حسین رویوران کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با خبرنگار بینالملل دفاع پرس در خصوص عملیات نظامی ترکها در عفرین سوریه، اظهار داشت: آنچه که در عفرین سوریه اتفاق میافتد، نتیجه یک فرایند است؛ حمایت آمریکا از کردها بدون در نظر گرفتن امنیت ملی ترکیه علت اصلی حمله ترکیه به عفرین است. طبیعی است که ترکیه نسبت به امنیت ملی خود حساس باشد.
کارشناس مسائل بینالملل ادامه داد: وجود شکاف بین کردها و ترکها یک واقعیت است؛ اینکه آمریکا اعلام کرده 30 هزار نفر گارد مرزی از کردها در شمال سوریه مستقر میکند و یا اینکه 100 هزار سلاح به کردها واگذار کرده است، همه اینها میتواند برای ترکیه دغدغه ایجاد کند.
وی با بیان اینکه ترکیه به شدت مخالف سیاستهای آمریکا در منطقه است، گفت: متاسفانه آنچه که در عفرین رخ میدهد، نتیجه سیاستهای اتخاذی ترکیه در قبال بحران سوریه است؛ ترکیه اولین کشوری بود که علیه یکپارچگی و استقلال سوریه وارد عمل شد. ترکیه با کمک به نیروهای معارض مسلح سوریه، گروههای تکفیری و غیرتکفیری را در شمال سوریه ایجاد کرد.
کارشناس مسائل بینالملل ضمن اشاره به تلاش ترکیه برای مهار کردها، بیان داشت: هدف ترکیه این است که پیوستگی کردهای سوریه از شرق به غرب را قطع کند. به عبارت دقیقتر مهار کردها در عفرین و منبج میتواند کمکی باشد تا کردها همچنان در شرق فرات محدود باشند و به سمت غرب فرات گسترش پیدا نکنند.
رویوران گفت: این اقدام ترکیه در عفرین تا حد زیادی جاهطلبی کردها را محدود میکند که این به نفع بحران سوریه است، به دلیل اینکه کردها بیش از آنچه که وزن دارند در سوریه جایگاه پیدا کردهاند. بخشی از نیروهای نظامی کردها اساسا سوری نیستند؛ چرا که بخشی از نیروهای «پ.ک.ک» در این منطقه حضور چشمگیری دارند که این مسئله یک مشکل جدی محسوب میشود.
وی گفت: بحث عفرین یک بحث آسانی نخواهد بود، جمعیت عفرین بالغ بر 500 هزار نفر است، با این وضعیت ورود به این شهر میتواند یک فاجعه انسانی در برداشته باشد و لذا به این آسانی که ترکیه اعلام میکند، نخواهد بود.
کارشناس مسائل بینالملل همچنین در خصوص واکنش روسیه نسبت به اقدام ترکها در عفرین سوریه عنوان کرد: از طرف روسیه در بحث عفرین یک نوع اغماض وجود دارد؛ شاید پشت پرده مذاکراتی وجود داشته باشد؛ اما با وجود این، روسیه اعلام کرده است که دخالتی در عفرین نخواهد داشت.
رویوران در ادامه به انفعال آمریکا در قبال عملیات نظامی ترکها در عفرین سوریه اشاره کرد و افزود: آمریکا در یک وضعیت چالشی قرار دارد؛ ترکیه عضو ناتو است و امنیت ملی یکی از اعضای ناتو به خطر افتاده است و عملا آمریکا یکی از عوامل ناامنی ترکیه است؛ بنابر این آمریکا ناگزیر است در میان کردها و ترکها در یک نقطه وسط و همراه با سکوت قرار گیرد.
وی به واکنش ایران نسبت به عملیات ترکیه در عفرین اشاره و خاطرنشان کرد: ایرانیها در این بخش از سوریه حضور محدودتری دارند؛ چون ایرانیها بیشتر در نبل و الزهراء حضور دارند. وضعیت ایران در این بخش از سوریه با روسیه متفاوت است و دخالتی در این منطقه دارد.
گفتوگو از علی رضایی
انتهای پیام/ 411