به گزارش خبرنگار اجتماعی دفاع پرس، مسئله مهاجرت روستائیان به شهرها و حاشیهنشینی، امروز به یک معضل مهمی تبدیل شده است که موجب کاهش تولید محصولات کشاورزی و ایجاد مشکلاتی از قبیل آلودگی شهرها، مشکلات اجتماعی و زیست محیطی شده است.
یکی از ابعادی که میتواند راهکار مناسبی برای حل معضلات گسترش شهرها و جلوگیری از حاشیهنشی شود، اجرای «اقتصاد مقاومتی» است که رهبر انقلاب نیز چند سال است بر روی آن تأکید میکنند، بهصورتی که با افزایش تولید در روستاها، هم میتوان وابستگیهای کشور را برطرف کرد و هم با ایجاد اشتغال ضمن حل بحران بیکاری، از مهاجرت روستائیان به شهرها جلوگیری کرد.
در همین زمینه، خبرنگار دفاع پرس به گفتوگو با یکی از کارآفرینانی پرداخته است که در راستای افزایش تولید ملی و تحقق اقتصاد مقاومتی، اقدام به ایجاد اشتغال در روستای پدری خود کرده است.
«قربانمحمد شاهنظری» رئیس هیأت مدیره شرکت صنایع دستی «آلتین چاغی (عصر طلایی) ترکمن» در استان گلستان است که با اعطای وام به روستاییها و فروش صنایع و تولیدات آنها، به اشتغال این افراد کمک میکند و از طرفی موجب جلوگیری از نابودی زندگی روستایی میشود.
در ادامه ماحصل گفتوگو با این کارآفرین موفق را میخوانید:
دفاع پرس: چگونه فعالیتهای خود را در زمینه گردشگری آغاز کردید؟
۱۷ سال در زمینه گردشگری فعالیت و ۲۵ سال از عمر خود را خارج از ایران زندگی کردم، زمانی که به ایران آمدم هیچ شهری را برای زندگی خود انتخاب نکرده و به روستای پدریام برگشتم. در حال حاضر ۲۵ خانواده در این روستا ساکن هستند و صدها خانواده نیز از به شهرها مهاجرت کردند.
با بافت و مسائل روستایی آشنایی دارم و از ابتدایی که به روستا رفتم هرروز در خدمت مردم بودم و هستم. زمانی که در خارج از کشور زندگی میکردم نیز مملکت و کشور خود را هرگز فراموش نمیکردم و آبادانی سرزمینم همواره برای من مهم بود؛ چرا که وطن و سرزمین پدری جزو جدایی ناپذیری از وجود انسانها هستند.
دفاع پرس: در زمینه «اقتصاد مقاومتی» و تولید در روستا چه اقدامی انجام دادید؟
سال ۹۵ زمانی که مقام معظم رهبری شعار «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» را مطرح کردند، با گرفتن وام ۲۰ میلیونی از بانک، برای خانوارهای روستایی اشتغال ایجاد کردم و به هر خانوار ۵۰۰ هزار تومان وام برای خرید دستگاه بافندگی اختصاص دادم، درحقیقت برای ۴۰ خانوار دستگاه بافندگی تهیه و شغل ایجاد کردم؛ ضمانت این وام را نیز خودم برعهده گرفتم و توانستم کار را به پیش برم.
دفاع پرس: چه فعالیتهایی را انجام میدهید و چه محصولاتی تولید میکنید؟
آموزش به تولید کننده، خرید پارچهها به قیمت روز، دست بافتههایی که نیاز به تبدیل شدن داشته باشند را با همکاری افراد دیگری انجام میدهیم تا دست بافتههای روستایی کاربردی شوند و متناسب با نیاز روز باشند. همچنین تبدیل پارچه به لباس سنتی، کوسن، مانتو، رومیزی، پرده و سایر ملزومات را نیز انجام میدهیم و بعد از بازاریابی و فروش، مبالغ را به صاحبان آثار تولید شده با قیمت روز پرداخت میکنیم تا حمایت و کمک خرجی برای خانوارهای روستایی باشد.
دفاع پرس: برای بازپرداخت وامها چه تدابیری را اندیشیدید؟
برای بازپرداخت وامها، خانوادههای روستایی را تحت فشار قرار نمیدهیم و هر ماه مبلغی را که بتوانند پرداخت کنند را میگیریم و آنها را الزام به پرداخت نمیکنم، ما سعی در کمک به اشتغالزایی افراد کردهایم و میخواهیم که بار مشکلات خانواده روستاییها را برطرف کنیم.
دلیلی اینکه میخواهیم وامها باز پرداخت شوند این است که بتوانیم خانوادههای دیگری را نیز وارد چرخه کار اقتصادی و جایگزین فرد وام گیرنده کنیم.
دفاع پرس: آیا واسطهها و دلالها در کارتان تأثیری داشتهاند؟
موضوع توسعه پایدار در روستا و توانمندسازی خانوادههای روستایی از اهمیت خاصی برخوردار است، همانطور که بیشتر صنایع دستی و سنتی را در روستاها تولید میکنیم، باید از این ظرفیتها و قابلیتها نیز بهترین استفاده را ببریم. در ابتدا بیشتر سود صنایع دستی و پارچهبافی را دلالها میبردند و فقط کار و زحمت آن نصیب روستاییها میشد.
دفاع پرس: برای کمک به افراد ناتوان و بیمار که توان کار کردند ندارند، چه تدابیری اندیشیدید؟
مؤسسه خیریه «ترکمن آریکا» را به همین منظور ایجاد کردیم که در این مؤسسه به بیماران نیازمند و افرادی که توان کار کردن را در اثر بیماری یا سن زیاد دارند، کمک کنیم.
دفاع پرس: چرا فعالیتهای اقتصادی خود را در روستاها معطوف کردهاید؟
استان گلستان حدود ۱۰۰۰ روستا دارد که برنامه اصلی ما برگردادن افرادی است که به شهرهای بزرگ مهاجرت کردند، تا با توانمندسازی آنها و ایجاد کار مولد، اشتفال را برای آن ها ایجاد کنیم و که از زندگی در حاشیه شهرها و انجام کارهای پرآسیب و خطر در شهرها در امان بمانند.
هر ساله تعداد زیادی از مهاجرتکنندگان، در اثر انجام کارهای سخت و بدون ایمنی در حین کار جان خود را از دست میدهند، در صورتی که بیمه نیز ندارند، این افراد را شناسایی میکنیم و به روستا برمیگردانیم تا روی پای خود بایستند و در روستا توانمندشان میکنیم.
دفاع پرس: برای کاهش آسیبهای اجتماعی چه باید کرد؟
با حمایت از انجام کار تولید در زمینههای مختلف در روستاها، میتوان دغدغه ناامنی و مشکلات مناطق مرزی و نیز حاشیهنشینی و انواع آسیبهای اجتماعی را کاهش داد؛ زیرا افراد زیادی هستند که از روستاها مهاجرت میکنند.
دفاع پرس: از مسئولین چه درخواستی دارید؟
باید وام بلاعوض و یا بدون درصد بدهند تا بتوانم در روستاهای منطقه «ترکمن» فعالیت کنم. پول و اعتبارات را در اختیار شرکتهای مادر قرار دهند تا بتوانیم بهتر کار کنیم و در زمینه تولید و بهرهوری، بیشتر فعالیت کنیم.
سال گذشته با چند نمونه محصولات محدود تولیدی و مانتوهای تک دوز در نمایشگاه توانمندی روستایی و عشایری حضور پیدا کردیم و امسال نیز با بیش از ۲۰ نمونه مانتو تکدوز و نیز کوسن، کیف دستی و دست بافتهای زیبا واردکار شدم؛ به طور یقین من سال دیگر بسیار پرکارتر و بهتر وارد این عرصه میشوم.
مسئولان چه کارهای ما را حمایت بکنند و چه هیچ حمایت نکنند با راهکارها و برنامههایی که داریم راه خود را ادامه میدهیم. ولی اگر حمایت شویم خیلی سریعتر و بهتر کارها را انجام میدهیم.
انتهای پیام/ 191