به گزارش گروه اخبار داخلی دفاع پرس، حجتالاسلام حسن روحانی روز گذشته (سهشنبه 28 شهریورماه) در دیدار شماری از مدیران و خبرنگاران ارشد رسانههای همگانی آمریکا اظهار داشت: شرایط جهانی و منطقهای ما به گونهای نیست که احساس کنیم شرایط نسبت به گذشته خیلی بهتر شده است و اگر چنین است پس در تصمیمسازیها و تصمیمگیریها اشتباهاتی رخ داده است که ما امروز با این شرایط مواجه شدهایم.
رئیسجمهور با مرور سالهای پس از 2001 میلادی و آغاز قرن جدید و طرح یک سلسله پرسشها گفت: در این دوره 17 ساله آیا درعراق، افغانستان پاکستان، سوریه، لیبی، یمن و بحرین شرایط مردم بهتر شده است؟ و آیا شرایطی که امروز تروریسم در منطقه و جهان ایجاد کرده نسبت به اول قرن، بدتر شده و آیا مردم و یا تروریستها قویتر شدهاند؟
روحانی افزود: آیا روابط ایران و آمریکا در 40 ساله گذشته به نقطهای رسیده که دو ملت از نوع روابط سود بیشتری ببرند و یا فاصلهها میان دو دولت و دو ملت بیشتر شده است؟ آیا مسیر انتخابی، مسیر صحیح و درستی بوده و یا خطاهایی داشته است؟ بزرگترین رسالت ما در شرایط امروز شناخت دقیق جوامع و وضعیت امروز جهان است و بررسی بر سر آن که در چه زمینههایی درست و یا خطا کردهایم و نقاط خطا را بتوانیم با اقدامات جبرانی بپوشانیم.
در ادامه این نشست، مدیران و خبرنگاران ارشد رسانههای همگانی آمریکا به طرح دیدگاهها و پرسشهای خود درباره موضوعات گستردهای از مواضع ترامپ در قبال برجام تا سیاست ایران در ارتباط با جنگ فعلی در یمن، مواضع سعودیها و برنامه موشکی و روابط تهران با برخی کشورها پرداختند.
رئیسجمهوری درباره برجام گفت: برجام توافقی است که بعد از سالها تلاش و زحمت فراوان دیپلماتها حاصل و در نهایت در شورای امنیت سازمان ملل در قالب قطعنامه 2231 تایید شده است.
روحانی اظهار داشت: موضوع برجام با همه موارد مشابهی که گاهی اوقات در مطبوعات از آنها یاد میشود کاملا متفاوت است. اولا موضوع آن به مساله عدم اشاعه مربوط میشود و ثانیا توافق هفت کشور است و ثالثا این توافق با زحمت بسیار زیاد و با میزبانی و حمایت بسیاری از کشورها بدست آمده است. این توافق به اتفاق آراء در شورای امنیت سازمان ملل تایید و از همه مهمتر اینکه بهعنوان پایهای بوده که در طول حدود 2 سال گذشته اجرایی و عملیاتی شده و باعث ایجاد شرایط تعاملی بهتری در روابط ایران و کشورهای منطقه، اتحادیه اروپا و سایر کشورها شده است.
رئیسجمهوری تصریح کرد: در این توافق، نهاد نظارت کننده آژانس بینالمللی انرژی اتمی است که بازرسان آن هر سه ماه از نتایج بازرسیهای خود گزارش میدهند و مرجع دیگری نمیتواند راجع به این موضوع صحبت کند که آیا ایران متعهد بوده و یا نبوده است؟ در تمام هفت گزارش آژانس نیز تاکید شده که ایران کاملا به تعهداتش پایبند بوده است. بنابراین اگر دولت آمریکا این تعهد را زیر پا بگذارد همه ضررها و مسوولیتها بر عهده او خواهد بود و نشان میدهد ایران کشوری است که به تعهداتش پایبند و آمریکا کشوری است که هیچکس نمیتواند به آن اعتماد کند. چرا که ممکن است روزی توافقی را بپذیرد و با روی کار آمدن دولتی دیگر در آن کشور، همه آن توافقات زیر پا گذاشته شود.
روحانی افزود: بنابر این در بحث برجام هر اتفاقی روی دهد، ایران پیروز است. البته آمریکا اگر خارج شود ضرر و اگر بماند نفع میبرد. ما برای هر شرایطی آمادهایم و برای ادامه راه خودمان مشکل نداریم اما اگر آمریکا بخواهد از تعهدش خارج شود به معنای آن است که این تعهد دچار مشکل شده و در این شرایط ممکن است ایران راه دیگری را برگزیند.
رئیسجمهور درباره مسائل منطقه و بهویژه یمن نیز اقدامات عربستان و حامیان خود در این کشور از جمله بمباران کور مردم یمن و کشتار بیگناهان را نادرست و برخلاف همه اصول و مقررات بینالمللی و انسانی دانست و گفت: حملات هوایی عربستان و کشتار مردم بیگناه یمن هیچ توجیهی ندارد.
وی افزود: ما معتقدیم تجاوز در یمن باید متوقف، کمکهای نوعدوستانه به آن کشور سرازیر و شرایط برای مذاکرات یمنی - یمنی شروع شود تا مردم یمن برای آینده خودشان تصمیم بگیرند و همه قومها باید در آینده یمن مشارکت داشته باشند.
روحانی با نکوهش استانداردهای دوگانه آمریکا در قبال حقوق بشر و تسلیحات گفت: آمریکا آنجایی که صحبت انعقاد قراردادهای بزرگ تسلیحاتی باشد سکوت کرده و انجام هرگونه جنایتی را محکوم نمیکند و چگونه این استانداردهای دوگانه قابل توجیه است.
رئیسجمهور با اشاره به همزمانی حضور ترامپ در عربستان و تهدید ایران با انتخابات ملت بزرگ ایران گفت: حضور 41 میلیونی ملت ایران در پای صندوقهای رای بهترین پاسخ ملت ایران به تهدیدهای برخی کشورها و حرفهای ترامپ بود و ایرانیان نشان دادند به نظام خود و دمکراسی اعتقاد دارند و مسوولان خودشان را پای صندوق رای انتخاب میکنند.
روحانی در واکنش به این اظهارات مقامهای آمریکایی که برنامه نظامی دفاعی ایران توازن منطقه را برهم میزند گفت: آیا برهم زننده توازن، برنامه موشکی ایران است یا ارسال سیل تسلیحات به منطقه؟ و سکوت در برابر تجاوز یک کشور به کشور مستقل دیگر؟ بیتردید نظرسنجی خود آمریکاییها تایید میکند که مردم منطقه نقش ایران و برنامه مبارزه با تروریسم ما را بر خلاف نقش آمریکاییها، مثبت میدانند.
رئیسجمهور با تاکید بر اینکه فروش این همه سلاح به نفع منطقه نیست و مسابقه تسلیحاتی نباید باشد گفت: ما در عین حال در یک منطقه پرآشوب زندگی میکنیم و تجربه دوران هشت ساله جنگ تحمیلی، نشان میدهد نمیتوان در دفاع از ملت خودمان تردیدی داشته باشیم. آن زمان که مردم بیگناه ما را صدام مورد بمباران میکرد، دنیا سکوت کرده بود و چشمهای خودش را روی این جنایت بسته بود. مردم ما نمیتوانند در برابر خطرات منطقه دست روی دست بگذارند، سلاح موشکی ایران دفاعی است. چه کسی معتقد است که ایران از خودش دفاع نکند و وقتی کشورهای منطقه جدیدترین تسلیحات را دارند ایران سلاح مورد نیاز خودش را نسازد؟
روحانی افزود: بعد از جنگ عراق علیه ایران یعنی از سال 1988 تا امروز آیا ایران از موشک علیه کشوری استفاده کرده است؟ ما تنها در یک مورد استفاده کردیم و آن زمانی بود که داعش داخل پارلمان ما مردم بیگناه را مورد کشتار قرار داد ما از طریق موشک جواب دادیم و مقر داعش را در سوریه هدف موشک قرار دادیم. اگر کسی به ما تجاوز کرد محکم پاسخ خواهیم داد. دقیقترین موشکها که به سمت داعش شلیک شد، همین موشکهای ایران بود و مقر اصلی آنها در دیرالزور را هدف قرار داد.
رئیسجمهور اظهارداشت:مردم ما موشک و سلاح دفاعی میسازند. بزرگترین مسوولیت دولت دفاع از امنیت مردم و امنیت ملی کشور است و من تعجب میکنم که چطور راجع به سلاح دفاعی سخن گفته میشود اما راجع به انواع تسلیحات تهاجمی که هر روز مردم یمن را هدف قرار میدهند صحبت نمیشود. مردم ایران آزادانه پای صندوق رای میآیند و خواستههایشان را با صدای بلند میگویند و یک صدای بلند این مردم ضرورت داشتن تسلیحات دفاعی در برابر متجاوزان بود. تولید تسلیحات دفاعی یک ضرورت برای امنیت ملی ما است.
وی درباره پرسشی درباره روابط ایران و روسیه نیز این روابط را رو به توسعه خواند و گفت که دو کشور در عمده مسایل منطقهای و بینالمللی اشتراک نظر دارند و برای ایجاد ثبات و امنیت تلاش میکنند.