به گزارش گروه سایر رسانه های دفاع پرس، روزنامه اینترنتی «آر.ب.کا» روسیه در تحلیلی نوشته است: دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا کاخ سفید را مسئول تهیه بسته اقدامات محدودکنندهای علیه روسیه به خاطر نقض پیمان نابودسازی موشکهای برد کوتاه و متوسط نموده است. به عقیده کارشناسان، تصمیم ترامپ حتما هم به تحریم آمریکا علیه مسکومنجر نخواهد شد و خود این پیمان مدتهاست نیاز به نوسازی دارد.
پیمان نابودی موشکهای دارای برد کوتاه و متوسط در سال 1987 بین آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی منعقد شده و سال بعد به اجرا گذاشته شد. بر اساس توافق طرفین، هر دو کشور از استفاده و نگهداری موشکهای بالستیک دارای برد پرواز متوسط (1000 تا 5500 کیلومتر) و دارای برد کوتاه (از 500 الی 1000 کیلومتر) خودداری کردند. مسکو و واشنگتن برای سالها و برغم روابط سرد خویش، این پیمان را رعایت کردند، ولی طی چند سال گذشته طرفین بارها یکدیگر را به نقض توافقات متهم می کنند. طرف آمریکایی اصرار دارد که روسیه موشکهای ممنوعه را مورد آزمایش قرار داده، هرچند اطلاعات رسمی در تایید این ادعا وجود ندارد.
مقامات مسکو نیز یادآور شدهاند که استقرار سامانه دفاع ضدموشکی آمریکا در اروپا دقیقا نقض پیمان موشکی است. رئیس جمهوری روسیه در ماه مارس سال جاری اعلام کرد که سپر موشکی آمریکا در اروپا که برای رهگیری و نابودی موشکهای در نظر گرفته شده، به سادگی می تواند برای پرتاب موشکهای تهاجمی بکار گرفته شود. پوتین هشدار داد که در صورت خروج واشنگتن از این پیمان، مسکو نیز به آن پاسخ شدیدالحن داده و سامانه های موشکی «اسکندر» بطور دائم در منطقه کالینینگراد مستقر خواهند شد. البته این موشکها فعلا در چارچوب پیمان فوق قرار ندارند، ولی به تدریج می توانند با موشکهای دارای برد بیشتری مجهز شوند.
ضمن اینکه در دکترین جدید هستهای آمریکا نیز اعلام شده که تدابیری در رابطه با ادعای نقض پیمان نابودی موشکهای برد کوتاه و متوسط از سوی روسیه در نظر گرفته شده و این کشور ممکن است موشکهای غیرراهبردی هستهای خود که دارای برد کوتاه و متوسط هستند را در پایگاههای دریایی آمریکا مستقر کند.
«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه در ماه مه اتهام آمریکا در مورد نقض پیمان موشکی از سوی مسکو را یک «ادعای سیاسی و بی ارزش» و کاملا بی پایه و اساس نامید و یادآور شد که طرف آمریکایی خود هیچ اقدامی در رفع نگرانیهای روسیه نکرده و به سئوالات منطقی این کشور در باره اقدامات خود که ناقض پیمان نابودی موشکهای برد کوتاه و متوسط است، پاسخی نداده است. ریابکوف امکان تحریم مضاعف آمریکا علیه روسیه را بعید ندانسته و یادآور شده بود که طی شش ماه گذشته دولت آمریکا تحریمهای ضدروسی را 12 بار تشدید کرده و تیرگی اوضاع در روابط دو کشور بشدت تعمیق شده است.
حفظ پیمان موشکی دیگر برای واشنگتن اهمیت ندارد
«مایک کافمن» کارشناس موسسه تحقیقاتی ویلسون به این روزنامه گفته است: دستور جدید ترامپ به منزله آن نیست که آمریکا به این زودی تحریمی علیه روسیه اعمال کند. به گفته وی، قانون بودجه نظامی سال 2018 از دولت آمریکا خواسته تا گزینه ها برای تنبیه روسیه به خاطر نقض پیمان نابودی موشکهای برد کوتاه و متوسط را در نظر بگیرد و دستور ترامپ نیز در همین راستاست.
به عقیده این کارشناس آمریکایی، در حال حاضر حفظ پیمان کاهش تسلیحات تهاجمی (استارت-3) برای واشنگتن اهمیت بیشتری دارد، در حالیکه پیمان نابودی موشکهای برد کوتاه و متوسط توافقی مرده است و دیگر نمی توان آن را حفظ کرد. این مسئله از اظهارات سیاسی مقامات هر دو کشور مشخص است.
لازم به یادآوری است که پیمان استارت-3 در سال 2011 بین دو کشور منعقد شده و دوره اجرای آن در سال 2021 به پایان میرسد و بر اساس آن، تعداد مهمات هستهای روسیه و آمریکا تا 1550 واحد و تعداد سامانه های پرتاب موشک، تا 700 واحد، باید کاهش یابد.
«ویکتور میزین» کارشناس مسائل امنیت بین المللی معتقد است که در صورت وجود اراده سیاسی لازم و آگاهی از وضعیت دشوار کنونی، امکان توافق عاقلانه روسیه و آمریکا برای ادامه تعهدات خویش در راستای پیمان نابودی موشکهای برد کوتاه و متوسط همچنان وجود دارد.
برخی کارشناسان نیز یادآور شدند که روسای جمهوری روسیه و آمریکا توانند در مورد امکان ازسرگیری مذاکرات پیرامون پیمان نابودی موشکهای برد کوتاه و متوسط به توافق برسند. البته این خطر جود دارد که اعمال فشار بیش از حد واشنگتن عیله مسکو باعث تشدید مواضع کاخ کرملین در این باره شود.
منبع: تسنیم