یادداشت/ نعمان رحیمی

نشست شرکای جرم در ریاض

برگزاری نشست ریاض نشان می‌دهد که عربستان در تجاوز نظامی به یمن و ارتکاب جنایات جنگی تنها نیست بلکه شماری از دیگر کشور‌ها مثل امارات متحده عربی، اردن، بحرین، پاکستان، جیبوتی، مصر، مراکش و سنگال هم با او شریک و همکار هستند.
کد خبر: ۲۶۴۰۰۲
تاریخ انتشار: ۰۸ آبان ۱۳۹۶ - ۰۸:۴۳ - 30October 2017
نشست شرکای جرم در ریاضبه گزارش گروه سایر رسانه های دفاع پرس، نعمان رحیمی در یادداشتی نوشت:

روز یک‌‌شنبه نشست وزرای خارجه و رؤسای ارتش کشور‌هایی در ریاض تشکیل شد که عضو ائتلاف نظامی علیه یمن تحت رهبری آل‌سعود هستند. برگزاری این نشست آن هم تنها 2 روز بعد از اظهارات محمد بن سلمان ولیعهد و وزیر دفاع سعودی به خوبی گواه بر این نکته است که قبل از هر چیز، نفس برگزاری این نشست سیاسی و به نوعی زدن مهر تأیید بر آن اظهارات است.
 
پسر سلمان، شاه سعودی، روز پنج‌‌شنبه با جمله‌ای کوتاه اصلی‌‌ترین منظور خود از جنگ یمن را به این صورت گفت: «جنگ علیه یمن ادامه خواهد یافت تا مانع از آن شویم انصارالله به یک حزب‌الله دیگر در مرزهای عربستان تبدیل شود.» حالا عادل الجبیر، وزیر خارجه سعودی، همکاران خود و فرماندهان ارشد در ائتلاف را به ریاض فراخوانده تا نهایت خدمت خود را به پسر سلمان، شاه سعودی، انجام دهد و به طور مفصل حول و حوش آن جمله کوتاه سخن‌پراکنی کند.

همان‌ طور که انتظار می‌رفت، الجبیر در این نشست چیزی نگفت جز تکرار همان اتهاماتی که در طول این مدت طولانی از جنگ یمن و تجاوز نظامی به این کشور گفته است؛ اینکه ایران در یمن و قاچاق اسلحه دخالت می‌کند، حوثی‌های یمن بدون دخالت ایران قادر به ادامه جنگ نبودند و ادعای حمایت از دولت یمن و ادامه جنگ تا تسلط این دولت بر کل یمن. این دست ادعا‌ها تاکنون از سوی الجبیر و دیگر مقام‌های آل‌سعود در مقابل مقام‌های امریکایی و دیگر کشور‌ها گفته شده تا اینکه امتیازی از آنها در تجاوز نظامی به یمن گرفته شود اما وقتی که او در این نشست و در میان شرکای حاضر در ائتلاف ضد‌یمنی حرف می‌زند، هیچ امتیازی در کار نیست.
 
تنها اثر قابل تصور برای تکرار این ادعا‌ها از سوی الجبیر در دادن وجهه سیاسی به پسر سلمان است تا نشان داده شود او در آن اظهار نظر ضد‌یمنی تنها نیست و ائتلافی متشکل از چند کشور با او همراه هستند. این فقط در حد یک نمایش سیاسی و نه چیزی بیشتر از آن و خدمتی است که وزیر خارجه فعلی سعودی به شاه آینده این کشور می‌کند. نیاز به انجام این خدمت با توجه به سفر مارک لوکوک، رئیس بخش کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل، به منطقه قابل توجه است که اول پنج روزی را در یمن گذراند و در این مدت به عدن، صنعا و دیگر مناطق این کشور سر زد و بعد در همین روز یک‌‌شنبه به عربستان آمد تا با مقامات آل‌سعود دیداری داشته باشد.

لوکوک بعد از بازدید مناطق مختلف یمن تا اندازه‌‌ای متوجه ابعاد فاجعه‌بار جنگ شد و گفت: «بحران فاجعه‌بار انسانی در یمن را از نزدیک دیدم. در این کشور بیماری وبا در سریع‌‌ترین زمان شیوع پیدا کرده و این کشور بزرگ‌ترین ناامنی غذایی را در جهان شاهد است و بسیاری از مردم آن آواره شده‌اند. ‌» حالا او به عربستان آمده تا با اصلی‌‌ترین مسئول این اوضاع فاجعه‌بار وارد گفت‌وگو شود. همین یک ماه قبل بود که نام عربستان سعودی در پیش‌نویس فهرست سیاه سازمان ملل وارد شد.
 
اسناد مربوط به کشتار 683 کودک به دلیل حملات هوایی ائتلاف ضد‌یمنی آل‌سعود در این پیش‌نویس ذکر شده و همچنین، اسنادی مربوط به حملات خونین به مدارس و بیمارستان‌های یمنی در سال 2016 و گفته می‌شود که قرار است تا اسناد دیگری از جنایات آل‌سعود و شرکایش در ائتلاف ضدیمنی به این پیش‌نویس اضافه شود. گفته‌ می‌شود که این پیش‌نویس بعد از امضای آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، به شورای امنیت سازمان ملل فرستاده می‌شود تا در سه‌‌شنبه آینده مورد بررسی قرار بگیرد. سفر مارک لوکوک هم نمی‌تواند بی‌ارتباط با این پیش‌نویس باشد به نحوی که یکی از مقامات ارشد به یمن آمد تا در طول پنج روز از نزدیک اوضاع را وارسی کرده و به احتمال زیاد مشاهدات خود را در جلسه بررسی آن پیش‌نویس در میان بگذارد.

محمد بن سلمان پیش از این در زمان دبیرکلی بان کی مون در سازمان ملل توانسته بود یک بار نام کشورش را از آن فهرست سیاه خارج کند اما با تغییر دبیرکل سازمان ملل از مون به گوترش بار دیگر نام عربستان به این فهرست اضافه شد و در صورت تأیید شورای امنیت، مهر جنایتکار جنگی بر پیشانی او و دیگر شرکای جرمش در ائتلاف ضدیمنی خواهد خورد. روشن است که امریکا به عنوان شریک پشت پرده آل‌سعود مانع اتفاق خاصی در شورای امنیت خواهد شد اما کشیده شدن کار تا اینجا هم برای پسر سلمان سنگین بوده و او نیازمند کمترین توجیه است.
 
برگزاری نشست ریاض همین کمترین توجیه مورد نیاز او است تا نشان داده شود که او در تجاوز نظامی به یمن و ارتکاب جنایات جنگی تنها نیست بلکه شماری از دیگر کشور‌ها مثل امارات متحده عربی، اردن، بحرین، پاکستان، جیبوتی، مصر، مراکش و سنگال هم با او شریک و همکار هستند. بنابراین، برگزاری نشست ریاض در قالب یک نمایش سیاسی در مقابل لوکوک و قبل از بررسی رسمی فهرست سیاه سازمان ملل است تا دست کم توجیهی برای محمد سلمان و پاک کردن بخشی از جرایم او در یمن فراهم شود.
 
منبع: روزنامه جوان
نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار