به گزارش خبرنگار بینالملل خبرگزاری دفاع مقدس، سازمان ملل در آخرین گزارش خود درباره تعداد تلفات جنگ داخلی سوریه اعلام کرد که تلفات این جنگ تاکنون به بیش از 190 هزار نفر رسیده است.
در پی تداوم موفقیتهای ارتش سوریه در مبارزه با تروریسم و هجوم غافلگیرانه داعش به عراق، تحرک تروریستهای سوری در یک ماه گذشته، کاهش چشمگیری داشته است، اما در روزهای اخیر شاهد افزایش تحرکات آنان در نقاط مختلف سوریه هستیم.
این تحرکات در حالی افزایش پیدا کرده است که طی روزهای گذشته، دولت جدید سوریه به نخستوزیری وائل الحلقی در حضور بشار اسد سوگند یاد کرد و رسما کار خود را شروع کرد.
هماهنگی دولت و ارتش سوریه برای مبارزه با تروریسم
پس از ادای سوگند کابینه دولت، بشار اسد در اولین دیدار خود با دولتمردان جدید، سخنان مهمی را در رابطه با مبارزه با تروریسم به زبان آورد. وی گفت: دولت و ارتش در کنار نیروهای مردمی همچنان به مبارزه با تروریسم ادامه میدهند و دستاوردها در مبارزه با تروریستها از جمله داعش، چشمگیر بوده است.
سخنان بشار اسد نشان از عزم جدی دولت سوریه برای ادامه مبارزه با تروریستها تا "ریشهکن کردن" کامل آنها دارد.
داعش و جبهه النصره از مهمترین گروههای تروریستی فعال سوریه هستند. نکته حائز اهمیت این است که این گروهها در مبارزه با دولت سوریه همواره از کمکهای مالی، اطلاعاتی، پزشکی و ... تلآویو بهره برده است.
تلویزیون رژیم صهیونیستی به نقل از یکی از سرکردههای "کتیبة الحرمین" وابسته به جبهه النصره در سوریه گزارش داد: وی دهها بار به اسرائیل رفته و برای تامین سلاح و کمکهای مالی با افسران اطلاعاتی تلآویو هماهنگی کرده است.
معاون دبیرکل حزب الله لبنان نیز در اینباره میگوید: ما داعش را اسرائیلی میدانیم. شیخ "نعیم قاسم" تأکید میکند: داعش، سیاستهای تلآویو در منطقه را اجرا میکند.
مهمترین تحولات میدانی سوریه
اما در ارتباط با تحولات میدانی سوریه، دو محور قابل بحث و بررسی است؛ محور اول، درگیری ارتش با تروریستها و محور دوم نیز به درگیری داخلی میان گروههای تروریستی مختلف با یکدیگر مربوط میشود که طی روزهای اخیر بارها اخبار آنها منتشر شده است.
پایگاه لبنانی العهد در همین ارتباط نوشت: در پی درگیری دو گروه تروریستی "داعش" و "الجبهه الاسلامیه" در منطقه کلیس استان حلب، دهها تن از دو طرف به هلاکت رسیدند.
اعضای داعش همچنین، هفته گذشته، چهار عضو گروه تروریستی "ارتش آزاد" را در منطقه "الشدادی" شهر حسکه در ملأ عام اعدام کردند.
اما تلاش ارتش سوریه برای غلبه بر تروریسم در این کشور تنها به مبارزات مسلحانه محدود نمیشود؛ بلکه مقامات سوری وارد جبههای دیگر شدهاند و با انجام مذاکرات متعدد و طولانیمدت با افراد مسلح، توافقنامههایی را تحت عنوان "آشتی ملی" با آنها به امضا رساندند. اخیرا یک نمونه از این توافقها در منطقه "القدم" واقع در جنوب دمشق میان دو طرف حاصل شد که به موجب آن افراد مسلح، خود را تسلیم نیروهای امنیتی کردند.
در عرصه نظامی نیز، پیشرویهای ارتش در مناطق مختلف همچنان ادامه دارد. اخیرا طی سلسله عملیاتهایی، روستای "شرعایا" در حماه از کنترل تروریستهای داعش خارج شد.
گسترش این عملیاتها همچنین موجب شد تا 254 فرد مسلح در روستای "مضایا" واقع در دمشق، سلاحهای خود را زمین گذاشته و تسلیم نیروهای امنیتی شوند.
ارتش سوریه همچنین تلاش چند مرحلهای تروریستهای داعش برای ورود به شهر قلمون دمشق را ناکام گذاشت و در یکی از عملیاتها، "أبو عمر" از سرکردههای ارشد این گروه را از پای درآورد.
اما آنچه اکنون بحران سوریه را پیچیده کرده است، اصرار کشورهایی همچون ترکیه بر حمایتهای همهجانبه خود از داعش است.
روزنامه ترکیهای "طرف" فاش کرد: اسناد موجود نشان میدهد که دولت آنکارا با داعش توافق کرده با واگذاری یک منطقه از مقبره سلیمان شاه در استان حلب به داعش، گروگانهای تُرک تبار اسیر این گروه آزاد شوند.
سردبیر روزنامه طرف ترکیه اعلام کرده است که اگر دولت از وی شکایت کند، اسناد این توافق را در دادگاه ارائه میکند.
عربستان نیز که تاکنون پا به پای ترکیه و دیگر کشورهای حامی تروریسم در سوریه پیش آمده است، به یک باره تغییر موضع داده و اعلام میکند دیگر به دنبال سرنگونی نظامی سوریه نیست. سعود الفیصل، وزیر خارجه این کشور گفت: ریاض دیگر فکر سرنگونی نظام سوریه را از ذهن بیرون کرده اما خواستار تغییر در مرکز ریاست جمهوری است.
حملات آمریکا به سوریه برای دفع داعش
موضوع مهم دیگر در رابطه با تحولات اخیر سوریه، انتشار اخباری مبنی بر تصمیم آمریکا برای حمله به مواضع داعش در سوریه است.
خبرگزاری رویترز به نقل از مقامات آمریکایی گزارش داد: واشنگتن برای گزینههای نظامی در سوریه آماده میشود؛ گزینههایی که استفاده از تجهیزاتی مانند هواپیماهای جاسوسی برای تحت فشار قرار دادن داعش را در بر میگیرد.
روزنامه آمریکایی "اینترنشنال بیزنس تایمز" در گزارشی در همین ارتباط نوشت: احتمال حمله آمریکا به مواضع داعش در سوریه وجود دارد زیرا سخنان مقامات کاخ سفید درباره حمایت واشنگتن از شهروندان خود در کشورهای دیگر نشان میدهد که حمله آمریکا به مواضع داعش در سوریه کاملا مردود نیست.
روزنامه لبنانی "السفیر" نیز در گزارشی مدعی شد: آمریکا و سوریه علیه داعش وارد همکاری امنیتی مشترک شدهاند. این نخستین عملیات مشترک نیروهای دو کشور در خاک سوریه محسوب میشود. عملیاتی علیه مواضع داعش در استان الرقه انجام شده است.
"جاش ارنست"، سخنگوی کاخ سفید با اشاره به احتمال تصمیم گیری باراک اوباما رئیسجمهور آمریکا درباره حمله هوایی به مواضع گروه تروریستی داعش در سوریه گفت: در صورت تصمیم باراک اوباما برای اقدام نظامی در سوریه، هنوز درباره این مسئله که باید چه مجوزهایی از کنگره صادر شوند، صحبت نکردهایم.
"بن رودز"، معاون مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز تلویحا از احتمال اقدام نظامی در سوریه خبر داده و میگوید: ما به مرزها مقید نخواهیم بود. بررسی میکنیم تا مشخص شود که برای رویارویی با این تهدید، باید چه کار کرد.
گمانهزنیها در خصوص اقدام نظامی آمریکا علیه داعش در سوریه ادامه پیدا داشت تا اینکه سخنگوی ستاد مشترک ارتش آمریکا صراحتا از تصمیم واشگتن برای عملی کردن این موضوع خبر داد. "اد توماس" گفت: با تجهیزات و روشهای مختلفی از جمله حملات هوایی، هم در عراق و هم در سوریه با داعش مبارزه خواهیم کرد.
موضوع اقدام نظامی آمریکا پس از آن مطرح شد که داعش با انتشار ویدئویی، مدعی شد "جیمز فولی" خبرنگار آمریکایی را به تلافی حملات آمریکا در عراق، سر بریده است. پس از مرگ فولی، مقامات آمریکایی و غربی از لزوم تشدید حملات به مواضع داعش سخن گفته اند.
برخی تحلیلگران معتقدند که از مهمترین پیامهای این حمله بیان عدم توانایی دولت سوریه در مقابله با تروریستها و همچنین تلاش آمریکا برای القای همدستی دولت سوریه با گروه داعش است.
اما مقامات سوری در قبال این مواضع و تحلیلهای جانبدارانه، ساکت ننشسته و واکنش نشان دادند. "ولید المعلم"، وزیر خارجه سوریه گفت: هرگونه تلاش جهت مقابله با تروریسم در سوریه باید با هماهنگی دولت صورت گیرد.
فیصل مقداد"، معاون وزیر خارجه سوریه نیز به آمریکا درباره حملات نظامی در خاک سوریه هشدار داد و گفت: هر گونه اقدام یکجانبه فراتر از قطعنامه ۲۱۷۰ شورای امنیت سازمان ملل به عنوان اقدام "تجاوزکارانه" ضد یک دولت مستقل قلمداد خواهد شد.
"آرون دیوید میلر"، مشاور امور خاورمیانه آمریکا در این زمینه گفت: خطرات و جنبههای منفی طرح حمله هوایی به مواضع داعش در سوریه نشان میدهد که این ایده چندان جالبی نیست، اما این جنبههای منفی، بدان معنی نیست که طرح اجرا نخواهد شد. وی افزود: تلاش برای هدف گیری صحیح مواضع داعش در سوریه، بسیار دشوارتر از عراق خواهد بود. زیرا آمریکا برخلاف عراق، اطلاعات قابل اتکا و معتبری در دست ندارد.
به گفته اریک تامپسون، تحلیلگر ارشد مطالعات استراتژیک در مرکز Naval Analyses پرواز هواپیماهای آمریکایی بر فراز سوریه بسیار متفاوت با عراق خواهد بود. در سوریه، سیستمهای دفاع هوایی پیچیدهتری وجود دارد که بعضی از آنها در اختیار داعش قرار گرفته است.