين تعداد اندک مثل ويروسی عمل می كنند كه باعث از بين بردن پيكره می شود و نظم جاده را به هم می زند. »
مرگ 4800 نفر در تصادفات تابستان پارسال
سردار مهری با اشاره به این آمار که در طول سال گذشته در تابستان بيش از ٤ هزار و ٨٠٠ نفر در تصادفات جان خود را از دست داده اند، گفت: «بيشترين تصادفات هم در ماه های مرداد و شهريور ( خصوصا ١٠ روز پاياني شهريور) رخ داده است. بنابراين همكاران پليس راهور درباره ٢٠ تخلف حادثه ساز كه نمره منفی دارند، هيچ گونه اغماضی نخواهند داشت. پليس، رانندگانی را كه باعث ايجاد استرس در ديگران در سطح جاده شوند، بدون چشم پوشی متوقف می كند و برابر قانون با آنها برخورد خواهد شد. اين برخورد شديد حتی برای حفظ جان سرنشينان خودروی خود راننده حادثه ساز هم ضرورت دارد.»
رئيس پليس راهنمايی و رانندگی نيروی انتظامی با ذکر این نکته که، به رانندگان توصيه می شود به تمام علائم و تابلوها و خط كشی ها توجه كنند، توضیح داد: «توصيه ديگر اين است كه براي يك «سفر ايمن» برنامه ريزی كنند. اما سفر ايمن به چه معناست؟ راننده بايد مبدا و مقصد سفر خود را تعريف كند. در طول سفر حتما مطابق آن برنامه ای كه پيش بينی كرده، حركت كند. مثلا مشخص كند كجا غذايش را صرف می كند و كجا استراحت كند. توصيه پليس اين است كه در ازای هر دوساعت رانندگی، ١٥ دقيقه استراحت شود.»
پلیس به صورت نامحسوس و به عنوان مسافر، رفتار رانندگان اتوبوس را رصد میکند
سردار مهری همچنین درباره برخورد با تخلفات ناوگان عمومی گفت: «پلیس در طرح تابستانه همچنین با تخلفات ناوگان حمل و نقل عمومی، برخورد جدی خواهد داشت. همکاران پلیس حتی به صورت نامحسوس در داخل وسایل حمل و نقل عمومی به عنوان مسافر حضور خواهند داشت و رفتار رانندگان را رصد می کنند.»
سامانه سپهتن به کمک پلیس برای کنترل اتوبوسها آمده است
رئيس پليس راهنمايی و رانندگی نيروی انتظامی با اشاره به این که پلیس با همکاری سازمان راهداری، سامانه ای را برای اتوبوس ها در سال 95، اجرایی و عملیاتی کرده و این سامانه به «سپهتن» معروف است، توضیح داد: «یعنی سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان. این سامانه هوشمند، رفتار راننده را به صورت آنلاین به مقر پلیس اطلاع رسانی می کند. رانندگان ناوگان حمل و نقل عمومی نباید هنگام رانندگی بخورند بیاشامند، با تلفن همراه صحبت کنند یا جای خود را با راننده دیگر عوض کنند. همچنین راننده ناوگان نباید بیشتر از 9 ساعت مداوم رانندگی کند. همه این رفتارها به وسیله سامانه هوشمند و توسط پاسگاه های پلیس راه رصد می شود.»
او افزود: «نکته مثبت این سامانه این است که دیگر نیازی نیست رانندگان جلوی پاسگاه های پلیس راه متوقف شوند و ثبت ساعت کنند. بلکه این سامانه کل اطلاعات راننده را روی مانیتور به افسر می دهد و اگر راننده تخلفی نداشت به حرکت خود ادامه می دهد.»
مسافران خودورها در سفرهای تابستانی حتما کمربند عقب را ببندند
سردار مهری با بیان این که توصیه مهم دیگر پلیس به هموطنان عازم سفر، بستن کمربند ایمنی است، گفت: «خوشبختانه فرهنگ بستن کمربند ایمنی برای راننده و سرنشین جلو جا افتاده است. اگر این موضوع برای سرنشینان عقب هم فرهنگسازی شود، کمک شایانی به کاهش تعداد تلفات در جاده ها خواهد شد. چرا که علت فوت حدود 60 درصد از سرنشینان خودروها، ضربه به سر است و بستن کمربند ایمنی کمک مهمی به برخورد نکردن سر به بدنه خودرو می کند.»
او در این باره به نکته مهم دیگری هم اشاره کرد:«در کشور ما استفاده از صندلی کودک، قانونی نشده اما توصیه می کنیم رانندگان حتما از صندلی کودک برای سرنشینان خردسال استفاده کنند. حدود 7 درصد جان باختگان تصادفات در طول سال، کودکان هستند.»
با پلیس در ارتباط باشید
رئيس پليس راهنمايي و رانندگي نيروي انتظامي در پایان ضمن آرزوی سفری خوش و ایمن در طول تعطیلات تابستان برای هموطنان، گفت: «هموطنان با تماس با شماره تلفن 88255555 و همچنین از طریق سایت اینترنتی www.rahvar120.ir و سایر سامانههای ارتباطی پلیس راهور میتوانند از آخرین وضعیت جاده ها مطلع شوند و با تماس با شماره 120 با همکاران پلیس راهور ارتباط داشته باشند.»