به گزارش خبرنگار بینالملل دفاع پرس، سند راهبرد امنیت ملی آمریکا میتواند یک سند قابل توجه باشد تا با تحلیل آن، با جهانبینی و دیدگاه رئیسجمهور این کشور آشنا شویم. این سند بیانگر معابری است که دولت ایالات متحده آمریکا میخواهد برای مقابله با چالشها و استفاده از فرصتها از آن استفاده کند.
با این حال، قبل از این که به واکنشهای جهانی این سند پرداخته شود، بهتر است به ترامپ توصیه شود که به عنوان رئیس جمهور، در سخنرانیهای بزرگ با سخنانی کاملا متمایز در مورد موضوعات مختلف، به جای پرداختن به حاشیه، بیشتر به متن بپردازد. گفتههای ترامپ پر از تناقض است. به عنوان مثال آیا وی در نهایت، ناتو را عامل بیثباتی میداند یا عامل ثبات؟
رئیسجمهور آمریکا در سخنرانی جدید خود از سندی 68 صفحهای تحت عنوان «سند راهبرد امنیت ملی» رونمایی میکند. ترامپ در این سند با تعصبی بیجا و کورکورانه از اولویت فقط آمریکایی دم میزند که مبتنی بر اولویت منافع شهروندان و یکپارچگی آنها علاوه بر افزایش نفوذ بیش از بیش آمریکاییها در جهان امروز است.
براساس گزارش فرانس 24 به نقل از مقامات رسمی، استراتژی ترامپ، مانند همتای قبلی خود اوباما، به همان اولویت امنیتی در برابر تهدیدات تروریستی و سلاحهای کشتار جمعی خلاصه میشود.
ترامپ ترویج رونق اقتصادی و ارزش حفظ نظم باز بینالمللی و لیبرال، که کاربردی سودرسان برای ایالات متحده دارد، را پایه و اساس رهبری جهانی ایالات متحده میداند؛ اگرچه برخلاف اوباما، این مدعی تازه به دوران رسیده جنگ قدرت در عرصه بینالملل به خصوص در ابعاد سیاسی و اقتصادی، چین و روسیه را به عنوان چالشی مهم علیه قدرت، نفوذ و منافع واشنگتن میداند.
اگر دقت کنیم، میبینیم که سند راهبرد امنیت ملی ترامپ، جنگ سایبری روسیه علیه ایالات متحده، که منجر به دخالت گسترده در انتخابات 2016 شد، را به بحث میگذارد.
تلاشهای روسیه فراتر از هکهای تبلیغات کمیته ملی دموکرات و ایمیلهای مبارزاتی کلینتون است و شامل مجموعهای از اطلاعات غلط است که باعث حملاتی مداوم علیه مقامات محلی انتخاباتی و اعضای ارتش ایالات متحده شد.
روزنامه لوموند گزارش میدهد: این حملات حتی میتواند منجر به توسعه و آزمایش سلاحهایی باشد که احتمال نابودی یا آسیب جدی به برخی از بخشهای اصلی زیرساخت انرژی ایالات متحده را داشته باشد.
تصمیمگیری صحیح درباره اینگونه اقدامات و پاسخ به جنگ اطلاعاتی و سایبری روسیه، یک مسئله حیاتی در امنیت ملی و سیاست خارجی است که براساس گفته تحلیلگران آمریکایی، این کشور امروز با آن مواجه است. این در حالی است که ترامپ خود را بر خلاف دول گذشته امیدی تازه برای حفظ امنیت داخلی و خارجی آمریکا نامیده است که عظمت آمریکایی مجددا احیا خواهد کرد.
شاید ادعای کمپین ترامپ صحیح باشد که او در توافق یا پنهان سازی با روسها همکاری نداشته است، اما مسئله بسیار مهمی هنوز برای رسیدگی وجود دارد؛ روسها هنوز درگیر جنگ اطلاعاتی- سایبری عظیمی علیه ایالات متحده هستند. به همین دلیل میتوان گفت امنیت آمریکاییها به عنوان شهروندان یک دولت به ظاهر دموکراسی با اشتباهات فاحش ترامپ و خودخواهی او خیلی وقت است به خطر افتاده است.
به گفته «کوریه انترناسیونال»، ترامپ در این سند، خودش را بارها زیر سوال برده است و همزمان قصدی جز مقابله با بیداری اسلامی ندارد. این در حالی است که در یک بخش از پیش نویس این سند، ایالات متحده آمریکا بیرحمی، ظلم و ستم را رد میکند.
ترامپ خود را به عنوان یک شهروند فعال و نگران آمریکایی میداند که ضرورت آزادی را برای یک ملت زنده و انعطافپذیر شناخته است و مسولیت خود را دفاع از آزادی و تفکر آزاد میداند؛ اما به نظر میرسد این امر با حملات روزمره ترامپ به مطبوعات، توهین اخیرش در بازنشر فیلمهای ضد اسلام و سوءتفاهمی که طی ماجرای راهپیمایی سفیدپوستان در شهر «شارلوتسویل» ایجاد کرد، کاملا متفاوت است.
منتقدان ممنوعیتی که ترامپ برای کشورهای مسلمان در سفر به آمریکا قائل شد را نقدی واضح بر ادعای پوچ وی درباره آزادی مذهب، عدالت، برابری در برابر قانون و نقض آشکار حقوق بشر میدانند.
پیش نویس سند راهبرد امنیت ملی آمریکا همچنین «افزایش اطلاعات داخل کشور و همکاری با شرکای خارجی» را کلید نابودی طرحهای تروریستی میداند. این در حالی است که ترامپ با حرف و اعمال خود این روابط را تضعیف میکند.
وی مقامات روسی را متهم به «حملات سایبری اطلاعاتی طبقهبندی شده و بسیار حساس علیه [رژیم جعلی] اسرائیل» میکند و یا توئیتهای احمقانهاش پس از وقایعی مانند حمله تروریستی لندن، که توسط مقامات بریتانیایی «بسیار خام» توصیف شدهاند، خود را مضحکه عام و خاص میکند.
«پنوول اوبزرواتور» در شماره مربوط به بررسی پیشنویس سند راهبرد امنیت ملی آمریکا، اشاره دارد به این که این سند پیشنهاد برای مقابله با تهدیدات مشترک، با توسل به ابزارهای دیپلماسی و به رسمیت شناختن توسعه متحدان ایالت متحده در جهان، پیشنهاداتی ارائه میکند.
این سند در ادامه بر حمایت آمریکا از همکاری با شرکای مشتاق، که خواهان بهبود روابط همهجانبه با آمریکا هستند، تاکید دارد اما در عمل ترامپ بارها بهطور عمومی اختیارات وزیر امور خارجه خود را تضعیف کرده و با شرکای خود درگیر شده است.
مواردی در پیشنویس سند راهبرد امنیت ملی آمریکا در مورد سیاست خارجی این کشور ذکر شده است که اقدامات دولت ترامپ نهتنها آنها را منعکس نمیکند، بلکه آن را نقض میکند.
بهعنوان مثال ترامپ ادعا کرده است که پیشرفتهای علوم زیستی به سلامت و اقتصاد کمک خواهد کرد و ایالات متحده نیز باید به توسعه آن با قدرت ادامه دهد و راههای سادهتری برای جذب دانشمندان و مهندسان در داخل و خارج ایجاد کند؛ اما بسیاری از خط مشیها و بودجه دولت ترامپ در این خصوص با ادعای وی در تعارض است. دانشگاههای برتر و شرکتهای بزرگ تکنولوژی جهان، شاکی اصلی ممنوعیت سفر به آمریکا هستند.
در بخش دیگری از پیشنویس سند راهبرد امنیت ملی آمریکا، ترامپ ادعا کرده است که برای حاکمیت قانون و توانمندسازی زنان ارزش قائل است. ترامپ در این سند به صراحت میگوید: «ما با مردم بهطور مساوی برخورد میکنیم و ارزش و حاکمیت قانون را حفظ میکنیم» و «ما از تلاش برای پیشرفت زنان و حفظ حقوق آنان و دختران و ترویج برنامههای توانمندسازی اقتصادی زنان و جوانان حمایت میکنیم» با این وجود، هر روز پرونده جدیدی از اتهاماتی مانند تجاوز جنسی علیه او باز میشود!
خبرگزاری فرانسه با اشاره به تناقضگویی بیپایان ترامپ در این سند، در ادامه گزارش خود، به سخنان ترامپ درباره حاکمیت اشاره و با پرداختن به موضوع ممنوعیت ورود اتباع برخی کشورها به آمریکا، آن را نقض صریح حقوق بشر و تناقض با اظهارات ترامپ در مورد آزادی عنوان میکند.
با بررسی موضوعات کلیدی سند راهبرد امنیت ملی آمریکا میتوان گفت که دولت ترامپ در همان مسیری قرار دارد که رونالد ریگان، در سال 1987، زمانی که اولین سند استراتژی امنیت ملی را امضا کرد، قدم گذاشت.
سند راهبرد امنیت ملی آمریکا باید به عنوان یک سیاست اساسی برای مخاطبان داخلی و خارجی بهطور یکسان بیان شود؛ اما با توجه به سخنرانی پر از تناقض ترامپ، مشخص نیست چه سرنوشتی در انتظار این سند و خود رئیسجمهور آمریکا خواهد بود.
انتهای پیام/ 441