به گزارش گروه دفاعی امنیتی دفاع پرس، در شماره 441 ماهنامه صف ارتش جمهوری اسلامی ایران گفتوگویی با امیر «یوسف قربانی» فرمانده هوانیروز ارتش منتشر شده است که مشروح آن را در ادامه میخوانید:
با سلام، در گذشته معمولاً فرماندهان هوانیروز از میان خلبانان بالگردهای با قابلیت پشتیبانی، مانند 214 و شینوک انتخاب میشدند؛ از جمله امیر یاری و امیر احدی که خلبان بالگرد 214 بودند، یا امیر انصاری که تخصص خلبانی بالگرد شنوک را داشتند. آیا انتخاب یک خلبان کبرا (که بالگردی تهاجمی است)، به عنوان فرمانده هوانیروز را میتوان دال بر تغییرات ماهیت هوانیروز و توجه بیشتر به ماهیت تهاجمی آن تلقی کرد؟
به طور کلی هوانیروز یکانی تهاجمی است و بافت، سامانه و سازمان بالگردهای هوانیروز بر اساس اصول تحرک هوایی و واکنش سریع طرحریزی شدهاند. هوانیروز از مهمترین یکانهای کشور محسوب میشود. اما انتخاب خلبان بالگرد هجومی به عنوان فرمانده این یکان مهم بی سابقه نیست. پیس از این هم کسانی از میان خلبانان بالگردهای تهاجمی به عنوان فرمانده هوانیروز انتخاب شدهاند که میتوانم به امیر سرتیپ دوم عقیقی روان اشاره کنم. معمولاً مولفهها و معیارهای خاصی در انتخاب فرمانده هوانیروز دخیل هستند؛ فرمانده باید دورههای خاصی دیده باشد، مدارج فرماندهی را طی کرده و علاوه بر توانمندیهای مربوط به خلبانی، با تجهیزات و سختافزار نیز آشنا باشد؛ هوانیروز یکانی تجهیزاتمحور است. اما در مورد خلبانان کبرا این واقعیت وجود دارد که روحیه تهاجمیتری نسبت به سایر عزیزان خلبان ما دارند؛ بالگرد کبرا حتی از نیروهای پیاده هم جلوتر حرکت میکند و برای شناسایی، شناسایی با رزم و... آمادگی دارد.
من هم با توجه به همین قابلیتهای بالگرد کبرا، از ابتدای خدمت علاقهمند به خلبانی این نوع بالگرد بودم و پس از طی دورههای آموزش خلبانی با بالگردهای 205 و 206، خلبانی با بالگرد کبرا را هم آغاز کردیم.
هوانیروز، یگان پشتیبانی همه نیروهای درگیر در صحنه رزم است و طبیعتاً فرماندهان و مسئولان عالیرتبه یگانها با اینکه در چه شرایطی میتوانند از پشتیبانی هوانیروز برخوردار باشند، آشنا هستند. لطفاً توضیح دهید هوانیروز چه قابلیتها و توانمندیها در چارچوب فعالیتهای رزمی ارتش دارد؟
من معتقد نیستم که هوانیروز پس از پیروزی انقلاب در کنار ولایت و مردم قرار گرفت؛ هوانیروز و ارتش پیش از انقلاب، با امام خمینی (ره) بیعت کردند. تقدیم 44 شهید خلبان پیش از آغاز جنگ تحمیلی و در غائلههای جنگ با معاندین، نشان از روح ولایتمداری حاکم بر هوانیروز دارد. دلاورمردان ارتش و هوانیروز همراه و دوشادوش مردم در مبارزههای انقلابی مشارکت داشتند و دلایل متعددی برای اثبات این سخنان وجود دارد. اگر بخواهیم به طور موردی اشاره کنیم، زمانی که خلبانان هوانیروز پیش از انقلاب در ماموریتی به عراق رفته بودند، خلبانان با سفر به نجف اشرف و تشرف به محضر حضرت امام خمینی (ره) به ایشان عرض ارادت کردند و در بازگشت اعلامیههای حضرت امام با همان بالگردی که سران طاغوت و خاندان سلطنتی با آن پرواز میکردند، به داخل کشور منتقل کردند. شهیدان شیرودی و کشوری که در سنین 29 و 30 سالگی شهید شدند، در جریان انقلاب نیز نقش موثری داشتند و نمونههای بارزی از ولایتمداری دلاورمردان هوانیروز هستند. اینها و بسیاری موارد دیگر سند ولایتپذیری و ولایتمداری در ارتش و هوانیروز هستند؛ به طور کلی هوانیروز با ولایت عجین است همچنان که مقام معظم رهبری نیز همواره نگاهی ویژهای به هوانیروز داشتند؛ اعتماد حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری به هوانیروز گواه این مدعاست. به رژه هوایی توسط بالگردهای کبرای مسلح هوانیروز در محضر امام خمینی (ره) اشاره شد، جابجاییهای حضرت امام (ره) توسط بالگرد هوانیروز هم نمونههایی از اعتماد ایشان به هوانیروز است. همچنین توجه ویژه مقام معظم رهبری به هوانیروز بر کسی پوشیده نیست. چنانکه خلبان بالگرد کبرایی که میگ 25 عراقی را منهدم کرده بود را مورد تحسین قرار داده بودند و این کار را عملی بیسابقه برشمردند. معظم له در دیداری که سعادت حضور در محضرشان را داشتیم، فرمودند که هوانیروز خیلی مهم است. امیر سرتیپ حیدری فرمانده محترم نیروی زمینی هم مطالب جالبی در رابطه با هوانیروز مطرح کردند، ایشان هوانیروز را تنها متعلق به نیروی زمینی، ارتش و این آب و خاک نمیدانند، بلکه هوانیروز را متعلق به اسلام است. این بخش را در توصیف اعتماد و اعتقاد بزرگان نظام به هوانیروز مطرح کردیم و همه این مسائل نشان از روح ولایتمداری هوانیروز دارد.
دشمن هم به توانمندی هوانیروز اعتراف کرده، چنان که صدام بعثی گفته بود من در جنگ با ایران فکر همه جا را کرده بودم جز هوانیروز ارتش.
امروز نیز هوانیروز در رکاب ولایت و در خدمت مردم است. به عنوان مثال هوانیروز در زلزله اخیر کرمانشاه، روزانه 500 ساعت پرواز عملیاتی داشت. در زمان جنگ تحمیلی نیز وضعیت به همین گونه بود و دلاورمردانی همچون شهید شیرودی حد نصاب بیشترین ساعت پروازی را در جهان داشتند.
لطفاً در رابطه با ماموریتهای هوانیروز توضیحاتی ارائه بفرمایید.
به طور کلی پشتیبانی از تمام یگانهای رزمی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران و همچنین پشتیبانی از قرارگاههای سپاه پاسداران، نیروی انتظامی، هنگهای مرزی و خدمات رسانی در اورژانس هوایی، امدادرسانی و فعالیتهای مردمیاری، جابهجاییها و مواردی از این دست از ماموریتهای هوانیروز هستند.
بکارگیری سامانههای بُردبلند در هوانیروز
فرمودید که هوانیروز یگانی تجهیزات محور است. تجهیزات هوانیروز چقدر متناسب با نیازهای امروز هستند؟ به عنوان مثال بالگرد ۲۱۴ ساخت سال ۱۹۷۰ است و سالها از معرفی و آغاز خدمتش در ارتش میگذرد. با توجه به دانش امروز بالگردها و این که قابلیتهایی همچون جنگ الکترونیک و رادارگریزی پیشرفته و مواردی از این دست نیز به بالگردها افزوده شده، آیا تجهیزات هوانیوز قابلیت برطرف کردن نیازهای ما در این زمینه را دارند؟
بالگرد، تنها وسیلهای است که فرسوده نمیشود. در واقع بالگردها عمر قانونی ندارند و باز آماد میشوند. وقتی عمر بدنه بالگرد تمام شد، آن را بازسازی میکنیم و دوباره وارد چرخه میشود. همچنین مواردی همچون امکانات دید در شب و جنگ الکترونیک و سلاحها و جنگ افزارهای جدید نیز به آنها افزوده میشود. به طور کلی تغییرات کاربری بالگرد بستگی به توقع ما از آن دارد. امروز بالگردهای ما از عهده تمام ماموریتهای محوله برمیآیند. در واقع هوانیروز با توجه به تهدیدهای موجود، برنامهریزی و عمل میکند. به عنوان مثال در سال ۱۳۹۳ که نیروهای گروهک تروریستی داعش تا ۴۵ کیلومتری مرزهای ایران آمدند، مقام معظم رهبری محدوده مورد تهدید داعش را خط قرمز نظام میدانستند و هوانیروز با امتثال از اوامر و نظر به تدابیر ایشان وارد عمل شد و بلایی را که بر سر منافقین آورده بود را بر سر نیروهای تروریستی داعش آورد.
باید توجه داشت که ماهیت جنگهای امروز با جنگهای قدیم متفاوت است. دیگر مانند زمان گذشته نیست که بالگرد ۲۰۶ برای شناسایی میرفت و سپس گروههای هجومی بالگرد کبرا را برای آتشباری وارد عمل میشدند. در همین مورد مقابله با نیروهای داعش، با توجه به شیوه و راهکنش خاص درگیری با این گروه وارد عمل شدیم و بحمدالله عملکردی بسیار عالی داشتیم. امروز کارهای خوب بسیاری در هوانیروز در حال انجام است. نهضت قطعه سازی و سامانههای برد بلند از جمله این موارد هستند. امروزه ما از سلاحهای با برد بیش از ۱۰ کیلومتر استفاده میکنیم و همه تجهیزات ما کاملاً بومی هستند.
ارتقای توان رزمی ما بی سابقه بوده است. در زمینه سامانه دید در شب عزیزان ما در صنایع هوایی عملکرد بسیار موفقی داشتند و بالگردهای ما را به سامانه دید در شب مجهز کردهاند. در زمینه سامانههای موشکی برد بلند نیز به بومی سازی کامل دست یافتهایم. تبدیل موشک زمین پایه به هواپایه و همچنین برخورداری از بهترین موشکهای شلیک کن و فراموش کن (فایر اند فورگت) از دیگر دستاوردهای هوانیروز محسوب میشوند. همین دستاوردهای مهم هستند که باعث شدند هوانیروز مورد تشویق ویژه مقام معظم رهبری و مسئولان عالی رتبه نظام قرار بگیرد. در حادثه زلزله اخیر کرمانشاه نیز رئیس جمهور محترم و وزیر بهداشت نیز از عملکرد سریع و به موقع هوانیروز تقدیر کردند. همچنین برخورد بزرگمنشانه فرمانده ارتش جمهوری اسلامی ایران که از بالگرد پیاده شده و مصدومین سوار همان بالگرد ایشان شدند، نشان از روح ولایتمداری در میان ارتشیان دارد.
پذیرش دانشجویان خارجی در مرکز آموزش بالگردی هوانیروز
مرکز آموزش ما بزرگترین مرکز آموزش بالگرد در خاورمیانه است و شاگردان خارجی را نیز برای آموزش میپذیرد. چنانکه گفته شد پشتیبانی از همه یگانهای ارتش و سپاه و اورژانس هوایی در ۱۴ استان و کمک به کارکنان شرکت نفت و کلاً هر نقطهای از کشور که بن بستی وجود داشته باشد، حیطه ماموریتهای هوانیروز محسوب میشود و هوانیروز، کلید درهای بسته است. از همین بابت است که هوانیروز را فرشتگان آهنین نامیدهاند.
هوانیروز در رکاب ولایت و بنابر تدابیر سلسلهمراتب، بدون ورود به جناحهای سیاسی، منویات مقام معظم رهبری را نصب العین قرار داده و به انجام ماموریتهای محوله میپردازد. ما در انتخاباتها بالاترین ساعتهای پروازی و جابهجاییها را داشتهایم.
همچنین در جابجایی مقامات و رئیسان جمهوری و انجام ماموریتهای مربوط به شوراها و... به انجام وظیفه میپردازیم و هر زمان که مقام معظم رهبری و سلسله مراتب لازم بدانند وارد عمل میشویم. هوانیروز در دل دشمن رعب ایجاد میکند و حدمتگزار مردم است.
امروز با نبردهای ترکیبی و هیبریدی مواجه هستیم و حرکت موثری در ارتش برای مقابله با دشمن در جنگهای هیبریدی به چشم میآید. در هوانیروز در زمینه اینگونه نبردها و مقابله با گروهکهایی همچون داعش و پژاک و... که تجهیزات هوایی کمی دارند، اما از تجهیزات پهپادی و ضدهوایی برخوردار هستند، چه اقداماتی انجام شده است؟
هوانیروز با توجه به مقتضیات زمان و تهدید دشمن، وارد عمل میشود. امروزه قدرتهای استکباری مستقیماً وارد عمل نمیشوند و معمولا گروهکها را وارد عمل میکنند و در زمینههای مختلف به کشورها ضربه میزنند. اما ما در همه زمینهها پیش بینیهای لازم را انجام دادهایم. به عنوان مثال اگر پهپادهای دشمن بخواهند وارد عمل شوند، بهترین هدف برای بالگردهای ما هستند. برای هواپیما دشوار است که بخواهد پهپاد را هدف قرار دهد، اما پهپاد هدف مناسبی برای بالگرد محسوب میشود. گروهکهای تروریستی تجهیزات هوایی کمی دارند، اما از تجهیزات ضدهوایی مناسبی برخوردارند. موشکهای برد بلند که اشاره شد در چنین مواردی کاربرد دارند. مثال دیگر در این زمینه جنگهای خیابانی است. در این زمینه خلبانان را به خودکنترلی کامل رساندهایم و خلبانان در صورت نیاز بدون اینکه نیاز به هدایت سامانه فرماندهی داشته باشند به مناطق مختلف رفته و مأموریت شناسایی را انجام میدهد. در واقع ما در همه زمینهها از دشمنان جلوتریم.
پشتیبانی هوانیروز از قرارگاههای سپاه برای مقابله با اشرار
اشاره مختصری به حضور داعش در نزدیکی مرزهای ایران در سال ۱۳۹۳ و عملکرد شجاعانه هوانیروز در آن مقطع داشتید. گفته شد که بالگردهای هوانیروز وارد عمل شدند و نیروهای داعشی را سرکوب کردند. لطفاً توضیحات بیشتری در این رابطه ارائه بفرمایید.
در آن مقطع نیروهای گروهک تروریستی داعش تا ۴۵ کیلومتری مرزهای ایران آمدند، اما در کمتر از ۲۴ ساعت، تیپها و توپخانه نیروی زمینی مانند دیواری آهنین در مرزهای غربی کشور مستقر شدند و بالگردهای هوانیروز، دشمن را از پای در آوردند. در آن ایام ما 17 مورد شناسایی محور داشتیم. بعضی مقاطع هم گروههای نفوذی داعش قصد عبور از مرز داشتهاند که در کمین اطلاعاتی ما قرار گرفته و به سرعت منهدم شدند. به عنوان نمونه در یکی از این موارد نفوذ که تصاویر درگیری بالگردهای ما با اشرار مسلح در فضای مجازی انتشار گستردهای پیدا کرد، قرارگاههای حمزه سیدالشهدا و نجف سپاه پاسداران اعلام کردند که نیاز به پشتیبانی و تیم آتش دارند و هوانیروز وارد عمل شد. پیش از ورود هوانیروز، تعدادی از برادران سپاهی زخمی شده بودند، اما هوانیروز، دشمن را تار و مار کرد و برای گروهک تروریستی داعش، جهنمی از آتش خلق کرد. در غرب و شمالغرب عملیاتهای متعددی علیه اشرار مسلح پژاک داشتهایم. در جنوبشرق نیز پشتیبانی از قرارگاه قدس را برعهده داریم. مقابله با اشرار از جمله مأموریتهای ما در منطقه شرق محسوب میشود.
در طرح حضرت ثامن الائمه (ع) تیپهای مستقل تاسیس شدند و یکی از نیازمندیهای تیپ مستقل برخورداری از بالگرد در زمان نیاز است، آیا این پیشبینی را داشتهاید که تیپهای مستقل نیروی زمینی -به عنوان مثال یک گردان بالگردی- در اختیار داشته باشند؟
اداره یگانهای بالگردی کاری است که فرماندهی و مدیریت کارخانهای را به صورت توأمان طلب میکنند. بالگردها امور تعمیراتی خاصی را طلب میکنند که نیاز به تخصص ویژهای دارد، البته ما بنا به درخواست هر تیپ، تیم آتش در اختیارش قرار میدهیم. به همین ترتیب تیمهای سنگین و سبک هوانیروز در صورت اعلام نیاز تیپها برای هلیبرن و تخلیه مجروح وارد عمل خواهند شد.
اما در حال حاضر ضرورتی برای این اقدام به چشم نیامده تا امکاناتش را فراهم کنیم.
ارتقای معیشت کارکنان هوانیروز
فرمودید که هوانیروز تجهیزات محور است و در یگانهای تجهیز محور، نیروی انسانی متخصص حضور دارد و از اهمیت دوچندانی برخوردار است. ما در هوانیروز خلبانان ولایی و جان برکف داشته و داریم که ماموریتهای بسیار خطرناکی را با عشق و علاقه به سرانجام میرسانند. خلبان هواپیمای جنگی میتواند در صورت تمام شدن مهمات، منطقه را برای نجات جان خویش و هواپیما به سرعت ترک میکند، اما خلبان بالگرد نیاز به شجاعت مضاعفی دارد؛ ممکن است او بدون هیچگونه حفاظ و سنگری با جنگنده مافوق صوت دشمن رو به رو شود. در واقع بالگردها بدون حفاظ به قلب دشمن میزنند. با توجه به این موارد در رابطه با حقوق و مزایای خلبانان هوانیروز و همچنین بازنشستگی این عزیزان چه اقداماتی صورت گرفته است؟
توجه داشته باشید که ما برای مسائل مالی کار نمیکنیم. اگر اینگونه بود بنده امروز اینجا نبودم. البته مسائل مالی مهم هستند، اما برای ما، خلبانان و کارکنان عزیزمان، اول مملکتمان مهم است و مسائل مالی در مراتب بعدی قرار میگیرد. به عنوان مثال وقتی شهید حسین قاسمی به اسارت دشمن درآمد، میدانست که در صورت عدم توهین به حضرت امام (ره) به بدترین شکل ممکن سرش را از دست خواهد داد، اما ایشان بر سر عقایدش باقی ماند. این یعنی روح ولایتپذیری. چنین مسائلی ابداً با مسائل مادی قابل قیاس نیستند. یا نحوه شهادت چاغروند که او هم در وضعیت مشابهی شهید شد؛ اینها با کدام مسئله مالی قابل قیاس هستند؟
شهید شیرودی نیز دنبال درجه و مادیات نبودند و حتی از پذیرش درجه تشویقی امتناع میکردند. اما این موضوع تلاش ما برای رفع نیاز کارکنان را نفی نمیکند. کارکنان ما از روح بزرگی برخوردار هستند، اما در خصوص تامین مالی کارکنان تابع سلسله مراتب هستیم. ما مسئول هستیم و در قبال این عزیزان وظایفی داریم و برای ارتقای سطح کیفی زندگی و اصلاح معاششان تلاشهایی انجام میدهیم و کارکنان هم مطلع هستند که تلاش گستردهای برای ارتقای حقوق و مزایایشان آغاز شده است.
ریاست ستاد کل نیروهای مسلح و امیر فرماندهی کل ارتش رایزنیهای گستردهای را با دولت محترم و مجلس شورای اسلامی انجام دادند تا کیفیت سطح معاش خانواده کارکنان ارتقای محسوسی داشته باشد و به کارکنان هوانیروز هم در این شرایط توجه ویژهای شده است. اما اساس کار ما روح ولایتپذیری است.
درخصوص بازنشستگان هم که گفتید، جالب است بدانید که علاقه کارکنان به هوانیروز پس از بازنشستگی دوچندان میشود؛ عشق و علاقهای که با هیچ معیار مالی قابل اندازه گیری نیست. اکنون عزیزانی در هوانیروز هستند که بیش از ۳۰ یا ۳۲ سال سابقه خدمت دارند و همچنان عاشقانه به انجام وظیفه میپردازند. در واقع خلبانان هوانیروز بالگرد را تابوت خویش میدانند و بدون هیچ کمکی و محافظی به قلب دشمن میزنند. این دلاورمردیها ابداً با پول و مادیات قابل قیاس نیست. همکاری ما با این عزیزان تداوم پیدا میکند و همواره از تجربیات گرانبهای این عزیزان استفاده میشود. جالب است بدانید که نزدیکترین ساختمان به دفتر فرماندهی هوانیروز، ساختمان معارف جنگ هوانیروز است که کانون حضور خلبانان پیشکسوت و جنگ آزموده به حساب میآید و این را میرساند که همواره مشتاق کسب تجربه از این عزیزان هستیم.
بالگردهای ایرانی قادر به رقابت با بالگردهای مشابه غربی و شرقی است
در پایان بفرمایید که چه رونماییهایی به تازگی داشتهاید؟
بالگردهای ما پیش از این در زمینه دید در شب و پرواز شبانه مشکلاتی داشتند که به حول و قوه الهی و با تلاش همکاران فنی هوانیروز، دانشگاهها و صنایع داخل کشور موفق به تولید دوربینهای دید در شب برای این تجهیزات شدیم. البته پیش از این هم اقداماتی انجام شده بود و امکانات دید شبانه برای خلبانان ایجاد شده بود اما دوربین جدید با قابلیتها و امتیازات چشمگیری تولید شده و آماده به کارگیری ۲۴ ساعته را برای بالگردهای ما ایجاد کرده است.
همچنین نوع جدیدی از موشک را برای بالگردهای هجومیمان تولید کردیم که در مسافت زیاد و با دقت بالا، با کمترین تهدید برای بالگرد و خلبان آن، روانه هدف میشود. بحمدالله بالگردهای ما امروز قابلیتهای پیشرفته و فناوریهای توسعه یافتهای را در اختیار دارند، در زمینه جنگ الکترونیک و مقابله با موشکهای هدایتشونده دشمن، در زمینه ردیابی و انهدام اهداف از راه دور، در زمینه استفاده از موشکهای با قابلیت کروز، در زمینه ارائه آموزشهای مبتنی بر فناوریهای روز و ... جزو کشورهای پیشرو هستیم. توانمندیهای خودمان در ساخت بالگرد را هم پیش از این اثبات کردهایم و بالگردهایمان کاملاً قادر به رقابت با بالگردهای مشابه غربی و شرقی هستند و البته متوقف نخواهیم شد و به توسعه دانش و صنعت ساخت بالگرد به طور ویژه توجه میکنیم تا هوانیروز در حد اعتماد فرمانده معظم کل قوا و ملت قهرمان ایران بماند و همچنان افتخارآفرینی کند.
انتهای پیام/ 241