موسی فقیه‌حقانی در دومین جلسه از سلسله نشست سوژه‌یابی در مستند:

بی‌بی‌سی تصویر فرماسونر‌های ایرانی را پخش نمی‌کند تا در ایران بدون مشکل فعالیت کنند

دومین جلسه از سلسله نشست‌های سوژه‌یابی در مستند با موضوع «بررسی نقش روشنفکران در نهضت مشروطه و پس از آن» با سخنرانی دکتر موسی فقیه‌حقانی ـ مورخ تاریخ معاصر ایران ـ در سالن امیرحسین فردی حوزه هنری برگزار شد.
کد خبر: ۳۱۰۶۴۱
تاریخ انتشار: ۰۳ مهر ۱۳۹۷ - ۱۵:۴۴ - 25September 2018

به گزارش گروه فرهنگ و هنر دفاع پرس، موسی فقیه‌حقانی در ابتدا با اشاره به اقدامات و اصلاحات میرزا ملکم‌خان، پدر روشنفکری تاریخ معاصر ایران اظهار داشت: اساس بنای فراموشخانه در کشور‌هایی که دایر می‌شود صرفا جهت کادرسازی و به خدمت گرفتن نخبگان آن کشور است که همین موضوع نیز در زمان تاسیس فراموشخانه در ایران مورد توجه میرزاملکم خان قرار گرفت و با وجود فعالیت حدود یک سال و نیمی در فراموشخانه، موفق به این امر شد.

وی ادامه داد: نمونه‌های فراماسونری که زائیده این فراموشخانه‌ها هستند کماکان در کشور‌های همسایه مان در حال فعالیتند به عنوان مثال در جمهوری آذربایجان و یا در کشور ترکیه و حتی در کشور‌های عرب زبانی، چون بحرین وعربستان ماسون‌ها به صورت گسترده و مفصل مشغول به فعالیت هستند.

این استاد دانشگاه در ادامه با اشاره به فراماسون‌های ایرانی خارج‌نشین گفت: در مستندی که در شبکه بی بی سی با موضوع فراماسونری پخش شده بود صورت ماسون‌های ایرانی در این مستند را شطرنجی کردند تا اگر آنان زمانی به ایران بازگشتند مشکلی برایشان در جهت پست وسمت گرفتن پیش نیاید.

فقیه‌حقانی افزود: میرزا ملکم خان بر اساس اصول فراماسونری نیرو‌هایی را تربیت می‌کرد که آن‌ها روی 2 نکته اتفاق نظر داشتند اول ایجاد تغییرات سیاسی در ایران به عنوان تنظیمات که برخی معتقدند منظور از تنظیمات همان سبیلیزه کردن و متمدن کردن جامعه ایرانی است که در ادامه به روند غربی کردن ساختار اجتماعی ایران همراه می‌شد و دوم ایجاد تغییرات فرهنگی و دینی در جامعه ایرانی است.

وی گفت: سال 1290 قمری میرزاملکم خان با طرح گسترده‌ای شاه را به فرنگ می‌برد تا پای کمپانی‌های غربی را به ایران باز کند چرا که معتقد است پیشرفت در ایران در غیر این صورت حاصل نمی‌شود و می‌تواند از این قرار داده هم سوء استفاده کند و رشوه‌های را به جیب بزند.

فقیه‌حقانی در همین راستا گفت: فردی به نام اسرائیل یوسفاد که یهودی مذهب و تبعه کشور انگلیس است با ایران قرارداد 70 ساله می‌بندد که طی این سال‌ها بتواند از منابع زیر زمینی و روی زمینی کشور بهره برداری و استفاده کند که این قرارداد در تاریخ به نام رویتر موجود است. البته زمانی که خبر این قرارداد به مقامات انگلیسی و سایر کشور‌ها رسید مورد تعجب آنان قرار گرفت که چطور ایرانی‌ها چنین امتیازی به یک تبعه خارجی داده‌اند و یا معروف است که رئیس جمهور فرانسه در آن زمان گفته بود که مگر می‌شود ملتی درب‌های کشورش را به این صورت برای کشوری دیگر باز کند.

وی افزود: میرزاملکم‌خان و سپهسالار با اغواگری امضای قرارداد رویتر را از ناصرالدین شاه گرفتند و به او این امید را دادند که ایران بعد از این قرار داد آباد خواهد شد. اما در ادامه در بخشی از کتاب عصر بی خبری دست خطی از ناصرالدین شاه چاپ شدکه در آن به وضعیت و اصلاحات ایران اشاره می‌کند وآورده است: امروزه در کره زمین دولتی بدبخت‌تر از دولت ایران وجود ندارد.

فقیه‌حقانی گفت: در کتاب روزنامه خاطرات اعتماد السلطنه نقل شده است که میرزاملکم خان رچیلد (رچیلد‌ها کلان سرمایه داران یهودی هستند که عملا نبض اقتصادی جهان را در دست دارند) فرانسه را به ملاقات با ناصر الدین شاه برد، که این ملاقات‌ها نشان از مناسبات عمیق تری دارد تا جایی که رچیلد خواستار تسهیلات بیشتر برای اقلیت‌های مذهبی علی الخصوص یهودی‌ها در ایران می‌شود.

وی در پایان خاطرنشان کرد: پارسونز آخرین سفیر انگلستان قبل از انقلاب در ایران در کتاب «خاطرات دو سفیر» اشاره می‌کند که من به همه‌ی سرمایه گذاران انگلیسی همیشه توصیه کردم که به هیچ وجه در ایران سرمایه گذاری نکنند بلکه فقط تا می‌توانند در ایران جنس بفروشند و یا اگر هم قصد سرمایه گذاری داشتند منجر به فروش جنس بشود. حالا شما فکر کنید این حرف پارسونز برای سال 57-1356 هست و از زمانی که میرزاملکم خان در سطوح بالای حاکمیت بود چنین سیاستی در ایران بود تا سالی که خود پارسونز ذکر کرد.

بر اساس این گزارش، سلسله نشست‌های سوژه یابی در مستند با عنوان «نقش روشنفکران در نهضت مشروطه و پس از آن» دوشنبه هر هفته به مدت دو ماه ساعت 15 در حوزه هنری برگزار می‌شود و حضور برای عموم آزاد است.

انتهای پیام/ 112

نظر شما
پربیننده ها