بخش دوم و پایانی/ سردار کارگر در گفت‌وگو با روزنامه شرق عنوان کرد؛

باز شدن جعبه سیاه جنگ در 56 پروژه اصلی دفاع مقدس/ امام (ره) دفاع مقدس را به یک مدل فراگیر مبدل ساخت/ دفاع مقدس جنگ جهانی کوچک بود

رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس از باز شدن جعبه سیاه جنگ در 56 پروژه اصلی دفاع مقدس خبر داد و گفت: دفاع مقدس جنگ جهانی کوچک بود.
کد خبر: ۲۶۲۸۶۴
تاریخ انتشار: ۲۹ مهر ۱۳۹۶ - ۱۹:۳۱ - 21October 2017
به گزارش گروه حماسه و جهاد دفاع پرس، سردار سرتیپ بسیجی «بهمن کارگر» رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس در گفت‌وگویی با روزنامه مشرق به بررسی جایگاه و نقش مردم در دفاع مقدس پرداخت و خبرهای خوشی در زمینه انتشار اسناد جنگ تا هفته دفاع مقدس سال آینده داد که در ادامه بخش دوم این گفت‌وگوی تفصیلی از منظر مخاطبان می‌گذرد: (بخش اول
 
اما خب کسی هم به او نمی‌گوید که سندت کجاست.

دقیقا، ما می‌گوییم هر کسی می‌خواهد حرف بزند باید با توجه به اسناد و زمانش صحبت کند. معتقدم متخصصین باید حرف بزنند و نخبگانی بحث شود و بعد از آن وارد مفاهیم، تاریخ و کتب کنیم و پس از همه‌فهم‌شدن، در سطح جامعه مطرح کنیم. نباید بیاییم مسائل دفاع‌مقدس را صرفا و به صورت لخت در جامعه مطرح کنیم؛ باید عوامل کناری را هم بررسی کرد. یک عملیات یک مجموعه است و عوامل مختلفی دارد که همه آنها هم در جبهه نبوده و پشت جبهه و سیاسی-اقتصادی هم بوده است. وقتی ما درباره یک عملیات می‌خواهیم صحبت کنیم باید درباره همه ابعاد باشد. ضمنا ما نباید طوری صحبت کنیم که روحیه خانواده شهدا تضعیف شود؛ یعنی کسی که نزدیکانش را در دفاع‌مقدس تقدیم کرده، نباید از لحاظ روحی صدمه بخورد؛ یا نباید رزمندگانی را که آن زمان رفتند و از خود گذشتگی کردند دچار تردید کنیم.
 
تردید آن زمان ایجاد می‌شود که دفاع‌مقدس و عملیات‌ها را تحریف‌شده تحویل آنها دهیم. دفاع‌مقدس متعلق به الان و آینده است. امام دفاع‌مقدس را تبدیل به یک مدل کرد که این مدل با تمام پیروزی‌ها و عدم پیروزی‌ها، ما را پیروز کرد و یک وجب خاک هم ندادیم. این مدل الان رفته و عراق و سوریه را هم نجات داده است. یکی از دستاوردهای دفاع‌مقدس ما روحیه و تفکر بسیجی است؛ این روحیه و تفکر بسیجی است که حشدالشعبی را در عراق و بسیج را در سوریه درست کرده است. اینها سوریه و عراق را نجات دادند. ما همان تجارب و مدل دفاع‌مقدس را به آنجا منتقل کردیم. بنابراین نباید این مدل را دچار خدشه کنیم. در دفاع‌مقدس اگر ناکامی داشتیم، دیگر آن را به کار نمی‌گیریم چون از تجارب آن استفاده کردیم. دفاع‌مقدس الان مدلی است که متعلق به کشور ما نیست و در منطقه رفته و برای جهان اسلام و آزادگان جهان قابل بهره‌برداری است. ما در دفاع‌مقدس انقلابمان تثبیت شد و اگر دفاع‌مقدس نبود ممکن بود انقلاب ما دچار چالش‌های دیگر هم بشود. موضوع دفاع‌مقدس از افتخارات بزرگ ما است؛ یعنی شما که دارای یک تفکر سیاسی هستید هم به آن می‌بالید؛ پدرومادرتان هم همین‌طور و نسل‌های قبلی و بعدی هم می‌بالند. دفاع‌مقدس یک جنگ جهانی کوچک بود. کشوری که انقلاب کرده و در حال تسویه است تا نظام شاهنشاهی، نظام اسلامی شود، در آن بحبوحه یک جنایتکاری مثل صدام به نمایندگی از ابرقدرت‌های آن زمان، یعنی هم شوروی و هم آمریکا به ما حمله می‌کند. خودشان اعلام کردند که نزدیک ٤٠ کشور دنیا بهشان کمک می‌کرده. چون عراق جزء بلوک شرق بوده، آمریکا با واسطه کمک می‌کرده و بعد از خرمشهر مستقیما وارد شد. خود آمریکایی‌ها نقل کرده‌اند برخی سلاح‌ها و کمک‌هایمان را به واسطه یک کشور دیگر به عراق می‌رساندند و اطلاعات را دیگر مستقیم به عراق می‌دادند. ما تابه‌حال فکر می‌کردیم مواد شیمیایی که توسط عراق علیه ما استفاده شد فقط از بلوک شرق بوده در صورتی‌که اطلاعاتی هست که می‌گوید آمریکایی‌ها از ذخایر خاورمیانه‌شان به عراق داده بودند. اینها آن‌قدر عراق را تجهیز کرده بودند وقتی که به عراق حمله کردند، می‌گفتند ما دنبال چیزهایی می‌گردیم که هنوز نتوانسته‌ایم پیدا کنیم. نظام جمهوری اسلامی در مقابل یک تهاجم بزرگ بود.
 
بزرگ‌ترین و طولانی‌ترین جنگ بعد از جنگ جهانی دوم همین جنگ بود. بله اشکال داشتیم؛ الان هم اشکال داریم ولی آن‌قدر خلاقیت، ابتکارات و نورانیت زیاد بوده که اگر به آنها بپردازیم، اشکالات و ایراداتی که بوده در مقابل عظمت آن پیروزی‌ها دیده نمی‌شود ولی باید اشکالات را هم بگوییم. اگر اشکالات را نگوییم آن عظمت‌ها معلوم نمی‌شود. من هم با شما موافقم که باید اشکالاتی که در دفاع‌مقدس بوده را بگوییم ولی روش خوبی باید انتخاب کنیم و مستقیم سراغ این موارد نرویم و تمام عوامل را در نظر بگیریم.
باز شدن جعبه سیاه جنگ در 56 پروژه اصلی دفاع مقدس/ امام (ره) دفاع مقدس را به یک مدل فراگیر مبدل ساخت/ دفاع مقدس جنگ جهانی کوچک بود 

ولی مثلا می‌بینیم عده‌ای می‌خواهند تسویه‌حساب سیاسی کنند؛ می‌گویند که دولت وقت و مهندس موسوی به جبهه‌ها کمک نمی‌کرد.

ببینید نقش دولت آن زمان در دفاع‌مقدس هم باید در همان جلسات نخبگان بحث شود. اینها باید با اسناد و مدارک باشد. تعدادی از مسئولان آن موقع هنوز هستند. اینها باید بررسی شوند. به‌هرحال ببینید اتهامات جناحی که به همدیگر زده می‌شود و همین‌طور دعواهای سیاسی امروز، جناح‌بندی‌های امروز، سلایق امروز و اختلافات امروز را نباید به دفاع‌مقدس وصل کنیم؛ این خودش تحریف و انحراف است و ما وظیفه داریم جلوی این را بگیریم. مثلا الان هم برخی شیطنت می‌کنند و از اختلاف سپاه و ارتش می‌گویند که این خیانت است؛ پرداختن به مسائلی که در دفاع‌مقدس بین سپاه و ارتش اختلاف بود و... که اکثرش هم دروغ است، کار دشمنان است. دشمن می‌خواهد بین سپاه و ارتش اختلاف بیندازد.

اما تفاوت نظر که بوده.

اختلاف‌نظر و سلایق مختلف در بین فرماندهان نیروهای مسلح نه در بین سپاه و ارتش، بلکه در خود سپاه هم نظرات مختلفی بوده. اینکه خودش باعث تقویت می‌شد. مثلا در مورد یک عملیات نظرات مختلفی بود ولی کار فرماندهی این است که همه نظرات را بیاورد و ببیند کدام در کجا به کار می‌رود و بعد تبدیل به یک عملیات شود. الحمدلله امروز با مدیریت و تدبیری که فرمانده معظم کل قوا دارند، تکلیف نیروهای مسلح در هر بُعدی معلوم است. صمیمیت و اتحاد و وحدتی که امروز در کشور ما وجود دارد، مثال‌زدنی است.

‌اما در سال‌های پس از جنگ صحبت‌هایی مبنی بر کم‌رنگ‌کردن نقش ارتش در دفاع‌مقدس مطرح می‌شده.

این حرف دشمنان است و اگر از حلقوم کسی در کشور بیرون می‌آید، این فرد یا نادان است و نمی‌فهمد که چه می‌گوید یا اینکه آدم مغرضی است و حلقومش می‌شود حلقوم بی‌بی‌سی، رژیم صیهونیستی و آمریکا. در دفاع‌مقدس همه نقش داشتند؛ سپاه، ارتش، جهاد و مردم نقش داشتند که مردم نقش اصلی را داشتند.

منظور کم‌رنگ و پررنگ‌کردن این نقش‌هاست.

ببینید نقش هر کسی معلوم می‌شود. اینکه کسی بیاید سپاه یا ارتش را پررنگ کند، انحراف است. همه نقش داشتند و هر کسی هم نقشش متفاوت بوده. مثلا نقش نیروی هوایی، نیروی زمینی، توپخانه، مهندسی، گردانی که به خط می‌زد، پزشکان، تبلیغات و... با هم قابل مقایسه هستند؟ این قیاس غلط است که اینها را با هم وزن کنیم؛ چون اینها قابل وزن نیستند. مجموعه دفاع‌مقدس پازلی است که این پازل باید کنار هم قرار بگیرد تا موفقیتی ایجاد شود. همه باید کنار هم قرار بگیرند. شما مثلا می‌توانید بگویید در یک جراحی پزشکی کدام مهم است و کدام مهم نیست؟ خب هر کدام نقشی دارند. منتها بعضی از نقش‌ها نمایان و پیشانی کار است؛ مثل یک فیلم؛ شما مگر تهیه‌کننده و کارگردان را می‌بینید؛ تماشاگر فقط بازیگران را می‌بیند؛ آن هم بازیگران نقش اول. در دفاع‌مقدس همه آمدند و دست‌ به ‌دست هم دادند. ما باید امروز را مورد توجه قرار دهیم. عده‌اي در خارج از کشور و عده‌ای هم در داخل کشور متأسفانه به این اختلافات دامن می‌زنند. آنها که خارج از کشورند، خب از دشمن دشمنی انتظار داریم. عده‌ای هم ممکن است از دشمن نمایندگی کنند که اینها خائن هستند. یک عده هم نادان‌اند و متوجه نمی‌شوند و از روی عصبانیت حرفی می‌زنند. مثلا ممکن است از یک فرمانده دفاع‌مقدس ناراحت باشد، به کل دفاع‌مقدس حمله می‌کند. دفاع‌مقدس حیثیت و آبروی ماست. نباید این آبرو و حیثیتمان را به راحتی به حراج بگذاریم. هر کسی چه در سپاه، ارتش، بسیج، جهاد و نیروی انتظامی اگر بیاید خودش را پررنگ کند و بقیه را تضعیف کند، بداند که ضربه زده است و در پیشگاه خداوند، شهدا و ملت شرمنده خواهد شد.

با تمام این اوصاف که درباره اسناد گفتید، اسناد به طور عام در اختیار کسی قرار خواهد گرفت یا خیر؟ یعنی هیچ محدودیتی نیست؟

من اینجا با صراحت نمی‌گویم که محدودیت وجود ندارد؛ من محدودیت را در این نمی‌بینم که بگویم فلان سند منتشر نشود؛ ولی سند مثل پازل است و یک مجموعه باید درست شود. ما هنوز در برخی از اسناد به این قابلیت نرسیدیم ولی در خیلی از اسناد هیچ مشکلی نداریم. من به شما قول می‌دهم که در هفته دفاع‌مقدس سال آینده خیلی از اسناد قابل انتشار خواهد بود. همان ٥٦ پروژه‌ای که عرض کردم اگر اينها منتشر شود، صدها کتاب می‌شود.

به نوعی می‌توان گفت جعبه سیاه جنگ.

بله این ٥٦ پروژه همان جعبه سیاهی می‌شود که دنبالش هستید.
 
باز شدن جعبه سیاه جنگ در 56 پروژه اصلی دفاع مقدس/ امام (ره) دفاع مقدس را به یک مدل فراگیر مبدل ساخت/ دفاع مقدس جنگ جهانی کوچک بود 

شهرهایی که بیشترین صدمه را از جنگ دیده‌اند؛ مثل خرمشهر و... وضعیت مناسبی ندارند. بنیاد به طور مشخص برای این مناطق برنامه‌ای دارد؟

سال گذشته شش میلیون نفر به راهیان‌ نور رفتند و از ٥٧ یادمان بازدید کردند که از این تعداد بیش از ٨٠ درصدشان جوانان بین ١٥ تا ٣٠ سال بوده‌اند که نشان‌دهنده این است که برخی می‌گویند جوانان امروز دنبال جهاد فی‌سبیل‌الله و ارزش‌ها نیستند، درست نیست؛ یعنی جوانان امروز از جوانان انقلاب و دفاع‌مقدس بهترند، چون در این تهاجم فرهنگی که ابرقدرت‌ها و استکبار جهانی راه انداختند، جوانان ما زیر بمباران این تهاجم فرهنگی‌اند و زیر این بمباران می‌توانند موفق باشند. همین آقای شهید حججی از خادمان راهیان ‌نور بوده است. در راهیان ‌نور، راوی، خادم و مبلغ داریم که همه‌شان افتخاری می‌آیند و اکثرا قشر دانشجو هستند. مقام معظم رهبری فرمودند که ایشان از شهدای دیگر نمایندگی می‌کند؛ ما خیلی از شهدا را داشتیم که سرشان را در سوریه یا عراق بریدند که یکی‌شان گل کرد که همین آقای حججی بود و ایشان‌ شدند زبان و نماد آنها. در موردی که گفتید چرا گفتم راهیان نور؟ ما در راهیان ‌نور به همین شهرهایی که اشاره کردید، بازدیدکنندگان را به این اماکن می‌بریم و ضمن بازدید از یادمان‌ها، از شهرها هم بازدید می‌کنند. در مورد شهرهایی که در خط مقدم بودند، سعی می‌کنیم که موزه‌هایی داشته باشیم. وقتی شش میلیون نفر به این مناطق می‌روند، دنبال این هستیم که آورده اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی هم داشته باشند. زمانی انتقاد بود راهیان‌ نور که می‌روند، آذوقه‌شان را با خودشان می‌برند یا ساخت‌وسازی بخواهد بشود مصالح آن از بیرون استان می‌آید. ما الان نزدیک چهار سال است که ابلاغ کردیم که اگر بخواهد ساخت‌وساز شود باید از نیروهای بومی و محلی استفاده شود یا آذوقه از همان استان تهیه شود؛ برای اینکه مردم آن شهرها احساس کنند راهیان ‌نور که می‌آیند و دنبال کار مقدسی هستند، یک آورده اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی هم داشته باشند. رئیس بنیاد، عضو شورای اجتماعی کشور هم هست و در آنجا در این موارد تذکرات و پیگیری‌های لازم را داریم، اما ببینید نمی‌خواهم بگویم مشکلات نیست؛ اما باید بگوییم مشکل هست، ولی سیاه‌نمایی نباید بشود. در اروپا که بروید، هنوز بعضی معضلات و مشکلات را می‌گویند از جنگ جهانی دوم مانده؛ درصورتی‌که این جنگ در سال ١٩٤٥ تمام شده است.

اما مثلا مردم در بعضی از مناطق که شیمیایی شده‌اند؛ مثل سردشت، امکانات ندارند؛ مجبورند تا تهران بیایند. منظورم این مشکلات هم هست.

منظورم این است که درباره مناطق جنگی از سوی نظام و دولت‌های مختلف خیلی کار شده است. اگر شما سردشت، خرمشهر، قصر شیرین و ... آن‌موقع را ببینید؛ تلی از خاک بود. از سوی دولت‌ها خیلی کار شده، ولی خیلی کارها هم مانده است.

خیلی‌خیلی کار مانده!

نه، من این خیلی‌خیلی را قبول ندارم. می‌گویم خیلی کار شده و خیلی کار هم مانده. هرچقدر به مناطق جنگی آن‌موقع خدمت کنیم، اولا وظیفه‌مان است، ثانیا کم است. باید کاری کنیم که اینها دلشان قرص شود و مطمئن شوند که می‌توانند زندگی خوبی داشته باشند. حتی برخی که از آنجا مهاجرت کرده‌اند، بتوانند برگردند. دولت‌های مختلف قصدشان خدمت بوده و توفیقات خوبی هم داشته‌اند، ولی می‌طلبد کار بیشتری شود.

رابطه بنیاد با دولت چطور است؟

درباره رابطه بنیاد با دولت و مجلس و دستگاه‌ها باید بگویم که چون دفاع‌ مقدس را جناحی نمی‌بینیم، رابطه خوبی با دولت‌ها داشته‌ایم. از زمانی که به بنیاد آمدم، یعنی مرداد ٩١، تا امروز رابطه خوبی با دولت‌ها داشته‌ایم. چون معتقدیم دفاع‌ مقدس نباید مونوپل نظامیان باشد، در بنیاد ١٠ تا ١٥ درصد با نیروهای مسلح و بیش از ٨٥ درصد با سازمان‌های مختلف و مردم ارتباط داریم. دفاع‌ مقدس را اگر بخواهیم یک‌جا نگه ‌داریم فایده ندارد. ما در استان‌ها یک قرارگاه ساخت مراکز فرهنگی درست کردیم و مسئول آن را استاندار آن استان گذاشتیم و نیروهای مسلح و نماینده ولی فقیه در استان و بقیه مسئولان هم هستند. با این دولت هم ارتباط بسیار خوبی داریم. شخص آقای دکتر روحانی نسبت به حفظ نشر و آثار دفاع‌مقدس و راهیان‌ نور عنایت دارند. الان با هیچ‌یک از اعضای دولت و استانداران مشکلی نداریم. درباره شهرداری هم با تمام شهرداری‌ها و سازمان‌ها هم روابط خوبی داریم. نه در داخل نیروهای مسلح، نه در دولت و نه در مجلس مشکلی نداریم؛ هماهنگی و تعامل وجود دارد و کسی نیست که چوب ‌لای‌ چرخ بگذارد. ما با سایت‌ها و روزنامه‌هایی که در جمهوری اسلامی هستند، هیچ مشکلی نداریم. ما به هرکس مراجعه کرده‌ایم، همه پای کار هستند، اما ممکن است مشکل اعتبارات و بودجه داشته باشیم که مشکل کل کشور است، ولی کسی را نداریم که به او مراجعه کنیم و نخواهد کمک کند. الگویی درست کرده‌ایم که می‌تواند برای بقیه الگو باشد.

انتهای پیام/
نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار