دفاع پرس گزارش می‌دهد؛

چرایی تلاش عربستان برای کمک مالی به اردن

یکی از اهداف عمده کمک عربستان به اردن، جلوگیری از گسترش اعتراضات و همسو کردن آن‌ها در طرح‌های منطقه‌است که از سوی همپیمانان فرامنطقه‌ای آل‌سعود پیگیری می‌شود.
کد خبر: ۲۹۹۴۷۴
تاریخ انتشار: ۲۳ تير ۱۳۹۷ - ۰۹:۰۳ - 14July 2018

چرایی تلاش عربستان برای کمک مالی به اردنبه گزارش خبرنگار بین‌الملل دفاع پرس، تلاش عربستان برای اعطای کمک مالی به اردن با چه انگیزه‌ای صورت می‌گیرد؟ و چرا ثبات اردن برای عربستان مهم است؟ به دنبال برخی از نارضایتی‌های اقتصادی در اردن، عربستان تصمیم گرفت به این کشور کمک مالی کند؛ چون از یک سو این احتمال وجود داشت که این اعتراض‌های اقتصادی به دومینویی چون بیداری اسلامی 2011 تبدیل شود.

از طرف دیگر سعودی‌ها نمی‌خواهند اردنی‌ها با سیاست‌های آن‌ها  و متحدانشان در منطقه مخالفت کنند.

بنابراین، نشستی در مکه با حضور عربستان، امارات و کویت جهت ارائه کمک مالی به اردن برگزار شد و در این جلسه تصمیم گرفته شد که 2.5 میلیارد دلار در اختیار اردن قرار دهند.

هنوز جزئیات تصویب کمک 2.5 میلیارد دلاری پنج ساله در این ملاقات منتشر نشده است. پیش از آن، شورای همکاری خلیج فارس، موافقت کرده بود تا کمک 5 میلیارد دلاری به اردن انجام دهد که این کمک طی پنج سال یعنی از سال 2012 تا 2017 بود که پایان یافت. از سوی دیگر شهروندان اردنی که در کشور‌های شورای همکاری خلیج فارس ساکن هستند (حدود یک میلیون شهروند) سالانه بیش از 2 میلیارد دلار به اردن کمک می‌کنند. یکی از معضلات عمده اردن، نیاز این کشور به کمک‌های خارجی است؛ زیرا این کشور منابع طبیعی محدودی دارد به‌طوری‌که حتی در تامین بخش قابل توجهی از انرژی نیازمند کمک‌های خارجی است.

در سال 2003، نفت مورد نیاز اردن از طریق شورای همکاری خلیج فارس تامین می‌شد و به همین دلیل اقتصاد این کشور در تنش‌های منطقه آسیب‌پذیر بود؛ بنابراین اطمینان از ارسال کمک‌های عربستان و اعضای شورای همکاری خلیج فارس برای این کشور ضروری است.

اما باید به این نکته اشاره کرد که سعودی‌ها از سیاست‌های اردن در خصوص مسائل منطقه‌ای ناراضی هستند؛ یکی از این نارضایتی‌ها اردن عربستان را در بلوک‌بندی علیه قطر (قطر سومین سرمایه‌گذار عمده در اردن است) همراهی نمی‌کند. 

دومین دلیل نارضایتی سعودی‌ها از اردنی‌ها بر می‌گردد به کشتار مردم یمن توسط ائتلافی که عربستان رهبری آن‌را بر عهده دارد.

سومین موردی که سبب نارضایتی سعودی‌ها از اردنی‌ها شده است، مخالفت این کشور با انتقال سفارت آمریکا از تل‌آویو به بیت‌المقدس است.

اردنی‌ها برای اینکه دل سعودی‌ها را به دست بیاورند، در سال 2015 که معترضان ایرانی به سفارت عربستان حمله کردند، به نشانه اعتراض، سفیر خود را از تهران فرا خواند؛ اما این اقدام نتوانست سعودی‌ها را نسبت به اردن خشنود سازد. هدف عربستان مرعوب و همسو کردن کشور‌های کوچک و ضعیف با سیاست‌های مورد نظر این کشور است.

برای عربستانی که تمام اقداماتش در منطقه با شکست مواجه شده است، عدم پیروی کشور‌های کوچک عرب منطقه ضربه‌ای بزرگ بشمار می‌آید. با این وجود، برخی از کشور‌های کوچک عربی مثل قطر و اردن سعی کردند از عربستان تبعیت نکنند.

اما اخیرا به علت اختلافاتی که بین اردن و کشورهای حوزه خلیج‌فارس ایجاد شده بود و همچنین نوع نگاه اردن به مساله قدس، تا حدودی کمک‌های خارجی به این کشور قطع شده بود و اقتصاد این کشور به سمت بحران پیش برده بود؛ چون اقتصاد اردن به کمک‌های خارجی وابسته است.

عربستان می‌خواهد اردن دست از انتقاد نسبت به آمریکا در خصوص انتقال سفارت این کشور از تل‌آویو به بیت المقدس دست بردارد و در طرح پیشنهادی دونالد ترامپ «معامله قرن» در خصوص سازش فلسطین و صهیونیست‌ها مخالفت نکند و در طرح‌های منطقه همسو با سعودی‌ها گام بردارد.

انتهای پیام/ 431

نظر شما
پربیننده ها