به گزارش گروه سایر رسانه های دفاع پرس، تنها مرکز رسمی علمی ـ پژوهشی و تخصصی مطالعات آفریقا در کشور در دانشکده علوم انسانی دانشگاه تربیت مدرس منحل و ساختمان و امکانات آن در اختیار زمینههای تخصصی رئیس دانشکده علوم انسانی قرار گرفت.
بنابراین گزارش، «مرکز مطالعات آفریقا» به عنوان اولین مرکز مطالعات منطقهای مرتبط با آفریقا در ایران، در سال 1379 با موافقت قطعی وزارت علوم و در زمره مراکز پژوهشی افتتاح شد.
هدف از تأسیس این مرکز، دستیابی به شناخت فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی قاره آفریقا و کوشش برای ارتقاء سطح روابط جمهوری اسلامی ایران با این قاره ازطریق تحقیقات علمی است. مرکز مطالعات آفریقا قبل از انحلال از 4 گروه زیر تشکیل شده بود:
گروه مطالعات فرهنگی؛ گروه مطالعات اقتصادی؛ گروه مطالعات ژئوپلیتیک و گروه مطالعات سیاسی. مهمترین وظایف گروههای مطالعاتی مرکز مطالعات آفریقا عبارتند از: اجرای طرحهای تحقیقاتی باتوجه به نیاز دستگاههای اجرائی کشور در زمینه آفریقا؛ گسترش همکاری با سازمانها و مراکز علمی و پژوهشی داخل و خارج از کشور و برگزاری همایشهای علمی و میزگردهای تخصصی.
براساس این گزارش باوجود همسوییهای فرهنگی و زمینههای بِکر اقتصادی برای حضور ایران در آفریقا؛ تنها مرکز رسمی علمی ـ پژوهشی و تخصصی مطالعات آفریقا در کشور در دانشکده علوم انسانی دانشگاه تربیت مدرس منحل و ساختمان و امکانات آن در اختیار زمینههای تخصصی رییس دانشکده علوم انسانی قرار گرفت.
به راستی دلایل اصلی تعلیق و تعطیلی بی سروصدای مرکز مطالعاتی با این درجه از اهمیت علمی و توجیهات فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی چیست؟ چه عامل مهمتری موجب گردیده است تا این مرکز مهم منحل شود؟ درحالیکه در سال 1391 جهت تقویت فعالیتهای علمی این مرکز تلاش شد تا با موافقت دانشگاه تربیت مدرس و وزارت علوم، تحقیقات و فنّاوری، سه عضو جدید هیأت علمی از طریق اعطای بورس تحصیلی با حوزه تخصصی آفریقا جذب مرکز فوق شوند اما اکنون که اعضای جذب شده این مرکز پس از اتمام دوره تحصیل آماده شروع به خدمت هستند، متأسفانه به دلیل مواضع مغرضانه و تنگنظرانه ریاست دانشکده علوم انسانی نسبت به نیروهای جوان و انقلابی، اساتید مذکور در وضعیت بلاتکلیفی بهسر میبرند.
بدیهی است که اهمیت قاره آفریقا و فراهم شدن زمینههای تعاملی و روابط با کشورهای این قاره برای جمهوری اسلامی ایران از منظر فرهنگی و اقتصادی بسیار مهم و حیاتی است، جایی که حتی کشورهای اروپایی و امریکایی نیز در سبد مطالعات علمی خود نسبت به آن جایگاه ویژهای را اختصاص دادهاند.
مسئولان دانشگاه تربیت مدرس و بانیان تعطیلی مرکز مطالعات آفریقا و حذف کنندگان جوانان بورسیهای باید پاسخگوی عملکرد خود در این زمینه باشند و پاسخ دهند که دلیل تعلیق فعالیتهای این مرکز چیست؟ چرا پس از گذشت ماهها از تعلیق فعالیتها، برای احیای این مرکز و استخدام اعضای جذب شده آن، اقدام نکردهاند؟
چگونه است که علیرغم تایید علمی اعضای هیأت علمی مرکز مذکور ازسوی گروه جغرافیای سیاسی دانشگاه تربیت مدرس، امّا هم مرکز مطالعات آفریقا منحل میشود و هم اعضای مذکور اخراج میشوند؟
منبع: فارس