به گزارش خبرنگار بینالملل دفاع پرس، بوریس جانسون وزیر امور خارجه بریتانیا طی سفر اخیر خود به تهران با مقامات جمهوری اسلامی در مورد مسائل مهم منطقهای و بینالمللی، برجام و راههای گسترش مجدد همکاریهای اقتصادی میان تهران و لندن گفتوگو و رایزنی کرد.
بوریس جانسون در این سفر، دست به اقداماتی زد که پیش از آن، هیچ یک از مقامات بریتانیایی به آن اعتراف نکرده بود. بارزترین مورد از این اقدامات، اظهارات غیرمستقیم وزیر امور خارجه بریتانیا درباره اشتباه در پرونده سوریه است. این سیاستمدار و تاریخنگار بریتانیایی تأکید کرد: «ما در مورد تغییر رژیمها در منطقه مرتکب اشتباه شدیم.»
این اظهار نظر بیسابقه را میتوان یکی از مهمترین موضعگیریهای بریتانیا در مورد حوادث پس از بیداری اسلامی در غرب آسیا و شمال آفریقا به شمار آورد.
با این حال بوریس جانسون، روزنامهنگار متولد آمریکا که پیش از این سمت شهردار لندن را برعهده داشت، با وجود صحبت از مسائلی مانند برجام، طی دیدار با مقامات ارشد ایران، به سرعت به موضوع «نازنین زاغری»، فعال ایرانی- بریتانیایی که به جرم اقداماتی علیه امنیت ملی در زندان به سر میبرد، رفت و از مسئولان جمهوری اسلامی خواست که در این مورد با رئیس قوه قضائیه صحبت کنند و از او بخواهند که برای آزادی وی اقدام کند.
در واکنش به این اظهار نظر مداخلهجویانه، «محسن کوهکن» نماینده مجلس شورای اسلامی ضمن اشاره به حوادث ناشی از دخالت انگلیسیها در قحطی بزرگ ایران طی جنگ جهانی اول، اظهار داشت: «بر مسئولان کشور واجب است فیلم «یتیمخانه ایران» را ببینند و درباره اینکه دولت انگلیس موجب مرگ 9 میلیون نفر [از مردم ایران] شد، اقامه دعوی کنند.»
سفر بوریس جانسون، که دارای اصالتی مسلمان از مردم قفقاز شمالی و اتباع قدیم امپراتوری عثمانی است، در شرایط اتفاق افتاده است که محور مقاومت اسلامی توانست با آزادسازی البوکمال، گروهک داعش، که با حمایت آمریکا و انگلیس تأسیس و تجهیز شده بود، را به صورت عملی از صحنه مبارزه خارج کند.
اگرچه بوریس جانسون تلاش کرد موضوع اعلام به رسمیت شناختن شهر قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی از سوی آمریکا در کانون بحث با مقامات ایرانی قرار نگیرد؛ اما حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهور با پیشبینی این موضعگیری، در دیدار خود با وزیر امور خارجه بریتانیا در مورد تبعات اقدام عجولانه و تحریکبرانگیز آمریکا در منطقه و جهان هشدار داد.
سفر 48 ساعته وزیر امور خارجه بریتانیا نتوانست خواسته مقامات انگلیسی در مورد آزادی عنصر دوتابعیتی مد نظر آنان را تأمین کند. در نظر گرفتن این موقعیت با اظهارات جانسون در مورد اشتباه در مورد تغییر ساختار حکومتی در برخی کشورهای منطقه را باید یک شکست قابل توجه از سفر بوریس جانسون به تهران به حساب آورد.
با این حال، جانسون پس از بازگشت به لندن، در جلسه مشترک با نمایندگان مجلس عوام انگلیس، این سفر را «خوب» ارزیابی کرد و از ادامه تلاش خود برای آزادی نازنین زاغری سخن به میان آورد.
آنچه بوریس جانسون و مقامات بریتانیایی آن را فراموش کردهاند، این است که نظام جمهوری اسلامی به راحتی حاضر نخواهد شد از جرمهای عنصری که طبق اشاره صریح جانسون، در زمان دستگیری در حال آموزش تکنیکهای جمعآوری و تدوین خبر به اتباع ایرانی بود، بگذرد.
از سوی دیگر، تجربه مداخلات سیاسی بریتانیا و کشورهای مشترکالمنافع با آن (کانادا، استرالیا، نیوزیلند و...) به خوبی نشان میدهد که لندن ارزشی برای حاکمیت ملی کشورهای مستقل قائل نیست و همانطور که در گذشته سعی در از میان بردن کشورهای مخالف خود از طریق کودتا یا انقلابهای مخملی کرده است، در آینده نیز از چنین ابزارهایی برای تحقق اهداف استعماری خود در دیگر نقاط جهان استفاده خواهد کرد.
انتهای پیام/ 421