به گزارش گروه بین الملل دفاع پرس به نقل از پایگاه خبری شبکه العالم، روزنامه نگار و پژوهشگر سرشناس عرب، صدور حکم اعدام برای آیت الله" نمر باقر النمر" عالم برجسته شیعه عربستانی را مانند بمب ساعتی دانست که آل سعود را تهدید می کند.
در بخشهایی از مطلب "عبدالباری عطوان" سردبیر روزنامه اینترنتی "رأی الیوم" آمده است:
بحرانهای داخلی در عربستان به هر اندازه که از نظر برخی کوچک به نظر میآید، نباید آنها را دست کم گرفت زیرا امکان تشدید هرکدام از آنها و زیر و رو شدن همه معادلات داخلی وجود دارد.
در روزهای اخیر دو حادثه در عربستان دیوار سکوت را فرو ریخت، و همه توجهها را به سوی اوضاع داخلی عربستان متمرکز کرد. مورد نخست تیراندازی "عبدالعزیز الرشید" به خودروی دو شهروند آمریکایی بود که در شرکت نظامی آموزش نیروهای گارد ملی کار می کردند. در این حادثه یکی از آمریکاییها کشته و دیگری مجروح شد. شایعههایی درباره این که این جوان عربستانی در آمریکا متولد شده و شناسنامه آمریکایی دارد منتشر شده است، و اینکه این اقدام به دلیل مسائل دینی و درنتیجه ارتباط قاتل با گروه های افراطی مانند داعش یا القاعده صورت گرفته است.
اما حادثه دوم، صدور حکم اعدام تعزیزی شیخ نمر النمر عالم شیعه از سوی دادگاه کیفری عربستان سعودی به اتهام فتنه انگیزی و هدایت اعتراضات مردمی ضد حاکمیت، حمل سلاح ضد نیروهای امنیتی، آشوب و مخالفت با پادشاه و درخواست برای خروج نیروهای سعودی از بحرین است.
***
صدور حکم اعدام با واکنش ایران، لبنان (حزب الله) و اعتراض سازمانهای جهانی حقوقی مانند سازمان عفو بین الملل همراه شد و اعتراضات گستردهای را در العوامیه و قطیف و دیگر مناطق شرق عربستان به وجود آورد.
مسؤولان ایرانی هشدار دادند که اعدام شیخ نمر موجب بحران در دنیای اسلام می شود، مانند آنچه که حسین امیر عبداللهیان معاون وزیر خارجه این کشور عنوان کرد؛ و حزب الله هم در بیانیه ای رسمی حکم اعدام را ظالمانه و سیاسی دانست و درباره پیامدهای اجرای آن هشدار داد.
حکم دادگاه کیفری برای اعدام شیخ نمر فورا اجرا نمی شود و از سوی دادگاه استیناف قابل نقض است؛ حتی اگر تأیید شود پس از آن به شورای عالی قضایی و پس از آن پادشاه ارائه می شود و در صورت تأیید نهایی برای اجرا به وزارت کشور ارجاع داده می شود. بنابراین مراحل قانونی آن چند ماه طول می کشد؛ ولی ملک عبدالله بن عبدالعزیز پادشاه عربستان اگر بخواهد، حکم باسرعت اجرا خواهد شد.
البته با توجه به اوضاع بحرانی داخلی و خارجی عربستان، پادشاه این کشور برای اجرای حکم اعدام شتاب نخواهد کرد. مگر آنکه بخواهد به اختلافات با ایران دامن بزند و آتش درگیریها در منطقه شرقی با شیعیان عربستانی را برافروزد. به همین دلیل بعید نیست که در اجرای حکم تأمل کند و مراحل قانونی آن را طول دهد و یا اینکه تصمیم بگیرد حکم عفو شیخ نمر را صادر کند.
***
نمیدانیم که پادشاه عربستان چگونه با این مسأله تعامل خواهد کرد؛ ولی امیدواریم که حکم اعدام اجرا نشود؛ البته نه به خاطر ترس از واکنشها و یا هشدارهای اعلام شده از سوی کشورها و طرفهای مختلف، بلکه به خاطر تمایل برای حفظ وحدت ملی و جلوگیری از خون ریزیها.
همچنین امیدواریم که همه علمای زندانی در عربستان مانند سعود الهاشمی، محمد العریفی، بن زعیر که در فهرست بلند و بالایی قرار گرفتهاند، مورد عفو قرار بگیرند.
مخالفت با پادشاه دیگر جرمی نیست که مستحق مجازات اعدام باشد، آن هم در دوران آزادی ها و انقلابها و درخواستها برای عدالت اجتماعی و مبارزه با فساد. این مسأله (صدور حکم اعدام برای آیت الله نمر) بحث برانگیز و دارای جوانبی متعدد و مورد اختلاف است؛ وگرنه چرا عربستان سعودی به صورت رسمی به بازپروری زندانیان و بازداشت شدگان می پردازد، درحالیکه برخی از این بازداشت شدگان به انواع اقدامات تحریک برانگیز ضد نظام دست زدهاند، و در حملاتی خونبار شرکت کردهاند؟
انتهای پیام/ک.ح